Inflacija ponovno narasla

Foto: Freepik

Izjava premierja Roberta Goloba, v kateri je skoraj razglasil zmago nad inflacijo, se še ni ohladila, novi podatki Statističnega urada RS pa kažejo, da se je ta v mesecu marcu še povišala. Letna stopnja inflacije v Sloveniji je namreč marca bila 10,5 odstotka, kar je 1,2 odstotne točke več kot februarja in največ od avgusta lani. In medtem ko ljudje vedno težje shajajo skozi mesec zaradi občutnih podražitev, Golobova vlada razsipno nevladnikom deli milijone evrov.

Letna stopnja inflacije se je marca dvignila za 10, 5 odstotka, k temu pa so največ prispevale višje cene hrane in električne energije. Narek zdravega razuma vsake vlade bi bil, da v tem primeru denar nameni za blažitev posledic draginje, vendar je pričakovati zdrav razum od vlade Roberta Goloba preveč. Davkoplačevalskih 10 milijonov evrov raje nameni nevladnim organizacijam kot pa ljudem. Ljudje več ne protestirajo proti vladi, ampak za življenje.

Največ so k višji inflaciji prispevale cene hrane
Statistični urad Republike Slovenije je sporočil, da so se cene blaga marca na letni ravni v povprečju zvišale za 12,4 odstotka, cene storitev pa za 6,9 odstotka. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 15,7 odstotka, poltrajno blago za 6,1 odstotka in trajno blago za 5,9 odstotka. Največ, 2,9 odstotne točke, so k letni inflaciji prispevale za 19,1 odstotka višje cene hrane. Meso se je podražilo za 18,2 odstotka, kruh in izdelki iz žit za 20,1 odstotka ter mleko, sir in jajca za 24,4 odstotka. Na mesečni ravni se je hrana podražila za 1,1 odstotek. Izstopale so podražitve zelenjave (za 3,7 odstotka) in mesa (za 1,1 odstotek). Zvišale so se tudi cene oskrbe z vodo (za 4,7 odstotka) ter cene v skupini drugi rekreacijski predmeti, vrtnarjenje in male živali (za 2,3 odstotka).

Foto: STA

Za 1,2 odstotne točke je inflacijo zvišala dražja električna energija. Ta se je podražila za 49 odstotkov, kar je bila med drugim posledica delne odprave ukrepov za omilitev posledic energetske draginje, uvedenih pred letom dni, pojasnjujejo statistiki. Letna rast cen marca je bila precej višja kot leto prej – marca lani je znašala 5,4 odstotka – in najvišja od avgusta lani, ko je bila pri 11 odstotkih. Letna stopnja inflacije je septembra znašala 10 odstotkov, oktobra 9,9 odstotka, novembra 10 odstotkov, decembra 10,3 odstotka in januarja 10 odstotkov.

Inflacija v višave, vlada pa deli nevladnikom
In medtem ko inflacija raste, Golobova vlada radodarno z davkoplačevalskim denarjem nagrajuje nevladne organizacije. Več kot 10 milijonov evrov. To je znesek finančnih sredstev, ki se bo namenil nevladnim organizacijam iz Sklada za razvoj nevladnih organizacij, so pred nekaj dnevi sporočili iz ministrstva za javno upravo. Seveda so za podelitev sredstev našli tudi izgovor, “za krepitev demokratičnosti”, vendar temu vedno manj ljudi naseda. Levica je znana po tem, da je radodarna do nevladnih organizacij, zato te tudi ne protestirajo in kolesarijo proti njej. Če pogledamo samo Glas ljudstva, kjer najdemo kup nevladnih organizacij, med drugim tudi Inštitut 8. marec, lahko vidimo, da je bilo zadnja leta, odkar Erar beleži izplačila, na njihove račune izplačanih 140 milijonov evrov. Podatki od nastopa te vlade, torej od 1. 6. prejšnjega leta, razkrivajo, da je šlo zanje že 9,3 milijona evrov.