fbpx

Grims opozarja na nevarnost: Tudi Slovenijo lahko napadejo

Branko Grims (foto: epa).

Napadi, kot je bil v Berlinu, so možni tudi v Sloveniji, le da si nekateri tega ne želijo priznati. Na seji Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb so poslanke in poslanci ocenili ogroženost Republike Slovenije.

Predsednik komisije ter poslanec SDS, mag. Branko Grims, je dejal, da je poziv IS k napadom na predbožična srečanja in sejme ‘prvovrsten in najbolj izrazito versko obarvan poziv doslej, kar je tudi bistveno drugače od minulih let.’

Najbolj nevarne speče celice

Foto: Epa Policija patruljira na bozicnem sejmu.

Policija patruljira na božičnem sejmu (foto: epa).

Ob izvedenem napadu v Berlinu so bili štirje pravočasno preprečeni, torej je odziv posameznikov na omenjeni poziv IS precej močan. “Ko gre za speče teroristične celice, nas mora vse upravičeno skrbeti. Zato smo danes preučili situacijo. Policija nas je seznanila z dodatnimi ukrepi, ki jih izvaja in jih bo izvajala povsod, kjer bo prišlo do večjega zbiranja ljudi v tem predbožičnem in novoletnem obdobju,” je pojasnil predsednik KNOVS. Ob tem je dodal, da vlada trdi, da je stopnja ogroženosti za Slovenijo nizka.

Strinjali so se, da je bolje kot o posameznikih govoriti o spečih celicah, ki jih aktivira poziv IS. Po Grimsovih besedah je prav to dejstvo za policiste in tajne službe izjemno hud varnostni izziv.

Razlogov za previdnost je dovolj

Foto: Sta Na prizorišču napada v Berlinu

Na prizorišču napada v Berlinu (foto: epa).

Veliko težje je namreč preprečiti delovanje spečih celic kot pa izrazito hierarhično organiziranost, kjer potencialni teroristi med seboj stalno komunicirajo in se jih zaradi te komunikacije lahko prestreže in izsledi. “Posamezniki, ki mirujejo in jih nek poziv ob spletu drugih objektivnih ali osebnih okoliščin pripelje do skrajnih terorističnih dejanj, so stalen vir nevarnosti. Ta je tudi mnogo širši in ni omejen na eno območje,” je bil jasen Grims.

Ob tem je še spomnil na to, da je IS med cilje napadov poleg glavnih držav zahodne Evrope že pred približno letom dni uvrstila tudi Višegrajsko skupino in hkrati z njo tudi Slovenijo. “Razlogov za previdnost je dovolj,” je ocenil Grims in dodal, da sicer policija izvaja nekatere ukrepe in jih po njihovih besedah namerava tudi ustrezno zaostrovati.

Aleksandra Jug