fbpx

Hrvaški novinar šel po poteh islamistov na kraj zločina blizu Ljubljane in odkril …

Slika je simbolična (foto: STA).

Avstrijska policija je potrdila – znani terorist Mirsad Omerović in drugi ekstremisti iz Avstrije so se aprila leta 2014 srečali v rekreacijskem centru Korant v okolici Ljubljane. Tamkajšnji vaščani in slovenska policija sicer trdijo, da je šlo le za praznovanje rojstnega dne, vendar pa to pravzaprav ni niti v skladu s prepričanji salafistov, ki so se tam srečali. 

Zgodba o radikalnih muslimanih, ki naj bi se urili v gozdovih blizu Ljubljane, odmeva tudi južno od naše meje. Kolegi pri Večernjem listu so se odločili, da jo podrobneje raziščejo in so na raziskovalno pot s tem namenom poslali svojega novinarja.

“Morda so pripadniki Islamske države prišli na piknik v naš rekreacijski center Korant, ampak da so imeli vojno usposabljanje in da so streljali, v to ne verjamem,” je za Večernji list povedal Roko, vznemirjen prebivalec vasi Zaješle v okolici Ljubljane, potem ko je avstrijski Die Presse objavil, da je športni objekt v gozdovih v okolici Ljubljane služil kot kamp za urjenje radikalnih islamistov iz več evropskih držav in da so v njem potekala tudi islamsko-politična predavanja.

Tu in tam se slišijo le streli lovcev
“Tja poleti vsak dan prihaja okoli 50 ljudi, ki prihajajo od vsepovsod. Pride lahko kdorkoli želi. To je svobodna država. Ta miren kotiček je kot nalašč za praznovanje in rekreacijo,” je pojasnil vaščan. Zato je prepričan, da tam vojaških vaj ni bilo, saj bi se verjetno slišali streli. “Tu in tam se slišijo le streli naših lovcev,” je jezno povedal Roko.

Rekreacijski center se nahaja v odmaknjenem in goratem območju. Do njega vodi ozka cesta, obdana z zelenjem, po poti pa novinarji Večernjega lista niso naleteli na nikogar. Ko so prispeli do centra, je bil tam le hišnik. Ta jim je na vprašanje, ali so tam res potekale vojaške vaje IS, le jezno zabrusil: “O kakšnih vojaških vajah govorite? Tu ni bilo nobenih vojaških vaj!”

Slovenska policija vse zanika, islamske skupnosti se to ne tiče
Hrvaški časnik poroča tudi, da so jim kolegi iz POP TV zaupali, da je oskrbnik rekreacijskega centra Korant za njihovo televizijo potrdil, da je naročilo za najem prostora prejel po telefonu ter da so imeli gostje brade, značilne za salafiste.

Islamska skupnost v Sloveniji trditve o urjenju borcev IS ni želela komentirati. Prepričani so, da to ni njihov problem. Islamski teolog Alim Hasanagić pa je potrdil, da je omenjeno srečanje potekalo, vendar so salafisti praznovali zgolj rojstni dan. Po njegovem je šlo le za druženje in igranje nogometa.

Ta izjava je malce vprašljiva, saj salafistična teorija strogo prepoveduje ukvarjanje s športom in udeleževanje na praznovanjih, zlasti za rojstne dni. Ves muslimanski svet praznuje le rojstvo preroka Muhameda. To je dokaz, da njihovo srečanje ni bilo namenjeno praznovanju rojstnega dne, izpostavlja Večernji list.

Slovenska policija je objavila, da ni ne informacij niti dokazov o ekstremizmu v gozdovih na obrobju Ljubljane. Avstrijska policija je spremljala odhod skupine salafistov iz Avstrije v Slovenijo, še posebej Mirsada Omerovića, poznanega pod vojnim imenom Abu Tejma, ki je – sodeč po prisluhih avstrijske policije – islamistične borce pošiljal v Sirijo in Irak.

Omerović Avstriji predstavlja grožnjo za nacionalno varnost
Na podlagi prisluškovanja je avstrijska policija zaznala tudi, da je bila skupina nevarna in oborožena ter da je bil Omerović ves čas v kontaktu z Bilalom Bosnićem in vodjo IS Abujem Bakrom al Baghdadijem. Omerović je predstavljal hudo grožnjo nacionalni varnosti Avstrije, kar dokazuje dejstvo, da so o njem razpravljali tudi v parlamentu.

Policija pa še vedno zanika, da obstaja povezava med Islamsko državo in ljudmi, ki so se aprila lani srečali v Dolu pri Ljubljani. Kljub temu bo javnost kmalu izvedela resnico, in sicer že februarja, ko se bo začelo sojenje Mirsadu Omeroviću, še poroča Večernji list.

N. K.