fbpx

Humanitarec Pedro Opeka ponovno predlagan za Nobelovo nagrado za mir

Misijonar, človekoljub in dobrotnik Peter- Pedro Opeka (Foto: Urban Cerjak/Demokracija)

Civilna družba za pravično Slovenijo je pripravila predlog, s katerim so slovenskega misijonarja, človekoljuba in dobrotnika Pedra Opeko ter organizacijo Akamasoa na Madagaskarju nominirali za Nobelovo nagrado za mir. Nominacijo so podpisali vsi sedanji ustavni sodniki in nekdanji predsednik ustavnega sodišča Lovro Šturm, so danes sporočili iz tega civilnodružbenega gibanja.

Nominacijo je prvi podpisal predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, pridružili pa so se ji vsi sedanji člani ustavnega sodišča – Jadranka Sovdat, Mitja Deisinger, Etelka Korpič Horvat, Dunja Jadek Pensa, Marta Klampfer, Ernest Petrič, Jasna Pogačar in Jan Zobec ter nekdanji predsednik ustavnega sodišča Lovro Šturm.

Civilna družba za pravično Slovenijo s to nominacijo zaokroža svoje aktivnosti zadnjih mesecev, ko so s humanitarno prireditvijo Peter Opeka za prijatelje v Hali Tivoli oktobra lani zbrali 246.106 evrov za pomoč najrevnejšim na Madagaskarju.

Opeka – zgled miru za ves svet
V besedilu so posebej izpostavili karizmatični lik Petra Opeke, ki rešuje najrevnejše in jim vrača človeško dostojanstvo ter po svetu in v Sloveniji navdušuje za zmernost, solidarnost in odgovornost ljudi vseh prepričanj. “V prepričanju, da sta revščina in socialna neenakost temeljni vir konfliktov in vojn na našem planetu ter da je model uspešnega spopada z revščino, ki ga je uveljavil Opeka, zgled miru za ves svet, predlagajo, da mu Nobelov odbor podeli nagrado za mir,” so dodali.

V tretje gre rado?
To je že tretja Opekova nominacija za Nobelovo nagrado za mir. Prvič so ga nominirali leta 2012, ko je prejel nagrado francoske Lige za javni blagor. Leto dni pozneje ga je nagradila še Evropska akademija znanosti in umetnosti.

M. P., STA