Guardian: Čeferin in njegovi so predstavili lažne dokaze, da bi zaščitili Pavlico

Željko Pavlica s svojim prijateljem Aleksandrom Čeferinom (Foto: družbena omrežja)

Lanskoletno finale Lige prvakov se je končalo s skorajšnjo katastrofo. Strokovnjaki so po dvoboju opozarjali, da je le malo manjkalo, da bi spodletelo varnostno vodenje dogodka vodilo do smrtnih žrtev. Nekdanja “vodja operacij” Burkhalter-Lau sedaj obtožuje Čeferina in njegovo ekipo, da so podali neresnično dokazno gradivo lastni preiskovalni komisiji. Vodstvo Uefe naj bi tako hotelo zavarovati Željka Pavlico, Čeferinovega tesnega prijatelja. 

Obtožbe je podala takratna operativna direktorica Uefe SharonBurkhalter-Lau, specialistka za menedžment dogodkov, sicer druga najbolj odgovorna oseba za načrtovanje finala, ki se je odvilo 28. maja na Stade de France med Liverpoolom in Real Madridom. Preiskovalna komisija, ki jo je imenovala sama Uefa, je odločila, da je bil pregled nad varnostnim načrtom in dogajanjem primarna odgovornost Uefe. Preiskovalna komisija pa je ugotovila, da za varnostni debakel ni bila odgovorna enota za varnost, temveč sektor, ki ga je vodila Burkhalter-Lau. Ta naj bi enoto za varnost “marginalizirala”.

Enoto za varnost že od leta 2021 vodi Željko Pavlica, tesni prijatelj Aleksandra Čeferina. Ker je službo dobil brez razpisa in glede na njegov odnos do predsednika Uefe, širša strokovna javnost kot tudi mediji dvomijo v Pavličine kompetence in potrebne izkušnje za veliko nalogo, ki mu je še vedno zaupana. Pavlica je v preteklosti varoval pokojnega Janeza Drnovška.

Burkhalter-Lau je poslala dopis generalnem sekratarju UEFA Theodoru Theodoridisu in še trem drugim drugim visokim uradnikom organizacije. Nekdanja vodja operacije je dokaze, ki jih je predložila Uef in “dokazujejo”, da je bila enota za varnost “marginalizirala” označila kot povsem neresnične. V dopisu, ki so ga videli novinarji angleškega Guardiana, je ponovila svoje mnenje, da je morala za varnost poskrbeti pariška policija, nad katero Uefa seveda ni imela nadzora. “Trditev, da je Uefa Events … višje vodstvo marginaliziralo varnostno enoto Uefe, temelji na izjavah Uefe, ki so bile neresnične in usklajene,” je zapisala.

Vir: Guardian

Pavlica se ni udeleževal sestankov
Razkrila je še, da se Pavlica s svojo ekipo ni udeleževal pomembnih sestankov niti tik pred finalom in posledično ni podal bistvenih podatkov, pomembnih za načrtovanje dogodka. Kot je Pavlica sam povedal, je bil na večer finala skoraj ves čas v VIP območju. Tako je spregledal kritične razmere, vse dokler se ni udeležil sestanka ob 20.45, na katerem je prisostvoval tudi Čeferin. Burkhalter-Lau izpostavlja, da je bila Pavličeva ekipa prisotna v kontrolnem centru in da so bili nekateri člani njegove ekipe o nevarnem stanju obveščeni v posebni varnostni enoti Whatsapp.

Pavlica naj bi svojo vlogo na dogodku razumel kot osebno zaščito pomembnih oseb na dogodku, s čimer je tudi sam potrdil, da je ostajal v območju za pomembne osebe tudi takrat, ko je zunaj že vladal kaos.

Čeferin je sicer prepričan, da bi mu morali zaradi njegovih kadrovskih odločitev ploskati. V enem izmed intervjujev je dejal: “Če sem pripeljal kompetentne ljudi, ki jim zaupam v Uefi, ki trdo delajo …, mislim, da sem kar dober v tem nogometnem svetu.”

Dogovorjena strategija
Burkhalter-Lau navaja: “Po pariškem finalu smo razpravljali o tem, da moramo zaščititi varnostno enoto pred kritikami. Zdaj razumem, da je obstajala dogovorjena strategija za zaščito varnostne enote z navedbami, da naj bi vse zadeve glede varnosti in zaščite potekale prek oddelka za organizacijo dogodka, kar pripisuje krivdo za vse zaznane napake Tizianovi ekipi”. Tizian Gaier je bil del ekipe Burkhalter-Laujeve, odgovoren za končne operacije. Iste neresnične trditve je po njenih navedbah podal tudi direktor nacionalnih zvez Zoran Laković.

Burkhalter-Lau je Uefo zapustila maja letos. Drugo delovno mesto v organizaciji naj bi dobil tudi Pavlica. Uefa informacije še ni komentirala.

Ž. K.