fbpx

Gripa se širi po bolnišnicah

foto: STA

Zaradi povečanega števila bolnikov z virusnimi okužbami dihal in začetkov pojava gripe so omejili obiske na vseh oddelkih Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Do preklica lahko bolnike med 15. in 17. uro za pol ure obiščeta največ dve zdravi osebi brez spremstva otrok.

Obiske so skrajšali tudi v enotah intenzivne terapije, bolnika pa lahko obišče le ena zdrava oseba. Pri hospitaliziranih otrocih pa je lahko le eden izmed staršev ali uradni skrbnik. Porodnice lahko obiščejo le zdravi partnerji. Zdravi morajo biti tudi bolniki, ki so naročeni na  posege v ljubljanskem Kliničnem centru. Če bodo zboleli, jih prosijo, da obvestijo zdravstveno osebje, kjer bi morali biti sprejeti. V zadnjih dneh se je v UKC Ljubljana, kot poroča STA,  povečalo število bolnikov z okužbami dihal in obolelih z gripo. Več je tudi bolnikov na internistični prvi pomoči, kjer je že zmanjkalo postelj.

Najučinkovitejša zaščita je cepljenje proti gripi. Zdravniki svetujejo cepljenje otrokom, starim od šest mesecev do dve leti, nosečnicam, starejšim osebam od 65 let in ljudem s kroničnimi boleznimi. Cepljenje je priporočljivo tudi za zdrave ljudi, saj pred okužbo zavarujejo sebe, svojo družino in sodelavce kot tiste, ki so zaradi osnovnih bolezni še posebej ranljivi, ter dojenčke do 6. meseca starosti, ki jih sicer zdravniki še ne morejo cepiti. 

Obiske na vseh oddelkih so zaradi povečanega števila virusnih obolenj dihal omejili tudi v UKC Maribor. Do preklica lahko k bolniku pride le ena zdrava oseba. Zaradi virusnih okužb in prvih primerov sezonske gripe so omejili obiske do preklica tudi v bolnišnicah v Slovenj Gradcu, Novem mestu, Novi Gorici, Izoli in na Jesenicah.

Zdravniki opozarjajo osebe s prehladnimi ali z drugimi nalezljivimi obolenji, naj ne obiskujejo bolnišnic še vsaj 24 ur po prenehanju bolezenskih težav. Ob obisku je treba upoštevati osnovna higienska načela, obiske v porodnišnici pa priporočajo le možem oz. partnerjem porodnic v času obiskov.

Branka Jurhar