fbpx

Interni razpis za novega direktorja PU Koper stekel, še preden je bila sploh podana možnost za zagovor!?

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav in direktor PU Koper Boris Korasa (Foto: STA/Policija)

Delovanje pravne države si očitno vodilni kadri vlade Roberta Goloba razlagajo po svoje. Še posebej, ko gre za odstranitev kadrov, ki niso njihovi. To se očitno dogaja tudi na policiji, kjer bi človek upravičeno pričakoval doslednost. Policijski uslužbenec iz kroga nekdanjega generalnega direktorja Policije Antona Olaja je namreč dobil izredno odpoved. Čeprav je imel ta pravico do zagovora šele ta četrtek, so nekateri že pohiteli z iskanjem primerne osebe, ki bi ga nadomestila. Torej še preden je lahko sploh podal zagovor!?

Konec junija je odjeknila novica o tem, da je vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav sprejel odločitev o izredni odpovedi dvema policijskima uslužbencema. Razlog pa naj bila hujša kršitev delovnih obveznosti. Kaj kmalu se je izkazalo, da sta to posameznika iz ozkega kroga nekdanjega generalnega direktorja policije Antona Olaja: bivšega vodjo Sektorja za notranje preiskave in integriteto Metoda Jermana in direktorja PU Koper in nekdanjega vodjo Službe generalnega direktorja policije Borisa Koraso. Slednji očitane nepravilnosti zanika.

Korasa nepravilnosti zanika
Boris Korasa se je v sporočilu za javnost odzval in zanikal nepravilnosti ter napovedal pritožbo zoper sklep. “Javnost obveščam, da sem danes prejel sklep o prepovedi opravljanja dela za čas trajanja postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. V dokumentu se mi presenetljivo pripisuje kršitev prava pri izvedbi postopka varnostnega preverjanja ob zaposlitvi posameznika pred sklenitvijo delovnega razmerja v policiji. Nepravilnosti zanikam,” je zapisal Korasa in napovedal, da se bo zoper sklep pritožil.

Nekdanji generalni direktor policije dr. Anton Olaj in Boris Korasa (Foto: Policija)

Z internim razpisom so pohiteli
Korasa je šele 14. julija 2022 dobil možnost za zagovor. Slednjega je podal v pisni obliki, kjer je, kot pravi, argumentirano zavrnil vse očitke o sumu storitve kaznivega dejanja, ki se nanašajo na dvome o pravni pravilnosti izvedbe varnostne preverbe za določene osebe pred ponovno zaposlitvijo v policiji. V sporočilu za medije pa je Korasa razkril informacijo, ki je resnično zaskrbljujoča. “Delodajalec se je, še preden sem sploh lahko bil slišan in podal zagovor, že odločil o moji “krivdi” in je v teku že interni razpis za novega direktorja PU Koper,” je zapisal kritično.

Očitno je, da nisem deležen poštenega postopka, zato sem pisni zagovor, iz katerega so razvidne dejanske nepravilnosti nekaterih vpletenih oseb, naslovil tudi na tožilstvo in varuha človekovih pravic v pričakovanju, da ukrepata v okviru svojih pooblastil,” je še izpostavil Korasa.

“Nove kadrovske prakse”
Tudi policija ni ostala imuna na kadrovske menjave. Novi v. d. generalnega direktorja policije, ki velja za Šarčev kader, je z 20. junijem na delovno mesto namestnika generalnega direktorja policije imenoval mag. Roberta Ferenca iz vodstva policije. Dosedanji namestnik generalnega direktorja policije Janez Rupnik ostaja v vodstvu policije in bo zadolžen za pripravo pravnih podlag in tehničnih rešitev za naloge z različnih področij, med drugim tudi s področja varovanja državne meje ter obravnave nasilja v družini. Dosedanji direktor Uprave uniformirane policije Danijel Lorbek je bil premeščen v vodstvo policije, kjer bo poleg drugih nalog opravljal naloge s področja varovanja državne meje in izobraževanja kandidatov za policiste. Za vodenje uprave pa je Lindav pooblastil pomočnika direktorja Marka Gašperlina, med njegovo odsotnostjo pa ga bo na tej funkciji začasno nadomeščal pomočnik direktorja Božidar Štemberger. Do zamenjave je prišlo tudi v Službi generalnega direktorja policije, vodjo Igorja Lambergerja je nadomestil Uroš Lepoša. Informacija Korase kaže, da s kadrovanjem še niti slučajno niso zaključili.

Pojasnilo policije:
Interni razpis za delovno mesto direktorja Policijske uprave Koper ne obstaja. Policijsko upravo po pooblastilu vodi uslužbenec, ki stalno zaseda delovno mesto pomočnika direktorja, s čimer se zagotavlja logična kontinuiteta vodenja uprave. Pooblastilo ne pomeni zasedbe delovnega mesta. Ravno tako zavračamo očitke, da vodstvo izvaja odstranitev kadrov, “ki niso njihovi”, in da gre v primeru aktualnega v.d. Generalnega direktorja policije za “politični kader”. Mag. Boštjan Lindav ni nikogaršnji kader. Gre za neodvisnega policijskega strokovnjaka, kariernega policista/kriminalista in dolgoletnega vodjo različnih organizacijskih enot v Policiji, ki izpolnjuje strokovne, osebnostne in druge kriterije, ki se pričakujejo od Generalnega direktorja policije. Policija tudi ne izvaja odstranitve kadrov in ne ločuje postopkov na poštene in nepoštene. Če je bila pri nekom ugotovljena hujša kršitev delovnih obveznosti, bo tak uslužbenec obravnavan v notranjevarnostnem postopku, ki bo potekal v absolutnih mejah predpisov o delovnih razmerjih. Zato gredo vsakomur vedno tudi pravice iz teh postopkov. Aktualno vodstvo policije te pravice spoštuje in jih zagotavlja.

Sara Kovač