fbpx

Gre pri vsem skupaj za maščevanje? Direktorica CSD Slovenska Bistrica pojasnjuje očitke glede obtožb o zlorabah …

Foto: printscreen/Google Zemljevidi

“Računovodkinja prejšnjega računovodskega servisa je že od leta 2013, ko sem nastopila mandat direktorice, ob koncu leta zahtevala dodatna plačila. Z računovodskim servisom nisem bila zadovoljna, saj svojega dela niso opravljali ustrezno, zato sem se odločila, da ga zamenjam,” pojasnjuje direktorica CSD Slovenska Bistrica in odgovarja na očitke na račun izbire računovodskega centra. Ob tem dodaja, da je pri prvem razpisu prišlo le do tehnične napake, zato je bilo potrebno ponudnika ponovno izbrati. 

Na navedbe iz pisma zaposlenih na CSD Slovenska Bistrica glede zlorab pri iskanju novega računovodskega servisa se je odzvala tudi direktorica Valerija Kidrič”Naša pravnica, predsednica sveta zavoda je danes šla po celotnem kolektivu in nihče o tem pismu ni vedel ničesar. Prav tako bi za posredovanje mnenja celotnega kolektiva moral biti sklican sestanek delavcev, tega pa ni bilo,” pojasnjuje Kidričeva in dodaja, da so obtožbe v pismu popolnoma neutemeljene.

Računovodkinja prejela skoraj 25.000 evrov preveč
Kot pojasnjuje direktorica zavoda, je bila z obstoječim računovodskim servisom nezadovoljna, ker je računovodkinja vsako leto ob koncu leta zahtevala dodatna izplačila. Od leta 2008 do leta 2014 je prejela skoraj 25.000 evrov več, kolikor bi po svoji pogodbi morala prejeti.

O tem je direktorica obvestila tudi svet centra za socialno delo ter predložila dokazila o prevelikih izplačilih. ”Nenehno sem bila deležna izsiljevanj po višjih cenah in tega sem imela dovolj. Ko sem ugotovila zneske preplačil, sem v računovodski servis izgubila zaupanje in sem se odločila, da ga zamenjam,” pojasnjuje Kidričeva. Kot je še dodala, je računovodski servis delal tudi veliko napak, med drugim naj bi delavci še vedno ne imeli rešenih dohodninskih odločb.

Na uredništvo smo namreč prejeli pismo, v katerem so navedene različne obtožbe zoper direktorico in njeno izbiro računovodskega servisa. Kot je navedeno v pismu, je Kidričeva brez soglasja ministrstva podpisala pogodbo z računovodskim servisom Simfin, nato pa je morala že podpisano pogodbo tudi prekiniti, saj ministrstvo ni dalo soglasja.V ponovljenem razpisu naj bi nato načrtno zbirala dražje ponudbe in s tem vplivala, kdo bo najcenejši in tako izbran. V pismu so navedene tudi obtožbe, da je ob koncu leta direktorica brez razpisa podpisala pogodbo s podjetjem Simfin, ki pa z računovodstvom v javnih institucijah nima nobenih izkušenj.

 

Napaka pri prvem razpisu zgolj tehnična
”Res je, da sem v prvem razpisu naredila napako, in smo pogodbo predčasno podpisali, preden smo jo dali v potrditev v ministrstvo, a to je bila napaka tehnične narave. Zaradi tega smo morali razpis seveda ponoviti,” odgovarja Kidričeva na obtožbe, da naj bi bil prvi razpis neveljaven. Potem ko je računovodkinjo obvestila, da bo zamenjala računovodski servis, naj bi ta svojo ponudbo močno znižala.

Podoben dopis so prejeli tudi na ministrstvu
Dopis, pod katerim je prav tako podpisan kolektiv CSD in v katerem je izraženo nezadovoljstvo z menjavanjem računovodskega centra in delovanjem direktorice Valerije Kidrič, je bil posredovan tudi na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in sicer že sredi decembra. V njem je navedeno, da zaradi bojazni pred povračilnimi ukrepi zaposleni ne pridajajo svojih imen. Med drugim je v pismu navedeno, da zaposleni obžalujejo prekinitev sodelovanja z računovodkinjo ter da so že od nastopa mandata Kidričeve deležni prikritih pritiskov tako na profesionalnem kot na osebnem nivoju.

Kidričeva odgovarja: Upravičeno domnevam, da je prijavo poslala določena oseba zavoda
Ministrstvo je Kidričevo pozvalo k odzivu na prejeto pismo. Direktorica CSD Slovenska Bistrica je ministrstvu na očitke odgovorila podobno kot nam. Poudarja, da v zavodu ni bil sklican zbor delavcev ali sestanek zaposlenih, na katerem bi se izoblikovalo skupno stališče vseh zaposlenih. Dodaja še, da upravičeno domneva, da je glede na prejeta preplačila računovodskemu servisu v preteklosti navedeno prijavo poslala določena oseba iz zavoda in ne kolektiv zavoda.

Maruša Gorišek