Grozljivo odkritje v slovenskih breznih, polnih lesenih nog in protez: Komunisti v povojnih pobojih niso prizanesli niti bolnikom, invalidom in ranjenim!

Foto: komunistickizlocini.net

Na pokopališču na Vidmu pri Dolenji vasi je bilo lani oktobra v skupni grobnici pokopanih 150 žrtev povojnih komunističnih pobojev. Pogrebno ceremonijo za žrtve, katerih okostja so bila najdena v dveh masovnih grobiščih pri Konfinu, je vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Marsikdo se ne zaveda, da konkretni primer predstavlja enega najhujših zločinov zoper bolnike, invalide in ranjence, med katerimi so bili večinoma Slovenci, zato je prav, da se o tem govori in da žrtve niso pozabljene. 

Informacije o morilskih breznih Konfin 1 in Konfin 2, kjer so bile najdene žrtve, temeljijo na pričevanju lokalnih prebivalcev. Strokovnjaki, ki so sodelovali pri izkopavanju ostankov žrtev povojnih pobojev v Konfinovem prepadu, pa so ugotovili, da so bili med žrtvami moški – polovica od njih je bila mlajša od 25 let.

Med žrtvami Slovenci, Hrvati in tudi muslimani
Iz brezna Konfin 1 so arheologi in jamarji izkopali 25 kubičnih metrov kamenja, blata in lesa. Na dnu so bili najdeni ostanki 88 vojnih ujetnikov, ranjenih, bolnikov in celo invalidov. 24. junija 1945 ponoči so bili ti iz osrednjega zapora Ozne v Ljubljani odpeljani na usmrtitev. Nesrečniki so podlegli v napadu s topim predmetom ali pa so bili deležni usodnega strela s strelnim orožjem. Iz popisa identificiranih žrtev je razvidno, da so bili med žrtvami Slovenci, Hrvati in tudi muslimani.

Dolenja vas pri Ribnici. Pokop 150 žrtev iz brezen Konfin 1 in 2, slovesnost je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Seznam žrtev iz Konfina 1. (Foto: STA)

Med 21. junijem in 24. junijem 1945 so bili iz bolnišnic v Ljubljani v zapore Ozne pripeljani vojni ujetniki, invalidi, ranjenci in bolniki. Ti so bili od tam odpeljani v Kočevski Rog, v brezni Konfin I in Konfin II. Obstajajo ocene, da je bilo žrtev okrog dvesto.

Foto: STA

Najdenih je bilo več lesenih nog in protez
Strokovnjaki so ugotovili, da je bilo najmanj 30 lobanj poškodovanih zaradi sprožitve strelnega orožja iz neposredne bližine. O krutosti pa priča podatek, da so bili med najdenimi žrtvami bolniki, invalidi in ranjenci, kar potrjuje najdba več lesenih nog in protez v breznu. Leta 2010 so na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika raziskovalci Inštituta za sodno medicino s pomočjo jamarjev specialne enote slovenske policije v breznu Konfin 2 izkopali posmrtne ostanke najmanj 62 oseb.

Nekatere žrtve v breznu Konfin 1 so uspeli identificirali na Inštitutu za pravosodno medicino. Nekatere družine so svoje svojce pokopale, večina njih pa se je odločila za skupen pokop v grobnici v Vidmu.

Foto: STA

N. Ž.