fbpx

Gregor Pivec: “Lobiji so v zdravstvu prisotni tako kot povsod drugod v družbi”

Foto: Nova24tv

“No, razlogov je več. Predvsem pa je glavni razlog ta, da se z neko politiko, ki nima v  prvem planu skrbi za bolnika, ne strinjam. Sam sem vseeno, čeprav sem funkcijo direktorja UKC Maribor opravljal več kot dvajset let, v svojem bistvu ostal zdravnik in v prvi vrsti me vedno skrbi za bolnike,” o razlogih za svoj odstop pravi Gregor Pivec.

Gregor Pivec je predsedovanje prevzel leta 1995. Ob njegovem prihodu je obstajala le Splošna bolnišnica Maribor. V svojem več kot dvajsetletnem mandatu mu je uspelo, da je iz bolnišnice ustvaril Univerzitetni klinični center in tlakoval pot za ustanovitev Medicinske fakultete v Mariboru.

“Leta 1995 smo se odločili za drugačno pot. Poiskali smo neko razvojno jedro. To je bila takrat kardiokirurgija, ki je omogočila razvoj stroke na tako kvaliteten način, da je bilo mogoče ustvariti neko podstat za Medicinsko fakulteto. Kajti Univerza, ki je bila drugi del tega nastajajočega visokošolskega subjekta, to je Medicinske fakultete, je v svojem jedru že imela predklinične predmete. Potrebno je bilo razviti kliniko na tako visokem nivoju, da smo lahko začeli razmišljati o Medicinski fakulteti. Seveda pa je fakulteta nato poskrbela za razvoj bolnišnice. Lahko smo pričeli zaposlovati nove kadre, predvsem pa se je dvignila izobrazbena struktura teh kadrov. In tako je bolnišnica lahko dobila naziv Klinični center,” je o nastanku UKC Maribor dejal Pivec.

“Kadrovsko pomanjkanje je v pristojnosti strokovnega direktorja, jaz sem bil generalni direktor”
Pivec pravi, da je v javnosti že velikokrat poudaril, da sedaj UKC Maribor s pomanjkanjem anesteziologov rešuje strokovni problem. Po statutu je strokovni direktor odgovoren, da uravnava in rešuje strokovne probleme.

“Na koncu nam je ostal le ta menedžerski pristop k reševanju težav, kar smo dokaj uspešno izpeljali. Od marca, ko so z delom začeli anesteziologi iz Reke, smo praktično program operativnih posegov, ki je bil nekje na 50 odstotkih, dvignili na 95 odstotkov. Računam, da bomo do konca tega meseca že na normalnem številu operativnih programskih posegov,” o reševanju pomanjkanja kadra pravi Pivec.

Zanimivo je, da je svet zavoda UKC Maribor Pivca pozval k odstopu, čeprav je menedžersko rešil situacijo manjkajočih anesteziologov. K odstopu pa niso pozvali strokovne direktorice Darje Arko, ki je po statutu odgovorna za nastalo situacijo.

“Obstaja očitno vrsta ljudi, ki jih je treba zamenjati”
“Dozdeva se mi, da je v zdravstvu in tudi v drugih vejah veliko ljudi, ki veljajo za take, da jih je potrebno zamenjati. Jaz ne bi ugibal o političnih ozadjih. Tako sem tudi jaz postal eden od teh ljudi, ki jih je potrebno zamenjati. Posebej se je za to potrudila sedanja vlada oziroma ministrica Milojka Kolar Celarc. Verjetno bodo postavili bolj sposobne kadre,” je o angažmaju sedanje vlade jasen Pivec.

Pivec pravi, da ga zamenjava članov sveta zavoda s strani ministrstva niti ni tako presenetila, saj se je to dogajalo tudi po drugih zavodih. Kar je bil še dodaten povod za njegov odstop, pa je bilo to, da so zaprli seje sveta za javnost. Pivec pravi, da se je vedno trudil za transparentnost. Pravi, da je hudo, ko ti očitajo koruptivnost, sami pa ne spustijo javnosti na lastne seje.

“Če bi rekli, da v zdravstvu ni lobijev, bi se lagali”
Pivec trdi, da so lobiji v zdravstvu tako kot povsod v družbi. Od farmacevtskih družb, do medicinske opreme, medicinskih materialov in celo do zdravstvene politike. Vse to urejajo lobiji. Pravi, da je veliko za boj proti lobijem naredil zakon o javnih naročilih. A Pivec tudi za tega pravi, da je luknjičast kot švicarski sir.

“No, gospod Zemljarič se je omenjal v teh krogih. Jaz osebno z njim nisem imel posebnih izkušenj. Moram povedati, da kakšnih neposrednih navodil ali klicev z njegove strani nisem nikoli dobival. Raznih dobaviteljev tudi nikoli nisem sprejemal v svoji pisarni. Nikoli nisem hodil po nekih kosilih,” je o znanem lobistu dejal Pivec.

Celotno oddajo si lahko ogledate na tej povezavi.

A. R.