fbpx

Goran Vojnović na švedskem radiu o zlobnih in rasističnih Slovencih, ki so mu financirali že dva filma v vrednosti skoraj 3 milijone evrov, sedaj pa snema še tretjega o “beguncih”

Goran Vojnovič o rasističnih Slovencih predaval na švedskem nacionalnem radio v oddaji Kultura. (Foto: STA)

Goran Vojnovič o rasističnih Slovencih predaval na švedskem nacionalnem radio v oddaji Kultura. (Foto: STA)

Goran Vojnović je nedavno gostoval na švedskem nacionalnem radiu v oddaji Kultura. V njej je večino časa tožil o boljšem svetu in življenju za svoje otroke. Ni pa se niti izognil kritikam t. i. nacionalistične politike, ki vlada na Hrvaškem. “Slabi fantje so zmagali,” je večkrat povedal Vojnović. Ni pa pozabil omeniti niti Slovencev, saj smo po njegovem do Bosancev rasistični in jih diskriminiramo. Tako zelo, da smo mu omogočili kariero in mu plačali za njegova filma Piran – Pirano in Čefurji raus kar 2.896.736 evrov, zdaj pa snema še enega o beguncih – Nekoč so bili ljudje.

Goran Vojnović je zaslovel s svojim romanom Čefurji raus. V njem je opisoval prigode prijateljev potomcev priseljencev iz bivših republik Jugoslavije v ljubljanskem naselju Fužine. Zato ga je v hipu pod svoje okrilje vzela levica, kot orožje proti nestrpnim in “zahojenim” Slovencem.

Tokrat so se nanj spomnili v multikulturni Švedski. Nastopil je na nacionalnem švedskem radiu v oddaji Kultura. Poleg govoričenja o slabih fantih na Balkanu ter sanjah o boljšem svetu za svoje otroke ni pozabil povedati, da smo Slovenci po njegovem mnenju rasisti. “Pravkar … na švedskem nacionalnem radiu v oddaji Kultura predstavitev Gorana Vojnovića in njegove knjige Čefurji raus! … revež potoži, da smo Slovenci do Bosancev in južnjakov rasistični in jih diskriminiramo. Kar solzica se mi je utrnila … not!!!” je na Twitterju zapisala slovenska državljanka, živeča na Švedskem.

Slabi nacionalistični fantje na Hrvaškem
V kratkem, petnajstminutnem pogovoru je govoril o tem, kako si želi boljše življenje za svoje otroke. Omenjal je svojo knjižno uspešnico Čefurji raus. V kontekstu svoje knjige je pojasnil, da so se uresničile vse njegove najhujše predstave o nacionalizmu, ki vlada na Balkanu in v zahodni Evropi. “Naš svet izginja, vse je možno. Zahodna Evropa zaradi svoje politike postaja vedno bolj zaprta. Nihče ne verjame v vrednote Zahodne Evrope. Balkan je bil v preteklosti žrtev nacionalistične politike Slobodana Miloševića. Vendar danes se izkazuje, da so slabi fantje zmagali. Govorijo o demokraciji, evropskih vrednotah, a počnejo vse drugo. Nacionalistična politika, ki nas je popeljala v vojno, sedaj vlada na Hrvaškem,”  je stanje na Balkanu predstavil Vojnović.

https://twitter.com/LottaS10/status/1201482048621420546

Vojnović za svoji dve filmski “umetnini” zapravil skoraj 3 milijone evrov davkoplačevalskega denarja
Goran Vojnović se je v preteklosti velikokrat izkazal za odličnega porabnika proračunskega denarja. Pred leti ga je slovenska filmska smetana predstavljala za novega čudežnega dečka slovenske filmografije. Njegov film Piran – Pirano so predstavljali kot vrhunsko zgodovinsko dramo. Proračun filma je bil za slovenske razmere epski – kar 1.685.626 evrov in uvrščen na 6. mesto po višini. Film je pogorel tako pri kritikih kot pri gledalcih. “Kolekcija otroških bolezni slovenskega filma,” je v naslovu kritike filma zapisal Marcel Štefančič jr. ter film primerjal s starimi sterilnimi produkcijami slovenskega filma v času komunistične Jugoslavije. Svoj drugi film Čefurji raus pa je Vojnović posnel s proračunom 1.211.110 evrov.

V letu 2020 nas bo Goran Vojnovič presenetil s migrantsko begunsko pravljico Nekoč so bili ljudje. Fotografija je simbolična (Foto: Demokracija)

V letu 2020 nas bo Goran Vojnović presenetil z migrantsko begunsko pravljico Nekoč so bili ljudje. Fotografija je simbolična. (Foto: Demokracija)

Goran Vojnović zdaj snema begunsko migrantsko pravljico Nekoč so bili ljudje
V letošnjem letu pa je začel snemati svojo migrantsko begunsko pravljico Nekoč so bili ljudje. Slovenski filmski center mu je namenil sredstva v višini 640 tisoč evrov. V izjavi za javnost je povedal: “Pa ne zato, ker bi bil danes v Evropi problem beguncev in migracij večji, kot je bil pred leti, temveč zato, ker smo mi iz dneva v dan vse manj človeški,” je izjavil v mesecu aprilu za nacionalni spletni portal MMC RTV SLO.

Posnetek nastopa Gorana Vojnovića na švedskem radiu lahko slišite TUKAJ (od 15:42 naprej)

Luka Perš