fbpx

Heker Dejan Ornig: “Strah me je za življenje in prihodnost, policija je proti meni zlorabila svojo moč”

Dejan Ornig

“Postalo me je strah za življenje in prihodnost. Policija, ki sem ji nekoč zaupal in verjel, je proti meni zlorabila svojo moč, da bi se s tem posamezniki na položajih zaščitili,” je v izjavi za javnost zapisal računalničar Dejan Ornig, proti kateremu teče kazenski postopek zaradi vdiranja v zasebno komunikacijo. Na izjavo se je odzvala tudi policija.

Dejan Ornig je za policijo več kot leto dni opravljal in preverjal varnostne ranljivosti informacijsko-komunikacijskega omrežja TETRA, svoje izsledke pa predstavil na portalu podcrto.si, zaradi česar je bil kazensko ovaden.

Za javno izjavo se je odločil zaradi različnih interpretacij in zaključkov, ki se pojavljajo v medijih, predvsem pa zaradi sprenevedanja policije, ki je z njim sodelovala, na koncu pa ga je izdala. Po njegovem gre za povračilne ukrepe, s katerimi ga želijo diskreditirati, saj so se vodilni na policiji zbali za svoje položaje.

Gre za zlorabo policije in tožilstva?
Ornig je še dodal, da sam ni nikoli želel storiti nečesa, kar bi ogrozilo nacionalno varnost države, saj je imel kot “tajni policijski sodelavec vedno v mislih varnost policistov, kriminalistov, obveščevalcev in drugih, ki uporabljajo sistem TETRA”.

Kot je dejal, je policija tako presegla svoje pristojnosti, da ga je postalo strah za življenje in prihodnost. “Policija, ki sem ji nekoč zaupal in verjel, je proti meni zlorabila svojo moč, da bi se s tem posamezniki na položajih zaščitili,” je zapisal Ornig in dodal, da se za zlorabami skrivajo nekompetentnost, nevestno delo, opustitve in drugo. Hkrati je priznal, da je bil v času sodelovanja s policijo naiven, saj je verjel, da je bilo njegovo delovanje tudi zakonito.

Deloval na področju islamskega ekstremizma
Ornig je v izjavi tudi zapisal, da je v zadnjem obdobju sodelovanja s policijo deloval na področju družbi najbolj nevarnega – islamskega – ekstremizma, pri čemer so bile njegove operativne informacije tako obsežne, da bi morali biti o njih seznanjeni tudi generalni direktor policije, generalni direktor uprave kriminalistične policije GPU kot tudi direktor kriminalistične policije Ljubljana.

V primeru preiskovanja islamskih terorističnih skupin je bilo po njegovem zajetih na tisoče različnih podatkov, kar bi bilo težko skriti nadrejenim, o delovanju pa so obvestili tudi SOVO, zato se mu celotno sprenevedanje policije zdi abotno”. Za svoje delo je prejel tudi 800 evrov plačila.

Policija: Navajanje Orniga je zavajajoče
Na omrežju Twitter se je že odzvala policija z izjavo, da operativne informacije zbirajo zakonito, o konkretnem primeru domnevnih vdorov v elektronske komunikacije pa bo presodilo državno tožilstvo. “Viri so pred začetkom sodelovanja opozorjeni, da ne smejo izvrševati kaznivih dejanj, saj nihče ne more odvezati virov kazenske odgovornosti.” Prav tako menijo, da je “navajanje, da naj bi vodstvo policije vedelo za ta primer, zavajajoče in izpostavljeno zaradi povsem drugih namenov”.

Celotno izjavo Dejana Orniga si preberite tukaj:

Heker Dejan Ornig: "Strah me je za življenje in prihodnost, policija me je izrabila" 1

Heker Dejan Ornig: "Strah me je za življenje in prihodnost, policija me je izrabila" 2

Heker Dejan Ornig: "Strah me je za življenje in prihodnost, policija me je izrabila" 3

Heker Dejan Ornig: "Strah me je za življenje in prihodnost, policija me je izrabila" 4

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save