Sprememba spola že pri petnajstih – brez privoljenja staršev

Foto: Youtube

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni neustaven, skupnost, v kateri živita dve lezbijki ali dva homoseksualca pa nikoli ne more biti enaka zakonski zvezi med moškim in žensko, so prepričani v SDS. Teolog in socialni delavec Franci Donko pa je zakon označil za poskus vpeljave totalitarizma.

Jelka Godec in Alenka Jeraj (foto: N. K.)

Jelka Godec in Alenka Jeraj (foto: N. K.)

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih doslej še nikoli ni bil spoznan za neustavnega, je na današnji novinarski konferenci poudarila Alenka Jeraj, generalna sekretarka SDS. “Pred leti smo že bili priča poskusu spremembe družinskega zakona, kjer razmerje med moškim in žensko izenačimo z istospolno partnersko zvezo. To so državljanke in državljani na referendumu že zavrnili,” je povedala.

V spremembe na tem področju se mora posegati previdno in analitično
Po raziskavah je družina med vrednotami v slovenski družbi na prvem mestu, zato bi si v stranki želeli, da se v spremembe na tem področju posega previdno in analitično – “torej z analizo morebitnih slabosti in odpravo le-teh. Zato je izjemno pomembno široko družbeno soglasje, kar pomeni, da se omogoča javno razpravo, soočenje mnenj, predstavlja in osvetljuje probleme in se jih nato tudi rešuje,” je prepričana Jerajeva.

Na Švedskem že sprejemajo nov zakon, po katerem bodo otroci lahko pravno spremenili spol že pri 12-ih letih, pri 15-ih pa bodo lahko spremenili spol brez privolitve staršev. Več tukaj.

Evropsko sodišče: Poroka dveh oseb istega spola ni človekova pravica
Ustavno sodišče je v svoji sodbi zapisalo, da je istospolna skupnost podobna zakonski zvezi, ni pa enaka. “Enaka nikoli ne more biti, saj istospolna skupnost ne bo nikoli mogla imeti reproduktivne vloge,” še dodaja Jerajeva. Tudi Evropsko sodišče za človekove pravice je v več primerih odločilo, da poroka dveh oseb istega spola ni človekova pravica in da je za istospolne partnerje registrirana partnerska skupnost najbolj primerna možnost za pravno ureditev njihovega odnosa.

“Zato v SDS nasprotujemo spremembi Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih,” še dodaja Jerajeva. Pozvala pa je tudi, da se državljani množično udeležijo referenduma in glasujejo proti uvedbi novele.

Foto: iStock

Foto: iStock

“Zdrav razvoj otroka zahteva očeta in mater”
Jelka Godec, poslanka SDS, je v svojem govoru na novinarski konferenci poudarila, da je v vsakem človeku potrebno najprej videti človeka in da različne osebne okoliščine – tudi istospolna usmerjenost – ne vplivajo na to, kako dober je človek. “Ali je istospolno usmerjeni oče dober oče? Je. Ali je istospolno usmerjena mati dobra mati? Je. Ali je istospolna mati lahko dober oče? Ne, ker ni oče. In enako velja za istospolno usmerjenega očeta. Zdrav razvoj otroka zahteva očeta in mater,” še dodaja.  

Koalicija “Za otroke gre!”: Vsak otrok si želi mamico in očka, staro mamo in starega očeta
V koaliciji so povedali, da “imajo radi svoje otroke in vnuke, zato jih bodo na družinskem referendumu vzeli v bran in za njih naredili tisto, kar bi naredili oni, če bi jim le dali to pravico. Vsak otrok si želi mamico in očka, staro mamo in starega očeta. To je otroški svet varnosti in ljubezni, ki ga podarjata ožja in širša družina.” Napovedali so, da bodo na referendumu v službi otrok, in poudarili, da otroci potrebujejo glas vsakega izmed nas.

“To je poskus vpeljave novega totalitarizma”
Franci Donko, teolog in socialni delavec, je prepričan, da gre pri tem, ko vlada preko politične moči s preglasovanjem zaukaže novo družbeno normo, za poskus vpeljave novega totalitarizma. “Vlada kot taka lahko na simbolni ravni le potrdi obstoj na človekovo osebo vezanih pravic, ki jih ima vsak državljan,” pravi Donko.

“Svoboda  posameznika lahko ob poljubni interpretaciji poseže v koristi šibkejših, posebej otrok, ki ne smejo postati predmet pravice koga drugega, saj so tudi oni nosilci neodtujljivih pravic, ki so v samem bistvu vezane na človeško naravo. Koristi in pravice otrok nedvoumno ostajajo nad interesi in željami odraslih, zato je potrebno sporno novelo zavrniti,” je še dodal Franci Donko.

N. K.

 • Mirkoca

  Na tem področju je potrebna popolna liberalizacija.

  • Ruggedplant

   Da bomo zahod posnemali le in izključno v najslabših plateh?
   Jih ne bi raj v gospodarstvu recimo?

   • domovina mili dom

    Tako se govori. Bravo.

   • Mirkoca

    Jaz sem za. Seveda. Tudi to je samoumevno, vsaj zame no. Tako kot enake pravice za vse.

    • Ruggedplant

     Ja, samo vprašati se moraš za čigave pravice tu pravzaprav gre – pravice otroka do normalnih staršev ali odraslih, ki so se odločili da si za modni dodatek omislijo človeško bitje? Osnovna zakonitost razumevanja pravic je ta, da se moje pravice končajo tam kjer se tvoje začnejo. Ne morem se torej razširiti čez tvoje zgolj zato, ker imam za sabo ogromen svetovni lobi in lahko svoje nestandardne kaprice izsiljujem na poldemokratičen način, medtem ko si ti še v maternici, kajne?

     • Mirkoca

      Gre za pravice vseh. Otrok ima pravico do ‘normalnih’ staršev, seveda zakaj ne. Ima pravico do živih staršev, ne tistih, ki jih je ubil pijani voznik, ki je imel pravico piti alkohol. Ima pravico do zdravih staršev, ne do očeta, ki ga je pred tremi meseci zadela možganska kap in ga sedaj ne prepozna več. Jaz, imam vso pravico postati miljonar :) Torej, kot vidiš mahanje z pravicami ne pomaga kaj dosti. Določanje o tem, ali je nekdo normalen ali ne, s strani drugačnega tudi ne kaj dosti. A ti res ne maraš piva? Saj nisi normalen! O normalnosti je res težko sodit pošteno.
      Pravice gayevskih parov po mojem neskromnem mišljenju ne smejo biti omejevane s strani negayevske večine in obratno a veš. Tudi za naše pravice bi se jaz zavzemal, če bi bilo onih več kot nas.
      Ti je odgovor všeč, ali sem nenormalen?

     • Bloški Tonček

      Če imaš res take težave z večino, ki se spravlja na manjšino, ti priporočam, da pogledaš na Slovensko manjšino v zamejstvu…

      Drugače pa se lahko bojuješ za pravice revne svetovne večine.
      Družina pa je preveč pomembna za igračkanje. Če se bo drugje po svetu izkazalo za ok, potlej vredi. Prej pa ne!

     • Ruggedplant

      Uf, relativizacija in sprenevedanje brez primere. Čim začne nekdo relativizirat normalnost na tako temeljnih in osnovnih pojmih, katerih narava je vedno bila in nespremenjivo bo ena sama, že vnaprej vem, da ne bomo prišli nikamor. Strpnost je vrlina, relativiziranje pa nesposobnost razločevanja in eno ni enako drugemu.

 • MEFISTO

  Ne gre za poskus vpeljave novega totalitarizma.

  Totalitarizem je že tu!

 • Vera

  Starejši ljudje ” zakona dveh oseb ” ne priznavamo za normalnega ! V članku lepo piše, da vsak otrok rabi zraven staršev tudi ” dedka in babico ” , ker sta v letih že bolj sproščena in se z vnuki prav dobro razumeta -jo . Mnogo nas je takih, ki smo se našim staršem pozno rodili, zato babice in dedka nismo niti poznali , ker so že umrli . Verjemite mi, da sem jih zelo pogrešala v svojih nežnih otroških letih .

 • domovina mili dom

  Brglez se v parlamentu hvali z naravnim pravom. Zakaj v parlamentu večina “maltretira” manjšino pri glasovanju? To se pravi krši človekove pravice? Če je to naravno, da večina preglasuje manjšino. Čemu manjšina drugače usmerjenih maltretira večino. Čemu? Saj so vsi enaki pred zakonom. Prehlad se prenaša med enim in drugim. Dedujejo lahko z oporokami. Bolniško za otroki ne morejo imeti, ker tudi otroka ne morejo spočeti. Na ulici noben ne ve kdo je kdo. Razen če si francoski poljub dajeta dva neobrita osebka. Fuj.

  • Nata

   Ha, to se tudi jaz sprašujem .Gospod stalno flancari o večini ki maltretira manjšino ?? Ja pišuka !! Kako že gre v parlamentu pri glasovanjih ?

 • xtc

  Gre za dobesedno zblojeno stanje-glede Švedske mislim.Otroci in mladostniki največkrat iščejo svojo indentiteto o 20 in prek.
  Dokler dolgo so otroci”na plečih” staršev odločajo ti ,ko niso več pa so samoplačniki za take podvige-nimam zavor glede tega ampak,vsi ti naj to pčno za svoj denar.

  • Nata

   Meni se zdi , da bodo Islamisti kmalu dali Švedom po buči !!
   In , prav imaš , za take podvige naj plača vsak sam !!
   Sicer smo pa pred kratkim čitali , kako so švedski otroci zrasli staršem ” čez glavo ” ! Tam so res nekaj posebnega . Ljudje in njihovi zakoni .

 • viktorh

  Da, da, nizko smo padli. Najprej bom fant, potem dekle, ki bo vzela drugo dekle za partnerico, potem pa se bova odločili o posvojitvi fantiča. Če nam ne bo všeč, ga bova predelali v deklico.
  Sicer pa še ne veva kaj točno bi radi. Bomo pa zakon spremenil, če bo treba….

 • Caesar

  Bom malo hudičev advokat. Mislim, da je treba ločiti med homoseksualnostjo in transseksualnostjo. Homoseksualnost je stvar spolne privlačnosti v odnosu do druge osebe, transseksualnost pa je vprašanje osebne identitete. Transseksualnost je prirojena napaka, ki pa je sorazmerno redka, vendar gre zato, da se oseba rodi s telesom enega spola in možgani drugega spola, zato sebe in okolico dojema drugače, kot bi morala glede na spol telesa. Danes se da s skeniranjem možganov določiti spol možganov in s tem transseksualnost, če je spol možganov različen in je prav, da se jim pomaga urediti osebno identiteto kot celotne osebe. Osebe, ki niso transseksualne, pa bi rade spremenile spol, rabijo drugačno pomoč, ki jo nudijo druge ustanove. Zato tudi mislim, da je treba vprašanje homoseksualcev in transseksualcev ločiti, ker ne gre za isto zadevo.

  Kar se tiče vprašanja istospolnih, bi se morali naši liberalni levičarji zavedati, da se tu pogovarjamo o odnosu do druge ali tretje osebe, ki ima tudi svoje človekove pravice. Nihče ni nastal brez očeta in matere, zato ima vsak otrok osnovno pravico do očeta in mame, ker potrebuje oba pola za svoj razvoj. Družina, ki jo sestavljajo oče, mati in otroci, so najosnovnejša in najstarejša človeška skupnost, ki je najpomembnejša osnova vsake družbe in tega ne more in ne sme nihče spreminjati. Namesto da se propagira in vsiljuje istospolnost, naj raje ta sredstva namenijo v pomoč družinam in v pomoč otrokom v sirotišnicah. Bo bolj koristno za vse.

  • viktorh

   Tudi, če ste vrhunski strokovnjak s tega področja, se z vami ne strinjam v delu, ki se nanaša na: “Transseksualnost je prirojena napaka, ki pa je sorazmerno redka, vendar gre zato, da se oseba rodi s telesom enega spola in možgani drugega spola, zato sebe in okolico dojema drugače, kot bi morala glede na spol telesa. ”

   Samo en dokaz – “pevski trio Tri sestre”. Nastale so iz komercialnih, poslovnih razlogov, to je dejstvo. Njihov vodja se je še nekaj časa trudil v TV oddaji dokazovati kako je že kot fantič vedela, da je deklica…potem je trosil neumnosti o sexu… Potem se je naveličal, začel oblačiti in obnašati kot fant.

   Osebno sem prepričan, da transseksualci verjamejo, da so se rodili v napačnem telesu in zato doživljajo vrsto notranjih in družbenih konfliktov. Vse skupaj nastane v puberteti in kasneje izgine.

   • Caesar

    Trio sestre niso transseksualke. Mnogo je ljudi, ki se preoblačijo v nasprotni spol, med njimi tudi igralci, ki igrajo razne skeče, vendar niso transseksualne osebe. Pravi transseksualci so tisti, ki imajo telo in možgane različnega spola in je to prirojena napaka. Da se to ugotovi, je potrebno veliko testov in danes je možno ugotoviti spol možganov s pomočjo skeniranja, ker se ženski in moški možgani razlikujejo. Pri tistih osebah, kjer se spol telesa in možganov ujema in želijo spremeniti spol, ne gre za transseksualnost, temveč za psihične težave in potrebujejo psihološko pomoč, ker bi sprememba spola prinesla več težav kot koristi ko bi se oseba premislila in ne bi mogla več nazaj. Zato je tudi zelo pomemben proces ugotavljanja resnične transseksualnosti, preden se gre v proces spreminjanja spola. Tisto, kar sem želel povedati je, da transseksualnost ni spolna usmerjenost, ker gre za vprašanje osebne identitete in ne odnosa do druge osebe in nima nič skupnega z vprašanjem o istospolnih in bi se moralo vprašanje enih in drugih reševati ločeno.

    • viktorh

     Se ne strinjam: “Njihov vodja se je še nekaj časa trudil v TV oddaji dokazovati kako je že kot fantič vedela, da je deklica…potem je trosil neumnosti o sexu… Potem se je naveličal, začel oblačiti in obnašati kot fant.”

     Vsi ti tiči so pa potrebni zdravljenja..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!