fbpx

Sprememba spola že pri petnajstih – brez privoljenja staršev

Foto: Youtube

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni neustaven, skupnost, v kateri živita dve lezbijki ali dva homoseksualca pa nikoli ne more biti enaka zakonski zvezi med moškim in žensko, so prepričani v SDS. Teolog in socialni delavec Franci Donko pa je zakon označil za poskus vpeljave totalitarizma.

Jelka Godec in Alenka Jeraj (foto: N. K.)

Jelka Godec in Alenka Jeraj (foto: N. K.)

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih doslej še nikoli ni bil spoznan za neustavnega, je na današnji novinarski konferenci poudarila Alenka Jeraj, generalna sekretarka SDS. “Pred leti smo že bili priča poskusu spremembe družinskega zakona, kjer razmerje med moškim in žensko izenačimo z istospolno partnersko zvezo. To so državljanke in državljani na referendumu že zavrnili,” je povedala.

V spremembe na tem področju se mora posegati previdno in analitično
Po raziskavah je družina med vrednotami v slovenski družbi na prvem mestu, zato bi si v stranki želeli, da se v spremembe na tem področju posega previdno in analitično – “torej z analizo morebitnih slabosti in odpravo le-teh. Zato je izjemno pomembno široko družbeno soglasje, kar pomeni, da se omogoča javno razpravo, soočenje mnenj, predstavlja in osvetljuje probleme in se jih nato tudi rešuje,” je prepričana Jerajeva.

Na Švedskem že sprejemajo nov zakon, po katerem bodo otroci lahko pravno spremenili spol že pri 12-ih letih, pri 15-ih pa bodo lahko spremenili spol brez privolitve staršev. Več tukaj.

Evropsko sodišče: Poroka dveh oseb istega spola ni človekova pravica
Ustavno sodišče je v svoji sodbi zapisalo, da je istospolna skupnost podobna zakonski zvezi, ni pa enaka. “Enaka nikoli ne more biti, saj istospolna skupnost ne bo nikoli mogla imeti reproduktivne vloge,” še dodaja Jerajeva. Tudi Evropsko sodišče za človekove pravice je v več primerih odločilo, da poroka dveh oseb istega spola ni človekova pravica in da je za istospolne partnerje registrirana partnerska skupnost najbolj primerna možnost za pravno ureditev njihovega odnosa.

“Zato v SDS nasprotujemo spremembi Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih,” še dodaja Jerajeva. Pozvala pa je tudi, da se državljani množično udeležijo referenduma in glasujejo proti uvedbi novele.

Foto: iStock

Foto: iStock

“Zdrav razvoj otroka zahteva očeta in mater”
Jelka Godec, poslanka SDS, je v svojem govoru na novinarski konferenci poudarila, da je v vsakem človeku potrebno najprej videti človeka in da različne osebne okoliščine – tudi istospolna usmerjenost – ne vplivajo na to, kako dober je človek. “Ali je istospolno usmerjeni oče dober oče? Je. Ali je istospolno usmerjena mati dobra mati? Je. Ali je istospolna mati lahko dober oče? Ne, ker ni oče. In enako velja za istospolno usmerjenega očeta. Zdrav razvoj otroka zahteva očeta in mater,” še dodaja.  

Koalicija “Za otroke gre!”: Vsak otrok si želi mamico in očka, staro mamo in starega očeta
V koaliciji so povedali, da “imajo radi svoje otroke in vnuke, zato jih bodo na družinskem referendumu vzeli v bran in za njih naredili tisto, kar bi naredili oni, če bi jim le dali to pravico. Vsak otrok si želi mamico in očka, staro mamo in starega očeta. To je otroški svet varnosti in ljubezni, ki ga podarjata ožja in širša družina.” Napovedali so, da bodo na referendumu v službi otrok, in poudarili, da otroci potrebujejo glas vsakega izmed nas.

“To je poskus vpeljave novega totalitarizma”
Franci Donko, teolog in socialni delavec, je prepričan, da gre pri tem, ko vlada preko politične moči s preglasovanjem zaukaže novo družbeno normo, za poskus vpeljave novega totalitarizma. “Vlada kot taka lahko na simbolni ravni le potrdi obstoj na človekovo osebo vezanih pravic, ki jih ima vsak državljan,” pravi Donko.

“Svoboda  posameznika lahko ob poljubni interpretaciji poseže v koristi šibkejših, posebej otrok, ki ne smejo postati predmet pravice koga drugega, saj so tudi oni nosilci neodtujljivih pravic, ki so v samem bistvu vezane na človeško naravo. Koristi in pravice otrok nedvoumno ostajajo nad interesi in željami odraslih, zato je potrebno sporno novelo zavrniti,” je še dodal Franci Donko.

N. K.