Hvaležnost po komunistično: Borec za samostojno Slovenijo Ehrlich rešil teroristu Kidriču življenje, ta pa ga je v zahvalo poslal v smrt

Komunist Boris Kidrič (Foto: wikimedia.commons.org).

Ker je bil zaveden, veren Slovenec in klerik, nasprotnik komunizma in vplivnež v akademskih krogih, je bila usoda dr. Lamberta Ehrlicha zapečatena. Ker ni želel smrtonosnega komunističnega sistema, je smrt pričakala njega. Eden prvih, ki se je zavzemal za samostojno Slovenijo, je v dobrem duhu pomagal celo družini Kidrič. Ko so Borisa Kidriča obtožili terorizma in ga strpali v avstrijski zapor, je Ehrlich s svojim vplivom posredoval in mu omogočil svobodo. Z ženo sta hvaležnost nato izkazala na prav poseben komunistični način: najela sta morilca in naročila umor. Na to temo smo izbrskali tudi članek iz medvojnega časopisja. Spomenik terorista in vojnega zločinca Kidriča še vedno stoji sredi Ljubljane in se ga slavi kot narodnega heroja.

Dr. Lambert Ehrlich, ki so ga komunisti tako hladnokrvno umorili, potem ko je Kidriča rešil iz zapora, je predaval na teološki fakulteti slovenske univerze. Študente je z veseljem vodil po njihovi duhovni poti, kot vplivna katoliška osebnost pa je motil marsikaterega komunista. Bil je eden izmed glavnih trnov v peti partije, vodilne v boju slovenskega naroda proti okupatorju, ki je po vojni želela vzpostaviti svojo oblast.

Ehrlichu, ki je kot duhovnik do prve svetovne vojne aktivno sodeloval kot del slovenske prosvete na Koroškem, po končani vojni pa sodeloval z narodno vlado v Ljubljani, ki jo je leta 1919 na mirovni konferenci v Parizu celo predstavljal, je že zgodaj postalo jasno, da slovenskega naroda nihče ne spoštuje in ne upošteva. Kot zaveden Slovenec je na bratenje s Srbi in Hrvati gledal precej nejeverno. Idejni vodja akademskega kluba Straža in avtor Programa nove Slovenije je slednjega po kapitulaciji Jugoslavije predlagal obema meščanskima strankama, a ga nista želeli sprejeti. V njem je kot eno izmed političnih opcij predlagal samostojnost Slovenije, kar je komunističnim ideologom predstavljalo trn v peti, ki se ga morajo čim prej znebiti. S svojo vizijo si je očitno prislužil smrtno obsodbo.

Ukaz za umor dr. Ehrlicha je podpisal Boris Kidrič, ki pa ga je Ehrlich leto pred tem rešil iz zapora v Avstriji, kjer so Kidriča zaprli zaradi terorizma. Zgodilo se je, da se je na Ehrlicha takrat obrnila Kidričeva družina in ga prosila za pomoč. Ker je pri policiji na Dunaju imel bratranca, je posredoval in Kidriča so izpustili. OF je izvrševanje atentatov na pomembne Slovence zaupala VOS-u, ki ga je neposredno vodila žena Borisa Kidriča, Zdenka Armić Kidrič, po partizansko Marjeta. Tako sta zakonca skupno odstranila svojega nasprotnika. Družina Kidrič, ki ji je Ehrlich po najboljših močeh pomagal, ga je naposled ubila.

Ehrlichovo zahtevo po ureditvi razmer so komunisti zlorabili in jo predstavili kot sodelovanje z okupatorjem
Komunisti niso zdržali pritiska in morali so ukrepati tako, kot znajo najbolje – z umorom. Zadnje Ehrlichovo dejanje, s katerim si je prislužil smrt, je bilo, ko je Italijanom izročil spomenico z analizo represalij, ki sta jih nad slovenskim narodom izvajala italijanska okupatorska vojska in komunistična VOS. V njej je zahteval ureditev razmer in konec pobijanja nedolžnih. Komunisti so tudi to zlorabili, kot znajo samo oni – spomenico so uporabili kot dokaz za Ehrlichovo namišljeno sodelovanje z okupatorjem, nato pa ga ubili.

Spomenik Lamberta Erlicha (Foto: Twitter)

Najeti morilec je 26. maja 1942 na Streliški cesti v Ljubljani hladnokrvno ustrelil profesorja Ehrlicha, teologa, etnologa in politika, skupaj z njegovim spremljevalcem, študentom Viktorjem Rojico, ko sta se pobožna vračala od maše.

O zahrbtnem umoru pisali tudi v medvojnem časopisju
O dogajanju so pisali že med vojno. Prilagamo članek iz medvojnega časopisja, ki opisuje, kako je Lambert Ehrlich rešil Kidriča iz zapora, ta pa je nato lomastil kot glaven akter povojnih pobojev. V članku iz leta 1942 je pod naslovom ”Dr. Ehrlich reši Borisa Kidriča,” zapisano: “Dr. Ehrlichu se je smilil mladenič, ki je slabo vzgojen zašel na zločinska pota komunizma. Sklenil je, da bo interveniral zanj pri bivših avstrijskih oblasteh, da ga oprostijo in spuste domov. In to se mu je posrečilo. Kidrič je profesorju Ehrlichu obljubil, da bo opustil vsako komunistično delovanje in se poboljšal. Le pod temi pogoji ga je dunajska policija izpustila na svobodo. Toda komunist ne sme poznati častne besede in nobene poštenosti! Komaj je bil Kidrič na svobodi, že je začel zopet rovariti proti redu ter pozabil, da ga je vezala častna beseda, ki ga je rešila smrti. Dr. Ehrlichu se je lastna dobrota in usmiljenost bridko maščevala. Spomladi letošnjega leta je dr. Ehrlich padel na povelje voditelja OF Borisa Kidriča v Streliški ulici pred Ljudskim domom, od istega Kidriča, ki ga je Ehrlich rešil smrti.”

Štiri leta po umoru je rdeča oblast posmrtne ostanke izkopala in jih raztresla na območju okoli Postojne, o Ehrlichu pa za vselej utihnila
Ker ni odobraval delovanja OF, boljševiške partije in revolucije, zavzemal pa se je za samostojno Slovenijo, so ga 26. maja 1942 pripadniki VOS-a ustrelili. Pogreba se je udeležilo več kot tisoč ljudi, leta 2000 pa so na mestu njegovega groba na ljubljanskih Žalah postavili spominsko obeležje. Glavni razlog njegove likvidacije je v tem, da je želel in deloval za samostojno Slovenijo. Odklanjanje OF, partije in komunizma je k temu seveda zelo pripomoglo. Izvedbi revolucije je bil izredno v napoto. Brezbrižna komunistična oblast se je po končani vojni še zmeraj bala njegove avtoritete, njegove posmrtne ostanke pa so leta 1946 izkopali iz groba in jih raztresli nekje okoli Postojne. Bil je eden prvih ljudi, ki so želeli in verjeli v samostojno Slovenijo, zato bi si zaslužil pomembnejše obeležje. Na žalost izrojena leva politika rada prireja zgodovino, na prave heroje, katerih dejanja jim niso v prid, pa namerno pozablja.

 Anja Lepej

 • karlina

  Brezbrižna komunistična oblast se je po končani vojni še zmeraj bala njegove avtoritete, njegove posmrtne ostanke pa so leta 1946 izkopali iz groba in jih raztresli nekje okoli Postojne. TO JE GROZLJIVOOOO, da človek še mrtev nima miru, je pa res zločinsko in satanistično dejanje. Sicer pa-nikoli, ampak res nikoli ne verjemi komunistu in njihovim današnjim potomcem, ker obljubljajo, s figo v žepu !!!!!

  • FORT WORTH

   V to sekto se zatecejo najbolj nizkotni stvori, psihopati, laznjivci, teroristi…ljudje brez kancka casti.
   To je podn od podna !!

 • Miro

  sem kar pogrešal kaj iz leta 1945

  • MEFISTO

   To je zgodnejšega datuma.

   Taki ste prekleti krvavoroki komunisti!

   • Miro

    to povej Kralju Norega Kraljestva,ki je bil del te krvavo roke združbe…

    • MEFISTO

     Kučana zaničujem in nočem imeti z njim nobenega opravka.

  • Lustrator

   Oblast utemeljena na lažeh, manipulacijah, zapiranjih in pomorih nedolžnih, je nelegitimna in bo taka ostala vse do popolne obsodbe vseh sodelujočih in vseh SOMIŠLJENIKOV, ki še danes širite in volite komunistični agitprop.

 • Janez

  Bil je izdajalec, aktivno je sodeloval z okupatorjem zato je smrtna kazen čisto upravičena.

  • MEFISTO

   Izdajalec je bil tisti gorenjski partizan, ki je namesto kaki Gorenjki naredil lepega in pametnega sina pomembni pripadnici nemškega orožja.

   Sad take ljubezni nima pravice govoriti o izdajstvu.

  • Slovencsm

   Za takšno trditev boš moral predložiti trdne dokaze. Očitno si bil takrat zraven. Pa ne razumem, zakaj bi izdajalec rešil svojega nasprotnika.
   Kot drugo pa je po tvoji definiciji glede izdajalca tudi celotna KPJ bila izdajalska, saj je v sodelovanju z Rusijo v prvem delu vojne paktirala z Nemci. Zakaj pa tukaj vsi onemijo?

  • Roman

   Maš argumente?

  • Roman

   Povej,kaj je izdajal,kaj?

  • etrusk

   Pa se je izdal še en cepec, smiliš se mi ubogi na duši.

  • radames

   Ehrlich ni nikoli sodeloval z okupatorjem. Italijanskim okupacijskim oblastem je celo poslal zelo ostro protestno pismo zaradi streljanja talcev in ravnanja oblasti s slovenskim narodom.
   Izzivalni butl ostane vse življenje butl. Z vsako besedo se ostramotiš!I

 • MEFISTO

  Sam naj se javi tisti, ki je dejal, da je za komuniste škoda še šusa in da naj crknejo v lastnem dreku od lenobe ter sovraštva, da ga predstavimo za primer pravega slovenskega domoljuba.

  In ne javljajte se vsi naenkrat, ampak le po vrsti, kot so hiše v Trsti!

 • Vojteh Dovč

  SLOVENNEC—- PO PRIIMKU SIGURNO

  • MEFISTO

   Slovenci smo vedno živeli v prijaznem in koristnem sožitju z Nemci.

   Celo komunisti so kolaborirali z njimi, ker so hoteli izpeljati revolucijo in ostati živi.

  • učko

   Slovenci so b’li tud’ taki, ki so imeli nemške in avstrijske priimke. Tud’ kakšen na “ić” se ima don’s za Slovenca, žal pa je takih premalo, za to pa tudi je tako kot je. Zlovenija, del velike srbije !

  • sprehajalec

   Če si na ić, kot naprimer Vojislav Dović je pa ok a Vojc? Motil je vedno le nemški priimek. Pa Nemci seveda, levičarji tradicionalno gravitirajo na Jug.

   • Vojteh Dovč

    zakaj ni napisano v slovenščini.
    -pa povej ti svoj priimek, pravi če maš jajca.ja sem od rojstva dovč.brez nobenih drugih črk
    -in jih niti ne mislim dodajat.

 • Cyclopean

  Pač boljševiški izrodek, taki ne vedo kaj je čast.

 • totex39

  Prava komunistična partijska hvaležnost, kar se nadaljuje še v današnje čase.

 • učko

  Komunisti so najbolj znani po tem, da so za denar, oblast in privilegije pripravljeni ubijat kogar koli in v kakršnih koli količinah. Trg, kjer bi oni tekmovali v sposobnosti, inovativnosti in pridnosti, jim pač ne diši.

 • učko

  Lejte, taki komunajzarski izrodki kot je bil Kidrič, imajo don’s še vedno absolutno oblast v Zloveniji. Vprašte se zakaj ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • MladiLiberalec

  Ehrlich je bil kolaborant. To se jasno strogo kaznuje posebno pa v vojnih razmerah. Spomenica ki jo je napisal za Italijane je bila kaplja čez rob ker je zahteval da Italijani oborožijo Slovence za samostojen nastop proti partizanom ob boku italijanske vojske. Čeprav mu Italijani niso ugodili so njegovi pristaši iz akademskega kluba Straža začeli ovajati Italijanom pristaše OF.

  Edvard Kocbek ki ni bil komunist in je pokojnika tudi osebno dobro poznal je tako napisal ob umoru Ehrlicha:

  … Vidim pred sabo mrtvega Ehrlicha, s katerim sem se svoj čas veliko razgovarjal. Kljub temu, da je vedno bolj drsel v slovenski FAŠIZEM, bi lahko ta zanimivi mož še živel, če bi nas fašizem ne postavljal pred neizprosno izbiro: ŽIVLJENJE ALI SMRT … Likvidacija ni samo pravična kazen za KOLABORACIJO z izdajalci, temveč tudi uveljavljanje nove pravice in prava.”

  Kocbek jasno pove da Ehrlich ni bil ustreljen zaradi svoje politike čeprav slabe ampak zaradi aktivne kolaboracije s sovražniki slovenskega naroda.

  • etrusk

   Mladenič , kako si zarukan , marsikaj boš moral prebrati , predvsem RESNICO.
   Pravzaprav , pa ti ni pomoči ,kajti ne vidiš ped pred nosam.

   • MladiLiberalec

    XD

    • xtc

     XD,,XD;XD!!!!!!!!!!!!!!!

  • xtc

   Kocbek nima kaj pričevati,Kocbek je bil navaden zločinski komunist in niuč več.
   Zato so Komunisti in sosialisti izenačeni z EU resolucijo s ostalimi zločinskimi in totalitarnimi sistemi kot sta Nacional socializem in Fašizem.
   Ali PO DOMAČE-Komunizem in socializem sta z EU resolucijo PREPOZNASNA,kot zločinska in totalitarna sistema kot Nacional socializem in Fašizem in kot taki izenačeni.
   Ker je bila Socialistična(komunistična) Federativna Republika Yugoslavija pod vodstvom KPJ(komunistov) enopartijska in diktatorsko totalitarna država temelječa na sklicevanju na KOMUNISTIČNO NOB-spada tudi le ta z ostalo kramo ved po EU resolucije med totlitarne režime in zločinske režime-kot sta Nacional socializem in Fašizem.Skratka komunisti in socialisti iz Titove Yuge so popolnoma izenačeni z Adolfovimi socialisti in Benittovimi fašisti in to mednarodno POTRJENO in dokazano.

   • MladiLiberalec
    • xtc

     NIČ ne bo RESNICA BOLI,A NE?
     Socialistična(KOMUNISTIČNA) Federativna Republika Yuga pod vodstvom ENOPARTIJSKE KPJ.
     Torej dragi moj NATEGUNČEK_GRE ZA TOTALITARISTIČNO;ZLOČINSKO;,NARODNOZATIRALSKO DRŽAVO-,ki jo je EU resulucija pač prepoznala kot TOTALITARNO in ZLOČINSKO-kot vse Komunističnre,(socialistične),Nacionalsocialistične in Fašistične tvorbe-NIČ NE MOREŠ RESNICA JE MEDNARODNA ZASTONJ se trudiš revše in pišeš XD je ipd nič ne pomaga RESNICA VAS JE POVOZILA.

     • MladiLiberalec

      liberalcev prav nič ne boli obsodba komunizma. Samo pač ta resolucija ni izenačila komunizma in nacizma. To je v EU ponekod celo kaznivo početi.

     • xtc

      A si ti pijan ali kaj?
      Seveda jih je izenačila gre za TOTALITARNA IN ZLOČINSKA SISTEMA-NEHAJ TUMBATI.
      Ja tako primerjanje je kaznivo k vejemu v Rusiji.
      Sicer pa Komiunizem (socializem) ima na plečih okrog 200 miljonov ljudi ,Nacional socializem in Fašizem pa 50-ja res jih je težko enačiti-prvi je veliko uspešnejši in to uradno in vsi največji zločinci prihajajo ravno iz tega gnezda.

     • MladiLiberalec

      Ha ha. Kar v Nemciji je tko.

  • Lustrator

   Mladi komsomolec, pa ti sploh veš kaj je pisalo v tisti spomenici in zakaj jo je napisal? Se sploh zavedaš koliko nedolžnih Slovencev so tisti čas samo na področju ljubljanske pokrajine, kjer bi morali red zagotavljali Italijani (pa ga žal niso) pomorili komunisti?

   Citiranje oportunističnega komija Kocbeka kot nekakšnega moralnega razsodnika je še bolj podlo in izrojeno kot nastaviti Maslešo za predsednika vrhovnega sodišča, Fišerja za generalnega državnega tožilca in Kučana za predsednika države proti kateri se je vse življenje boril.

   Dejansko misliš, da smo vsi včeraj padli z lune, kot tvoji partijski somišljeniki, da ne znamo sešteti 1+1? Mi je pa pri tvojih komentarjih všeč vsaj to, da je v njih toliko protislovja in neposrečenih referenc, da večina pravzaprav niti ne potrebuje replike, da bi razjasnili komunistične nebuloze, ki jih tako brezsramno trosiš.

   • MladiLiberalec

    Seveda vem kaj je pisal kolaborant Ehrlich v spomenici. Vse od prve do zadnje crke.

    • Lustrator

     Zakaj torej zavajaš? Ali predvsem koga? Če ti še n-tič razložim definicijo pojma kolaboracije, bo pomagalo?

     Vsem znano dejstvo je, da Italijani v času svoje okupacije niso uspeli vzdrževati najosnovnejše funkcije, ki jo je po Haaški konvenciji okupator dolžan zagotoviti okupirancem – zagotavljanja miru in reda oziroma varovanju imetja in življenj domačinov. Komunistični teroristi so namreč v manj kot 1 letu njihove okupacije samo na področju ljubljanske regije pomorili preko 1000 civilistov, torej več kot v minulem letu teroristi islamske države na področju celotne Evrope!! Ehrlichovo pismo je bilo ne le nujno potrebno, ampak izredno hrabro, saj je s tem oklofutal tudi nesposobno italijansko upravo, ki se je raje ukvarjala z loščenjem svojih uniform in preganjanjem bab, kot pa z lovom na komunistične ekstremiste, ki so si (kot v Ehrlichovem primeru) privoščili celo umore sredi belega dne sredi same Ljubljane. kako lahko brez slabe vesti pišeš takšne neumnosti?

     • MladiLiberalec

      Ne glede na to da je bilo pomladi 1942 obdobje vojvodstva in je prislo tudi oddaljitve KPS od vrhovnega plenuma OF je Ehrlich napisal predvsem poziv k ovajanju in kolaboraciji. V spomenici pa je tudi priznaval aneksijo Ljub pokrajine k Italiji. Res da so Italijani sklenili svoje nacrte za unicenje slov. naroda malo kasneje julija 1942 vendar je ze zgled Primorske jasno govoril da se jim ne sme zaupati. Poleg tega so njegovi Strazarji z ovajanjem zagrozili ze decembra 1941 vsaj marca 1942 pa so ze znani in dobro dokazani primeri njihove ovaduske dejavnosti v korist okupatorja.

     • Lustrator

      Ovajanje komunistov je DOLŽNOST vsakega poštenega demokrata na svetu, ne glede na trenutno oblast – dokler ne dojameš tega osnovnega higienika civilizirane družbe v kateri se zločince preganja, ne moreva imeti prav nikakršne normalne debate. je pa seveda tudi res, da če bi Italijani že prej na območju svoje jurisdikcije dosledno izvajali policijsko uro, izvajali redne racije v iskanju komunistov (ne pa zavednih Slovencev, ki so jih fašistom izdajali prav partijci sami!) in Ljubljano že prej ne le zapečatili z bodečo žico, pač pa tudi zastražili, ovajanje sploh ne bi bilo potrebno, saj bi rdeče morilce in lopove že sami spravili na hladno. Žal pa je takrat velika večina Slovencev v preziru do italijanskega škornja molče trpelo začetek komunistične revolucije in upalo, da bo rdeča grožnja odšla kar sama, a so se grobo ušteli. Povsem jasno je, da bi Slovenci že leta 41 po prvih komunističnih umorih, to gibanje trdo zatrli, če bi poznali epilog, ki ga je zatem spisala zgodovina. večina Slovencev, tudi katolikov(!) je bila takrat žal naivnih dobričin, Ehrlich pa velik vizionar, ki je predvidel dobesedno vse kar se je ob neukrepanju kmalu zgodilo z našim narodom.

      PS; Mi lahko s svojim partijskim besednjakom pojasniš kako pri zdravi pameti bi lahko bilo ovajanje komunistov (ki ga žal ni bilo – razen tistih internih, “nepravovernih”) v kakršnokoli korist okupatorja? Ti DEJANSKO verjameš, da je partizanstvo v kateremkoli pogledu oviralo fašistično ali nacistično okupacijo Slovenije? Ne bodi no smešen – številke o padlih ti o tem govorijo kristalno jasno, zapisi oziroma povelja partijskih komisarjev v katerih je bilo jasno poudarjeno, da pri NOB ne gre za boj proti fašizmu, ampak za revolucijo, pa še bolj.
      A ti še kar vztrajaš…

     • MladiLiberalec

      Seveda ga je oviralo. Poglej si moj seznam bitk od zacetka okupacije do kapitulacije Italije na wikiju. Vpisi partizanske bitke od 1941 do kapitulacije Italije. To so samo vecje bitke in opis vsake se opira na ustrezen okupatorjev dokument oz se druge vzporedne vire.

      Komunisti so bili del odporniskega gibanja. Ce ovajas clane odporniskega gibanja pomagas okupatorju.

      Kocbek je pravilno dojel. Gre za boj na zivljenje in smrt ki ga je napovedal fasizem. Zato je moral pasti Ehrlich. Ne zaradi svojega politicnega prepricanja ampak zaradi kolaboracije v vojnih razmerah.

 • Antonius

  Prvi korak, da se odstrani spomenik morilcu Kidriču v Parku sveta Evrope, bi morali storiti člani Slovenske akademije znanosti in umetnosti /SAZU/ z izključitvijo in izbrisom imena Borisa Kidriča iz njihovih vrst.
  Malo ljudi ve, da je bil za življenja in je posmrtno, morilec Boris Kidrič še VEDNO član SAZU-ja.
  Seveda bomo na ta korak članov SAZU-ja še dolgo čakali, ker je v njem z zelo bogatim dodatkom k pokojnini, kar precej rdečim celo življenje zvestih *akademikov*.
  Ko bodo akademiki zmogli ta korak, bo posledično z vsemi partizanskimi spomeniki in grobnico poleg parlamenta vred, na smetišču laži in sramote končala tudi ZZB.

 • MladiLiberalec

  Ehrlichovi Stražarji pa so bili kljub ustrelitvi svojega voditelja tako zagnani za sklenitev sporazuma z okupatorji da je 28.5. 1942 kapetan kraljevih karabinjerjev Angelo d’Amato zapisal v svojem poročilu:

  Po likvidaciji profesorja Ehrlicha sem dobil ponovno zagotovilo, da se bodo katoliki, ki so Ehrlichovi pristaši in ki simpatizirajo z njegovim gibanjem, zbrali v različnih grupah in razpravljali o ustanovitvi gibljivih enot, tudi oboroženih, ki naj bi brezpogojno sodelovale z italijanskimi oblastmi. Čez kakih deset dni bom imel spisek teh enot.

  • sprehajalec

   Takšne akcije so mobilizirale Antikomuniste. Državljanska vojna se je začela, ki so jo sprovocirali Komunisti in je bila v njihovem načrtu revolucije. Ker Komunisti brez državljanske vojne ne bi mogli prevzeti oblasti. Nikjer na svetu ne.

   • MladiLiberalec

    Si prebral Kocbekovo razmisljanje ki sem ga objavil?

 • MladiLiberalec

  Podobno kot Ehrlich je že takrat pomladi 1942 fašističnim okupatorjem predlagal svoj lastni načrt za uničenje partizanov tudi general Rupnik ki je v tistih dneh prevzel mesto župana Ljubljane.

  Nekaj izsekov iz njegovega načrta:

  Kontrabande

  Dobro disciplinirane kontrabande in dobro oborožene, tako da morejo na terenu vzdržati več dni neprekinjeno, vodene s spretnostjo in prezirom za nevarnost, bi morale biti najbolj uspešno sredstvo za uničenje partizanskih tolp tudi v najbolj oddaljenih in goratih krajih. – to vlogo je pozneje prevzela Legija smrti in arditski oddelki ki so jih Italijani sestavljali iz pripadnikov MVAC in fašistov.

  Poleg tega Rupnik okupatorjem predlaga tudi da naj prepredejo pokrajino s svojimi postojankami. V manjših krajih pravi Rupnik bi morda za antipartizanske enote dobili le vodiče in oglednike za okupatorjevo vojsko in policijo v večjih pa bi tvorili enote v velikosti od 25 do 150 mož.

  • janez

   MladiLibertalec, se vam vidi, da ste mladi in budala. Slabo poznate zgodovino in zakaj so morali Slovenci vzeti orožje od okupatorja. Pa še odgovorite kdo je začel prvi pobijati Slovence in to tudi cele družine z otroci. Nikoli ne boste dozorel in pomodreli. Imate pa verjetno plavega v modrem suknjiču za boga.

   • MladiLiberalec

    Saj ga niso morali vzeti. To so videli kot način da uničijo svojo politične nasprotnike pa čeprav s pomočjo fašistov in nacistov.

    • janez

     Z budalami ne mislim razpravljati. Tudi, če bi mu moral napisati množico dejstev mu ni pomoči. Ni pa odgovora kdo je začel prvi množično pobijati Slovence. Budale levaške imajo izgovor, da so pobijali izdajalce. Cele vasi z otroci so bili izdajalci? In pod čigavo komando se bi lahko Slovenci uprli okupatorju? Samo pod eno. Ne mi sedaj reč, da je večina Slovencev podpirala komuniste in da so edino oni opravičeni vladati v imenu vseh Slovencev. Kot sem že omenil končujem z debato, ker …….

     • MladiLiberalec

      Janez no glej mi ki se spoznamo kaj na zgodovino že priznavamo tudi zločine komunistov VOSa in podobno. Res je nastopilo pomladi 1942 eno obdobje ko so pobili več sto ljudi. Dr. Repe navaja številko nekaj čez 800. Samo Italijani so si zadali julija 1942 načrt izprazniti Slovenijo in izgnati njene prebivalce v Italijo ter naseliti Italijane. Pustili bi belogardiste z družinami vendar bi kasneje iz njih naredili mešane italijansko bele vojaške oddelke. Zato te prosim ne opravičuj aktivne kolaboracije z okupatorjem.

    • Lustrator

     Seveda jim ga i bilo potrebno vzeti – lahko bi preprosto dvignili roke v zrak, si na prsi narisali tarče in počakali, da jih internacionalsocialisti v imenu “svobode delovnega ljudstva” pomorijo, kajne?

  • xtc

   Kakih partizanov?
   Komunistične bande nehaj nabijat.

   • MladiLiberalec

    XD XD

    • xtc

     Komunističnih BANDITOV,ki so ropali,plenili in posiljevali in požigali kmetije poštenim Slovencem. JE pravilno.

     • MladiLiberalec

      Rupnik je že vedel kaj piše :P

     • xtc

      A ti veš ,da partizanov sploh ni bilo?
      Vsi ljudje so jim .do45 govorili ali gošarji ali banditi-ja so že vedeli zakaj.

     • MladiLiberalec

      Ha ha ha

     • xtc

      Ja res je smešno-BANDITI in GOŠARJi-ha,ha,ha,ha navadna roparsko ,posiljevalska zločinska tolpa.

     • MladiLiberalec

      Xtc mislim da bi bilo dobro da bi nehal verjeti v dedkove vermanske pravljice. Kaj praviš? :)

     • xtc

      Kako kaj ono o hrabri Štirinajsti,ko so jo raztumbali ko podgane?
      Kako kaj o kradljivo roparskemu kupleraju Celjski četi,ki so jo prijavili domačini zaradi nasilja in so jih raztumali kot podgane,Kako kaj Pohorski bataljon ,ki je kradel in požigal in ropal ter teroriziral Pohorce-navadne tolpe razcapancev z nič opreme ,da jstrezni se bebo prizadeti.

     • MladiLiberalec

      Kr neki. XD Štirinajsto divizijo so Nemci uničili samo v pravljicah raznih vermanskih dedekov. Pohorski bataljon je po nemških podatkih zadal velike izgube tako Nemcem kot njihovim sodelavcem vermanom. Samo sej res ti right wing nut job nočeš poslušat ko ti navajam Steindla. XD

     • xtc

      Cepec zarukan uničili so jo napolno zdesetkali ostanki so se poskrili kot hlapci po kmetijah.
      Da ti pojasnim izgled borca tvoje “herojske” 14 tace zavite v žakle,puške stare navezane na špagah,nekaj karabink nekaj lovskih,raztrgani,umazani razcapani to je “slavna štirinajsta” JA RESNICA ;KI BOLI-DALEČ OD ONE ;KI JO predavajo Repeti.
      Nadalje Pohorski bataljon ni povzročil nobenih tako blaznih izgub kot se napenjate nehajte s pravljicami tipa Dražgoše kjer je padlo baje 3000 Nemcev,vseskupaj pa naj bi v napadu nsodelovalo okrog 3000 vojakov-HE;HE;HE bebo kje ti živiš,vaše pravljice ne palijo več,so razgaljene.
      Nadalje še ena smešnica o taktičnih in sposobnih gošarjih, leta 44 so napadli transportni vlak med Ponikvo in Poljčanami,ker so bilo tako zelo nesposobni ,da niso niti znali pravino predati informacij o transporto so napadli vlak,progo zaminirali tako,,da je bil en d**** nato pa pričeli streljati po natobnih vagonih v katerih so bili konji namesto vojaških,ker pa je bil transport poln ne Nemcev ampak Vlasovcev so se ti hitro znašli s sekirami osvobodili konje in se zorganizirali v parih minutah in udarili,preden so se gošarski bebčki ovedeli kaj so storili je bilo že prepozno panično so začeli bežati v manjših skupinah po hribih a ni pomagalo nič večino gošarjev so vlasovci zelo kmalu dohiteli in pobili manjši ,dal ,ki je pobegnil malce preje pa so tudi dohitelio in pospravili vse do zadnjega ampak ne s puškami nato je bil tam popoln mir do konca vojne.Seveda pa so Nemci tudi kmalu našli tistega,ki je čudovito navodilo tudi izdal,seveda pa je bil napad banditov tudi slab za ljudi v okolici,saj so Nemci in Vlasovci nato kar precej zasliševali ljudi tam okrog,a nikomur niso storili nič,ko so ugotovili,da nimajo veze z napadom.

     • MladiLiberalec

      Zeeeh. Steindlovi in drugi dokumenti so bolj prepricljivi od dedkovih vermanskih pravljic.

  • sprehajalec

   svoj lastni načrt za uničenje partizanov tudi general Rupnik

   Namesto komunističnega izrazoslovja uporabi takratnega, pa bodo stvari zvenele bolj jasno;

   svoj lastni načrt za uničenje komunistov tudi general Rupnik, vodja Antikomunistov.

 • dob

  Moja definicija diktature:
  To je tista oblast, ki svoj narod indoktrinira (ga poneumlja), in ko je ta do konca indoktriniran (poneumljen) – mu ne zaupa.
  Natanko tako se kučanov režim obnaša do nas.

  • MladiLiberalec

   Zivimo v liberalni Sloveniji. Wake up!

   • dob

    Še nisem slišal, da bi kdo kučana zmerjal z liberalcem. To je neki nouga.

   • Lustrator

    Glede na prvi stavek pri katerem bi ta pridevnik prej uporabil za marsikatero državo podsaharske afrike, bližnjegavzhoda in celo Kitajske, domnevam, da si tisti “wake up” napisal zgolj sebi v opombo. Razen če, kot sem že večkrat zaslutil, dejansko živiš v nekem vzporednem vesolju, kjer v Sloveniji vlada kapitalizem, prostotržno gospodarstvo, pravna država ter medijski in politični pluralizem. Ne, ne hecam se – celo orto neliberalna Rusija nas naščije v vseh navedenih kategorijah.

    • MladiLiberalec

     Ne primerjaj prosim liberalne Slovenije s homofobno Rusijo. XD

     • Lustrator

      Kaj pa liberalno Rusijo s Kristianofobno Slovenijo?

     • MladiLiberalec

      XD

 • radames

  Taka je komunistična morala. Ampak, nekateri še vedno hvalijo komuniste in “osvoboditelje”. Tako hude indoktrinacije ne najdeš na svetu. Srbi so Mihailovića rehabilitirali, pri nas pa ne znamo odstraniti spomenika zločincu.
  Če se poglobiš v ravnanje Slovencev, potem ugotoviš, da smo nek zajeban narod.

 • radames

  Smo se kdaj učili v šoli, da je jugoslovansko kraljevo letalstvo za revanšo, ker so Nemci 6. aprila 1941 bombardirali Beograd, še isti dan bombardiralo Graz v Avstriji, ki je takrat bila del Reicha?
  To je v oddaji Pričevalci povedal nedavno umrli Uroš Šušterič.
  http://4d.rtvslo.si/arhiv/pricevalci/174305166

  • sprehajalec

   So bili članki o tem. Bombardirati so nameravali želežniško postajo v gracu, kar je bil legitimen vojaški cilj.

 • Burek Burecki

  Zaprli zaradi terorizma… Kako dodajate svoje zgodbice kar slabo mi je. Fasisti pac …

  • mojadezela

   Fašist te je naredil!!!! Golazen rdeča!!!!

  • radames

   Tudi 10x na dan te blokirati, ni nobeno težko delo.
   Samo odgovor: Zahodni Nemci so 1956 prepovedali KP Nemčije z obrazložitvijo, da je KP teroristična organizacija. Teror komunistov smo v Sloveniji prenašali od leta 1941 do 1990.
   Zdaj ti je najbrž še bolj slabo in se lahko skozlaš!

  • xtc

   Da se ne bioš trudil KPS so sestavljali sam lumpen proletariat,delomrzneži,lopovi,morilci in zločinski teroristi,ki so hrabro pobegnili iz Španije namesto ,da bi se tam do konca borili za svoje ideale.

  • Lustrator

   Če nimaš najmanjšega pojma o zgodovini in je edino kar si v življenju slišal o njej prišlo izpod prstov partijskih aparatčikov, ki od leta 45 dalje po nareku pišejo ene in iste mitološke basni o odrešilni vlogi komunizma, to še ne pomeni, da smo vsi na tvojem podnivoju. Enkrat za spremembo se pozanimaj o temi, ki jo komentiraš in vse ti bo jasno. Komunisti so bili v kraljevini Jugoslaviji (ki je bila nekajkrat bolj pravna država od recimo trnutne Slovenije, da o Jugi ne govorimo) preganjani podobno kot fašisti – oklasificirani so bili za teroriste, saj to tudi so in to v vseh pomenih besede: njihov glavni cilj je zavzeti oblast mimo demokratičnih vzvodov in družbenih zakonov ne glede na sredstva – umori, šikaniranja, ustrahovanje,… Za razliko od recimo islamističnih teroristov, imajo oni vsaj neko (sicer napačno interpretirano) teološko moralno podstat in tradicijo, pri komunizmu pa gre za popolnoma amoralni izvor z namenom povzročanja zla.

 • xtc

  Primer Erlicha,vam je lep dokaz kaj je zahvalnost komunista(levaska),zato ga pustite naj crkne v lastnem dreku,če ga boste rešili vam bo v zahvalo jutri odpihnil betico,pustite ga naj konča kot je prav.
  Erlich je bil naiven,kot marsikateri ljudje,ki so pošteni. Ljudje tipa Kidrič oz. ZKS(J) višji stolčki se nikoli ne spremenijo,zato je vsaka pomoč takim ljudem ogrožanje varnosti samega sebe.

 • mojadezela

  Gnoji rdeči!!!! Uničevalci slovenstva in slovenskega naroda!!!!!

  • MladiLiberalec

   Uničevalci slovenskega naroda so bili antisemiti.

   • Ryuk

    Antisemiti zdaj podpirajo priznanje Palestine.

    • Lustrator

     Vrhunsko.

 • Artur

  Kdo je naredil(in kdo še vedno ustvarja zlo na tem svetu) izvirni greh s formiranjem rdeče golazni posledično njihovih potomcev vse do zdaj in njihovih blesavih psihopatskih pristašev in zagovornikov.
  Evil runs this Satanic earth, 1967 truth recorded,t watch, must share.
  https://www.youtube.com/watch?v=XPiCJt5YtPo&t=7424s
  Nova24TV prevedite in objavite , če se upate .

  • MladiLiberalec

   Ma demon te je naredu XD

   • Artur

    Psycho, niti nisi dal čez vsebino mojega prispevka in že sereš brez protiargumeta.

    • MladiLiberalec

     Argument je da sta se sparila dva demona in si ti nastal. :D

     • Artur

      Vprašanje je ali se delaš retardiranega ali si zares že po naravi retardiran prej bo držalo tole drugo.

     • MladiLiberalec

      Bogi si res. XD Moram it zdej. Pozdravi svojega botra – SATANA.

     • Artur

      To je vse kar si sposoben komentirati na moj prispevek . Tipične komunajzraska manira kjer zmanjka argumentov sledi diskreditacija . Ja ni čudno, da smo poleg takšnih kot si ti še vedno v butalsko lopovski komunajzarski vukojebini.

     • MladiLiberalec

      Ti ne ves kaj argument sploh pomeni.

     • Artur

      No povej mi ti kaj argument pomeni do zdaj niti a od argumenta od tebe a bo šlo ?

     • MladiLiberalec

      Ni ga blo sam ce ne znas brat. :D

     • Artur

      Seveda ga ni bilo že znano in preverjeno v pomanjkanje tega s strani komunajzlov. Vaš veliki vodja je to “lepo povedal” Diskreditacija, likvidacija, če je potrebno tudi fizična, je dejal Milan Kučan februarja 1994 v Novi Gorici

     • MladiLiberalec

      Aja no sej sem res zaman upal da znaš brati. :D

     • Artur

      Še vedno čakam na kakšen tvoj argument ali protiargument , ne da se prebrati tistega kar ni zapisano bimbo. Ponavljaš se kot papiga .

     • MladiLiberalec

      Zeeeh

     • xtc

      On je retardiran levo-saj ga vidiš ,da EU parlament ni obsodil Komunizma in socializma kot totalitarni in zločinski sistem in ju tako izenačil zNacional socializmom inFašizmom,še beč bebo je prepričan ,da je to kaznivo.

     • Artur

      Njega je že narava kaznovala glede na to, da je še “MladiLiberalec” kaj šele bo takšnih indoktrinirancev je vse več in, če bo šlo tako naprej smo ga kot narod dokončno naj..ali . Invazivna parazitska vrsta Homo sapiensa.

   • Artur

    Tvoji idoli to je žido komunistična babilonska gamad nam je tako takrat, kot nam tudi zdaj dirigira
    sranje z migrantsko šerijatarsko invazijo in s tem namerno stremi k zatonu evropske civilizacije.
    Barbara Spectre cionistična Liderka židovske skupnosti “Paideia” na Švedskem.
    Trenutno se Evropa še ni naučila kako biti multikulturna .
    Mi bomo del porodnih muk te transformacije, katera mora nastati.Evropa ne bo več monolitna družba kot je bila v prejšnjem stoletju , Židje bodo center tega .To je velika transformacija za Evropo, ki zdaj prehaja v multikulturalni model.In Židje bodo prezirani zaradi njihove liderske vloge.

    Zase hočejo rasno čisto židovsko državo drugod bi radi ti hipokritski žoharji kot liderji harali z multikulti sranjem in pol nam hočejo še na nos natakniti občutek krivde zaradi tega ker zaslužijo prezir kar počnejo.

  • sprehajalec

   kaj spet kaj o Judih? Konec koncev Satanael je bil tudi judovskega porekla. Vidiš kakšno povezavo s poreklom Satanaela in današnjimi dogodki v svetu?

   • Artur

    Barbara Spectre cionistična Liderka židovske skupnosti “Paideia” na Švedskem.
    Trenutno se Evropa še ni naučila kako biti multikulturna .
    Mi bomo del porodnih muk te transformacije, katera mora nastati.Evropa ne bo več monolitna družba kot je bila v prejšnjem stoletju , Židje bodo center tega .To je velika transformacija za Evropo, ki zdaj prehaja v multikulturalni model.In Židje bodo prezirani zaradi njihove liderske vloge.
    Nobeden od Judov ji ni oporekal a ne?

    • sprehajalec

     praviš, da je imel pokojni delavec in socialist Adolf prav, ko je predvidel že prej, kar ti danes ugotavljaš?

     https://i.pinimg.com/736x/d0/15/cc/d015cc53991c1745c8691efe6bb8a1e9–nazi-propaganda-ww-posters.jpg

     • Artur

      Bo že držalo, že za časa Weinmarske republike je opažal in doživljal kam “pes taco moli”

    • MladiLiberalec

     To si izvedel v zavodu Janeza Levca?

     • Artur

      Vam komunajzlom je treba vse na nos nataknit pa še to kar se vam natakne ne razumete ali pa nočete razumeti – Što se babi htilo to se babi snilo-.
      https://www.youtube.com/watch?v=xQBXcHdfrmA&t=434s

     • MladiLiberalec

      Ja ta je že prerastu zavod Janeza Levca sam je pa bil sigurno tam.

     • Artur

      Mater kakšen komentar , da dol padeš . Zavod Janeza Levca ? Prvič slišim . A si iz njega utekel pa te že iščejo ?

     • MladiLiberalec

      Ha ha ha. Komentar je na ravni tvojih linkov. :)

     • Artur

      Komunistične “bajke in povesti o partizanih ” to pa je na nivoju hahahaha
      Pa že rajši poslušam prezentacije Dr, Davida Dukea kot nakladanje tvojih zatucanih komunjarskih telebanov.

     • MladiLiberalec

      A to je tisto ko znaš brati kar ni napisano kar je pa ne. :)

     • Artur

      Pa kar je za pogledat pogledam kar je za prebrat preberem kaj je tu spornega ali eno ali drugo kakor kdaj kakor nanese .

      Pozor, ni za komunjarske narodno izdajalske multikulti internacionaliste .

      Naj viharja moč razsaja,
      hraste cepi, skale taja,
      pahe zemlje naj zdrobi;
      vendar kakor siva skala,
      sred viharjev trdna stala,
      večna bo Slovencev čast!

      Naj se ves svet zoperstavi,
      narodu pravice davi,
      in kovati ga želi;
      Slave zora bo svetila,
      zlob verige razdrobila,
      večna bo Slovencev čast!

      Naj mrtvaški strup jezika,
      nas srdito v srce pika,
      naj le slabo govori;
      vzeti nam ne more slave,
      ne utajiti bistre glave,
      večna bo Slovencev čast!

      Kadar bliska meč morije,
      v boju kri junaška lije,
      kakor hrast Sloven stoji,
      za očestvo se daruje,
      vso nevarnost zaničuje,
      večna je Slovencev čast!

      Zato mi Slovenije sini,
      zvesti svoji domovini,
      eno srce bodimo!
      Če nam je ljubezen mati
      ino sloga nas pobrati,
      večna bo Slovencev čast!

     • MladiLiberalec

      Ce ze gledas si vidu da ima Duke zelen kriz na hrbtu? :)

   • MladiLiberalec

    Satanija je bla pa Indijanka. :D

 • Hribouc

  Komunist je po vsem kar smo izvedeli iz zgodovine boljševističnih revolucij, prevar in ostalih podlosti, ki se jih poslužujejo, najneposrednejši predstavnik in popolni malikovalec padlega angela, Luciferja.
  Recimo mu še Belcebub, Satan, Šejtan ali pa Hudič.
  Ni važno.
  Komunist je najbolj hudičevski človek, ki živi od podlosti, prevare, spletke, zavajanja, lažnega predstavljanja, od laži, od umora in od nadvlade sočloveku!
  Komunist je popolna in super hinavska preslikava, polna kreacija samega Satana na Zemlji.

  Predsednik Slovenistana, Pahor Borut vsak dan iz svoje palače lahko zre na velikanski kip največje, poleg Mačka in Kardelja, hudičevske kreacije Hudiča na slovenskem vseh časov, spomenik krvavemu prascu, Borisu Kidriču. Sramota.
  Vse mogoče delegacije se sprehajajo tam mimo! Katastrofa.
  ——————————————————————————
  Vse se vrača, vse se plača, tudi vi komunisti ne boste izvzeti.Obračun in plačilo je vseskozi na poti!

 • MEFISTO

  Ko bo Mefisto pri večni sodbi sedel na Njegovi desnici, mu ne bo ušel noben komunist, rdečkar ali plenilski ter sleparski levičar.

  • MladiLiberalec

   Mefo bo poslednji dan sodil angele. :D

 • Lustrator

  Bravo Nova za zapis o tem danes najbrž najbolj anonimnem, najbolj podcenjenem in seveda sistemsko zamolčanem velikem Slovencu po katerem bi morale danes nositi imena ulic, cest in mostov, saj je bil eden prvih razumnikov tistega časa, vsekakor pa med najbolj gorečimi in vplivnimi intelektualci, ki so še pravočasno prepoznali nevarnost terorja, ki so ga že daleč pred pričetkom 2. svetovne vojne slovenskemu narodu pripravljali v iz Moskve vodenih terorističnih celicah komunistične partije.

  Žal pa je Slovenija v zadnjih 70 letih iz obetavnega srednjeevropskega naroda postala rdeči bananistan in tako imamo ulice, ceste, mostove, trge in spomenike posvečene ravno tistim možem, ki so najgloblje izdali in (danes lahko govorimo tudi že o tem) UMORILI slovenski narod. Najprej le telesno, kasneje pa še vrednostno, duhovno.

  • MladiLiberalec

   Pa zakaj tok zagovarjas kolaboranta ki je videl ww2 kot spopad za krscansko civilizacijo v Evropi?

   • xtc

    Zakaj toliko zagovarjate ruske zločinske kolaborannte,ki jih je EU resolucija postavila ob bok Nacional socialistom in Fašistom,po totalitarnosti in zločinskosti?

    • MladiLiberalec

     Kako je to interesting ko si ne upaš objavit besedila te resolucije ampak samo svoje mimo udarjene interperatcije.

     • sprehajalec

      Obstaja morda kakšna verzija resolucije, za slovenske notranje potrebe in pa tista v Bruslju?

     • MladiLiberalec

      nope

     • sprehajalec

      In, kaj je tako zmagovitega za Komuniste v tej resoluciji?

     • MladiLiberalec

      Nič ni zmagovitega W. ampak ne izenačuje pa nacizma in komunizma.

     • sprehajalec

      Večje in manjše zlo?

     • MladiLiberalec

      Ja resolucija jemlje to nekak tko ja.

   • beno

    Kaj tebi ni jasno ?

    • MladiLiberalec

     Kaj pa bi mi moralo bit tuki jasno?

   • sprehajalec

    Imaš kakšen zapisnik sodišča, kjer je bil Ehrlich obsojen zaradi kolaboracije? Ali je bilo njegova likvidacija sklenjena v neki kleti?

    Slovenci so krvoločno obračunavali s svojimi pomembneži, ki so jih zarotniki sumili kolaboracije? je v Slovencu nekaj bolj krvoločnega od ostalih Europejcev, da tako rad pobija druge Slovence?

    Viggo Christensen (29 April 1880–1967) was the first Lord Mayor of Copenhagen, holding that office from 1938 to 1946 for the Social Democratic Party. From 1917 to 1938, he held the office of mayor of the social area in Copenhagen, Denmark.

    Župan kopenhagna je bil naprimer župan še po vojni. Niso ga likvidirali, kot so storili Slovenci s svojimi župani.

    Se to krvoločno danes v Slovencu zdravi? Ali še celo slavi?

    • MladiLiberalec

     Tudi našega medvojnega župana niso partizani po vojni likvidirali. Poznam celo njegovo pravnukico.

     Ehrlich je napisal spomenico naslovljeno na Italijane v kateri je pozival k ustanovitvi oborožene kolaboracije in organizirane ovaduške mreže v korist okupatorja. To je težek zločin sploh pa med vojno.

     Nisi komentiral Kocbekove izjave? Walker s tabo je fajn komunicirat. :)

     • sprehajalec

      Zločin je, ker so tako rekli komunisti.

      Komunisti pač niso prenesli Antikomunistov, čeprav so začeli državljansko vojno z njimi.

      najprej so bili Komunisti, čez kakšno leto pa so nastali Antikomunisti..

     • sprehajalec

      Seveda so ga likvidirali;

      https://en.wikipedia.org/wiki/Leon_Rupnik

      Kocbek in krščanski socialisti so bili nepomembna stranka v predvojni Jugoslaviji. 70% volilnega telesa je bilo izključenih s protiimperialistično fronto, krščanske socialiste so pač vzeli zraven, ker so bili član društva prijateljev Sovjetske zveze. Imeli so jih v kletki, kot primer pluralnosti.

      Kocbek je delal po navodili Partije, v redkih trenutkih pa je vekal nad usodo, kaj je prišlo na oblast po vojni in da jim je celo pri tem pomagal.

     • MladiLiberalec

      Ne mojega sedanjega nekdanjega. Ampak tistega iz moje rojstne občine. ;)

      Kocbek se je vključil v OF po ukinitvi PIF. 70% ali pa še več ljudi pa je OF podpiralo leta 1941 zaradi kolaboracije voditeljev bivših strank ki so sedeli v Graziolijevi konzulti. Veš da s tem ko trdiš da so podpirali še naprej staro vodstvo SLS trdiš da je večina podpirala kolaboracijo?

     • sprehajalec

      Ljudi je bolel koko, življenje je potekalo naprej. včeraj sem ti poslla sliko. vse je bilo po tem po vojni predimenzionirano pa zlagano.

      ljudje najbolj cenijo, če imajo redne dohodke pa stabilno okolje. Revolucije so se šli pa avanturisti. Če že zgoraj sliko pogledaqš od Kidriča, vidiš, da je šlo za zadrtega psihopata.

      Pa mi povej, zakaj prej tako velika podpora Srbskemu kralju, naslednji dan pa ne (kot so pokazale ankete takrat – ha, ha, ha) Italijanskemu?

      jaz sem slišal, da so Ljubljančanke imele rade italijanske vojake, da jih je bilo po vojni kar nekaj Ljubljančanov iz tega naslova.

     • MladiLiberalec

      Tisto s sliko je bilo iz nemškega območja. Imaš dokumente in pričevanja s strani Italijanov, OF in nasprotnikov OF da so takrat ljudje drli v Fronto v Ljub Pokrajini.

      No Kidrič je odigral precej veliko vlogo v pogajanjih za program OF med različnimi skupinami 1941. Se je pa partijsko vodstvo res bolj izoliralo od Vrhovnega plenuma OF spomladi 1942. Včasih so rekli v času vojvodstva.
      Samo pač Ehrlich bi bil težko nedolžna žrtev. Saj si videl kako je to ocenil Kocbek. da ni šlo za politični umor ampak za umor kolaboranta v razmerah vojne na življenje in smrt ki jo je napovedal fašizem.

     • sprehajalec

      Ta vojna je bila pravno končana 17.04.41. Če je nekdo sam proglasil o tem datumu vojno, nima pravice s tem povzročati nedolžne žrtve.

     • MladiLiberalec

      Tko so gledal na to samo tisti ki so priznaval razkosanje Jugoslavije in Slovenije. Ki pa niso imeli podpore v narodu. In to tudi ni bilo stalisce antifasisticnih drzav.

     • sprehajalec

      Narod je kominternovska kategorija Liberalec. Vojna je bila do takrat obrt, ki so jo urejali Zakoni in konvencije, v našem primeru Haška iz 1904 in Ženevska. Bili so posamezni primeri v zgodovini tega, kar se je kasneje imenovalo ljudska vstaja, pa odpori, vendar so bile le posamezne epizode in ni nihče delal takšnega cirkusa iz tega. (južni Tirolci proti napoleonu, pa Komiti, pa četniki), vendar je vedno veljalo, da jih konvencije ne ščitijo. Vojna je bila zabava in obrt Vladarjev skupaj s profesionalno vojsko.

      Ko so se v 18. stoletju na morju srečali Angleška in francoska ladja, sta se približali druga drugi, kapitana sta si zavpila, če so slučajno v vojni. Če niso bili v vojni, sta odpluli, če so bili v vojni takrat, sta užgali ena po drugi. Obrt pač.

      kasneje so z Zakonom o splošni ljudski obrambi iz leta 1976 poskušali tudi za nazaj urediti stvari, definirati izdajo izdajalce. 30 let torej po samih dogodkih. Ta zakon je šele prinesel potem to, kar se tukaj jemlje kot samoumevno. Da je tehnična kolaboracija z okupatorjem kazniva. Zgodovina tega namreč ni poznala.

      Tisti, ki se z razkosanjem jugoslavije pač ne strinja, naj gre v gmajno, ne ščiti ga nobena konvencija, ker se je to v vseh vojnah do takrat smatralo za banditizem. In tako tudi kaznovalo. Nima pa nihče pravice druge siliti v to in jih ogrožati s tem. Niti ni imel nikakršne zakonske podlage niti legitimitete jih siliti v kaj takšnega.

     • MladiLiberalec

      Ampak saj razkosanje Slovenije in Jugoslavije je bilo v nasprotju z mednarodnim pravom. Pa naj si gre za vprasanje aneksije ali pa ustanavljanja novih drzavnih tvorb s samovojno postavljenimi mejami kot je bila NDH.

     • sprehajalec

      kaj pa, ko so si Francozi vzeli Alzacijo po prvi vojni? Tudi v nasprotju z mednarodnim pravom? pa ko so si poljaki vzeli dele nemčije, ko so dobili svojo državo po prvi vojni?

      Po tvoji logiki bi po tvojem mednarodnem pravu zemljevid sveta moral biti zabetoniran. hkrati pa mednarodno pravo tudi ureja ravnanje s civilnim prebivalstvom na zasedenih ozemljih.

      Potem je tudi ustanovitev Slovenije v nasprotju z mednarodnim pravom…

     • MladiLiberalec

      To niso primerjave W. Te prikljucitve so bile izvedene po koncu vojne na mednarodni konferenci. Ravno to je bistvo. Moras si tudi prebrati kaksni pogoji vse so potrebni za popolno debelacijo drzave po mednarodnem pravu in ki jih okupatorji seveda niso spostovali.

      Slovenija je pa imela pravico do samoodlocbe zapisano v ustavi in je bila potem na tej osnovi tudi mednarodno priznana.

     • sprehajalec

      Slovenija je pa imela pravico do samoodlocbe zapisano v ustavi in je bila potem na tej osnovi tudi mednarodno priznana.

      ha, ha, ha, Slovaška te pravice ni imela zapisane v ustavi, pa še danes ni priznana. Pa še vojne ni imela, za razliko od Slovenije.

      Nič ne vem o kakšni konferenci, ki je uzakonila priključitve Besarabije, Estonije, Litve, Latvije in 1/3 Polsje ZSSR po končani vojni.

      ti morda veš zanjo?

     • MladiLiberalec

      Ampak W. Cehi in Slovaki so se skozi demokraticni dialog dogovorili za razhod in nastanek dveh drzav.

      Glede baltiskih drzav imas najbrz prav. Leta 1947 je bilo anglesko stalisce da njihove aneksije niso priznali de iure ker je krsila nacela Atlantske listine ampak samo de facto. Glede ostalega pa nisem preverjal. Naceloma so zahodni zavezniki leta 1940 obsodili te aneksije potem pa so jih bili pripravljeni nekako dopuscati da bi s SZ lahko usklajevali vojne operacije. Poljska se mi zdi da je za svoj izgubljeni vzhod dobila vzhodne nemske predele za odskodovanje.

     • sprehajalec

      Poljska se mi zdi da je za svoj izgubljeni vzhod dobila vzhodne nemske predele za odskodovanje.

      manj, kot je izgubila. Zahodni deli Belorusije, pa Ukrajine spadajo kulturno pod Poljsko.

      Ampak W. Cehi in Slovaki so se skozi demokraticni dialog dogovorili za razhod in nastanek dveh drzav.

      Ki pa je neustaven, saj ni zapisano v Ustavi.

     • MladiLiberalec

      Jah ce so se sami tako zmenili potem je ok. Saj vecina lahko legalno spremeni ustavo.

      Poljska si je s SZ razdelila tudi nemsko vzh Prusijo. Danes je Kaliningrad Rusija. Nwm ce je res Poljska 1945 dobila tako malo.

     • sprehajalec

      Manjša je za 77.000 km2 od predvojne Poljske, oziroma za 4 Slovenije.

      ne vem če je to tako malo.

   • Lustrator

    Mladi Komsomolec, zaradi tvojega kroničnega ponavljanja partijskih laži, ki jih sam dojemaš kot zgodovino in popolne odsotnosti kakršnekoli zdrave pameti, ki bi ti povedala, da so tisočkrat ponavljane floskule hudo protislovne in absurdne, se že nekaj časa trudim vzdržati kakršnihkoli debat s tabo na temo resnične zgodovine in moram ti povedati, da so mi živci za to odločitev zelo hvaležni.

    Bom pa vseeno izkoristil tvoj komentar in se ti zanj zahvalil, saj si celo sam izpostavil Ehrlichovo genialnost in zares velikega duha, kakršnih ni bilo veliko v večtisočletni zgodovini našega naroda. Čeprav večina javnosti tega še danes ni spregledala, a dejstvo drži kot pribito:
    2. svetovna vojna oziroma njen epilog (predvsem po zaslugi taktičnih napak in hudi pokvarjenosti zaveznikov na čelu z Angleži) je dejansko zadal usodni udarec osnovnim evropskim vrednotam in identiteti utemeljeni na krščanstvu. Ob spopadu brezbožnega nacizma in komunizma, dvema Marksovima nečloveškima levičarskima ideologijama in pokvarjeni egoistični in nenačelni drži zahoda (ki je z enim izmed njiju paktira vse do danes!), ne more biti rezultat kljub porazu nacističnih brezbožcev prav nič drugačen kot popolno uničenje evropske civilizacijske biti, ki pravzaprav obstaja le še zaradi gospodarskih vzrokov in je ta hip duhovno manj povezana in bolj ranljiva od antičnega Rima tik pred dekadentnim propadom.

    Kratkovidnežem in trdobučnežem vse te evidentne stvari niso jasne še danes, Ehrlich pa jih je napovedoval že pred 80 leti!

 • xtc

  Fantje nekaj JE POMEMBNO-EU resolucija je prepoznala in obsodila vse totalitarne režime in njih kramo pod totalitarne in zločinske in nedemokratične režime pa je uvrstila Komunizem(socializem) ,Nacional socializem,Fašizem in jih obsodila kot totalitarne in nedemokratične-torej-ENAKE
  Seveda nas bebčki -levi tule razsvetljujejo,da SocialističnaFederativna Republika Yugoslavija pod vodstvom mednarodno priznanega zločinca in diktatorja šefa ene in edine KPJ ni nikoli bila nedemokratična in ne zločinska.
  Skratka bebavost na kvadrat.
  S podobnimi floskulami so opletali tudi SLO levi poslanci,a so bili kmalu prizemljeni-Yugoslavija je bila Komunistična diktatura na oblasti z komunističnim zločincem,ki je na oblast prišl z zločinsko komunistično revolucijo-seveda si v EU Slo posllanci niso upali izpostaviti se z nasprotovanjem resoluciji,ampak so to počeli doma in razlagali ,da temu ni tako,vladajoči pa resolucije niso hoteli ne obravnavati ne jo ratificirati ,češ ,da nas to se ne tiče,kar je navadno sprenevedanje-RESOLUCIJA JE PRECEJ JASNA in sprenevedanje levim nič ne pomaga.

 • Osti jarej
 • Artur

  Revolucija žre svoje otroke. Rdeče hijene so se klale tudi med seboj .
  https://www.youtube.com/watch?v=BylAInCeQGA

 • Olga_10

  Iz teh dogodkov bi se morali Slovenci naučiti, da sožitja s komunisti ni!
  Danes se nam to potrjuje in ponavlja! Neopravljena lustracija ob osamosvojitvi je vzrok, da danes želijo komunisti (SD, ZL, DeSUS..) s Kučanom in raznimi Šarci, Cerarji in kolaboranti iz NSI restavrirati komunizem!
  Komunizem je rak, ki ga je treba izkoreniniti! Komunisti pa so zločinci in teroristi, ki spadajo za rešetke, skupaj s Kučanom, zadnjim šefom komunistične partije in zločinske Udbe!

  • karnekaj

   TITO – Tajna Internacionalistična Teroristična Organizacija

 • prdo

  Pač si izdajalci kolaboranti drugega ne zaslužijo kot smrt

  • Artur

   prdo +
   https://www.youtube.com/watch?v=BylAInCeQGA =
   Gliha vkup štriha .

   • MladiLiberalec

    Ko že limaš te glupe linke. Povej mi te najdem kje na posnetku?

    https://www.youtube.com/watch?v=7kyspeunUro

    • Artur

     Sporočilo iz takšnih linkov je za potomce žrtev tvojih zločinskih idolov tragično in v opomin pred komunističnimi krvoželjnimi zvermi za psihopate a la MladiLiberalec je to pač glupo in nepomembno . Varovanci v tem zavodu so dušice v primerjavi z vami komunajzarskimi psihopati, ki bi po vseh moralnih merilih sodeč morali biti vsi na zaprtem oddelku psihiatrije.

     • MladiLiberalec

      No saj imaš prav varovanci so dušice medtem ko so tipi iz tvojih linkov primerki kjer so bolezni že dosti bolj napredovale. :)

     • Soave

      Tisti – tipi – so profesorji za take, kot si ti !! V pravem pomenu besede.
      Tvoja bolezen je pa neozdravljiva.

    • Soave

     Cepec neumni !! Kaj si pa pripel ? Se norčuješ iz napačnih ljudi ??
     Kaj pa je ” glupega ” na temle linku ? Kvečejmu je skrajno seprimerno in nesramno tvoje kikirikanje !

     • MladiLiberalec

      Vse je glupo če tega res ne vidiš boš sama končala v Polju.

     • Soave

      Vprašala sem te, kaj je glupega na pripetem linku ???????

     • MladiLiberalec

      Vse. :)

     • Soave

      O, to pa je odgovor vreden Mladega Liberalca !

     • MladiLiberalec

      Lej ce hoces bit stara antisemitska trapa ti jest ne morem nic pomagat. Zal

     • Soave

      Saj te tudi nisem prosila za kaj takega. Stara sem, trapa tudi. Ne vem pa zakaj si pridal antisemitska. .
      Prosila sem te samo, da razložiš tvoj čivk na Link iz Zavoda F. Levec.

     • MladiLiberalec

      Aja pol pa sorry sem mislu da mislis link od antisemita D. Duka.

   • Soave

    + + + + + + +

   • Bozz

    V tem času je na alternativnih medijih aktualno stanje v Južno Afriški Republiki, kjer so na oblasti trenutno komunistični črnci, s pogansko tradicijo (imajo zaposlene posebne vrače in čarovnike za svoje zadeve). Trenutno se spopadajo s hudo sušo in če do Aprila ne bo dežja, bodo Aprila prvo svetovno velemesto brez vode. V državi imajo belske inženirje, zadolžene za njihove vodovodne sisteme, ki bi jim pomagali razbremeniti sistem, poskrbeti, da vodovodni sistem deluje, itd. Ampak ker so poleg komunistične miselnosti še sovražno nastrojeni proti belcem (obratni rasizem), nočejo pomoči njihove inteligence in tako JAR razpada vsemu svetu na očem. Aja pa še belske kmete na veliko morijo, sami pa, ko so prevzeli te kmetije, ne znajo obdelovati zemlje in so uničili zemljo. Tako da bodo obenem imeli še lakoto.

    Vedno ista zgodba s komunisti.

  • Janez Novak

   se strinjam .komunistični kolaboranti si zaslužijo smrt,ali pa vsaj izgon v S.Korejo

 • prdo

  Izdajalec fašistični hlapec

  • xtc

   A Kidrič?

  • Soave

   Hlapec si ti.

 • Miran

  Bil je fašistični kolaborant in si je zaslužil smrt. Upam da gori v peklu.

  • sprehajalec

   krvoločen si miran, mladič revolucije in klavcev. Imaš dobro penzijo? Borčevski dodatek?

 • MEFISTO

  Mirana in prda starši očitno niso marali, pa ju zato tudi niso primerno vzgojili.

  V dvojini govorim kar tako za hec, saj tudi vi veste, da gre le za enega vola.

  MladegaLiberalca, ki tudi spada med vzgojno zanemarjene otroke iz iste družine, sem pa skoraj spregledal.

 • Soave

  ” Na žalost izrojena leva politika rada prireja zgodovino, na prave heroje, katerih dejanja jim niso v prid, pa namerno pozablja.”
  In kako naj danes zaupamo v kakšno besedo komunjar !! Koliko je bilo takih primerov ! In so še danes ! Ampak Slovenci še vedno sanjamo. . . . . sej bo ???

 • garfi

  ta rdeČĆa spaka ima še vedno spomenike
  zlo se mu vidi že po faci

 • Karmen

  Miran, MladiLiberalec in ostali levaki – TAKO STE POKVARJENI IN IZROJENI, DA ME JE RESNIČNO GROZA KAM DRVIMO.

 • župnik cefizelj

  Za kolaboranta in izdajalca je edino smrt pravična kazen! živel nob, živela of! Čast in slava hrabrim borcem nob, ki so slovenski narod postavili ob bok velikim v antifašistični koaliciji! čast in slava!

  • Schemva Miro

   Takega gnoja smrdljivega,kot si ti,pa na tem portalu še nisem zasledil.

  • slosin

   NOB=Napad Oboroženih Boljševikov ….na poštene Slovence…

  • sprehajalec

   Mladič morilcev, po imenu Cefizelj bo seveda zagovarjal nedela svoji prednikov….

 • ponosen_Slovenec

  Naj počiva v miru. Največ kar lahko Slovenci naredimo, da ohranimo dostojanstvo ljudi, ki so dali za Slovenijo ali Slovence življenje je, da spravimo z oblasti komunistične “svinje” in vzamemo svojo državo nazaj. Do volitev pa imamo čas, da se dobro informiramo, kdo je dober in kdo igra dobrega.

 • sloustava

  Ustavite desnico? Mar res, Spomenak Hribar, mar res? Tako pokvarjeni ste lahko samo komunisti, ki svojo nadgradnjo gojite v in na kucanizmu. Samo narod mora spregledati, pa greste tja, od koder ste prisli- smetisca tako zgodovine kot morale, vesti in spostovanja. Narod moj, VOLITVE! In kidrica ne bo vec, ne takega in ne drugace!

 • lili pili

  Dobrota je sirota, komunistu nikoli ne smes verjeti, tudi bivsemu, zato poduk volilvcem ne volite bivsih komunistov kot so na primer, jansa, bavcar, gorenak, zver, cernac itd, da o kucanu ne govorim

 • Goran Hvala

  Ko sta se pobozna vracala od mase…oooooo..kera pravljica…kr mal me na jok sili…

  • MladiLiberalec

   Mogoce pa lahko s temi pravljicami premagajo popularnost Sovice Oke od Svetlane Makarovic. :) Publiko majo ze dost naivno.

  • Lustrator

   Ko boš o spoštovanem gospodu Ehrlichu vedel še kaj več kot to, da so ga zahrbtno umorili “narodni odrešitelji” in je zato “ziher kriv”, se oglasi, do takrat pa gre ta svinjski komentar na prijavo.

   • Goran Hvala

    Mmmmm….se ze tresem….tip bo prijavil komentar je pa cela stran z vsemi komentarji za prijavo…aja pardon sej res….ti bos prijavil jansi to..pol bo pa res…;-);’)

 • MEFISTO

  NOVO zasluženo čaka nagrada AVNOJ, ker je objavila največ komentarjev, s katerimi se rušijo SDS in Janša.

  Le počakati bo treba do 29. novembra.

  Do takrat se bo pa eden, edini in vedno isti potrudil, da se bo nabralo zaloge še za 29. novembre v letu 2019, 220 in 2022.

  Kdor ima Gorana Hvalo, MladegaLiberalca, Lili pilija, župnika cefizlja, Mirana, prda, Osti jareja in druge iz te ročno narejene družine nickov, temu ni mar za ugled.

 • Kakšna bedarija…jojojoj…na ZAHODU opozicije NI prijatelj. Je samo zakrinkana iluzija ki je uporabljena zato da se prepriča naivne opičnjake v obstoj nenakšne(kvazi) demokracije. Resnica pa je vidna na bližnjem vzhodu, drugi svetovni vojni, novemu napadanju na Poljsko-Slovensko in tako naprej suverenost…Trumpu in še marsičemu.

  Zakaj bi pa potem imeli v Sloveniji opičnjake ki podpirajo vpliv Vatikana(mi nimamo Slovanske pravoslavne cerkve tukaj ampak Rimsko) ki nas hoče kontrolirati celo na nivoju spirituale(religije)…torej ne samo ekonomsko kontrolo kjer Nemčija ima monopioli po Evropi zaradi Amerike ki jo je financirala po drugi svetovni vojni in pred drugo svetovno vojno z namenom drige svetovne vojne ampak celo spiritualno kontrolo…

  in ker ne maramo biti obravnavani kot osebni predmeti(lastnina s katero se dela kakor je zaželjeno in zaželjeno nas je izbrisat in tukaj naselit Nemce) smo prav tako objeli komunizem kateri je na Kitajskem izjemno uspel kakor sami vidite. Več o relanosti se pa lahko naučite pri http://ausertimes.blogspot.si/ kjer resnica je(kjer se resnica ne skriva).

  7% Slovencev je bilo iztrebljneih v 2 svetovni vojni pred tem pa ničkoliko…uporabljeni smo bili za hrano kanononv na frontah proti Rusiji in tako naprej…torej sami proti sebi.

  • Goran Hvala

   Ups…ne govor tega okol…bo sel tvoj komentar na prijavo…;-);-)

  • Hribouc

   Zelo zanimivio.
   ———————————————–
   Pošlji nadškofu Zoretu in vatikanskemu nunciju !

   V imenu Ekumenizma se pridružujemo spohani komercialno kolaboracijski maškaradi sramote na vršiški kapelici, ki ne služi ničemur derugemu kot zameglevanju ekumenske priklonjenosti Rusom, ki nikoli ne bodo popustili v ničemer, ker oni so uber alles in pripadanju nekemu “slovanstvu” namesto dejanskega “SLOVENSTVA” pod rusko imperialno pokrovko.
   Z Rusi imamo po DNK težkokategornih EU raziskavah toliko skupnega kot malo več kot nič – beri Antona Perdiha!
   Rusi, ki so to ime ukradli Ukrajincem (!) , so od praslovencev povzeli samo jezik in ga preoblikovali
   in nič več.
   Spomnite se Rusko-slovenskega prijateljstva vsako leto ko Boljšebviki Udbokučanističnega Slovenistana-sovjetske respublike, v Murski Soboti praznujejo rusjaško “pomoč” pri “osvobajanju Prekmurja.
   Nikoli pa ne objavijo v svojih napudlanih govorih kako so vrli sovjetski soldati, lačni seksa na brzino, “osvobajali” vsako 4. do 5. živo Prekmurkom, kajti posilili so vse kar je v kikli prišlo pod roke !
   TUDI ZATO JANKOVIĆEV SPOMENIK RUSKIM ZASLUGARJEM SREDI ŽAL !

   Ciganov, žrtev NOB OF Revolucije slovenskega partizanstva, pa Baraba rdečefašistično miloševićka, pa ne dovoli pokopati!
   ——————————————————-
   Janković je rdečefašistični BARBAR !
   ————————————————————————————————————————

   ” Resnice & Pravice in Svobode je Zmaga! ” Bog živi Slovenijo !