fbpx

Inšpektorji napišejo kazen, delodajalci jih plačajo in nadaljujejo s kršitvami

Foto: iStock

V ZSSS pred dnevom človekovih pravic pozivajo k sprejetju ukrepov, ki bi omogočili lažje usklajevanje poklicnega in družinskega življenja. Predvsem v trgovini in gostinstvu prihaja do kršitev glede delovnega časa, a kazni inšpekcije ne zaležejo, zato se v ZSSS zavzemajo za strožje sankcije.

Delavske pravice, med njimi pravica do dela ter do počitka in prostega časa, sodijo med temeljne človekove pravice, a so pogosto kršene, pravijo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Številni delavci se namreč vsakodnevno soočajo z vse večjo intenzivnostjo dela na eni in zahtevami družine na drugi strani.

Kazni inšpektorjev ne zaležejo
Generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladislav Rožič je dejal, da do kršitev prihaja pri vseh večjih trgovcih v Sloveniji. Kršitve se nanašajo na delo prek polnega delovnega časa in na onemogočanje počitka, saj morajo biti delavci na razpolago sedem dni na teden, pogoste so tudi kršitve glede skrajšanega delovnega časa. “Inšpektorat je nemočen. Piše kazni, delodajalci pa jih plačajo in nadaljujejo s kršitvami, ker je to zanje ceneje,” je dejal Rožič.

Takšno stanje je posledica tega, da se daje ekonomskim pravicam prednost pred delavskimi pravicami, je menil predsednik ZSSS Dušan Semolič. “V ospredje se postavlja dobiček, konkurenčnost in temu se vse podreja. Tudi pravo,” je dodal. Prav tako je prepričan, da je potrebno drastično kaznovati delodajalce, ki tako grobo kršijo pravne norme.

Na pravico do počitka bodo opozorili tudi na shodu pred DZ
Omogočanje usklajevanje dela in družinskega življenja prinaša koristi tako zaposlenim kot podjetju, je dejala izvršna sekretarka ZSSS Andreja Poje, saj prinaša večje osebno zadovoljstvo, manj stresa, večjo kakovost delovnega in družinskega življenja ter boljše odnose med družinskimi člani, s tem pa tudi večjo motivacijo in produktivnost na delovnem mestu.

V ZSSS bodo na pravice do dela ter do počitka in prostega časa opozorili tudi v četrtek dopoldne na manjšem shodu pred DZ, nato pa se bodo srečali s podpredsednico DZ Bojano Muršič.

N. K., STA