[Video] Igor Pirkovič: Stranka SAB grozi, ljudje pa so tiho, to je zaskrbljujoče

Foto: Nova24TV

“Prav je, da tudi politika poudarja domovinsko zavest, da gradi na temeljnih vrednotah, na katerih je slovenski narod do zdaj vzdržal. Če bi jaz izbiral, bi izbral tiste, ki bodo odnos do domovine bolj ukoreninile tako v posameznike kot v šolski sistem, saj se mi to zdi izredno pomembno,” je poudaril v tokratni oddaji Beremo Igor Pirkovič, pesnik, pisatelj in publicist, predvsem pa velik ljubitelj svoje domovine.

V tokratni oddaji Beremo se je Igor Pirković z voditeljem Metodom Berlecem ob nedavni proslavi dneva ustavnosti spominjal dneva, ko je bila sprejeta slovenska ustava, in dejal, da je tisti čas preživel v vojski okupatorja, da pa je bilo v zraku čutiti pozitiven naboj in prihod pozitivnih sprememb za Slovenijo. Kot človek z odkrito ljubeznijo do svoje domovine, je sodeloval tudi pri organizaciji proslave ob dnevu samostojnosti, čigar namen je bil med drugim tudi poklon predsedovanju Sloveniji in seveda ljudstvu, “saj je to njihov praznik”, je dodal Pirkovič.

Prejemnik letošnjega častnega priznanja Boruta Meška je povedal, da svojega vzornika nima, da pa navdih za pisanje najde v aktualnem dogajanju in da je poudarek na enotnosti naroda pomemben, sploh po tem, ko se je po nepotrebnem našo razslojenost izvažalo na evropski parket, zraven pa z odlomkom iz svojih pesmi še dodal: “ne pozabi, dragi sin, ne pozabi korenin in ko hodil boš po svetu, spomni se na svojo vas.” Ob tem se z voditeljem dotakneta tudi Franceta Balantiča, ki je po vojni postal simbol preganjane slovenske literature in duhovne opozicije, s tem pa želel opozoriti na negativni aspekt razklanosti naroda, ki uničuje tako narod sam kot duh posameznika.

Pirkovič, ki je pesnik in tudi novinar, pa je bil s svojim delom večkrat nekomu tudi “trn v peti”, je Združenje publicistov in novinarjem med drugim zapisalo v obrazložitvi za podelitev častnega priznanja. “To si štejem v čast,” komentira Pirkovič in ob tem pove, da ga oznaka ne moti, če to pomeni, da delaš normalno in širiš pluralizem, s tem misli med drugim tudi odpiranje različnih pogledov ljudem.

Kritike medijev niso problem, težava je odsotnost poročanja
“Ni problem kritično poročanje, problem je navijaško poročanje in odsotnost poročanja o določenih zadevah. Ugotavljam, da se pri kolesarjih spremlja vsak njihov korak, beseda, zadnjič jih je bilo 20. Na RTV je bilo podrobno rečeno, kaj je kdo rekel. Jaz ne vem, lani ko je bil pohod za življenje, je bilo udeležencev nekaj tisoč, pa tam ni bilo kamer,” je povedal. Medijska javna hiša po njegovih besedah predstavlja ljudi, javnost, ki je raznolika, in medijski prostor je namenjen vsem, zato mora biti odprt, “poročati se mora o vsem”. Pri tem svoj odstop s položaja urednika oddaje Tednik na TV Slovenija označi kot nekaj pozitivnega, saj je imel kasneje priložnosti razpravljati tudi z drugače mislečimi, odprtimi umi, za kar je zelo hvaležen. Ob tem se spomni na nekdanjega sodnika Zvjezdana Radonjiča, za katerega pravi, da je velik um in da je odličen primer, kako lahko mediji nekoga razčlovečijo in ga javnosti predstavijo v čisto drugi obliki, kot pravzaprav je.

“Stranka SAB grozi, ljudje pa so tiho, to je zaskrbljujoče”
Z delno spremenjenim kadrom pa je vodstvo RTV Slovenija sprejelo tudi nov programsko-produkcijski načrt za prihodnje leto, ki ga Pirkovič označi kot drznega in tveganega, hkrati pa to odločitev podpira. Meni, da bo s tem tudi več informativnih vsebin za gledalce, ki se bodo morali na to privaditi. Pričakuje, da bo vsebina postala bolj uravnotežena in da bo s širšim spektrom informacij dosegla več občinstva, s tem pa bo posledično zrasla tudi gledanost. Odštevanje do “vrnitev nekih oddaj na program in “osvoboditve” javne televizije” s strani stranke SAB Pirkovič komentira kot neumno marketinško potezo in doda: “Si predstavljate, da bi to naredil kdo iz desnega pola? Pa to bi skočili od prve do zadnje nevladne organizacije. Obveščeni bi bili svetovna in vesoljna javnost.” Stranka SAB je jasno izpostavila medije, s katerimi naj bi po domnevni zmagi na volitvah obračunali, niso pa pojasnili načina, saj imamo zakonodajo, ki ureja medijski prostor, razen če “bodo zažgali te medijske hiše, pregnali novinarje in njihove otroke dali v rejo. Zastrašujoče je to, da so ljudje ob tem tiho, zanimivo je, da javna televizija proti temu prav tako ni protestirala,” je zaskrbljeno dejal Pirkovič, hkrati pa poudaril, da je ob uporabi pravnih sredstev za doseganje cilja zastraševanje nepotrebno in nesmiselno.

Urednik in novinar na TV Slovenija Igor Pirkovič (Foto: Polona Avanzo)

Pričakovanja za prihodnost
Glede na leto, ki prihaja, z njim pa volitve, Pirkovič verjame, da bo Slovenija šla v smer tiste politike, ki ji javnost poda svoj glas, in pri tem poudari pomembnost glasu vsakega državljana in pomembnost rezultatov, ki jih izrazijo udeleženci na volitvah. “Ljudje znajo oceniti, kdo dela ali ne dela, preveč govori ali premalo govori. Prav pa je, da tudi politika poudarja domovinsko zavest, da gradi na temeljnih vrednotah, na katerih je slovenski narod do zdaj vzdržal. Če bi jaz izbiral, bi izbral tiste, ki bodo odnos do domovine bolj ukoreninile tako v posameznike kot v šolski sistem, saj se mi to zdi izredno pomembno,” je kot zaključno misel povedal Igor Pirkovič.

“Slovenija je dežela najlepšega imena, v akordih najbolj strastnih not in srcu njemu najbolj dragocena, po njem zdrsi kot bel labod, pogrešam jo, ko grem na tuje, vesel sem, ko se vrnem k njej, kadar v prsih je najhuje, njen angel vleče me naprej, dežela najlepšega imena. Ljubezen skriva se v njem, ostane trdna naj in klena, le pridi, padi mi v objem.”, je zapisal v eni od svojih pesmi, ki med drugim poudarjajo predvsem domovinski duh in enotnost slovenskega naroda.

Tanja Brkić