fbpx

Gripa napadla jeseniško bolnišnico, razmere na internem oddelku že nevarne

Predstojnik kirurškega oddelka Janez Pšenica, predstojnik internističnih služb Igor Rus in direktor bolnišnice Janez Poklukar (foto: STA).

Na internem oddelku jeseniške bolnišnice, kjer je 70 postelj, je hospitaliziranih 108 bolnikov. Na kirurškem oddelku so ustavili načrtovane ortopedske operacije, na internem oddelku nenujne kirurške posege. Napad gripe je na jeseniški bolnišnici pokazal kadrovske težave in da Gorenjska potrebuje regijsko bolnišnico.

Predstojnik internistične službe v jeseniški bolnišnici Igor Rus je povedal, da je njihov oddelek edini na Gorenjskem in zaradi epidemiologije sistemskih virusnih okužb poka po šivih. Trenutno je na oddelku s 70  posteljami hospitaliziranih 108 bolnikov. Del prostorov so zagotovili v kirurškem oddelku, kjer so ustavili načrtovane ortopedske operacije. Predstojnik kirurškega oddelka Janez Pšenica je dodal, da so izvajanje posegov ustavili, ker zmanjkuje prostora za internistične bolnike in da kirurških bolnikov ne izpostavljajo gripi. To pa pomeni, da se bo čakalna doba za ortopedske operacije z enega leta podaljšala.

Razmere  na internem oddelku jeseniške bolnišnice so kritične, čeprav hospitalizirajo samo bolnike, ki imajo pridružene bolezni in zaplete. Ostale  bolnike pozivajo, naj se zdravijo doma. Glede na epidemiološke kazalce vrhunec obolelih še prihaja v naslednjih tednih in februarja. Velika težava je preobremenjenost zaposlenih, saj tudi osebje zboleva za gripo, čeprav so se številni  cepili. Od 15 internistov jih  dela le deset, zaradi tega so razmere na oddelku že nevarne. “

Po besedah direktorja jeseniške bolnišnice Janeza Poklukarja so v bolnišnici združili moči, da čimbolj zagotavljajo zdravstveno oskrbo bolnikom na Gorenjskem. Tudi direktor je šel iz pisarne pomagat na preobremenjene oddelke. Taka kadrovska obremenitev in prostorska reorganizacija nista dolgoročni  rešitvi. Jeseniška bolnišnica je tudi v normalnih razmerah premajhna. Odkar deluje urgentni center,  je to še bolj očitno, saj na urgenco prihajajo bolniki z vse Gorenjske, ki so potrebni hospitalizacije.

V jeseniški bolnišnici so z novo urgenco dobili  velika vhodna vrata, za njimi pa so ostali majhni prostori, ki so bili zgrajeni leta 1948. Predstojnik urgentnega centra Robert Carotta je poudaril, da je nova regijska bolnišnica edina možnost za ohranitev kakovosti in širitev dejavnosti. Površina na bolnika je v jeseniški bolnišnici več kot še enkrat manjša kot v drugih bolnišnicah. Predstojnik internistične službe Igor Rus poziva pristojne službe v državi h gradnji nove bolnišnice. “V času gospodarske rasti mora vsaka razumna politika začeti vlagati v projekte, ki so nedvomno nujni. Zaradi staranja prebivalstva bodo potrebe po bolnišnični oskrbi tudi na Gorenjskem vse večje.

Branka Jurhar