To je zgodba Franca Kavčiča. Preživel je krvavi pokol v Dražgošah.

Združenje borcev za vrednote NOB polnijo le starejša generacija (Foto: STA)

Franc Kavčič, domačin iz Dražgoš in preživeli iz bitke pri Dražgošah. Priča, ki na laž postavlja partijski mit o dražgoški bitki. Mit o nepremagljivosti nemške vojske in o hrabrosti partizanskih čet.

V bitki je padlo 9 partizanov. 41 civilistov je bilo pobitih, 81 pa so jih odpeljali v koncentracijska taborišča. Danes pa so bolj kot ostali kraji, kjer so potekale prave bitke, prav Dražgoše postala vsakoletna romarska pot slovenske levice.

Ste priča tedanjim dogodkom. Kako se jih videli oz.občutili?
To je dolga zgodba. Partizane se preveč poveličuje. Takrat, ko se je bilo treba boriti, so nas Dražgošane zapustili in zbežali v “grmovje”. Nas so pa pustili, da so potem Nemci naredili svoje. Jaz sem bil do zadnjega tukaj v hiši in sem bil potem tudi zaprt v Šentvidu. Ko so Nemci prišli v našo vas do cerkve, že ni bilo nobenega partizana več v Dražgošah. Stisnili so rep med noge in so šli.

Zakaj so prišli partizani ravno v Dražgoše?
Ni povsem jasno. Je bila pa to prva vas, ki je direktno izzivala Nemce, in potem nobena več, ko so videli, kaj so naredili partizani.

“Saj to ni praznovanje tega dogodka ali pa bitke. Ta proslava je praznovanje komunizma,” je o tem, kaj si misli o proslavi, povedal Kavčič.

Je res, da so se prebivalci strinjali, da partizani branijo Dražgoše?
Ne. Moj oče jih je rotil, da naj gredo iz vasi, pa niso poslušali. Pri nas doma sta stanovala dva partizana. Komandir čete in poveljnik bataljona. Eden je bil zato, da se umaknejo, drugi pa je rekel, da bodo borbo sprejeli. Tistega, ki je bil proti odprtemu bojevanju, so potem sami ubili z nožem nekje za Kropo.

Je ta, ki je bil za borbo, do konca bival pri vas?
Ta, ki je bil za, se je naselil v eno drugo hišo, k drugemu kmetu. Ta kmet jim je rekel: “Bejžte, pravijo, da Nemci gredo,” na to pa je partizan odgovoril: “Se bomo pa borili.” No, Nemci so tisto hišo zažgali, tisti, ki so bili noter, so poskakali ven in Nemci so jih pobili. Ostali partizani pa so se umaknili na Jelovico. Domačine so pa postrelili, med njimi tudi mojega očeta.

Kako pa so domačini sprejeli partizane, ko so prvič prišli v vas?
Ja, to je pa tako. Če ima nekdo puško, drugi pa ne, ne moreš ničesar narediti (smeh). Drugače je pa vsak vedel, kaj bo, če bodo čakali na Nemce. Ni moglo biti drugače, kot je bilo.

“Tisti, ki sedaj hodijo gor, niso bili nikoli v vojni. Sedaj pa vsem razlagajo, kako je bilo. Ti so najbolj glasni,” je o tem, zakaj goji zamero do govorcev, dejal Kavčič.

Mislite, da bi lahko preprečili poboj civilistov?
Moj oče jim je rekel, da jih bo peljal na Jelovico. Naj gredo gor in naj bodo srečni. Partizani so rekli, da ne, da bodo sprejeli borbo. Potem ko je bilo res treba v bitko, so jo pa pobrisali na Jelovico.

Kdo je po vaše kriv za ta poboj?
Pobijali so Nemci, krivi so pa partizani. Nemogoče je bilo, da bo Nemce, ki so bili takrat pred Moskvo, tukaj ustavil nekdo z nekaj deset puškami. Vseeno bi bilo, ali bi bilo takrat 1000 borcev ali pa 2000. Rezultat bi bil isti.

Zakaj o tem nihče do sedaj spregovoril?
Jaz sedaj nič več ne okolišim. Včasih nas je bilo pa kar malo strah. Malo smo se bali, ker so nas imeli kar malo na piki komunisti.

Kaj pa se sploh proslavlja v Dražgošah?
Saj to ni praznovanje te bitke. Svoje čase je bilo to praznovanje komunizma. To so imeli eno tako veliko zborovanje za ves narod. V medijih se je na veliko poročalo o tem. Drugače pa ni res, da se proslavlja bitka, samo nihče si ni upal do 1990 ničesar povedati.

Dražgoše sprva niso bile kraj, kjer bi se zbirala elita slovenske partije. Kdaj so Dražgoše postale romarska pot slovenske levice?
Kakšnih 20 let po vojni ni bilo nič, potem pa so začeli s tem. Od tistih, ki zdaj pridejo, ni bil nihče v vojni, vsi pa predavajo, kako je bilo (smeh). Ti so najbolj glasni in to jim jaz zelo zamerim. Tisti, ki pa so bili v vojni, pa so še živi, pa tako že 70 let prejemajo dodatke in so plačani s strani Zveze borcev. To so zame Čombejevi plačanci.

Aleksander Rant

 

 • domovina mili dom

  Iz nekega drugega portala me je link napeljal na Hanzi portal. Vendar zanimivo, da so si na tem portalu dovolili objaviti to kolumno (dokler jo ne skrijejo): prilagam link:
  http://www.rtvslo.si/blog/whale/resnica-o-pohorskem-bataljonu/88940

 • Bilderberg

  Popolnoma jasno je da je šlo za državljansko vojno in revolucijo – nikakor pa za obrambo Slovenije ali Jugoslavije pred Nemci.
  Nemci so celo podpisali s kraljem Petrom (ki je bil takrat edini legitimni voditelj Jugoslavije) PAKT o nenapadanju. Če bi se ta pakt spoštoval, bi na območju Slovenije ne bilo enega mrtvega in bi drugo svetovno vojno preživeli v miru kot recimo Švica. Danes bi bili razviti kot je razvita Švica saj smo bili pred ww2 celo primerljivi z njo.
  Komunistom in še nekaterim drugim strujam znotraj Jugoslavije (in izven nje) mir v Jugoslaviji ni ustrezal. Ustrezala jim je revolucija, kaos in državljanska vojna. Prevzem oblasti. Zaradi tega je prišlo do “Bolje rat nego pakt” in se je napovedalo vojno Nemčiji!
  Sicer so pa Nemci pobili malo ljudi na območju Jugoslavije. Čeprav je bilo na koncu milijon mrtvih. Glede na število prebivalcev v Jugoslaviji smo bili drugi v Evropi po številu mrtvih (oziroma takoj za Rusi). Kar jasno kaže na to da je šlo za državljansko vojno.
  Nikoli partizanom ni bil do spopadov z Nemci razen na koncu ko je ves svet vedel da ti izgubljajo vojno. Partizani niso prakticirali niti najosnovnejših vojaških veščin, niso poznali ne straže, ne izvidnice. Nemci so jim pobili med spanjem cele bataljone.

 • MEFISTO

  Bog nam pomagaj, komunisti so krivi za vse!

 • MEFISTO

  Dve vprašanji mi nikakor ne gresta iz glave in že dolgo iščem odgovore.

  1. Kako je mogoče, da je med tako poštenimi ljudmi, kot so bili nekoč Slovenci, zraslo toliko komunističnih zločincev, ki so bili za oblast pripravljeni celo iztrebiti lasten narod?

  2. Kaj je narobe s preostalimi oplenjenimi in ponižanimi Slovenci, da še vedno nasedajo komunističnemu zločinu in zločincem ter bagri, ki je za njimi ostala in jo volijo ter s tem popaljšujejo to prekleto revolucijo in ustvarjajo pogoje za aunićenje slovenskega naroda ter njegove države?

  • Bilderberg

   V tistem času je bil komunizem zelo popularna ideologija po celem svetu. Začel se je v Angliji (kot ideologija, sicer je obstajal že od nekdaj – prakomunizem), in se razširil po vsej Evropi, velikem delu Amerike in velikem delu Azije. Takrat je bil v svetu nek antirojalistični trend. Oziroma antikapitalistični.
   Pri nas se je tako prijel zato ker smo po ww1 postali del Balkana, na Balkanu pa je funkcionirala zaradi zaostalosti – plemenska skupnost. Čeprav je vladal kralj. Plemenska skupnost je neke vrste prakomunizem. Se pravi gre za posledico zaostalosti. In posledico divjega kapitalizma, izumirajočega rojalizma ….

  • rrrrr

   Pod vaša vprašanja se tudi sam podpišem.
   Samo dve generaciji sta bili potrebni, da nas je Slovence totalno spridila aziatska ideologija, prinešena na sovjetskih bajonetih, doma prešvasana v Broz-Kardelj šlosarski delavnici, zalita s krvjo tisočev nedolžnih žrtev, v bivši jugi in sedanji Sloveniji ekonomsko pogorela in nas skoraj povsem duhovno ter kulturno degradirala.

   Vendar, ne bomo obupali vsaj do takrat ne, dokler bosta v naši domovini obstajala vsaj še dva človeka, ki sta Slovenca in ne samo slovenca..

  • von Rhein

   Zelo enostavno.
   Odgovor na prvo vprašanje.Labilni poštenjaki so začutili in zavohali pot po kateri se pride do lastnih koristi in ugodja.
   Odgovor na drugo vprašanje.Nasedanje tem potomcev zločincev se prične z vzgojo v otroškem vrtcu (pravljice o junakih),včasih se je nadaljevalo z vzgojo v jugovojski,ves čas pa z blokado resnice in gradnjo laži za potrebe tedenskih proslav,proslavljanja novih delovnih zmag in tiskanjem posebej naročene literature. Nasedanje ima izvor tudi v učnih programih fakultete FDV,izobraževanju pisunov,torej vzgoja preko sistema medijev.

  • Tanja Bor

   Po mojem mnenju je pomembno vlogo najprej odigral Kocbek, ki je krščanske socialiste prepričal k sodelovanju s partijo. Tudi kasneje so se v ključnih trenutkih na pravih mestih vedno našli ljudje, ki se niso zmogli upreti. Veliko jih je izhajalo iz krščanskih strank.

 • ptr

  Saj ne vem, ali sem že linkal ali ne, ampak bolje ikad nego nikad… Naj se ve, kako so “osvoboditelji” po vojni na veliko kolaborirali z nacisti, ki so jih sami razglasili za vojne zločince. Med njimi tudi Pojoča Žaga, ki je v preteklosti tako rad grmel z dražgoške govornice:

  https://levicarskebedarije.wordpress.com/2015/11/28/stanovnikova-doslednost-pri-branjenju-vrednot-nob/

  Če bo kakšen bralec danes slučajno v Dražgošah in si bo upal to poturiti “slavnostnemu” govorniku…

  • rrrrr

   ,,osvoboditelji,, so z nacisti sodelovali že med II vojno ! Navajam le dva primera:
   Kar se tiče Broza:
   http://www.rtvslo.si/blog/snapra/tito-in-nacistiiii/45789

   V Sloveniji je poznanih več takih dogovorov z okupatorjem o nenapadanju. Eden izmed njih:
   3-5 jul. 1944 v Biljah je bili podpisano premirje med Nemci (podpial SS general Kuebler) in OF ( France Bevk,Jože Vilfan, Jižef Srebrnič). OF je ,,dobil,, svobodno partiz. ozemlje, razen pasu ob glavni progi, ter si zagotovil nenapadanje Nemcev in partizanov ( ti so lahko v miru morili svoje politične nasprotnike).Progo Trbiž- Videm niso partizani nikoli rušili, kar je kronski dokaz o spoštovanju dogovora.

   Vir:Peter Urbanc, 2015: Skrita nepoznana zgodovina Nob-revolucije.

  • centurion

   ptr, odlično branje na priloženem linku. Hvala.

 • Anton

  kaj se kregate, resnica je ta, da nam 70 let vladajo ljudje, ki so izrabiili partizane(veliko od teh je žal že pokojnih), za svoje cilje. Kot se pa za komuniste spodobi so dejstva prikrili, oz jih bodisi sebi všečno prikrojili. Tako imamo kot narod zgodovino polno neresnic,polresnic in prikritih dejstev o katerih se v šolah ni smelo govoriti, komunistični ustroj pa je lažnjive zgodovinarje in ostale kljukce nagrajeval s prioritetami.Tako pač je in če komu to ni všeč, pa naj se postavi na glavo, dejstva bodo prišla na plan, sicer pa so že stari ljudje imeli rek zato: laž ima kratke noge. Pri nas je imela laž brado staro 70+ let, pa nič zatorej, pomembno je da ljudje slišijo tisto kar jim je bilo načrtno zamolčano in začno misliti s svojo glavo!

  • centurion

   Hej, pozdravljen, si zopet z nami?

 • viktorh

  Za to zločinsko komunistično početje vem že dolgo. Zanimivo pa si je ogledati oddajo:
  Franc Kavčič in Minka Hobjan – Pričevalci http://4d.rtvslo.si/!arhiv/pricevalci/174314200
  Toda, naša rdeča oblast še vedno slavi to zločinsko, strahopetno početje komunistov – revolucionarjev.

 • rrrrr

  Definicija Dežmanovega pričevalca o strategiji partizanskem bojevanju:
  1 so prletel
  2 so popokal
  3 pa so spet hit odletel
  Božansko, to je za v učbenike..

  • Miha

   In kdo pravi, da danes ne bi bilo enako ?

   • xtc

    Saj tudi je poglej si Titekove nauke izvožene na Bližnji vzhod,Afriko in J Ameriko imaš lepe primere,kako to gre še danes.

  • xtc

   No ja;
   So priplazili.
   Pokradli.
   posilili.
   popokali
   nato pa herojsko pokazali pete okupatorju.
   Po vojni pa stavili spomenike “velikim bitkam” ,ki jih ni bilo nikoli.
   Ne vem kako je lahko kazanje podplatov okupatorju herojska bitka,še preje ga pa dražiš z ropanjem in pobijanjem policije?

  • rrrrr

   Pardon, Možininega pričevalca sem mislil,se oproščam… Dežman se že baše z rdečimi piškotki.

 • EOL

  Iz Dražgoš bi morali čim prej odstraniti ta grozen spomenik na katerem se komunisti pasejo z lažnimi zgodbami in dati vaščanom možnost, da končno po 70-tih letih zadihajo, da povejo brez strahu resnico.

  • domovina mili dom

   Enostavno, za vsako odstranitev, od strani komijev, spominske plošče ali drugega obeležja osvoboditeljev Slovenije, zrušit en Lažgoški steber. Pa da vidimo doklej bi Lažgoše stale.

 • cornusmas

  Si k.zločinci in njih potomci vsako leto v Lažgošah perejo tistih nekaj gramov vesti,če jo premorejo?

 • MEFISTO

  Režimski zgodovinopisci in dežurni oblikovalci javnega mnenja razglašajo dražgoško polomijo za najpomembnejšo bitko druge svetovne vojen v Sloveniji.

  Se vam potem zdi čudno, da je tudi v Sloveniji trajala vojna štiri leta, da naši partizani sploh niso premagali Nemcev in da so se namesto NOB šli boljševistično krvavo bratomorno revolucijo?

 • zokispoki

  Lažgoše ! V prvi vrsti, seveda smejoći Casanova , baraba, kriminalc, sicer verjetno potomec kakšnega ćetnika, de !

 • viktorh

  “V tistem času je bil komunizem zelo popularna ideologija po celem svetu. Začel se je v Angliji ..”
  V tem trenutku “filozofirati” o komunizmu na ta način, je malo čudno. Lahko začnemo z utopičnim socializmom, pa ne bomo prišli do bistva.

  Bistvo tega zločinskega sistema so pač “izumili” ruski zločinci s svojim boljševiškim komunizmom. To kar so počeli ti divjaki in kako so začeli izvažati to svinjarijo po Evropi, danes primerjati in opravičevati zločine KPJ zaradi “popularnosti po svetu”, je ogabno opravičevanje tega.

  Dejstvo je, da so se jugoslovanski komunisti šolali pri boljševikih in postali še hujši od njih. Zakrivili so državljansko vojno in storili grozovite zločine nad lastnim narodom. Za to ni opravičila, ne pojasnila in verjamem, da je Tit nervozen, ker prihajajo na dan dejstva, ki jih je skrivala KPS.
  FUJ! Ogabno.

 • cornusmas

  Medicinski brat gleda vas…in grozi s 133.čl.Res smo v totalnem Q.

 • 1xy

  kontinuiteta še traja……..sicer v politični obliki, kar pa dejansko odstopa samo od tega, da so prej rožljali z orožjem, danes rožljajo z nesposobnostjo in potapljanjem naroda na dolgi rok….
  še vedno so nedotakljivi, še vedno preganjajo drugače misleče, še vedno se okoriščajo v večini na nezakonite načine in še vedno sami sebi pojejo slavo za uničevanje malega človeka……..

 • dež

  Dokler te zgodbe ne bodo zapisane v šolskih učbenikih, kakšnega večjega premika v normalizaciji te države ne vidim.

 • pajot

  Nadaljevanka Dražgoše ima šanso,da postane najdaljša nadaljevanka na svetu. Kmalu bo presegla ameriško TV serijo Guilding Light,ki je v 72 letih imela 15.700 nadaljevanj.

 • centurion

  Ko so zavezniki s težavami obtičali v Normandiji, ko se ni dalo preko Rommelovega afriškega korpusa,

  ko se ni dalo zlomiti žilavih Japoncev na pacifiku in se tudi ruska fronta ni premaknila je iz Slovenije prišla vest v svet, da se je zgodila slavna Dražgoška bitka in bitka na Pohorju.

  Prav tako je v teh ključnih trenutkih prišlo na dan, da bilo v Sloveniji v vsej ubitih skoraj 250 nemških vojakov, kar je v rajhu odjeknilo uničujoče in prišlo je do demoraliziranja in sesuvanja nemške armade same vase.

  Ruska vojska in predvsem zavezniške enote so izkoristile oslabelost nemške armade, praktično zlom in neovirano privihrale v Berlin.

  Da je to edina resnica in to ta prava, bo poskrbela eciklopedija Ciciban in tovariš Repe v sodelovanju z Pirjevcem in Stanovnikom

  • von Rhein

   Pozabil si džusepeta.

 • valentin

  Dejstvo je, da so bili Nemci okupatorji, ki so vojno izgubili, sedaj poveljujejo EU pod
  vodstvom ZDA, njih pa bodo okupirali Musliji, tako bodo občutili zlo, ki so ga izvajali
  kot več vreden narod. Vse se vrača, vse se plača in to z obrestmi.

  • komar marko

   Ne boj se. Pravi čas bodo porihtali zadevo. VVsak je dobrodošel pri njih in jih sprejmejo, ne marajo pa LAŽNJIVCEv, prevarantov in barab! Kaj misliš, zakaj nas obravnavajo kot drugorazredne! Kanede!

   • valentin

    Čisto preprosto, vprašuješ in daješ odgovor. Neverodostojnost, lažnjivost
    in nesposobnost je čisto na mestu. A pod njihovim rajhom vseeno nočem biti. Naših barab se bomo morali sami znebiti. Comprende !

 • Antonius

  V zadnjih dveh izpovedanih stavkih gospoda Franca Kavčiča počiva vsa resnica o zlaganem slovenskem partizanstvu in “enobe”!. Plačani so, da molčijo resnico o enobe! Zato jih jaz ves čas navajam kot gošarje “profesionalce”. Čombe v takratnem Kongu je imel svoje plačance, Slovenci pa še danes plačujemo “naše” profesionalce, plačance.
  Najbolj razvpiti lažnivci o eNOBe počivajo celo v grobnici poleg parlamenta??! Halooo?!
  S sanitarnim počiščenjem bo potrebno začeti prav sredi Ljubljane, zadnja domina bo padla pa v nesrečnih Dražgošah.

 • komar marko

  Ja že TITEK je rekel, če bi jih 41 imel toliko kot se jih je javilo po 45 in še vedno kasirajo ZSLUŽNE penzije, potem bi z okupatorjem opravil v 10 dneh. Tako pa moramo pravljice še vedno poslušati, kljub temu da so okupatorju v tej SLAVNI bitki pokazali pete!

 • Ježek Teka Teka

  Ewo … na kurah smo jim spet en lažnjivi članek zaprli, pa to … AVE naši …

  • Bilderberg

   One tam je minila volja do demokracije?! Se jim je zataknila v grlu?!

  • domovina mili dom

   Malo bolj podrobno prosim.???????

 • von Rhein

  Čombejevi plačanci. Odlična primerjava.

 • centurion

  Dražgoše- dosledno izvajanje komande in navodil tov.Moša Pijade s l.zasedanja AVNOJ-a v Bihaču leta 1942….

  https://twitter.com/ChessInEdu/status/685911243220238336/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

  • Jovo Jamnica

   Nočem prilivati olja na ogenj, ampak mene se je dotaknilo povsem logično vprašanje nekoga, glede verodostojnosti dokumenta na katerega kaže tvoj link.

   [Dokument se nalazi u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu u fajlu Štaba vrhovne komande (JVUO) – Četnička arhiva, pod oznakom K-12, 30/12.]
   ……………………………….
   … Četnička arhiva:
   – fondovi raznih četničkih jedinica s područja Bosne i Hercegovine i Srbije

   Se pravi citat MP je iz zasedanja AVNOJA, vendar je vir četniški arhiv? (očistili bi verjetno tega prej, kot svojega se ti ne zdi?) Drugje piše tole:
   …………………………………

   • centurion

    Saj v partizanskem arhivu ne bi preživel tak dokument.
    Prirejena in iz falsificiranih dokumentov skrpana novejša zgodovine Slovenije je pa O.K.? Kar ni pasalo norcem NOB in Kučanu je tako končalo v reciklaži v Vevčah.
    Zame je dokument verodostojen. Ta rdeči ga niso nikoli negirali.
    Prej ignorirali, da se gre brez debate in razlage(boleče?) mimo.

    • Jovo Jamnica

     Pazi. Ravno v tem je poanta. Če kdo čisti arhivsko gradivo, ga čisti iz razloga bojazni pred morebitno kompromitacijo. Torej, če še vedno obstaja ta dokument v četniškem arhivu, potem je njegova vsebina lahko izmišljena in prirejena. Če ne bi bila, bi jo “rdeči” ob prvi priložnosti, če bi se kdo skliceval nanj… zažgali.

 • Janez

  Hvala za objavvo … domačinu HVALA za pričevanje !

  Moj oče se je z Bleda umaknil med partizane, da bi ne bil ustreljen kot talec!
  In ne zato da bi delal revolucijo, se boril za lastno oblast in seveda sploh ne zato, da bi povzročal nadaljjna streljanja in smrti sonarodnjakov na način, pred katerim je sam ubežal !

  Normal šolan Slovenec je bil, z normal lepo civillno službo na Bledu je bil in velik nasprotnik nasilja in slabih navad kot je tobak in alkohol.

  Jaz sem kot sin partizana IMEL PRILOŽNOST V POVOJNEM ČASU POZNATI. VELIKO EX PARTIZANOV VSEH VRST, na videz tudi znanega mitraljezca B. … s tiste skale, s katere je Nemcem branil prihod v vas Dražžgoše.
  A za nasprotje od današnjih slavilcev
  … T.I. ODPORA PROTI NEMCEM, BOJEV IIN T.I.. BORBE. ZA SVOBODO ..

  TA SKROMNI DEJANSKI BOREC IZ DRAŽGOŠ .. NI PRAV NIČ NA VSA USTA RAZGLAŠAL ALI SE PONAŠAL S SVOJIM REALNIM BOJNIM POČETJEM !
  Zelo molčeč in nekako poklapan , neopazno skromen, tih človek in sosed v naselju .. je bil.
  Kdo ve kaj vse ga je v povojnem času .. podobno kot mojega očta delalo neveselega, znerviranega glede partizanščine .. o kateri niti ti realni partizani .. pred nepartizani niso hoteli govoriti !
  Ko so po vojni ti pravi partizani bili v kaki manjši družbii ..sami ..med seboj .. pa so se obkladali približno tako… ti si v hosto prišel na likof, ti si se po skrivališčih ..vso vojno valjal .. ipd. .
  O KP POLITIKIH si niso upali nič reči, moj oće je le na .. bodi tiho ..način .. mipovedal .. le.. kako nizek, krvav in brutllen je bil znani I Maček

  POVEDATI MORAM, DA SO BILI NORMALNI APOLITIČNI ( IN SAMI NEMORILSKO DO SONARODNJAKOV OPREDELJENI ) PARTIZANI (NE VEM TOČNO .. A VERJETNO ). VELIKOKRAT VERJTNO KOT OSEBE ZLORABLJENI ,?!
  Zlasti imam v mislih nezaželenost poudarjanja verskih in etičnih načel, antikomunist pa partizan takointako ni smel biti.
  Gotovo najbolj sporna pa je gotovo zloraba apolitičnih partizanov za boje s sonarodnjaki, za nasiljje nad civili ..
  In ..najhuje … . PRISILNO VKLJUČEVANJE ..
  … V V KP, V POVOJNI KNOJ IN OSTALE FOORMACIJE, KI JIM JE CENTRALNA KP DALA PRISTOJNOSTI NESODNEGA USMRČEVANJA MEDVOJNA IN POVOJNA NESODNA STRELJANJA, POMORE.. UJETNIKOV, ARETIRANIH CIVILNIH IN VOJAŠKIH OSEB, CELO ŽENSK,,, OTROK IN ..GROZA ..DOJENČKOV,!

  Zelo sporna je tudi ….ZLORABA ? PRISILNA MOBILIZACIJA APOLITIČNIH PARTIZANOV IN NOVIH MOBILIZIRANCEV PO VOJNI ZLASTI
  … V K N O J IN OSTALE FORMACIJE S KP POOBLASTILI USMRČEVANJA
  ..IN OSTALIH DEL NESODNEGA NASILJA !

  O VSEM SO ODLOČALI NAJVIŠJI V ENOTAH, PA V LOKALNIH , PODROČNIH IN SLO CENTRALNIH KP PARTIJSKIH IN VOJAŠKIH VODSTVIH ,!?
  V TEMM IN OSTALIH MOJIH PRISPEVKIH ..NA ZAVIHKIH PPORTALA … NOVA24TV … DAJEM OSEBNO ODGOVORNO POBUDO … ZA URADNNO PREISKAVO .. DO SOJENJA GLAVNIM KRIVCEM ,, JanezKomenda
  Ps. Uradnim osebam rad dam osebne podatke. Nekaznovan, nealko, 40 let dobe deela Slovenec, nečlan strank,, slovenski domoljub, lkulturen

 • Rožle

  V Nemčiji imajo tut Partizane za policaje….

 • MižekFiga

  Uroš!
  Med člankom in komentarji manjka še najmanj tedenska vremenska napoved !!!

 • Bilderberg

  Mnogi se ne zavedajo da so v Nemčiji, pred prihodom Hitlerja na oblast, vladali komunisti, oziroma so se s Hitlerjem cufali za oblast. Oboji so bili levičarji. Hitler je vedel da če njih ne premaga, ne mora zavladat. Hindenburgovi rojalisti, desničarji, so izgubljali vpliv vse od poraza v ww1 in sesutja nemške ekonomije zaradi ogromnih vojnih odškodnin ki so jih plačevali predvsem Franciji. Razlika med Hitlerjem in komunisti v Nemčiji je bila predvsem ta da je bil Hitler nacionalist, komunisti so pa bili internacionalisti. Simpatizerji Moskve. V Nemčiji tik pred prihodom Hitlerja na oblast. Komunisti so bili tam najmočnejša politična sila!

  • viktorh

   Zopet ena tvojih cvetk….

 • MEFISTO

  Čakam, kdaj bo Jovo Jamnica s ponosom oznanil, Jelen pa mu pritrdil, da so v nasprotju z borci Pohorskega bataljona v Dražgošah partizane znova reševale junaške hitre noge, ki so bile tudi sicer po njegovem mnenju najpomembnejši adut partizanske bojne taktike.

  • Bilderberg

   Pohorski bataljon so Nemci zasačili spečega ker niti straže partizani niso poznali.

   • viktorh

    Ne smeši se!
    Če so se imeli za vojsko, zaprave soldate, bi morali imeti stražo, po pravilih vojskovanja.
    Še taborniki imajo dežurnega, ki celo noč bedi.

    • Jovo Jamnica

     Bilderberg je navedel samo podatek, ki je za partizane precej verjeten.

     • xtc

      Malo morgen Pohorski bataljon je bil izdan s strani komunistov,ker so se prerivali med sabo.Osebno tudi vem kdo je izdal zadevo,očeta so nato ustrelili,družina pa se je morala izseliti od tam v okolico Celja.Je pa tudi sin sedaj že pokojen vsaj 20 let je pil kot pumpa.
      Seveda pa je bila še ena neprijetna resnica,ki se jo zakriva,pohorski kmetje niso bili nič kaj navdušeni nad praznjenjem kašč in hlevov s strani Bataljona.

     • Jovo Jamnica

      Navedi prosim kakšen vir. Danes se menda o tem lahko govori, če se že v osemdesetih “ni smelo”. Jaz sem to takrat ljubiteljsko raziskoval in se nisem niti v eni točki prepričal, da bi bil bataljon izdan s strani komunistov. Tudi logika ni tej trditvi naklonjena.

     • xtc

      Par dni pred izdajo se je pri bataljonu Mitja Ribičič ,razprava se je končala burno.seveda pa je tudi vprašanje,če jih niso izdali kmetje zardi ropanj.Glede izdajalca pa zadeva drži.

    • xtc

     Nima smisla bo spet trocil oslarije-od včeraj je doma iz Prekmurja,njegovi najboljši prijatelji so pa Judje-to je njegova nova včerašnja oznanitev.

  • Jovo Jamnica

   Teorija gverilskega vojskovanja temelji na taktiki presenečenja iz zasede in umika…

 • Ježek Teka Teka

  Ponarejat zgodovino in lagat generacijam o tem kaj so v resnici partizani bili … je še danes prvotna naloga vladajoči komunistični genocidni falangi … mladim je pač treba povedat resnico, da je to ena sama velika komunistična laž, pa to …

  • Janez

   S tem zapisom se absolutno strinjam !!!!
   Meni ljubi Slovenci, vsi, kakrkšnikoli že ste … a vi sploh veste, kaj mi in
   ZLASTI..
   NAŠI EX KP ZK POLITIKI .. ZLASTI T.I. LEVICA SD,ZL, DESUS,SMC

   (ki pa ni nikakršna prava levica, za prave delavce iz ?njihovih ex socializem .. kp tito partija tiskarn Delo…?, tekstilnih fabrik . Svilanit .. ? .se nitti ne zmenijo, puščajo jih zdaj.. zgarane, ostarele .. v revščini s 400, 500 eu ? PENZIJAMI .. ZA 40 let GARANJA, A JE TO ..POŠTENO ! )…

   … ali vi ( jaz vsaj delno .. vem!?) VESTE ?! … KAJ SE MI SEDANJI 2016 LETO ..SLOVENCI ..?! GREMO !?

   … leta 2016 se obkladamo,
   …?zmerjamo itd. drug drugega z vidika zelo hudih ?dogajanj izpred 7o let!?

   …NEKATERI POTOMCI ali sorodniki EX K P STALIN IN ZK. TITO KOMUNISTOV ?POLITIKOV IN PRAVIH PARTIZANSKIH BORCEV . rojeni bliže ali daleč po letu 1945 … JAVNO NASTOPAJO,, CCELO V R. SLO PARLAMENTU REČEJO ..

   …. ?MI SMO SE BORILI!? … VI PA …?!poslanka ZL v. Tomič !
   Kako iracionalno, irealno gledanje, nastopanje, gledanje, govorjenje izražanje osebnih stališč in
   … in takojavno govorjenje ..JE! …

   hudo žaljenje potomcev, po vojnih sirot otrok, staršev večinoma zverinsko nesodno pomorjenih ..
   … KP STALIN SLO POLITIKI IN KP STALIN SLO PARTIZANOM in STALIN KP KOMUNIZMU … NASPROTUJOČIH !

   Od osebe ( poslanka ZL V Tomič), ki se sama osebno ZAGOTOVO NII NIČ ..? BORILA!?..

   … jaz OSEBNO SEM MNENJA, DA NAJ NAŠA VSEM SKUPNA

   … DRŽAVA !!! ..R. SLOVENIJA ..leta 2016 …
   vsaj 70 let PO TAKO TRAGIČNIH DOGAJANJIH OD 1941 PA DO 1946 IN DALJE … DO NOVE R. SLO …

   …. da NAJ naša DRŽAVA KOT TAKA PRIPRAVI, IZDELA IN SPREJME
   …. PODOBNE DEKLARACIJE IN PREDPISE … PODOBNO KOT DRŽAVA NEMČIJA … O NACIZMU !

   ……. R. SLO DRŽAVNE … DEKLARACIJE, …PREDPISE Z URADNO VELJAVO…,…

   …. ..O MEDVOJNEM KOMUNIZMH, ANTIKOMUNIZMU !!,
   ……O R. SLO DRŽAVNO VELJAVNIH IN NEVELJAVNIH OZNAKAH, IZRAZIH, IMENIH ZA MED VOJNO NASPROTUJOČI SI KOMUNISTIČNO IN ANTIKOMUNISTIČNO STRAN …

   … TER TUDI …R. SLO DRŽAVNO V JAV NOSTI PREPOVEDANIH ZNAKIH, EMBLEMIH ( rdeča zvezda, …)
   … IN … O ENAKO PREPOVEDANIH IMENIH IZRAZIH ..( domobranci izdajalci, partizani .. rdeči banditi ) ter izraza NOB, ki je po mnenju mnogih realno razmišljajočih oseb v Sloveniji … ? zloraba izrazov NAROD, SVOBODA?! Nobena od bojujočih strani ni tako večinsko imela podporo tedanjega civilnega prebivalstva,
   Da bi si lahko samovoljno lastila zase zelo pomembna izraza SVOBODA, NAROD ?!!!
   .
   Za obe medvojno bojujoče se strani .. poskrbimo pravično, uravnoteženo… vsaj zdaj ..2016 leta!?
   Ali se bomo še sto let .. mi in naši zanamci obkldali, zmerjali, kazali s prstom … PRI TEJ HIŠI , V TEJ DRUŽINI ..SO BILI PA ..IZADAJALCI!? …. RDEČI BANDITI , MORILCI?! .????

   Dajmo državno spodobno uredititi ..TO !!!
   Ta tekst in ostale moje na portalu nova24tv ..bom izroročil vsem poslancem R.SLO Janez Komend

   A

 • xtc

  Kavčič je dobro povedal vendar pa ni povedal zakaj Dražgoše.
  Dražgoše so bile ena najbogatejših in naprednih vasi na Gorenjskem inele so lastno elektriko,javno razsvetljavo in del prebivalcev je bil germanskih korenin večina pa ne ljubiteljev komunizma,zato so komunisti sklenili znebiti”izdajalcev komunizma” na način ,ki ji je najbolj koristil.

 • zuje

  Dražgoško izzivanje komunistov – zločin nad Slovenci.
  In potem je bilo podobnih zločinov na desetine.

 • Jovo Jamnica

  Kolikor se spomnim, je bil Čombe v tistih časih za gibanje neuvrščenih (Tito), moteč element. Ko pa se je znašel v Rodeziji, so pa itak komiji znoreli in folk vsaki dan pumpali, kakšen nebodigatreba, da je. Čombe je bil kristjan, proti komunist in pro zahodno usmerjen!

  • MEFISTO

   Končno imaš tudi ti enkrat prav.

   Lumumba je bila tista podtaknjena komunistična podlasica in je bil pravično kaznovan

   • Jovo Jamnica

    Upam, da te nisem preveč ujezil!

    • MEFISTO

     Nisi me razjezili.

     Nasprotno, dal si mi priložnost, da sem povedal iz kakega testa je bil Lumumba, ki je bil pravično kaznovan.

     • Jovo Jamnica

      Lepo, da si našel pri meni znake altruizma.

  • xtc

   Težava je v tem ,da je Rodezija v času oblasti belcev futrala pol podsaharske Afrike,po prihodu Mugabeja-Titekovega vajenca,pa se nenehno bori z lakoto in pomanjkanjem ter je gospodarsko uničena in ena najrevnejših držav.Kumunisti so iz zlate jame naredili d…. in greznico.

   • Jovo Jamnica

    Veseli me, da me nisi napadel.

    • xtc

     Zakaj bi napadel resnico?

     • Jovo Jamnica

      Zato, ker spoštovani Kavčič primerja tiste, ki prejemajo borčevske penzije… s Čombejevimi plačanci.

     • xtc

      Ni pa ravno uporabil prave primerjave,važno pa je ,da je povedal bistvo.

 • mona liza

  Pa že

 • von Rhein

  Če se že potrudim razumeti,da so komunisti izbrali določen kraj za svoje seanse ,ne razumem,če se še bolj trudim,zakaj se vedno tako našemijo.

  • Jovo Jamnica

   Našemijo se zato, da izzivajo.

  • xtc

   Zato ,da strašijo majhne otroke kot -Krampusi.
   Če ne boš priden te bodo pa partizani vzeli.

   • viktorh

    Ne vem, če si kdo predstavlja hujšo kazen od te, da “partizani vzamejo”.

    • Jovo Jamnica

     Češke Lidice? Tam ni bilo nobenega partizana.

     • zuje

      Posredno je bila v Lidicah britanska SOE. Atentatorji na Heydriha so bili Čehi, poslani iz Anglije kot agenti SOE.
      In potem so sledile Lidice.

     • Jovo Jamnica

      Oprosti, meni je to znano. Gre za “upravičenost” povračilnih ukrepov nad nedolžnim prebivalstvom.

 • Osti jarej

  …dražgoše…….ki jih je “branil” bejž odred…

 • Osti jarej
  • Jovo Jamnica

   Kakšno zvezo ima to z Dražgošami?

   • neny

    bild ve.

    • Jovo Jamnica

     To tudi jaz vem, da če ne bi bilo Hitlera, ne bi bilo današnjega problema “Dražgoše”.

     • Osti jarej
     • Jovo Jamnica

      To ne spremeni dejstva, ki sem ga navedel preje…

     • Osti jarej

      …..zadeva vam ne diši preveč,kenede?!…..ker bučelca predstavlja vse; kakor leve kaviarce in kakor desne kaviarce,pa še vatikance zraven…kar se mene tiče sploh ne dvomim,da ima prav…….ako bi samo rdeče rdeče limal,bi bil njegov portal vaša biblija….

     • Jovo Jamnica

      Ne podtikaj mi prosim. Jaz sledim bučelci in tudi pomagam s sugestijami.

     • Osti jarej

      …ahahhaa…zadeva niti pod razno ni černo bela….nikakor…

     • MEFISTO

      Na drugo varianto si pa pozabil.

      Če ne bi bilo prekletih komunistov, tudi ne bi bilo dražgoške tragedije.

     • Jovo Jamnica

      Predno je Hitler svoje horde poslal nad nas, je bilo samo nekaj komunistov po zaporih in v ilegali. Teh nekaj je pozneje naplahtalo vse akterje, ki so politično delovali, da podpišejo Dolomitsko izjavo. To je bilo leta 1943! Torej po Dražgoški… “bitki”

     • zuje

      Te komuniste, ki jih je imela Kraljevina po zaporih, bi morali takrat POBESITI. Vsi ta glavni so bili po arestih. Komunisti so zločinci in naloga oblasti Kraljevine Jugoslavije je bila, da bi jih pobesila. Pa jih ni. Zato pa imamo še vedno sranje. 70 let po vojni!!!!!

     • Jovo Jamnica

      Potomci staršev, ki bi komuniste morali onemogočati v organizaciji revolucionarnih aktivnostih takrat, ko bi imeli še relativno lahko delo, se verbalno bohotijo med nami tudi danes, ko je vse zavoženo. Kdo pa je danes komunist, prosim te lepo.

     • karlina

      Še kako točno, če se človek začne poglabljati, spozna res grozno in strahotno resnico, kakšno katastrofalno škodo so nam vsem, naši dragi Sloveniji , našim prednikom naredili komunisti in še vedno, po 70. letih jo delajo, strahota.

   • Osti jarej
    • Jovo Jamnica

     …no, “bučelca” še ni končal “kariere”…

     • Osti jarej

      …bučele delajo po vsem svetu….tudi v srbiji….

   • karlina

    Ne čisto, vendar precej, saj je treba vedeti vso resnično zgodovino partizanstva od vsega začetka 2. svetovne vojne.

    • Jovo Jamnica

     Šment, ne moremo se poenotiti niti za en sam dan časa druge svetovne vojne na naših tleh…

  • zuje

   Sicer na te krvne povezave ne dam nič, je pa res, da titov obraz enostavno ne paše med prvo ligo jugoslovanskih komunistov. Tito je bil lep človek, z inteligentno fizionomijo. On ni ne Slovenec, ne Hrvat. Obrazi ostalih komunistov so balkansko-čobanski.

   • Jovo Jamnica

    Najbolj “čobanski” videz sta dajala predvsem Moša Pijade in Koča Popović…Pa tudi kakšen Milovan Đilas ne zaostaja dosti.

    • zuje

     Ja, to je stvar okusa. Prvo mesto pa po moji presoji pripada Hrvatu Miku Špiljaku.
     Kot da bi prišel iz “debilane”

     župan Zagreba (1945-49),
     predsednik Izvršnega sveta Sabora (1963-67),
     predsednik Zveznega izvršnega sveta (1967-69),
     predsednik Predsedstva SFRJ (1983-84),
     predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Hrvaške (1984-86),…

    • viktorh

     Đilas se je pridružil Komunistični partiji Jugoslavije (KPJ) leta 1932, za časa študija na beograjski univerzi. Zaradi političnega delovanja je bil zaprt med leti 1933 in 1936. Leta 1938 je bil izvoljen v Centralni komite KPJ.

     Po okupaciji Kraljevine Jugoslavije aprila 1941 in napadu nacistične Nemčije na Sovjetsko zvezo junija 1941 je pomagal Josipu Brozu Titu vzpostaviti partizanski odpor. Resolucija KPJ o oboroženem odporu je bila sprejeta šele 4. julija, skoraj 3 mesece po okupaciji države. Đilas je sprva deloval kot poveljnik gverile v svoji rodni Črni gori, kjer mu je uspelo osvoboditi obsežna ozemlja. V Črni gori je ostal do novembra, ko se je umaknil v osvobojeno Užice v Srbiji. Tam je začel delovati v glasilu Borba, glavnem propagandnem orodju KPJ. Marca 1942 se je vrnil v Črno goro, kjer je medtem že izbruhnila vojna med partizani in četniki.

     11. marca 1943 se je v Gornjem Vakufu skupaj z Vladimirjem Velebitom in Kočo Popovićem sestal z nemškim generalpodpolkovnikom Benignusom Dippoldom, da bi kot visoki predstavniki partizanov dosegli prekinitev sovražnosti z Nemčijo, Italijo in NDH. 25. marca 1943 sta potem Velebit in Đilas prišla še v Zagreb, da bi kot Titova pooblaščenca nadaljevala pogovore z nemškimi, italijanskimi in hrvaškimi vojaškimi predstavniki, toda Nemci potem niso bili več pripravljeni nadaljevati pogovorov s partizani.[4]

     Leta 1944 ga je KPJ poslala v Sovjetsko zvezo na pogovore s Stalinom. Kasneje je osebno sodeloval v bitkah za osvoboditev Beograda izpod nemške okupacije.

     Po koncu vojne in ustanovitvi Federativne ljudske republike Jugoslavije je Đilas postal podpredsednik v Titovi vladi. Leta 1948 je bil ponovno poslan v Moskvo, da bi poskusil zgladiti spor med KPJ in Stalinom. Postal je eden od glavnih kritikov Stalinovih poskusov, da bi podvrgel Jugoslavijo večjemu nadzoru Moskve. Kmalu zatem je Jugoslavija prekinila odnose s Sovjetsko zvezo. Jugoslovanski komunisti so tudi po razkolu še nekaj časa vzdrževali stalinistično trdo linijo, kmalu pa začeli iskati pot neodvisnega socializma, ki je eksperimentiral z delavskim samoupravljanjem v državno vodenih podjetjih. Đilas je bil močno vpleten v ta proces, vendar je kmalu začel poskušati demokratizacijo države peljati še dlje. Kot odgovorni za propagando v Titovi vladi, je imel na voljo vse instrumente za objavljanje novih idej. Tako je začel z izdajanjem novega časopisa, Nova Misao (“Nova Misel”), v katerem je objavil serijo člankov, ki so postajali vedno bolj svobodomiselni.

     Disident[uredi | uredi kodo]

     Đilas je bil v najširših krogih obravnavan kot Titov najbolj verjetni naslednik in bi naj leta 1954 tudi dejansko postal predsednik Jugoslavije. Od decembra 1953 do januarja 1954 je bil predsednik zvezne skupščine SFRJ. Ravno v tem obdobju pa je napisal za Borbo 19 člankov, v katerih je zahteval več demokracije v KPJ in na nivoju cele države. Tito in drugi vodilni jugoslovanski komunisti so ga začeli dojemati kot grožnjo, pod pretvezo, da ogroža stabilnost države. Januarja 1954 je bil izključen iz vlade SFRJ, odvzete pa so mu bile tudi vse funkcije v KPJ. Kmalu zatem je tudi uradno izstopil iz partije. Decembra 1954 je dal intervju ameriškemu časopisu New York Times, v katerem je izrazil prepričanje, da Jugoslavijo vodijo “reakcionarji”. Za te izjave je bil postavljen pred sodišče in obsojen. Leta 1956 je bil Đilas aretiran zaradi svojega pisanja in podpore madžarski revoluciji in obsojen na devet let zapora. V času zapora je prevedel v srbohrvaščino eno najbolj znanih del angleške književnosti, Paradise Lost Johna Miltona. Leta 1957 je objavil knjigo “Novi Razred: Analiza komunističnega sistema”, v kateri je izrazil svoje prepričanje, da komunizem v državah Vzhodne Evrope ni egalitaren, temveč da vzpostavlja nov razred privilegirane partijske birokracije, ki zaradi svojih funkcij uživa mnoge materialne ugodnosti. Leta 1958 je napisal svoje spomine, z naslovom “Dežela brez pravice” in bil aprila 1962 ponovno zaprt zaradi objave “Pogovorov s Stalinom”. Leta 1961 je končal tudi izredno obsežno in študiozno biografijo velikega črnogorskega vladarja in pesnika, vladike Njegoša. Đilasa so kljub temu, da se nikoli ni odrekel komunističnim idejam, kot disidenta sprejeli tudi na Zahodu in ga obravnali skoraj kot junaka. Nasprotoval je tudi razpadu Jugoslavije in nacionalističnemu nasilju na začetku 90-ih let.

     • Jovo Jamnica

      Hvala, potrudil si se.

   • Osti jarej

    goering ima tudi inteligentno fizinomijo….ane,no?!…hehhhe

    • zuje

     Fizično podobnost Göringa s titom so ugotavljali že tuji (zahodni) zgodovinarji.

   • Slovenka

    Zuje, to te pa moram vprašati. Kaj si misliš o slovenski fizionomiji? Tito je imel po tvojem lepe inteligente poteze, ni bil ne Slovenec ne Hrvat. Ali naj si to razlagamo kot, da Slovenci ne premoremo lepih, inteligentnih potez?
    Vsekakor bi bilo dobro,da bi z namenom preprečitve morebitnih nesporazumov to malo pojasnil.

 • neny

  haha bravo starosta, odličen intervju.

 • SloVENEC

  Sem mlad slovenec ki se zadnje čase zanima zakaj se slovenci toliko delimo. Rad pogledam na stvari iz večih vidikov in bi si rad ustvaril svojo sliko. Taki članki so mi v veliko pomoč. Do sedaj sem prišel do teh sklepov(prosim da se me popravi kjer se motim): med in po drugi svetovni smo se slovenci razdelili. Razdelili na dva dela na pristaše domobrancev in na pristaše partizanov(tako površno).
  Domobranci so bili nekak da bi nam bili Nemci vladarji, partizani pa da Srbi. Sem se potem pozanimal kaj je bil nemški plan za slovence: “With regard to the South Slavic peoples, there were no plans for these, except for the Slovenes, who were to be germanised or deported to Serbia, since Slovenia was scheduled for German settlement”. Tako si predstavljam: če bi bilo po volji domobrancev nas nebi bilo več, ker bi nemci dosegli to,kar se trudijo že od 19.st dalje,ko so nam začeli spreminjat zgodovino in naš izvor.Bili bi izbrisani,kultura izgubljena.
  Ker je pa bilo po volji partizanov so pa prevzeli nalogo Srbi(deloma tudi drugi “južni”)in se jo lotili bolj počasi in zaneslivo.
  Spreminjajo,ponarejajo naso zgodovino in jezik.Še vedno,iz ozadja potuhnjeno malo in pomalo. Tako sem mnenja da smo takrat nekako dobili odlok tega da izginemo kot narod.Odlok tega da se nas izbriše na hitro.Sedaj je na nas da stopimo skupaj, vzamemo svojo zgodovino nazaj(naš dejanski izvor),zvišamo narodno samozavest in se združimo kot narod.

  • rrrrr

   Lepo da ste začeli razmišljati s svojo glavo o slovenski medvojni zgodovini. Ste nekako na začetku začetka, kot bi rekel W Churchill. Veliko, veliko knjig je treba prečitati in si dobiti informacije po medmrežju. Ko boste spoznali tudi drugo, protirevolucionarno stran in jo primerjali s trditvami ,,zmagovalcev,, vam bodo stvari kar naenkrat jasne .Enostavno kot pasulj…

   • zuje

    Tako je! Seveda je treba prebrati tudi svetovno zgodovino komunizma in zgodovino vsake komunistične države posebej, zlasti pa zgodovino oktobrske revolucije in Sovjetske zveze. Šele na taki podlagi dobi človek prave informacije o naravi komunizma. Brez vedenja o komunizmu se stvari ne da razumeti.

    • Jovo Jamnica

     Narpred pa je bilo razsvetljenstvo!

     • zuje

      Na razsvetljenstvu in na antično-judovsko-krščanskem izročilu temelji evropska in zahodna civilizacija.
      Komunizem in nacizem sta v taki konstelaciji huda motnja.

     • Jovo Jamnica

      …kakorkoli…

   • karlina

    Znano je predvsem dejstvo, da je “tovariš “Tito z lažjo prelisičil Churchilla in zaradi tega je ob razdelitvi, Slovenija izgubila ogromno svojega ozemlja.

  • zuje

   Napačno izhodišče. Domobranci so se borili proti komunistom, ker so komunisti za izvedbo komunistične revolucije začeli s pobijanjem zavednih Slovencev. Tako so si ustvarili nasprotnike in tako je učil že Lenin. Rekel je, da “bela garda mora biti”. Dokler komunisti v Ljubljanski pokrajini niso pobili skoraj 1500 ljudi, ni bilo nobenega odpora proti njim. Komunistično nasilje je postalo tako neznosno, da so se za zavarovanje vasi pred komunisti ustvarile “vaške straže”. Po kapitulaciji Italije, se vaške straže spremenijo v Slovensko domobranstvo pod okriljem Nemcev. Drugega izhodišča ni bilo, kot da orožje prevzamejo od okupatorjev (že prej od Italijanov). Da bi se borili neodvisno od partizanov proti okupatorju ni bilo izgledov, ker za dve taki vojski ni bilo izgledov, posebno še, ker je OF (slovenska komunistična partija) 16.sept, 1941 izdala Odlok o zaščiti naroda, v katerem so vsakega, ki se bo boril proti okupatorju izven okrilja OF (KPS) proglasili za izdajalca in s tem avtomatično obsodili na smrt.
   Slovensko domobranstvo se torej ni borilo ZA Nemce in Nemčijo,marveč proti slovenskim komunistom. Idejno Slovensko domobranstvo nikoli ni podpiralo nacizma.
   Domobranci so izdajali tudi svojo revijo, ki jo dobiš na netu. http://www.dlib.si/results/?query=%27keywords%3DPropaganda%27&pageSize=25&frelation=Slovensko+domobranstvo
   (Jaz sem jo prebiral že pred 50 leti iz osebnih arhivov vpletenih)

   Za ponazoritev in nadgradnjo (tvojega) znanja pa tale citat iz knjige komunistke Angele Vode:

   Takole piše Angela Vode v knjigi Skriti spomin (Lj. 2005; stran 70):

   Citat
   Naslednji dogodek mi je dal misliti. Ko sta Črtomir Nagode in Aleš Bebler razpravljala o organizaciji in nalogah odporniškega gibanja, to je Osvobodilne fronte, je Bebler poudaril:” Pripravljeni moramo biti tudi na boj z belo gardo.” Nagode je prepričano dejal:”Morda pa ne bo potrebno, če bomo znali v gibanje zajeti ves narod.” Nakar je Bebler pojasnil stališče OF (komunistov) do vprašanja bele garde:” Bela garda mora biti, ker jo potrebujemo. Če je ne bodo ustvarili klerikalci, jo bomo morali organizirati sami.”
   To mi je nekoč omenil sam Nagode, ki je spoznal, da so komunisti potrebovali belo in tudi plavo gardo, da bi lahko uničili vse, ki se niso uklonili njihovi nadvladi. Šlo je tudi za prevzem oblasti, kjer ne sme biti komunistom nihče na poti, ki bi mislil s svojo glavo, pa tudi korita niso hoteli z nikomer deliti.
   Konec citata

   • zuje

    Če vam bo zgoraj navedeni link povzročal težave, vtipkajte v Google iskalnik – Slovensko domobranstvo, revija

   • SloVENEC

    Hvala,ste mi veliko pomagali. Še vedno se pa sprašujem kaj bi se zgodilo v primeru nemške zmage. Ali bi se domobranci borili potem proti nemcem da nas nebi germanizerali oz.izselili,pobili?

    • zuje

     Tiha želja domobrancev (in globoko konspirirana) je bila, da se bodo priključili zaveznikom, ko bodo Nemci povsem na tleh. Nekaj visokih domobranskih oficirjev s takim mišljenjem, je nemška varnostna služba odkrila in jih deportirala v nemška koncentracijska taborišča.

     • karlina

      Točno, z Angleži, vendar jih je Tito že kmalu po koncu vojne zaustavil, da bi se izkrcali, še najbolj gnusno pa je bilo,da so Angleži iz Avstije, zaradi Titove laži, po koncu vojne vrnili v Jugoslavijo ogromno beguncev, katere so komunistični krvniki, brez sojenja pobili in umorili.

    • rrrrr

     Ne vem, kaj bi bilo, če bi Nemci zmagali in nas za stalno okupirali. Vem, pa verjetno tudi vi, kaj se je zgodilo oziroma se s Slovenijo še dogaja, ko so nas okupirali Srbi, čeprav niso zmagali. Nemce so namreč pregnali zahodni zavezniki in Sovjeti.

    • karlina

     Točno, nihče ne ve, kako bi bilo, če bi bilo. Verjetno bi bila tudi sama Evropa ob zmagi Nemčije precej drugačna, vendar se je že leta 43 vedelo,da Nemci, kot takšni niti slučajno ne bodo zmagali. Mislim pa, da kakorkoli, slabše Slovencem sigurno niti slučajno ne bi bilo, če ne bi komando prevzela komunistična golazen, z njihovim tovarišem Titom na čelu. Upam si trditi, da bi nam bilo danes, oz. že 70 let dosti drugače in boljše. Če ne drugega, ogromno Slovencev in to predvsem izobražencev, intelektualcev, bi ostalo v Sloveniji, tako pa so morali zbežati pred sigurno smrtjo. Kakorkoli bereš v zgodovinskih knjigah, povsod piše, da je komunistični režim najslabši in je v vseh državah, kjer je vladala komunistična diktarura, naredil samo zlo in pogubo.

    • SloNational

     Bilo bi veliko lepše kot je danes, v tem ni debate!

   • Hribouc

    Kar dobro si pojasnil. Ker je malo časa in prostora, bi dodal le dvoje stvari k tvoji kratki zgodbi:
    Pred borbo na Turjaku in Grčaricah so Vaški stražarji/MVAC Militia Voluntare Anticomunista/Prostovoljna antikomunistična milica , komunisti so jim nabili oznako Bela Garda BG ali Tabeli, Belčki, Belogardisti uradno predlagali OF/Partizanom skupen boj proti Švabom.Komunisti so zadevo gladko odbili !
    Vaški stražarji so od Junija 1942 do Sept.1943, le čuvali svoje in življenje sosedov in imovino in vasi pred komunistično hostarskimi teroristi ,ki so kot pravilno poveš, potolkli ob strahotnih mučenjih na razne načine 1500-1800civilistov vseh starosti, cele družine do srede leta 1942! POGLEJ OB TEM PODATKU, KOLIKO BITK Z ITALIJANI IN S ŠVABI SO V TEM OBDOBJU IMELI PARTIZANI IN PREVERI KOLIKO SO LE TEH OKUPATORJEV POBILI V BOJU ! ? 10, 20, 30 / preverite sami, peščico in nič več!
    Nikoli nobena putana zgodovinarska niti pisci partizani niso nikoli povedali, kaj šele pisali o tem zakaj so resnično pobili toliko ljudi in še manj so pisali o tem kako zverinsko so mučili večino teh pobitih ljudi.Prava groza je karkoli o tem pisati, ker so ta partizanska zverinstva ob katerih se ubijanja z mačetami v Ruandi ali rezanje glav pri ISISu dandanašnji, prava milina.To so bili čisto nori ubijalski psihopati, norci, ki večkrat proslavljali svoje kanibalske morije tako, da so pijančevali in igrali harmonike-slučajno vem za slučaj , ko so po uboju pili in se po vasi vozili z bicikli, peli in igrali harmoniko in s tem ustvarjali strahotno ozračje strahu-verjeli ali ne.Treba je vedeti, da se ni ubijali kar sem in tja. Za to so bili izdelani natančni načrti in zelo natančno spisani seznami žrtev.
    Torej, kolega, Vaški stražarji se niso kar prelevili v Domobrance. najprej so ob kapitulaciji Lahov poiskusili osnovati skupno vojsko z Partizani. (Vaški stražarji so bili miličarji in niso imeli dovoljenja za provociranje in borbe s Partizani)
    Ko je padel Turjak, Grčarice in tako-s pomočjo italijanskih vojakov in, predvsem, topništva še vse preostale slabo oborožena postojanke Vaških straž- so Partizani zajeli preko 1000 stražarjev, ki so se predajali ob zagotovilih (vedno!) Partizanov, da se nikomur ne bo nič zgodilo! Kaj so storili, heroji Partizani ? Slavno so jih poklali, postrelili skoraj 700, mnogo pa jih je v “delovnih in jurišnih” oddelkih končalo kmalu
    v prvih bojnih vrstah ob izzivalvih napadih na Švabe…vem dobro iz prve roke, ker je to partizansko sranje moj oče slučajno preživel hudo ranjen…
    TOREJ, KO JE PARTIJA ZAVRNILA VAŠKE STRAŽARJE ZA SKUPNO BORBO Z NEMCI SO NESMRTNO POTRDILI ZGODOVINSKI CILJ NJIHOVE BORBE _ REVOLUCIJA NAD ( in ne ZA NAROD!)SLOVENSKIM NARODOM!
    To pa je vse skupaj bilo ZLOČIN IN VELEIZDAJA, IN še huje-po mednarodni pravni klasifikaciji : NARODNA IZDAJA !
    Tovariš Turnšek : Ali je kaj netočnega v zgor. trditvi, da poveš kaj boš , boste tulili letos v Dražgošah.
    Preživeli Dražgoš vam je povedal dva dni nazaj kaj ste : ČOMBEJEVI PLAČANCI !!!

    • zuje

     Mislim, da si dobro povedal. Turjak in Grčarice so partizani napadli ob pomoči italijanskih topničarjev, komandant je bil Stane Semič-Daki. Torej so se partizani borili proti SLOVENCEM s pomočjo okupatorjev. Pa to še ni vse. Ravno takrat je kapitulirala Italija. Partizani so umikajoči se italijanski vojski zagotovili varovanje na poti umika iz Ljubljanske pokrajine. O tem je celo ponosno(?!) pisal partizan Matičič iz Kopra v Pismih bralcev v Delu pred 20 leti.
     Točno tako, kakor si napisal. Boriti se proti slovenskim ljudem s pomočjo okupatorske vojske, ki je dala na razpolago topove in topničarje, je VELEIZDAJA. VELEIZDAJA je tudi spustitev italijanskih vojnih zločincev, ki so lahko mirno, PAZI – ob partizanskem zavarovanju poti umika – nadaljevali pot v Italijo. Danes pa tulijo, kako ni bil niti eden fašist kaznovan! Celo več: komunisti so takoj nato uprizorili znani Kočevski proces proti SLOVENSKIM ljudem. Italijanske vojne zločince pa so spustili.

     • Hribouc

      Ja, Možakar.To in še ogromno več, samo tu se ne da pisati na široko. Vem, kar pišeš, vse je spisano v dovolj knjigah, ki jih lizunski Agitprop571 tlači v bunkerje. Resnica špruka na dan skozi vse špranje in razpoke in pride kmalu zora, ko bo jez satanske Laži Preklete Iluzijske Paradržave Slovenistan povsem popustil , tako,l kot je enajsta pregrada v Barabarinem rovu in bo brozga morilskega dreka in krvi množice nedolžnih, tudi neštevilnih Partizanov-vojakov, ne revolucionarnih krvosesnih komisarjev, butnila čez deželo in splavila stoletni boljševiški nagraužni greh v širno Vesolje na končno veliko Očiščenje. Tu in tamkaj, in to znanstveno – najmanj 14,5 milijard let naokoli Rimske ceste in znanega Vesolja vladuje edini Kralj Vesoljstva, ki je natanko pred 2015 leti in enainštiridesetimi dnevi osebno oznanil z Repatico vred , da je Življenje večno! Žrtve so Očiščenje že zdavnaj dale skozi, krvniki pa pristopajo pred Sodni tron postopoma in dokončno vztrajno.Eni niso vzdržali teže kajnovske morije, ki so jo zagrešili in so čakanje v prihodu do Trona skrajšali zemeljsko trpljenje v zameno za večno temo, jok in za škripanje z zobmi. Eden takih hudih, ki mu ni bilo dovolj komisarskih sodb in ubijanja, ki ga je izvajal, je, potem, daleč v komunističnem socializmu, globoko v uspešnem prodoru tovarišijskega socializma, razočaran in nemočen, polomljen do konca, na sredi vasi stopil pred Zveličarja na lesenem križu in mu nekaj herojskega zaklical in si poslal kuglo v glavo. Ni hotel vedeti, da bo moral na oni strani tega, znanega Vesolja, stopiti pred Božji tron in položiti račun. Talevi Angel Gospodov si je namreč v nebeški teramegaturbo računalnik, sproti zapisal vsak trzaj misli
      nadutega , ubogega človečka, velikega komisarja, veliko preveč let prvega delilca smrti v pokrajini, velikega direktorja v črnočrnem skromnem socialističnem Mercedesu. In , šmet, zabliskalo se mu je, ko je kugla prebila možanje, da to ni konec trpljenja.Začetek neskončnih muk je bil tisti , ki se zaiskril. Prepozno.

    • karlina

     Točno, glasilo komunistov je bilo.: KDOR NI Z NAMI JE PROTI NAM in le te ljudi je treba umoriti, uničiti, pregnati-zato je bilo zverinsko ubitih, ogromno preprostih, vernih ljudi, precej izobražencev, tistih, ki so imeli velika posestva, kmetije, skratka vsi, ki niso želeli imeti v Sloveniji komunističnega režima, so bili sovražnik št. 1, brez izjeme-otroci, ženske,starejši ljudje, vsi.

   • karlina

    Dobro in še kako točno napisano, to je RES PRAVA ZGODOVINA SLOVENCEV v 2. svetovni vojni, ne pa tista, ki je zapisana še vedno v učbenikih in jo še vedno in vedno bolj učijo v šolah, ker želijo otrokom zmešati , oz. oprati možgane.

  • Jovo Jamnica

   Ja. Lepo si se dotaknil 19.stoletja. Tam je bistvo. Konservativni Bleiweis se je zavzemal za avtonomijo vseh Slovencev v okviru Avstro-Ogrske monarhije. Gradil je na rodoljubju, ne domoljubju. Narodna zavest malih in “potlačenih” narodov se naslanja na rodoljubje, veliki pa prisegajo na domoljubje. Ker je hkrati nastopil Bachov absolutizem, so se jele pojavljati težnje Mladoslovencev, z Levstikom na čelu, ki so propagirali odcepitev in združitev z južnimi “Slovani”. Tudi Mladoslovenci so utemeljevali narodno zavest na domoljubju novi “domovini”. To je bilo napačno izhodišče, ki je zmagalo. Zato danes Slovenci nimamo duše.

  • SloNational

   Kje si pa to prebral? Na Wikipediji? Nihče ne ve kaj bi Nemci naredili s Slovenci, če bi zmagali. Čisto mogoče pa je, da bi nam omogočili imeti lastno državo, kot so jo omogočili hrvatom. Domobranci so bili s prisego Hitlerju, podobno kot Ustaši pod nemškim okriljem.

   • Jovo Jamnica

    Kar misli si. Slovenci nismo bili Hitleru noben faktor, za razliko od Hrvatov.

    • SloNational

     Ahm, tako Domobranci kot Ustaši so se borili proti partizanom. Namesto da bi na tisoče nemških vojakov delalo red na balkanu, so to nalogo zaupali nam. Hrvati so sicer bolj sodelovali z nemci, a pomembnost enih in drugih je bila skoraj enaka!

     • Jovo Jamnica

      Hitler se s Slovenci nikoli ni obremenjeval. Niti zavedal se ni, da obstajamo. Potem, ko so podvrgli 600.000 Slovencev “rasnim” meritvam, so bili zmedeni, saj je 50% odgovarjalo… arijcem!

     • rrrrr

      Pa je le velika razlika med domobranci in ustaši:
      Ustaši sobili vojaki NDH, države ustanovljene 10.04.1941 ( 4 dni po napadu na Yu) v sklopu okupacijskih sil Nemčije in Italije in z njimi podpisala pakt. Bili so PROSTOVOLJNI zavezniki okupatorja.

      Domobranci so se organizirali iz poprejšnjih vaških straž z namenom, da pred revolucionarji iz hoste zaščitijo svoje imetje in življenja in to šele po letu nasilja.Od okupatorja so vzeli lahko ( topov jim niso zaupali) orožje, njihova naloga je bila še naprej obramba pred rdečim nasiljem. Bili so torej NEPROSTOVOLJNI zavezniki okupatorja. In to je velika razlika.

     • karlina

      Točno res

     • SloNational

      Oprosti, ampak prostovoljni so bili oboji. Kakšen razlog za prisego zavezništva z okupatorjem so imeli je pa druga stvar. Okupator jih ni silil v zavezništvo, torej to ni bilo NEPROSTOVOLJNO zavezništvo!

     • rrrrr

      Prosim, da si še enkrat prečitate drugi odstavek. Drugače vam ne morem bolj jasno in na kratko razložiti.

   • SloVENEC

    Ja, na wikipediji sm prebral. Ampak glede to da so nam nemci že tako ali tako, že kar lep čas kradli zgodovino in si jo tudi prisvajali jo manipulerali brisali…nekako so nas hoteli ponižati izbrisati…zaradi našega indoevropskega izvora in želje o dokazovanju da so germani glavni in prvi pa nevenšekaj… Se mi zdi logično da je imel tudi hitler veliko proti nam. Še posebaj zaradi njegovega zanimanja za antiko je zagotovo vedel iz kje smo se vzeli SLOVENI

    • SloVENEC

     Hrvate je pustil ker so dejansko slovani in so se priselili v 6.st

    • SloNational

     Dolgo časa smo bili pod Avstrijsko monarhijo. Tam so imeli avstrijci probleme, saj so vsi znotraj monarhije zahtevali določeno avtonomijo. A vendar so počasi popuščali tudi nam, kar je razvidno iz časa, ko se je bližal konec in razpad monarhije.

     Hitler ni mel nič proti nam, ampak proti komunistom aka partizanom. Po umiku italijanov, ni bilo več nikogar, ki bi se zanimal za našo ozemlje.

     In še kot zanimivos… slovani smo bližje arijski rasi kot germani sami.

     • Jovo Jamnica

      …kdo smo… slovani????

     • SloVENEC

      Po dnk analizah smo bolj v sorodu z čehi,poljaki,slovaki… Kot z hrvati srbi itd. Izraz slovani za slovence ni ravno najbolj primeren(še posebaj ne južni slovani), izraz ustvarjen v 19.st.
      do takrat naj bi bil naš izvor splošno znan…germani so začeli spreminjat zgodovino in sebe začeli predstavljat kot neki star narod.
      Ravno zaradi tega sklepam da bi imel lahko hitler kaj proti nam. Ker je bil to že proces v teku kakšno stoletje…to so moja ugibanja,se opravičujem

     • Jovo Jamnica

      Pri Slovencih je dominanten Y-dnk haplotip…R1a

     • karlina

      Točno, pa še kako res, niti slučajno nimamo z balkanskimi državami absolutno nič skupnega-ne običajev, ne kulture, najmanj jezik in zato me še kako jezi in me je tudi jezilo, kasneje, ko sem bila starejša, da smo bili v skupnosti z jugo republikami, pa niti slučajno nismo tja spadali, da so nas imeli “radi” se pa itak ve, samo zaradi tega, ker smo Slovenci priden in garaški narod, kar pa bi se od drugih jugo republikah dalo debatirati, samo izkoriščali so nas, mi smo pa zanje dajali še solidarnostne sobote.za crkniti, res.

    • karlina

     No, Nemci so se vsem ljudem, ki so bili v taboriščih, pa tudi svojcem, ki se iz njih niso vrnili, že kmalu po 2. sv. vojni oprostili in se še vedno, kaj pa naši krvniki, pa naša vlada, kdaj se bodo pa oni oprostili in priznali svojo krivdo, nad znašanjem in morenjem lastnih ljudi, kdaj, že 70 let je minilo od konca vojne, pa še vedno nič, samo prikrivajo resnico, lažejo in kradejo.

   • Bibaleze

    To bi bilo zelo verjetno. Ker Hitler je tisto, “naredite mi to deželo soet nemško” izrekel kar tako, za hec. In ker seveda nemška vojska in SS in gestapo potem niso, ali pa so samo za hec pošiljali Zavedne Slovence v izgnanstvo in koncentracijska taborišča. In ke otroke so slovenskim materam kradli tako, za hec.

    • zuje

     Beri cel kontekst Hitlerjevega izreka v MARIBORU. Hitler je mislil ŠTAJERSKO!. Ne cele Slovenije.

     • Jovo Jamnica

      O kakšni Sloveniji pa ti razpredaš??? Hitler ni poznal nobene Slovenije.

     • zuje

      Razumem, Hitletjev adjutant! V takem svojstvu seveda zelo dobro veš, kaj je Hitler mislil.

     • Jovo Jamnica

      Evo, še tebi…

      ti povem resnično zgodbo, zgodbo mojega pokojnega strica, očetovega
      brata. Imel je med WWII v Mariboru… sedem otrok. V bližini njihovega
      domovanja je bila ranžirna postaja, ki se je … fonetično… Ajnšnit
      klicala. Tam so Nemci parkirali vagone z živežem za “fronto”. Otroci so
      stikali po vagonih in kdaj pa kdaj tudi delček vsebine odtujili. To je
      prišlo na ušesa Gestapu. Uradnika v črnih zloveščih plaščih obiščeta
      lepega dne, strica na domu. Ves prestrašen, ne vedoč za kaj gre…
      zazvižga in v hipu se “orglice” strumno postroje pred možema postave.
      Pogled na otroke ju omehča in povabita strica na sedež Gestapa, ki se je
      nahajal v današnjih prostorih MOM. S cmokom v grlu se dogovorjenega dne
      oglasi na sedežu. Tam pa sledi presenečenje. Uradnik blagohotno okara
      strica, kakor v nemškem Reichu otrokom ni v čast, stikati za hrano v
      vojaških vagonih. V roke mu presenečenemu, potisne šop prehrambenih
      kart. Minejo leta in stric pripoveduje: Nikoli ni naša družina živela
      tako dobro, kakor za časa Hitlera…

     • zuje

      Ja, viteštvo! Tudi francosko odporniško gibanje je poznalo viteštvo. Prebereš si ga lahko v knjigi slavnega francoskega alpinista Lionela Terraya, Osvajalci nekoristnega sveta. Kot odporniki so splezali po težko dostopni strani gore, na sedlu z vrha navzdol pa je bila nemška postojanka. Vžgali so po presenečenih Nemcih in hitro odjenjali, saj se jim je zdelo nevredno, da nažigajo po neoboroženem, presenečnem sovražniku.

     • Jovo Jamnica

      Ja, viteštvo. Nemci so nas viteštva učili. Tudi Pohorski bataljon je padel viteško!

     • zuje

      Francozi so bili sposobni narediti film (gledal sem ga pred kakimi 10 leti na RTVSLO), v katerem so se skozi usta glavnega junaka OPRAVIČILI za neko akcijo odporniškega gibanja zaradi katere so se Nemci strahovito maščevali in pobili (žive zažgali) 130 Francozov. Film aludira na ono znano maščevanje Nemcev v neki francoski vasi, koder so Nemci nagnali vaščane v cerkev in jo zažgali.
      Mi za Dražgoše NIKOLI ne bomo sposobni takega opravičila.

     • Jovo Jamnica

      Dokler bo mogoča mitifikacija, tako dolgo ne bo sprememb.

     • karlina

      Ta film sem tudi jaz gledala ,ampak ne pred 10. leti, pač pa pred kratkim in sicer na national geographic.

     • karlina

      Seveda ne, pa za vse Dražgoše po celi Sloveniji, pa za vse Dražgoše v zapuščenih rudnikih, pa za vse po kraških jamah, ampak le te s strani slovencev, ne tujcev, ki so prišli v tujo državo in iz nje odšli. Slovenski krvniki pa so bili iz lastne države in tudi v njej ostali, za vedno, pa še bogato plačani in nagrajeni so bili za vsa ta njihova gnusna, nedopustna dejanja. Ljudje, v veliki večini, mlajši niti ne vedo, kakšno kalvarijo so imele družine, ki so jih oblastniki označili za izdajalce, kljub temu,da so vsaj enega od članov družine umorili.

     • karlina

      Tudi o pohorskem bataljonu verjetno ni vse res, kar se govori na teh njihovih proslavah.

     • karlina

      Pa saj to je res verjetno resnica, da Nemci tistim Slovencem , ki niso hoteli imeti nič s partizanom, niso hoteli škodovati, itak so bili tudi v nemški vojski vojaki, mladi, ki so bili na silo vrženi v vojsko, čisto v nepoznane države, pa še to-ni čudno ,da so Nemci tako sovražili komuniste in njihov režim-nemški narod je bil v veliki večini še kako veren. Tudi sami Nemci niso bili v veliki večini za Hitlerja in so si še kako želeli,da bi Hitler izgubil vojno ,da so se lahko vrnili domov k svojim družinam.

    • SloNational

     Hitler tega v Mariboru absolutno ni rekel, saj v Mariboru ni imel nobenega govora množicam. Da, obiskal je Maribor, bil v gradu, tovarni….Hitler je imel govor nekaj dni prej v Grazu in tam je rekel, “naredite mi celo Štajersko spet nemško.”
     V koncentracijska taborišča so poslali vsakega, za katerega so sumili 1. da je povezan s partizani 2. da je sam partizan 3. na kakšen drug način krši pravila pod njihovo okupacijo. Te zavedni Slovenci so zate partizani potlej?
     Vzeli pa so le partizanske otroke! Odpeljali so jih z namenom, da jih prevzgojijo iz komunistične v nacionalistično ideologijo.
     Daj pozanimaj se malo o svoji zgodovini. Ne prodajaj tu stare komunistične propagande!

   • zuje

    Slovenci NISO zmagaliI zaradi partizanov! Zmago nad Nemčijo in nacizmom so prinesli zavezniki. Tako zahodni kot vzhodni.
    Le dve državi, ki segata čez cel kontinent, sta imeli dovolj resursov v ljudeh in v surovinah (železo, nafta), in sta lahko proizvajali orožje na območjih, kjer sploh ni bilo vojne, sta lahko zmagali nad (sorazmerno) malo Nemčijo! Partizani praktično niso doprinesli nič. Slovenija je bila zadnje tuje ozemlje, ki ga je zapustil nemški vojak!
    Domobranci NISO prisegli Hitlerju. V domobranski prisegi Hitler ni omenjen.

    • SloNational

     Kdo je rekel, da so Slovenci zmagali? Kdo je rekel, da so partizani premagali Nemce?

     Domobranska prisega: “Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj.”
     Poveljstvu vodje velike Nemčije je bilo ime Hitler.

     • Bloški Tonček

      Prisegli so funkciji in ne osebi. Je pa res, da je bil takrat na funkciji Hitler…

     • zuje

      Natančno tako!
      Komunistično nafilani ne razumejo bistva. Nikoli jim nihče ni povedal BISTVA!

    • Janez

     Hvala za pomembno info!!
     Jaz osebno tako podrobnega vpogleda v dokumente ostale za nesrečnimi domobrani .. nimam!
     Za meni zelo ljubimi ljudmi .. dom, sebe, otroke, svoje družino iin dobro staro vero .. branečimi .. pred tedaj podivjanimi stalinKp slo partijci, vosovci in KPpartizani.. žalujem,
     … pa Bog daj, da bi se čisti spet oživljeni .. med nas, nazaj .. vrnili!
     Moja molitev zanje.
     Vem neposredno, da so bili večinsko zelo normal, lepih verskih navad in vedenja, s pozdravi, na Bog daj! S takimi, kot moj stari oče, res dobrimi, vernimi kmečkimi ter obrtno zelo sposobnimi res pravimi Slovenci .. sem bil v stiku kot predšolski otrok v eni vasi pri komendi.
     Poleg zgledne večje kmetije mojega starega očeta .. je bila lepa manjša domačija meni nadvse drage sosede, ki je tam živela, gospodarila sama, z najstniško hčero. K tej sosedi sem kot predšolski otrok zelo rad hodil. Tako lepo, poučno se je dalo pogovarjat z njo. Nekoč sem ji pomagal s srpom nakositi travo za njene kunce in kokoši, na vrtu na zadnji strani domačije. V skritem kotu tega vrta sem zagledal dva večja lesena križa! Vprašal sem jo, zakaj sta križa tam.? Pa mi je rekla. Ja, veš J. .. ti otrok!
     Veš, vojna je bila! Moj mož in moj sin … sta odšla!
     Na koroško, tam čez tiste hribe tam.
     Odšla sta, bila sta verna .. kot jaz, nista imela pušk.
     Odšla sta … DA JU NE BI TI NAŠI STALINI KARR UBILI !
     Ker sta hodila hodila v cerkev. Kot jaz. NI JU BILO NAZAJ!
     BOG VE V KATERI GRAPI MRTVA LEŽITA!
     Z mojo (hčerjo) Veri ….PRI TEH DVEH KRIŽIH … M O. L I V A !

     Ta soseda, pokončna dobra ženska, toplega zvestega srca in neuklonljivega visoko značajnega duha, mi je vzor dobre vzvišene osebe.
     Nikoli ni umaknila razpela izpred domačije, čeprav so ji metali blato na Križanega! Nizkotnih sramotilcev se nihče več ne spominja. Vsi, ki smo njo poznali pa pomislimo nanjo vsak dan.
     Po rodu iz komende smo taki kot je bil plemeniti župnik P.P.GLAVAR ! 18. ST.! Čeprav nezakonski, najdenček, sirota .. nikoli !ni zatajil! svoje nesrečne matere! Kot velik pravi plemenit gospod se je vrnil in pomagal dobrim ljudem komende, ki so njemu pomagali, ko je bil nebogljen otrok, materi v spomin pa je postavil lepo baročno cerkev sv. Ane na Tunjicah nad Kamnikom Janez komenda
     P.S. DOMOBRANI SO BILI PRAVI SLOVENCI, NEMCEV NISO MARALI. NISO HOTELI ODLOŽITI UNIFORM SLOVENSKE VOJSKE, S SLOVENSKO KOKARDO NA KAPAH SO .. UMRLI,!!

     • zuje

      Janez, ganil si me! Hvala ti za ta dopis.

     • karlina

      Bravo, vse si zelo lepo povedal, knjigo slovenskega domoljuba ivana sivca-PETER PAVEL GLAVAR, sem prebrala in jo res toplo priporočam pravim, domoljubnim slovencem in tudi sicer so vse sivčeve knjige pisane na kožo, nam domoljubom, veliko zgodovinskih stvari.

  • Janez

   Ja .. lepo, da te vse to zannima .!. o naši ne prav srečni slovenski zgodovini,
   ČE NIMAŠ VERODOSTOJNIH OSEBNIH VIROV in ZNANIH OSEB PA DOMAČIH, KI BI TI KAJ POVEDALI O MEDVOJNEM KRVAVEM KONFLIKTU ZNOTRAJ NARODA.. JE TEŽKO DOBITI REALNO PREDSTAVO O TEDANJIH DOGAJANJIH. Torej

   1. Domobranci so bili PRVA AVTENTTIČNO NASTALA RES

   POPOLNOMA SLOVENSKA VOJSKA … V NAŠI ZGODOVINI SLOVENSKIH VEČINOMA KMEČKIH in OSTALIH ANTIKOMUNISTIČNIH FANTOV, MOŽ ( nobenega neslovenca skoraj .. ni bilo med njimi)

   Najprej skupine FANTOV, MOŽ, OČETOV, KI SO BRANILI SVOJE OTROKE, DRUŽINE, KMETIJE, IMETJE (vaške straže ) nato pa SLOVENSKA DOMOBRANSKA VOJSKA je NASTALA IZ UPORA PROTI BRUTALNEMU MORJENJU SLO StalinKP PATIZANOV IN VOS …. eden zadnji javno poudarjen KP STALIN VOS PARTIZANI NESODNI UMOR, ZELO BRUTALEN .. je znani umor zakoncev z grad Strmol.

   Podobnih nenapovedanih obiskov , ropov ..nočnih ..? Obiskov, ki jim je sledil nasilen transport žrtve v kak bližnji gozd, sledilo je mučenje, irek hitre smrtne kazni in UMOR ŽRTVE! Prava groza!

   Takim umorom NNJIH SAMIH, NJIHOVIH KMEČKIH. SINOV IN BRATOV, OČETOV, DRUŽIN, KI SO BILE NENAKLONJENE … SO SE ZOPERSTAVILI FANTJE, MOŽJE IN OČETJE VAŠKIH STRAŽ IN MATO..SLOVENSKE DOMOBRANSKE VOJSKE !
   Žal so se morali zatekati po pomoč kokupatorskim Nemcem in jim bili prisiljeni tudi priseči?
   A drugače ni šlo.! VOSOVCI IN STALIN PARTIZANI SO BILI ZELO BRUTALNI NOČNI MORILCI!

   Da si postal njihova žrtev je bilo dovolj že, da si bil malo bolj premožen, znano veren, DUHOVNIK, nenaklonjen zločinskemu Kp STALINU IN SLO STALINČKOM … PA … NISI VEDEL, KDAJ BOŠ POSTAL NJIHOVA NASLEDNJA ŽRTEV,? Janez Komenda
   P.s. glej ostale zapise pod Janez komenda

   • karlina

    Točno in še kako točno, moj podpis, domobranci niti slučajno niso sodelovali z Nemci, niti niso bili za to, da Nemci zavzamejo Slovenijo, borili so se proti njim, hkrati pa še proti partizanom, oz. komunizmu, ljudje v domobranskih vrstah so bili v večini verni, domači fantje, ki se niso strinjali s komunizmom, ker so še predobro vedeli, kaj le ta prinaša, bili so trn v peti partizanskim veljakom, zaradi tega je pri nas, hkrati z 2.sv. vojno divjala znotraj tudi državljanska vojna, v kateri je bilo pobitih več slovenskih domoljubov, kot okupatorjev, to so zgodovinska dejstva in vsa resnica, ki nam jo le ti komunistični voluharji prikrivajo že 70 let in vedno bolj in bolj se trudijo, da bi le to zgodovinsko resnico prikrili, vendar je ne bodo , nikoli in nikdar, kajti živih je še nekaj pričevalcev, ki si šele sedaj upajo povedati resnico in resnica boli, zato pa so komunitični veljaki, predvsem pa stari borci, oz. člani zveze borcev, s Turnškom na čelu vedno bolj pasji in glasni.

    • neny

     veliko poučnega ste napisali….žalostno je, da ne poznamo naše realne zgodovine….mislim na vse resnicoljubne komentatorje….

     • Jovo Jamnica

      Upoštevati je tudi, da živimo med Slovenci tudi potomci Slovencev, ki se z domobranstvom niso nikoli identificirali. Zato je sklicevanje na domobranstvo… jalovo. 600.000 Slovencev je “živelo” med WWII direktno pod nemškim škornjem in niso organizirali niti ene vaške straže.

     • učko

      Vaške straže niso bile organizirane proti Nemcem, temveč proti raznoraznim oboroženim skupinam, ki so napadale največkrat osamljene kmetije.

     • Jovo Jamnica

      In kje se je to dogajalo, da ne vem “nič” o tem. Pri “nas” se to očitno ni dogajalo. Torej, naj se z vaškimi stražami ukvarja, kdor se hoče. Mene to ne zanima.

     • Bloški Tonček

      Na nemškem okupacijskem ozemlju (vsaj na začetku) ni bilo partizanov. So bili preveč sposobni. Goščarji so se pojavili na italijanskem ozemlju, saj so bili Italijani bolj turisti. Ker so partizani izvajali nasilje nad domačini (vos – partizanski specialci), in jih Italijani niso bili pripravljeni braniti, so se razvile vaške straže.

      Po kapitulaciji Italije so partizani zasegli težje orožje, zato so morale Vaške straže poseči po skrajnih ukrepih (če ne, bi jih partizani uničili).
      In potem nastanek Domobranstva, poboji in delitev Slovencev…

      Da pa te zgodovina tvojih soslovencev, pravih bratov (ne balkancev) ne zanima, pa je obžalovanja vredno. Prav tako tvoje ideje o primernosti zastave… Če ti ni kul, predlagaj spremembo, (jaz te podprem), vendar je del tvoje identifikacije s Slovenstvom tudi zastava.

     • Jovo Jamnica

      Aha, jaz sem danes za mejo na Trojanah, ker mi, drugorazredni državljani Slovenije ne priznavamo državnega terorja pod vplivom Uskokov iz Bele krajine. Mi, Primorci, Gorenci, Prekmurci, Korošci, del Notrancov in Štajerci smo drugorazredni Slovenci. Prisežem, da je pri nas, drugorazrednih, še vedno dovolj prostora za tiste prave Slovence, ki bi se želeli iz okupiranih območij, preseliti k nam. Tudi zastavo si bomo postavili in grb, da nam bode vsem v čast.

     • resnicaboli

      ha ha ha

     • zuje

      BISTVO te ne zanima? Slaba karakteristika zate. Zato pa pišeš o zadevah, o katerih pojma nimaš. Ker te ne zanima.

     • Jovo Jamnica

      Nisi razumel. jaz sem odgovoril učku…

     • zuje

      Ne “raznoraznim oboroženim skupinam”, temveč povsem konkretno. Proti partizanom!

     • karlina

      Saj jim je ni bilo treba, tam kjer so bili Nemci, vaških straž ni bilo, ker so se partizani preveč bali Nemcev, kjer pa so bili Italijani, tam pa so vaške straže bile, ker se partizani Italijanov niti slučajno niso bali, celo nasprotno velikokrat so z njimi celo sodelovali, v boju proti domobrancem, ne proti Nemcem.

     • Jovo Jamnica

      Malokdo ve, da je prva diverzantska akcija proti Nemcem bila v Mariboru. To je bilo 29.aprila, 1941! Primerjava z Dražgošami ne vzdrži primerjave. To se danes skriva in edino, kaj je mogoče prebrati na spletu je… tole:

      http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:yCE88P5ozZsJ:www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:doc-5C8NF5ME/40cce659-29ba-4eb8-96d2-e335ec7d91d7/PDF+&cd=1&hl=sl&ct=clnk&gl=si

     • karlina

      Večina Slovencev jo še kako dobro pozna, svojo pravo zgodovino, manjšina takšnih, ki se srečujejo na Dražgošah , pa jo tudi pozna, samo delajo se,da je ne poznajo, oz. če bi se javno govorilo, bi pač izgubili še tiste volilce, ki jih imajo, to je po mojem mišljenju vsa resnica.

    • zuje

     Na žalost moram povedati drugače. Po resnici. Domobranci so z Nemci sodelovali. V skoraj vsaki bojni akciji so imeli nemške oficirje.
     Revija Slovensko domobranstvo je izhajala pod nemškim patronatom. Vsi napisi pod fotografijami so dvojezični – nemški in slovenski. Ostala vsebina je bila izključno v slovenskem jeziku. Tudi vojaško poveljevanje je bilo slovensko.

     • Bloški Tonček

      Da, so sodelovali. Saj drugače ne bi imeli možnosti (+ mednarodni zakoni sodelovanje z okupatorjem za obrambo lastnega naroda celo priporočajo). Hkrati pa so ohranili ostalo poveljstvo slovensko in bi se pridružili zahodnim zaveznikom, ko bi imeli realno možnost zmage z minimalnimi civilnimi žrtvami.

     • zuje

      Če si zares z Blok, potem dobro poznaš resnico. Bloke, Loška dolina, Suha krajina. Toliko partizanskega nasilja drugje skoraj ni bilo.

      Pa še citat “partizana” glede Loške doline.

      Ante Novak, politkomisar l. 1943 v Loški dolini: “Ni važno, koliko ljudi ostane na tem teritoriju, ker za nas narod ni prav nič važen. Edino važno je to, da mi ostanemo in zavladamo.”

      Op.: Ante Novak je bil oče današnjega pesnika A. Borisa Novaka

     • Bloški Tonček

      Ravnik je bil skoraj enaka zgodba kot Dražgoše. Partizani prišli, ustrelili častnika, stisnili rep med noge. Potem pa streljanje talcev…
      Žal pa še vedno preveč ljudi kuje partizane v zvezde.

     • zuje

      Tonček! Tam na Ravniku je ena velika kmetija, na levi, če prideš s ceste Nova vas- Lužarji. To je morala biti predvojna, velika, bogata, uspešna kmetija, po stanovanjski zgradbi sodeč. Po vojni je najbrž bilo zaplenjeno in komunisti so verjetno tam ustanovili svojo “ekonomijo”, kakor se je reklo takim zaplenjenim kmetijam.Vidi se, da so zgradili neke “zadružne” hleve (one nizke, podolgovate zgradbe) Imam v svojih predvidevanjih prav?

     • Bloški Tonček

      Hm, misliš oni kmetijo na samem? Tam se še kmetuje, če kaj vem. Drugače pa ja, so delali zadružne poskuse z živino v pozimi odprtih hlevih. Se pa ni ravno obneslo, ker premoženje je bilo od vseh, delo pa od nobenega :)
      Znabiti, da so pozneje vseskupaj skušali zrihtati, samo dvomim da je šlo kaj boljše…

     • zuje

      Ja, ono prvo, ko prideš z glavne ceste Nova vas – Lužarji.
      Se še kmetuje, mislim pa, da zdajšnji lastnik ni prvotni lastnik. Ne vem, ne poznam toliko.

     • karlina

      Prav s tem namenom so tudi izivali Nemce in jih napadali, ter nato zbežali, da so se Nemci ravno zaradi njih, maščevali in pobili nekrive civiliste, pa jih ni bilo treba njim, skratka , vedeli so ,da jim bodo Nemci naredili še uslugo, čim več pobitih civilistov, manj ljudi, ki bi bili proti njihovi komunistični diktaturi, zato se ni čuditi, da v teh nemških maščevanjih ni bilo nikoli nobenih partizanov, ki bi pomagali svojim lastnim ljudem,, zakaj že, če pa so zanje Nemci opravili dobro delo.

     • rrrrr

      Ta mednarodni zakon je bila Haaška konvencija iz leta 1907. Ta okupiranim narodom celo nalaga, da morajo z okupatorjem sodelovati, ali če hočete, kolaborirati. Zakaj? Da s s tem prepreči večja materijalna škoda inše bolj, da se ohranijo življenja CIVILNEGA prebivalstva.

     • karlina

      Ni ravno tako, domobranci so hoteli stopiti skupaj z angleškimi zavezniki v boju proti okupatorju, vendar se to ni izšlo.

   • karlina

    nobenega neslovenca skoraj .. ni bilo med njimi)a si postal njihova žrtev je bilo dovolj že, da si bil malo bolj premožen, znano veren, DUHOVNIK, nenaklonjen zločinskemu Kp STALINU IN SLO STALINČKOM … PA … NISI VEDEL, KDAJ BOŠ POSTAL NJIHOVA NASLEDNJA ŽRTEV,? Janez Komenda
    P.s. glej ostale zapise pod Janez komenda Glej, ali ni danes čisto enako, koga levi najbolj sovražijo in si jim trn v peti, sicer pa so bili v vaških stražah res sami SLOVENCI.

  • Pikapolonica

   Nemci so bili pametni narod. Da so želeli uničiti slovenski narod je ideologija zrastla v komunističnih glavah. Nemci so rabili pridne in sposobne narode, kar smo Slovenci takrat še bili. Vsak okupator najprej uniči inteligenco. Tudi komunisti so v začetku vojne najprej pobili v LJ približno 80 predstavnikov klerikalne in liberalne inteligence. Okupator jih do leta 43 ni ravno zanimal.

   • Jovo Jamnica

    To pa je revizija zgodovine. Vsaka ti čast!

    • Pikapolonica

     Ni revizija. To je zgodovina. “Uničenje slovencev” je zgodovina zmagovalcev.

     • Jovo Jamnica


      Nemci so bili pametni narod…
      Mi lahko pojasniš, zakaj je Hitler vztrajal na izreku… eno ljudstvo, en imperij, en vodja… in ne: en narod, ena država, en vodja? No, za Hitlera smo bili Slovenci… pleme!

     • SloNational

      Kaj sploh ti hočeš povedat? Kaj smo bili mi Hitlerju je brezpredmetno pametovanje!

     • Jovo Jamnica

      …točno to in nič več. Hitler ni vedel niti tega, da so pozabili pri risanju meje na Kočevarje.

     • zuje

      Kočevarje so Italijani z nemškim privoljenjem izselili. Naselili so jih v Apaško dolino, od koder so Nemci Slovence izselili v Srbijo.
      Komunisti pa so na Dolenjskem organizirali akcijo, da bi določen predel okupirali Nemci, ne pa Italijani.

     • Jovo Jamnica

      Ja… Ljudmila Novak je njihova direktna potomka…

     • tramal

      Za komuniste še pleme nismo temveč tlačani

     • Jovo Jamnica

      Priporočam ti v branje prispevke avtorjev v 57. številki Nove revije.

     • PikaPolonica

      Z.alezovalec g.lupson

    • zuje

     Kakšna revizija? Tako je bilo v resnici. A ti morda – v svoji naivnosti – misliš, da bodo komunisti opisali svoje skrite namene??? Kakšen naivnež!!! Do razvozljavanja pravih namenov komunistov smo morali priti sami. Na podlagi pričevanja tako komunistov, kakor nasprotnikov. In seveda na podlagi dokumentov, ki so jih skrivali, danes pa so dostopni.
     Na tvoji omembi revizije se natančno vidi, kako so vas uspeli prepričati in indoktrinirati.

     • Jovo Jamnica

      Glej, če mene vprašaš, je vso zlo prišlo iz Lublane. Jaz sem pravi Slovenec in me nihče ne rabi učiti zgodovine, ker imam nacionalno zavest. Ker sem Štajerski Slovenec.

     • zuje

      Imel sem odgovor napisan, pa mi je po nesreči izginil. Štajerska je imela povsem drugačen režim (nemška okupacija) kot predeli, ki so bili pod italijansko okupacijo. Nemci so vsak odpor v kali zatrli. Pohorski bataljon je izjema, ki potrjuje pravilo.
      Italijanska okupacija je bila mnogo milejša, zato se je partizanstvo lahko razvilo (Polhograjski Dolomiti, Kočevska) in posledično so partizani imeli skoraj proste roke pri pobijanju Slovencev, ki so bili proti komunistom ali pa so snovali svoj odpor (Slovenska legija). Bilo je tudi precej sodelovanja Italijani-partizani. Le-ti so od Italijanov dobivali vagonske pošiljke materiala (sanitetnega, hrano, blago za uniforme). Tega danes niti komunisti z vso ihto ne skrivajo.
      Zato na Štajerskem niso bile potrebne vaške straže, ker ni bilo partizanskega nasilja. Pod Lahi pa je bilo partijsko nasilje neznosno. V manj kot dveh letih so partijci pobili 1500 ljudi. V okupacijski coni pod Italijani!!!
      Premalo se zanimaš za detajle, zato GLAVNINE in BISTVA ne razumeš!!!! In zaradi NEVEDNOSTI pišeš traparije.

     • zuje

      Še dodatek. Ja, pravo zlo je prišlo iz Ljubljane. Zato, ker je bila pod precej milejšim okupacijskim režimom (Italijani) kot pa Maribor (pod Nemci).Zato se je v Ljubljani in Ljubljanski pokrajini partizanstvo skorajda nemoteno razvijalo. S partizanskim nasiljem vred.

     • karlina

      Italijani, kot italijani, res je.

     • karlina

      Res je in zgodovina se še kako ponavlja, od kje pa je danes toliko zla in gorja, če ne ravno spet iz Ljubljane, kjer je največ, če celo ne večina prebivalcev levih.

   • karlina

    točno, itak pa se je vojna skoraj končala že v sredini leta 44

   • PikaPolonica

    Z.alezovalec g.lupson V

  • karlina

   Ni bilo ravno čisto tako, domobranci niti slučajno niso bili za Nemce, pač pa so se borili proti njim, oz. so se hoteli boriti skupaj s partizani, vendar so kmalu spoznali,da iz te moke ne bo kruha, kajti partizani so vlekli na komunistično -rusko stran in niso želeli sodelovati skupaj z vaškimi fanti, ki so bili v večini vsi verni in ravno ta krščanska vera jim je bila trn v peti, ker si niso želeli, niti v sanjah, da bi po vojni ne vladal komunizem, teh vaških fantov se je bilo potrebno po vsej sili znebiti, tako ali drugače in pomoriti. Da bi se ti fantje pred njimi zavarovali, so ustanavljali vaške straže-nadeli so si ime domobranci, ker so hoteli braniti svoje slovenske korenine in svojo zemljo, vendar so bili partizani preštevilčni, da bi se lahko sami branili proti njim in proti okupatorju.

 • karlina

  “Saj to ni praznovanje tega dogodka ali pa bitke. Ta proslava je praznovanje komunizma,” je o tem, kaj si misli o proslavi, povedal Kavčič. Točno in še kako zelo točno, sramota za našo državo, resnična sramota, še najbolj pa zaradi tega, ker s to lažjo zavajajo tudi otroke in jih vključujejo v svoje brezvezne , nesmiselne in strankarske proslave, absurd. Ne vem, zakaj se res nihče do sedaj še ni opogumil in prav na tej proslavi povedal resnico, ki je še kako zelo drugačna in absurdna.

  • Janez

   Ja, se strinjam. Absolutno S čudnimi, vse bolj bizarnimi proslavami ..bi bilo pametno nehati.!?
   JAZ ZA PARTIZANSKI NAPAD, BOJ, KI BI NE POVZROČIL ŽRTEV MED CIVILISTI ne vem?!

   No, ja PARTIZANSKA BOLNICA JE POZITIVNA ZAPUŠČINA?!! Ostalo pa? SAME TRAGEDIJE. NEPOTREBNE SMRTI. BOLJE BI BILO, ČE BI SE V HOSTE ŠLI SAMO SKRITI IN NIČ BOJVATI.!?

   Saj nimajo več nobene prave povezave z dogajanji pred nad 70 leti nimajo nobee več! Podobno kot so bile čudne štafete mrtvemu Titu.
   Meni se od partizanščini zdi pomembno ohranjati jo TAKO KOT JE RES BILA… V PARTIZANE SI ŠEL,
   … ČE NISI HOTEL V NEMŠKO VOJSKO to je bil glavni razlog prostovoljnega vstopa v partizane
   … ČE NISI HOTEL , DA BI BIL USTRELJEN KOT TALEC ..kot moj oče, na Bledu
   ….osvoboditi se Nemcev? Nihče ni bil tako nor, da bi mislil, da lahko on in partizani ..Nemce PREŽENEJO
   …. MOTIV ODHODA PROSTOVOLJNO V PARTIZANE .. JE BIL TUDI BEG PRED NADLEGOVALCI DOMA,
   … za politične ljudi pa ..NO …OBLAST ?! A nee? Janez Komenda
   P.s.DOMOBRANCI NISO BILI VEDNO SLABI…, MOJO MAMO IN NJENO SESTRO, STA TROSILI PROTI NEMŠKE LETAKE ..SO DOMOBRANCI IZPPUSTILI ! Le partizanom so bili nevarni, 1944 prej ne tako!
   A je kdo gledal slo film DOBRI STARI PIANINO.. poštenega F.M.JEŽKA, o krivici do domobranov!

   • karlina

    No, ja, mislim,da je šel malokdo od mladih fantov, oz. možev, ki so imeli svoje družine, ter bili glava družine , prostovoljno v partizane, pač pa so jih prisilili, samo to sem od svojih dedkov izvedela, drugega nista hotela, oz. si nista upala povedati, edino to, da sta se oglašala vsake toliko časa ponoči, ko so otroci spali, ker otroci niso smeli vedeti, da so videli svojega očeta, to ni bilo dobro ne za partizanske veljake, niti za nemške. Vem pa tudi samo to,da po vojni od te partizanščine nista imela absolutno nič, nasprotno, enega so zastrševali ker je bil zvonar in ravno zaradi tega ni dobil kredita za gradnjo hiše, pri 7 otrocih, drugega pa ,da mu bodo vzeli pokojnino, če bo svoje otroke pustil k birmi. Zato postanem alergična in dobim pike, pa še kaj drugega, če mi slučajno kdo v moji bližini omenja zasluge in pomen partizanskega boja, ki to niti slučajno ni bil, niti slučajno. Pa še to, pravi borci, so že zdavnaj pod rušo, kot moja stara starša, že 30 let, so pa res vsako leto znova novi in novi borci, hecno, rojeni po letu 45.

 • učko

  Sploh ne vem, zakaj se “naši” komunjari tako obešajo na Dražgoško “bitko”, ko pa to v resnici ni bila nobena bitka, ampak sramota. A nimajo kakšnega bolj dogodka iz 2.SV, ki bi bil bolj “impozanten” ?? EEEEEEEEEEE, bogi bogi …..

  • resnicaboli

   Nimajo nimajo ker izgleda da so samo bežali pa kmetom hrano krali.

  • karlina

   Hja, so si verjetno rekli, kristjani imajo zbirališča in romajo k devici Mariji na Brezje, torej, moramo imeti tudi mi svojo rdečo božjo pot, kamor bomo romali in se veselili in družili, obenem pa neukemu ljudstvu, predvsem mladim vsako leto znova trosili lažne informacije, dober sistem, a ne.

 • zuje

  Admin in uredništvo! Prosim, da forum tehnično uredite. Danes se mi je med pisanjem že drugič zgodila “osvežitev fioruma” Napisano po osvežitvi IZGINE!!!! Ves trud je zaman!!!

  • Jovo Jamnica

   Morebiti pa ti to nalašč počnejo, saj si Kočevarje naselil v Apaško dolino…

   • zuje

    Ja in v okolico Brežic. Oboje je bilo.

    • Jovo Jamnica

     V Apaški kotlini je bilo po štetju iz leta 1928, 4800 pravih Nemcev. To niso bili Kočevarji. V Apaški kotlini bi Nemci za Nemce težko našli dovolj izpraznjenih kmetij za Kočevarje.

 • zuje

  Admin, uredništbvo in tehnično osebje. Pravkar tretjič. Stran se osveži, post ni napisan do konca in po osvežitvi izgine. A se sploh splača pisat na tak forum????

  • avtohtoni neandartalec

   Še bolj zanimivo je, da natipkana vsebina ostane v oknz, kjer si pisal, stran pa ni treba ročno osveževati vsakih par minut, kot recimo na 24ur. Samo novo besedilose hitreje naloži,je pa res, da ta sistem deluje precej podobno kot keylogerji, ki beležijo vsak naš pritisk na tipke.
   (baje nekateri sledilci pokažejo tudi vsebino zaslona in položaj miške)

  • Nova24TV Mod 1

   Žal je to dvorezni meč avtomatske obnove strani.
   Sicer naj bi se komentar, ki je bil pisan, ohranil.
   Lahko se pa uporablja tudi nadzorno ploščo disqus sistema, kjer te avtomatske obnove ni.

   Avtomatska osvežitev se ne zgodi, v kolikor je v 3 minutah portal zaznal premik miške, klik z miško ali pa pritisk tipke na tipkovnici.

 • Adam

  V malo besedah je sin ubitega civilista povedal vso tragično resnico. Seveda je ves ta mit o bitki lažen in izkoriščen za neko politično propagando.

  Žal tudi protipartizanska stran ni zmožna enakega “uvida”, ko gre za njihove poraze. Ravno bitka v Grahovem je čisto enak primer kot Dražgoše, kjer naj bi novoustanovljeni domobranci “branili” vas, v bistvu so pa povzročili napad 10x močnejšega nasprotnika, ki se je končal s požigom hiš in žrtvami na vseh straneh. Če rečemo da bi bilo bolje za partizane da so na Jelovici in da bi Dražgošani tiho prenašali nemško okupacijo (oddaja živil za vojsko, itd.), potem bi bilo tudi za Grahovo bolje, da bi bili domobranci v Cerknici in bi v Grahovem prebivalstvo tiho prenašalo prisotnost partizanov (oddaja hrane, itd.). Dvojna merila?

  • Janez

   Ni tako hudo! Z nami Slovenci! ,!!
   Le to je, da imamo T,I,. Mi staroslovenci kot jaz in moja žlahta…imamo svojo staro dobro kulturo, pa staro dobro vero, pa pošteni smo, pa mirno spanje imamo, pa velike lepe družine, pa premožni smo, pa lepe kmezije, obrti in podjetja. I t d i t d
   Pa z vsakomumur se upamo pogovarjati, ne govorimo ..O LUČI NA KONCU TUNELA , .. NAJ… PROSIM ,! KDO TEMU. G. ALI TOV. PREDS PAHORJU …temu ?pastirčku iz ?pastirskih ? partizančki šol ….POVE, DA. … LUČ NA KONCU TUNELA (baje) … VIDIJO ..U M I R A J O Č I !
   Naj umakne ta nesmisel s TV , . .. jaz , mi NISMO V NOBENEM TUNELU ! Če je on? Naj se izkoplje .. ven!

   A ja! Pa kako je g ali tov Vuga govoril na proslavi ?BOJA ZA SVOBODO? … o …? SKLONJENIH HRBTIH …PA ??POSTANI BLAGOSLOVJENI VODI?
   Bog mu pomagaj! Pol zapovedi Boga je prekršil,
   Naši domobrani so bili kar pokončni, samostojni. Komu se VUGA KLANJA? To on ve! .? Zločincu BROZU?

   Domobrani NIKOLI niso ukrivili hrbta pred ?STALINI. !
   NISO SLEKLI UNIFORM IN SLOVENSKIH BARV S ČEPIC. Do smrti NE!
   , IN ?! .. kažkšni gospodje so Slovenci iz Argentine ?! Nikoli odvisni od državnih jasli,

   Titoisti? .PRVIČ SO POKLEKNILI PRED STALINOM !
   Drugič so pokleknili pred ? BROZOM,Kapo triglavko so za titovko ?
   Zamenjali za TITOVKO..
   … ? Titoisti …OB JASLIH VEDNO .. ZANJE SO SE .BORILI, SE ŠE BORIJO.?!
   .?..klanjali so se Mačku, Kardelju Klanjajo,
   . … mrtvih nenjihovih žrtev ..?.NE OBŽALUJEJO. ITD ITD

   IN TAKO BOJEČI SO.?! Ne upajo si reči, da so Slovenci ?! Ne znajo, ?ne ravnajo se po Deset zapovedih itd. Itd. . Še moliti? A ? ZNAJO? Pa zapeti Slovenec Sem ali le . .?.tonček kurirček?! Janez KOMENDA
   P.S … ZATO SO SE jih ? BALII I JIH POBILIJaz. In moji komendčani … brez .. država … JASLI ! Zlahka, vedno ! Nikoli niso , nismo bili hlapci! Nikomur! Pokleknemo le pred Bogom! Pred ?STALINI NIKOLI!!

  • Bloški Tonček

   Da, vendar so Nemci izbirali žrtve kot naključne talce v odgovor na partizanske napade, ali pa kot odpornike (Partizane). Partizanom pa je bila cilj revolucija. To je krog žrtev močno povečalo (v komunistični revoluciji se pobije okrog 20% prebivalstva, t.j. vse intelektualce, ki niso za revoluvcijo – tudi neopredeljene). Tako da so Domobranci v Grahovem dejansko branili civilno prebivalstvo (oz. intelektualni del le-tega), Partizani v Dražgočah pa so le vzpodbudili Nemce k pokolu.

   • rrrrr

    Ne glede na 10x premoč, ki so jo imeli partizani v Grahovem, bi zelo verjetno tudi takrat pokazali pete domobrancem (oboroženih le z lahkim orožjem), če ne bi v njihovih vrstah sodelovali fašistični topničarji s težkim topništvom. Gliha vkup štriha, tudi po italijanski kapitulaciji v sept. 1943.
    Odlično ugotavljate: domobranci so v Grahovem BRANILI civiliste in sebe, parizani v Dražgošah pa civiliste in vas OBSODILI na smrt, napadalcem pa spet (kako dolgočasno) pokazali pete..
    Grahovo je kronski dokaz, proti komu so se borili partizani, še bolj pa, proti komu se NISO borili.

   • karlina

    Zakaj so nam pripeljali Slovenjo do tega, kakor je in da smo revni in ponižani, zato, ker so vse intelektualce pomorili, tisti, ki so še ostali, so se rešili verjetne smrti in zbežali v tujino, kjer so zelo, zelo uspeli, kaj pa je ostalo v Sloveniji-neizobražena, a zato priviligirana raja, ker pa je zato zmanjkalo delovnega ljudstva, so jih uvozili iz jugo republik in to se dogaja še dandanašnji, naši otroci izobraženci na delo v tujino, oni pa namesto njih, svoje sorodnike iz jugo republik, zato se ni treba sploh nič spraševati, zakaj so čisto na vseh položajih-sami naši-iči.

   • Hribouc

    Rezultat : 100 ubitih Slovencev in Slovenk za enega ubitega okupatorja, približno.

    70.000-90.000 Slovencev in cca 700ubitih okupatorjev. Vir. Urbanc Peter, nova knjiga.
    99,5% naroda za 0,5% oboroženih okupatorjev, noro!

  • GeneralLeon

   No, površno rszmišljanje lahko pripelje tudi do tako napačnih zaključkov in umotvorov. Kot prvo, v Grahovem niso bili domobranci pač pa vaške straže, in te so se ustanovile ne zaradi partizanske ropanja, pac pa zaradi pobivanja civilistov, torej za zaščito lastnega naroda. In ti stražarji so sčitili vas vse do svojega konca. Kako je bilo pa v Dražgošah? Narodni heroji so tekli iz vasi v bojazni za lastno življenje kar so jih noge nesle. Resnični pogum moram priznati!

   • karlina

    pač pa vaške straže, in te so se ustanovile ne zaradi partizanske ropanja, pac pa zaradi pobivanja civilistov, torej za zaščito lastnega naroda. In ti stražarji so sčitili vas vse do svojega konca, točno samo zaradi zaščite sebe, svojih in svojega premoženja, zaščita pred lastnimi krvniki, kako zelo resnično in žalosno

    • Hribouc

     Tako je bilo samo od Jujija 1942 pa do Septembra 1943.

  • Hribouc

   Kako naj bili, kolikor je pisano, vrli Grahovci mirno prenašali “prisotnost partizanov”.S katerega planeta si pa ti p’rletu? Mirna partizanska prisotnost je bila pravljično morilska, a ne?
   Zakaj so pobili nedolžne, neoborožebne ljudi, povsem nedolžne, zakaj so razčetverili nedolžno žensko, zakaj so kradli imovino, denar, hrano in živino, ustrahovali in grozili.
   Mirna prisotnost blagodejnih partizanov. Po vsej Notranjski, po vsej Dolenjski, dol do Bele Krajine je bil isti recept po isti morilsko strašljivi strategiji. HALO!?

  • Adam

   Vidim, da je moj zapis sprožil žolčno debatiranje komentatorjev, ki niso zmožni razpravljati o vojaški zgodovini brez enobarvnih polarizacijskih očal.

   Samo to sem hotel reči, da je pogubna taktika, če se majhna vojaška enota A zabarikadira v vas in čaka, da jo obkoli 10x večji naprotnik B, saj bo v tem primeru poraz neizogiben in še civilisti bodo nastradali. Primeri vedenja A so na partizanski strani Dražgoše, Osankarica, Javorovica, na strani četnikov Grčarice, vaške straže na Turjaku, novoustanovljeni domobranci (november 1943!!) v Grahovem. Vsi ti katastrofalni porazi so posledica napačnih vojaških odločitev. Sodobni politiki (in komentatorji) pa vsak svojim hvalo pojete brez kritičnega razmisleka.

   Kar se pa žrtev 2 sv. vojne in komunizma tiče, je Inštitut za novejšo zgodovino že vse preštel. Slovenski komunizem ima na vesti 24.000 ljudi (od tega 1/2 v povojnih pobojih) in to pač ni 20%, temveč 1,6% prebivalstva (od takratnega 1.5 mio). Vseh žrtev 2. sv. vojne je bilo med Slovenci cca 100.000 (6 %).

   Za primerjavo: prva svetovna vojna je pobila skoraj 2x več Slovencev kot komunisti (cca 3,5%), kako da se nihče od vas dušebrižnikov ne razburja zaradi tega?

   • Bloški Tonček

    Si pa smeško. Takšna taktika je res pogubna, vendar Dražgoše in Grahovo loči namen zabarikadirancev. Nemci bi Dražgoše pustil pri miru, oz. jih minimalno nadlegovali, če ne bi bilo partizanskega izzivanja. Partizani bi pa naredli pokol v vasi, z Domobranci ali pa brez njih.

    Glede žrtev in inštituta pa je tako, kod da bi volka vprašal, koliko ovc je požrl njegov ded.

    Pa tudi to je zanimivo, da bi ti očitno razpravljal le o taktiki, brez razlogov za uporabo le-te. Domobranci so branili domačine pred pobojem vidnejših članov vasi, kaj so delali pa Partizani v Dražgošah pa nevem povedati. Še posebej, ker so sami vaščani prosili za njihov odhod (razen tistih nekaj, ki jih je povabilo na prezimovanje)
    Pa saj pišem v prazno, saj si boš prebral kvečjemu uvod in zaključek, drugače bi ti bilo napisano že jasno iz prejšnjih komentarjev.

 • bukefalos

  Žalostno je, da smo Slovenci tako razdeljen narod :( Za to so enako krivi tako levi kot desni pristaši !!!
  Zakaj se ne moremo sprijazniti s tem, da oboji – partizani in domobranci niso bili ravno nedolžni. Tukaj se na veliko govori o tem, kako so bili partizani krivi za vse, res je, a tudi domobranci niso bili ravno nedolžni, v moji domači okolici (na Primorskem) so ti čakali s puško pred cerkvijo in k sebi na silo jemali mlade fante. Je to prav?
  Vsi današnji pripadniki “obojih” so sveto prepričani, da imajo prav, s tem kažejo svojo nesposobnost sprejemanja drugega mnenja in neke vrste primitivnost.
  Pojav odporniških gibanj in skupin je normalen pojav, ki se je pojavil že med skoraj vsako vojno, okupacijo ali agresijo nad neko šibkejšo populacijo, zato bi morali na nastanek prej omenjenih skupin (katere, njihovi nasprotniki imajo za okrutne in zasenčene z raznimi svinjarijami) jemati kot normalen odziv na neko agresijo !!!

  • tramal

   Veliko jih je prebežalo iz partizanov k domobrancem ko so videli kako morijo partizani.Iz domobrancev pa nobeden ni prebegnil k banditom

   • karlina

    Poznam tudi veliko ljudi, ki so rajši zbežali v nemško vojsko in se borili v Rusiji, to kaj so pa doma doživljali s strani komunistov po vojni, o tem pa rajši ne bi, pa tudi zgodovina o njih še kako zelo molči.

  • GeneralLeon

   Ja res je, predvsem slovenski partizani so zaradi nemske okupacije vstali in sami koncali 2. sv. vojno. To je novica za oprancke, dejstvo pa je, da brez partizanov bi bilo v Sloveniji živih več kot 50.000 Slovencev, in že samo to bi bila zmaga Slovencev sama po sebi. Skoraj vsak dan se srecujemo z informacijami, katere postavljajo na laž kompletno partizanstvo, in se s tem razkriva, tudi Dražgoše, da so to bili največji posranci, kateri so imeli za cilj rop in umor izobraženih Slovencev, ter tudi genocidne akcije nad neoboroženim slovenskim prebivalstvom. Partizani, največja sramota in uničenje Slovencev in Slovenstva v vsej slovenski zgodovini! Amen!

   • karlina

    točno

  • zuje

   Ti ne razlikuješ med pravimi odporniškimi gibanji in med komunistično revolucijo. Pri nas je šlo izključno za revolucijo, ne pa za odpor. “NOB” je bil le KRINKA za revolucijo. In od tod vsa kreganja. Ljudje so nafilani z “NOB”, ki ga sploh ni bilo. Bila je le revolucija in posledično državljanska vojna.

   • karlina

    Točno in še kako zelo točno ,to bi morali vedeti vsi, ki še do dandanašnjega ne vedo, kaj so bili in zakaj so bili na eni strani domobranci in na drugi strani partizani.NOB” je bil le KRINKA za revolucijo. In od tod vsa kreganja. Ljudje so nafilani z “NOB”, ki ga sploh ni bilo. Bila je le revolucija in posledično državljanska vojna. To pove tudi dejstvo, da tukaj, zaradi le te krinke, ni bilo niti slučajno nobenega govora, kako se ubraniti Nemcev in Italijanov, pač pa samo in še enkrat-kako uničiti lasten narod, ki se ni strinjal z njihovo komunistično diktaturo-geslo komunistov-kdor ni z nami, je proti nam in takšne je treba pospraviti za vedno, tako ali drugače, tukaj pa naj si vsak sam poveže niti.

  • zuje

   In še ena za bukefalosa (no, – falos!!! Zgovorno!)
   Prilepil bom prvo in najprvotnejšo partizansko himno. Prebral boš o čem govori “pesem”. Ne o odporu, ampak o ubijanju “za novi red”!
   ____________________________________________

   »Pesem (Partizanska) je nastala že leta 1941 v Ljubljani kot prva umetna partizanska pesem. Že tedaj je bila razmnožena kot partizanska himna in poslana tudi na osvobojeno ozemlje. Prvotni tekst pesmi se je glasil:

   Matej Bor: Rdeči pionirji

   Razpnite čez ves svet vešala,

   naš bog so: rop, požig, umor!

   Divjajte! Kri je zakričala!

   Glavo je dvignil v nas upor!

   Hura, rdeči pionirji,

   v temelje oboka bombe, ekrazit!

   Jutri, rdeči inženirji,

   skozi slavoloke novi svet gradit

   Hura, hura, hura, hura!

   Naš smeh se razvihra v domovih,

   s čim prali bomo kri, s krvjo!

   Prisluhnite, pri nas v gozdovih

   tesarji novih dni pojo.

   Vir: tretja izdaja knjige »Naša partizanska pesem« z letnico 1993, ki je izšla ob 50-letnici partizanskega pevskega zbora (1944–1994). V tej knjigi so zbrane in z notami opremljene vse partizanske pesmi. Knjigo je uredil, napisal uvod in komentarje dr. Radoslav Hrovatin. Že v uvodu pisec pove tole: »Že leta 1941 je nastala med slovenskimi partizani umetna, uglasbena pesem »Partizanska« (Razpnite čez ves svet vešala … ), skladba Karla Pahorja na pesnitev Mateja Bora, ki se je ohranila, a se je od leta 1944 pela na nov tekst Franceta Kosmača »V boj«.

   • zuje

    In še nadaljevanje za bukefalosa
    Končni cilj, zadnjo fazo “NOB”, se pravi komunistične revolucije pa je izrazil (po vojni) Kardelj. To je bil njihov cilj, ne pa odpor proti okupatorju. Novo podjarmljenje. Beri:

    Takole prošnjo je Edvard Kardelj, naslovil na sovjetskega veleposlanika, junija 1945:

    »Želimo si, da bi nas Sovjetska zveza štela za predstavnike ene od bodočih sovjetskih republik in da bi na Komunistično partijo Jugoslavije gledali kot na del Vsezvezne komunistične partije (b)«.(P. Simić,Tito – Skrivnost stoletja, 2009, str. 230)

   • bukefalos

    Sem morda rekel, da so mi všeč partizanski zločini ? Te moti, ker nisem uporabil besed, ki poskušajo vse pokazati v še slabši luči ? Skušam pokazati, kako je vsaka stran sveto prepričana v svoje, drugim primerom pa noče prisluhniti.

 • trobenta

  Partižanščina je isto , kot kavbojski filmi…

 • bukefalos

  Pri nas se dogaja ista zgodba kot pri “primitivnih” ljudstvih ter v nekaterih “zaostalih” deželah, kjer so nekomu v preteklosti ubili prednika ali sorodnika, potem pa se to sovraštvo, valjenje krivde na drugega, vračanje udarcev in tudi FANATIZEM proti nasprotniku prenaša iz roda v rod .

  • Bloški Tonček

   Jap, in vse skupaj se je končalo, ko so razčistili. Ko so vsi vpleteni sprejeli svojo krivdo, in se kesali. Tega pa pri nas vsaj na eni strani močno primankuje. Za konsenz morata popuščati obe strani, drugače je to le vdaja in potvarjanje zgodovine.

   • karlina

    Bivši predsednik Turk, katerega tako zelo, zelo, zelo, hvalijo levi , ter mu pojejo levite, je med drugim dejal, ko so ga vprašali kaj misli o povojnih pobojih, da je to drugorazredna tema?????????? In takšen človek naj bi nas vse zastopal v svetovnem merilu, res grozno.

 • zuje

  Pa še ena resnična iz novejših časov v zvezi z Dražgošami. RTV Ljubljana je nekako konec 70. let ali v začetku 80. let imela namen posneti nadaljevanko (enih 8 ali 9 epizod) o Dražgoški “bitki”. Finančno stanje ustanove ni bilo bleščeče, pa vendar je generalni direktor Janez Vipotnik na seji delavskega sveta avoritativno pribil, da “Dražgoše se mora snemati”. In so se. Denarja za film in ekipo je bilo na kupe. Ni se šparalo.

  Ker se je “bitka” bila v zimskem času, v času snemanja pa ni bilo snega, so scenski delavci za panoramski kader prekrili travnike z belimi rjuhami. Nekaj hektarov zemljišča.
  Rezultat vsega je bil, da tistih devetih epizod nikoli ni bilo posnetih, z razpoložljivega posnetega materiala pa se je “skup scimpralo” nek ubogi celovečerni film, za katerega niti ne vem, če je sploh kdaj šel v spored.

  • Janez

   Bravo, mož, kar točno si informiran!! ,
   Res je bilo tako s tem filmom o Draažgošah!
   Tov. Vipotniku … pokojnemu… je pa v partizanih moj oče rešil življenje, … sicer te zgodbe z njim v glavni vlogi … NE BI BILO!

   A NAJPREJ ! …. O MOJEM NASLAVLJANJU G. ALI TOV. PREDS. B. PAHORJA !
   … da ne bo kakih zamer ali celo KAKE TOŽBE .. NA .. MOJE IME, OSEBO!
   Naziv, ljudsko ime za g preds. B Pahorja, ki sem ga zapisal ob njegovem imenu?
   To ljudsko ime SI NISEM IZMISLIL JAZ … JANEZ PO RODU IZ KOMENDE !
   Ljudski naziv “pastirček’ .. zanj in ( preds. .B. Pahorja ) njegov način vedenja UPORABLJA VELIKO LJUDI V LJ.
   Jaz SEM GA SLIŠAL OD NJIH IN GA TU ( na portalu nova24tv ) LE POVZEMAM KOT LJUDSKO IME. TA IZRAZ ZELO ŽALJIV SPET NI, PREJ JE NEKAKO SIMPATIČEN …,
   MED LJUDMI SI GA JE OČITNO PRISLUŽIL S SVOJIM KAR ŽIVAHNIM VEDENJEM,, PAČ.. TAKO JE .. LJUDSKO IME!
   Preds. Pahorju tudi jaz priznavam aktivnost in kar velik osebni pogum, ki nedvomno ga zmore .. za kar zahtevno in stalno javno nastoppanje in položaj … biti soljudem stalno na očeh in pod javno kritiko.
   Moti me le njegovo javno izjavljanje v prid kar spornih socilnih skupin kot sta LGBT IN ZZB ZA VREDNOTE T.I. NOB
   TOLIKO O TEM?
   *

   OPOZORIL BI GOSPODE NA NAJVIŠJIH ZLASTI PREDSTAVNIŠKIH POLOŽAJIH, DA NAJ BODO LE BOLJ POZORNE DO RESNEJŠIH LJUDSKIH GOVORIC, KI O NJIH OSEBNO V VEČJEM IN STALNEM OBSEGU… KROŽIJO O NJIH POIMENSKO !!

   Tale, spodaj navedena, kar za vse prebivalce, ki jo slišijo.. zelo
   … VZNEMIRJAJOČA, PONAVLJAJOČA SE ..GOVORICA

   …VSAKOGAR V R. SLO, KI SI ŽELI, DA V OZADJU JAVNIH POLITIČNIH DOGAJANJ .. V R. SLO NIKAKOR
   .
   … NE BI DELOVALE KAKE ZELO ZLOBNE, “krimi” resno zarotniške skupine, ki bi z javnosti prikritim nasiljem napram posameznim najbolj vidnim izvoljenim osebam z vrha države

   …. GROZILE KAR S SMRTJO, OKUŽBAMI, PRIKRITO IZVEDENIMI FIZIČNIMI POŠKODBAMI .

   .. TEH .. NAJVIŠJIH V DRŽAVI R. SLO … JAVNO IZVOLJENIM OSEBAM !,

   …. kot sta predsednik in premier države … nedvomno ! ?!

   Namreč: ŽE VSAJ DESET LET SE S STRANI OSEEB, KI SO NA KAR VISOKIH, POMEMBNIH POLOŽAJIH
   v institucijah … P R A V A … V R..SLO … S STRANI TEH OSEB V … SOSEDSKIH IPD. P O G O V O R I H …

   … ŠIRI … ŽE VEČKRAT PONOVLJENO GOVORJENJE TEH OSEB … NA VISOKIH POLOŽAJIH. da

   .. preds. B. PAHORJA neke prikrite osebe iz ozadja OBČASNO SKRIVAJ … ZASTRUPLJAJO ,!!,

   .., v zadnjem času pa te iste osebe v privat pogovorih izjavljajjo to isto tudi za premierja
   ….. dr. M CERARJA !
   …. DA OBČASNO … ZASTRUPLJAMO TUDI DR, CERARJA !
   ….. KAR …. SO GROZLJiVE GOVORICE !

   …. KI BI JIH JAZ OSE NO NIKAKOR NE. JEMAL … RESNO..,

   ČE NE BI BILE IZREKANE NA. RESEN, ZAUPEN NAČIN IZ UST OSEB NA RES POMEMBNIH JAVNIH POLOŽAJIH V INSTITUCIJAH PRAVA R , SLO,!!

   Torej: jaz osebno sem le en kar ok ex knjižničar, eno leto v penziji, nealko, nekaznovan itd. ,

   TAKE GOVORICE, DA OBČASNO ZASTRUPLJAJO NEZNANE OSEBE … KAR ..NAJVIŠJE IZVOLJENE

   PRDEDSTAV IKE NAŠE VSEM SKUPNE DRŽAVE R. SLOVENIJE …

   … ME SEVEDA ..VZNEMIRJJO !!

   Kot so me pred več kot 20 leti ENAKO VZNEMIRJALE GOVORICE, DA PRILJUBLJNEGA T.I DOBREGA ČLOVEKA IZ NEGOVE … NI USTRELIL TISTI ZAPITI LOVEC … AMPAK, DA JE BIL .. .?POLITIČNO .
   . ? TAJNO LIKVIDIRAN S STRANI ?URADNIH ?TAJ IH VARNOSTNIH SLUŽB R, SLO?!

   Torej: jaz osebnl in še množica mojih znancev,, SEM ODLOČNO MNENJA,
   …. DA BI TAKE V GOVORICAH VZTRAJNO S STRANI NORMALNIH ODRASLIH REBIVALCDV R, SLO .. ŠIRJENE I VZNEMIRLJIVE NFORMACIJE VELIKEGA JAVNEGA POMENA
   … M O R A L E BITI U R A D N O POJASNJENE
   , JAVNO NA FV SLO .. ARGUMENTIRANO … POTRJENE ALI URADNO … ZANIKANE !
   S STRANI URADNE OSEBE !

   TAKE … prebivalstvo resno vznemirjajoče govorice če uradno NISO pojsnjene, potrjene ali uradno
   zanikane ..? … vsi vemo .. POVZROČAJO NEZAUPANJE PREBIVALSTVA DO NAJVIŠJIH VOLJENIH PREDSTAVNIKOV, POLITIKOV TER URAVNIH OSEB ! Tak učlinek je nejzbežen!

   Torej: resno … prosim in pozivam jaz osebno in številni moji prijatelji in znanci ..
   PRISTOJNE IN POOBLAŠČENE URADNE OSEBE USTREZNIH URADNIH ORHGANOV
   .R. SLO.. GLEDE ZGORAJ NAVEDENIH GOVORIC GLEDE ZASTRUPLJANJA!

   Hvala računam, računamo na zanesljiv odziv uradnih oseb na RTVSLO L.R. JANEZ IZ KLMENNDE
   P.S . MOJ POZIV JE RESEN IN UTEMMELJEN POZIV, ..USTREZNEGA ODZIVA BOM VESEL, KOPIJO TEGA ZAPISA BOM V NASLEDNJEM TEDNU TUDI OSEBNO ODNESEL NA USTREZNE ORGANE,

  • karlina

   http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/8D116F2335254F01C12576A5002A67E6?OpenDocument Obvezno preberite in potem si mislite svoje in se še enkrat vprašajte, oz. to bi morali v parlamentu zastaviti našim levim politikom, kaj in koga pravzaprav slavijo na Dražgošah-morilce lastnih slovenskih ljudi, nič krivi, še najmanj dolžni.

 • avtohtoni neandartalec

  No ja, ampak Nemcem pa tudi ne bi bilo treba pobijati neoboroženih in nemočnih civilistov, to pa tudi ni bilo lepo.

  • baldeagle

   Kakor ni bilo lepo, bilo je celo gnusno, da so partizani izzvali Nemce, kljub moledovanju Dražgošanov, naj Nemcev ne izzivajo, jih niso poslušali in Nemce izzvali v spopad. Ko so Nemci odreagirali in šli v ofenzivo, so strahopetni partizani stisnili rep med noge, strahopetno zbežali, ter Dražgošane prepustili na milost in nemilost Nemcem. Epilog tega strahopetnega in gnusnega dejanja banditov, dobro poznamo.

   • karlina

    No, naj povem še zgodbo iz naših krajev, ki je čisto podobna dražgoški. Partizani so namenoma na nekem kraju pričakali avto , v katerem se je peljal nemški častnik, oz eden višjih in ga ubili, čeprav so vaščani vseskozi samo govorili in se bali, da se bo lepega dne to res zgodilo, saj so imeli v vaški šoli Nemci svojo rezidenco, vendar niso vaščanom naredili nobene hude stvari. Po tem napadu pa so se res maščevali, ampak samo zaradi partizanov, vas požgali, z ljudmi vred, no tukaj pa se postavlja vprašanje. Kje so bili pa partizani takrat-bili, bili in še kako bili, resnico , da so se skrivali in vse to spremljali iz bližnjega hriba, smo izvedeli šele pred parimi leti, od nekoga, itak so resnico vedeli vsi, vendar si je nobeden toliko časa ni upal povedati, ker bi ga itak pospravili, njega in njegovo družino. In takšnih primerov je v Sloveniji še in še

    • Steiermark

     “Partizani” ali pravilneje banditi, so delovali po terorističnih načrtih, kjer so z ubijanjem nemških oficirjev, načrtno izzvali pomor talcev, ter umazano delo prepustili Nemcem. Vendar vsi vemo, da je to delo in načrt komunistične teroristične kominternovske golazni – banditov z rdečo zvezdo!

 • avtohtoni neandartalec

  Stric verjetno ni bil položničar ali kradljivec paštet, sicer bi ga skrbel prihod gestapa v vas.
  Partizani niso plačevali položnic zato, ker so jih pregnali iz doma, paštete pa so kradli zato, da ne bi crknili od lakote. Zdaj pa razloži gestapovskemu oficirju, da nisi nič slabega mislil in si bil takorekoč primoran v korupcijo. Potem so bili še taki primeri, ko so ljudje plačevali, dokler so lahko, sami pa niso dobili plačano za svoje delo, obtoženi so bili za kraje, ki jih niso storili, na podlagi vaških čenč. Zdaj pa zaupaj takim prijateljem in sosedom.
  Treba je povedati tudi drugo plat, Nemci in ostali okupatorji so res grdo ravnali z nekaterimi reveži, ni čudno, da se jim je strgalo, sploh pa jih ne gre enačiti z neko pravo vojsko,ker niso imeli za burek. Še veliki narodi ne, nacisti so s seboj pripeljali ogromno jeklene kložune in izredno učinkovit birokratsko represivni aparat, ogromno so pri nas vložili v preventivo, saj zato so pa napeljali povsod bodečo žico, le da je bila včasih obložena še z minskim poljem.

  • karlina

   No, kar se tiče Nemcev-oni so pobijali na tujem ozemlju, tuje ljudi, naši vrli in časti željni tovariši partizani pa-na svojem ozemlju, svoje ljudi, v tem je pa zelo, zelo, zelo, zelo, velika razlika in če kdo reče, da v naši državi, med 2. svetovno vojno ni divjala državljanska vojna, ki je bil hujša, kot sv. vojna, takšnemu upam tudi …..

 • avtohtoni neandartalec

  SIcer pa preživelemu dedcu vsaka čast. Takih ljudi ne delajo več.

  Dražgoše republjik!

 • Hribouc

  Pa kdaj, ljudje Božji jih bo srečala Pamet?
  NORO.
  Laž na laž.
  Sramota.

  • Janez

   Ne skrbi, človek!
   Jim bomo že dopovedali
   !Da bi se spodobilo postaviti obeležja z opravičili zzb in r slo na nad 600 grobiščih po vsej SLO pa z navedbo ukazovalcev pomorov!
   PA POVEDO NAJ, KDO JE CENTRALNO PRISTOJNOST NESODNEGA OBSOJANJA NA. SMRT .. PRENESEL NA LOKALNI NIVO , NIVO KRAJEV IN VASI.!Da je nad 600 morišč!
   A ta proslava je kot en kup goreče slame. Zagori in se hitro .. ugasne !

   Veliko dela bodo imeli,
   Ko bi oni … ta ZZB, ki bremeni potomce pravih partizanov, nad 70 let po dogodkih..?,S čudnimi prikazi jauarja 1942 tam v D!?.
   Saj sem osebno pznal eno vaščanko iz D .. pa slavnega mitraljezca s tiste skale pri D.!?
   NE BI BILA ZADOVOLJNA S TEM .?PONAREDRK ?FAKE PARTIZANI ?SHOWOM, JanezKomenda
   P.s. lahko noč, jutri ..še kaj!

  • Janez

   Dobro jutro, lep dan…
   Naj tebe in ostale ne boli preveč glava zaradi teh ponarejenih “partizani” showov v nesrečni vasi D. In na Pohorju.
   Kot to lepo piše pred cerkvijo v KOMENDI ….MOLIMO ZA ZDRAVO PAMET !

   Kako toočno je s pametjo v glavah nasljudi.. verjetno le Bog .. a sama lpride? A se jo da srečat?

   Jaz le mislim, da bi bilo bolje, če so ti hostarji že prišli v to nesrečno vas D. BOLJE STORILI, ČE BI KMETOM, KI SO JIH ZASTONJ GOSTILI NEPOVABLJENE GOSTE…RAJE POMAGALI KMETOM PRI DELU V HOST … SKRIVAJ, TAKO, DA BI JIH NIHČE NE VIDEL..,? Če že niso hoteli iti z nemci v rusijo, bi se pač .. morali ..zelo skrivat, ne pa se tako .. peteliniti in povzročati nesreče .. srti .. predvsem ..seveda drugih ..soljudi!?
   Tako mi je rekla ena moja stara soseda, ki je kot punca to v vasi D. PREŽIVELA Res !
   Ta v redu ženska iz vasi Dražgoše .. je DEJANSKO VES ČAS BILA VIDETI NEKAKO HISTERIČNO .. KER JE VES ČAS MED IN PO VOJNI … VSE MORALA DELAI PO taktirki NAŠIH STALINČKOV .. PRITOŽITI SE PA NI IMELA KAM. V CERKEV NI.. NI SMELA HODIT MOLIT… ZNERVIRANA JE PRED SVOJIM 60 LETOM …KAR UMRLA, NESREČNA DOBRA ŽENSKA, Bog ji pomiri neno dušo!

   Lepo … z maniro, bi se tako oddolžili za hrano in prenočišča na toplem?
   Pa nič mrtvih ne bi bilo, a ne ?
   A, o manirah pri STALINIH govoriti.. je trud … zaman, a ne?

   … vseeno pa velja star naš SLOVENSKI REK …” LEPOTA VSAKOGAR TRAJA .. GVIRA, ČE JO MANIRA .. CIRA, KRASI !

   .. kake stare slovenske modrostii pa pesmi Slovenec sem pa Deset zapovedi bi se pa ti naši PO STALINČKI … LE LAHKO … NAUČILI ! A ne? Janez Komenda

 • karlina

  No in ta politična drhal, pravi takšnim zgodovinskim resničnim zgodbam laž, izprijeno do konca.

  • Janez

   Tako je, prav imate, gospa!
   Žal .. ti že … bolj revni, zlasti … kulturno .. revni! … naši post stalinčki NIMAJO V SVOJO? VERO… V ? HVALA BOGU .. MRTVA …?STALINA.. . PA ? TITA..BROZA … nimajo ? VGRAJENEGA INSTITUTA … SPOVEDI .. KESANJA, PROŠNJE ZA ODPUŠČANJE … !!! Taka spominska prireditev … pa bi bila .. ogleda vredna! A ne!
   Tisto včeraj … so bile bolj ene post stalin partizani in njih ? ČASTILCI !! .. ne vem? .. čudne BLODNJE .!.?

   Vesel bom, če bodo tisto lepo pesem iz časov narodne prebuje v 19. ST … BODI ZDRAVA .. DOMOVINA , .. pustili pri miru, vsekakor naj jo pustijo pri miru!
   Ker kp stalini in ti ?slo post? stalinčki? … so zdravje naše domovine ? MOČNO ? NAČELI, za zdravje domovine ? PA NAREDILI . PRAV MALO ALI NIČ!
   A zdaj … pred plačilom starih dolgov, jih je ? TAKO .. ? STRAH !!??

   A ta ? MAŠKARADA?, da so bili ?kp stalini in da so sedanji slo ? POST STALINČKI ? PRAVI SLOVENSKI DOMOLJUBI? ..kar .. naenkkrat .. po 70 letih zatiranja npr. pesmi Slovenec sem ? Tako sprenevedanje in tak “salto mortale” .. jim pa ne bo uspel. TISTI NAVADNI SALTO MORTALE Z … ?!MATILDO … JIM BO ŽE nekako ratal! To verjamem!
   SALTO MORTALE EX SLO KP STALINČKOV .. V ?pravo SLO DOMOLJUBLJENE?! . Tega pa … pa NE BO !

   Preveč nedolžne krvi pravih slovenskih domoljubov in nedolžne krvi navadnih Slovencev .. so zlasti predhodniki sedanjih slo ?post ? stalinčkov ..prelili !!!
   A so se kdaj iskreno opravičili in se JAVNO ODREKLI KRVAVEGA STALINIZMA IN ENAKO KRVAVEGA TITOIZMA?!
   A kdo ve, kje in kdaj je bila ta ? SPOVED? … ki je jaz nisem opazil?! Zapis JANEZ KOMENDA

 • VERZIFIKATOR

  ZOPET HROŠČE DRAŽI GOŠČA

  Sredi spet zasužnjene Evrope,
  ki je vlada klika kapitala,
  vstala četa je junakov mala
  spravila na stare se okope.

  Duh minuli, ki je zdavnaj mimo,
  iz gozdov privabil majske hrošče,
  jih preveč temina draži gošče,
  je tako kot vedno, vsako zimo.

  V kraju po imenu Draž iz Gošče
  se predpustne šeme zavrtijo,
  ploskajo, po starem govorijo
  kot posnetek praskajoče plošče.

  Enkrat se je goščarček repenčil,
  kakor da bi ga metalo božje,
  skoz zobovje streljal kot orožje,
  vse predhodnike na mah zasenčil.

  Tja v tujino tiste je pošiljal,
  ki ne marajo za te goščave,
  ljubše so resnice jim širjave,
  besno je govornik vanje ciljal.

  Tisto da nikakor ni resnica,
  kar povejo dokumenti, priče,
  teh da zgodovina se ne tiče,
  takšna da je goščarska pravica.

  Dokumenti vsi so ponaredki,
  si obesiš ji lahko za rep,
  bil resnice gošče bi pogreb,
  če nasedel svet bi tejle cvetki:

  Ko končal s sovragom se je boj,
  zapustili zmagovalci civiliste,
  čakajoče tuje policiste,
  vsak dobil v glavo je naboj.

  Da je to nadvse velika zmaga,
  goščar niti najmanj ne verjame,
  v igri tisto vlogo pač prevzame,
  ki z lažjo najlaže ji pomaga.

  Vsako leto težje se zmaguje,
  v gošči štab igralcev ugotavlja,
  že vnaprej, kulise ko postavlja,
  vrh nad klavrnostjo obupuje.

  Prej prihajali so gor heroji,
  vedno z njimi bil od puške manjši,
  zdaj pa strelci tam so vedno tanjši,
  v sneg tiščijo glave mnogi noji.

  »Draž iz gošče je resnica naša,«
  zdaj oblečen kakor komisarček
  je povedal mali zgoljpisarček,
  tja poslani fant, kurirček Saša.

  Takšna udeležba je dokaz,
  da čedalje slabše draži gošča,
  vsako leto manj je leska, lošča,
  ko praznuje lasten se poraz.

 • Hribouc

  Da sti pamet ustavi!

  DRAŽGOŠE.Spet.Laž v Dražgošah o Dražgošah in o Dražgošanih.Perfidni mit in
  velikanska zgodovinska Laž! Saj ne moreš verjeti, da je mogoče.
  Kopiram Vugo na proslavljanju danes : “V usodno umazanem trenutku, ko je slovenski
  človek na ljubljanskem stadionu prisegel okupatorju, se je na veke vekov
  obsodil na sramotnost,”… je še dodal in med občinstvom z jugoslovanskimi zastavami požel
  bučen aplavz.
  Kako more človek pred vso državo tako nemarno in trdobučno lagati in nabijati?
  Ali se ni partizanski zločin v Dražgošah dogajal konec Decembra 41 in prve dni Januarja 42?
  Domobranska “prisega” pa veliko kasneje, leta 1944 ? Ja , svinjsko blatiti je treba!

  Zakaj taka barbarska nabijaška laž ? Da se zločin prekriva z novo lažjo na debelo vsako leto, seveda.Znova in znova.Nemogoče je mogoče.Fikcija jim je vse,in začetek in generator perpetuum mobile za antikristovsko Laž.
  Da je rdeča bajka in mit o Dražgošah zlagana in nabijaška svinjskost, je napisanega dovolj, še najbolj avtentično od enega redkih , ki je preživel in Franc Kavčič pričuje še danes…in, ki je videl, kako so junaški partizani iz grmovja z nabitim orožjem strahopetno skrivaje zijali, kako Švabi pobijajo nedolžne vaščane in kako jo na koncu pobrišejo na Pokljuko, brez da preprečijo pobijanje v vasi ali pa da ustavijo požig vasi, kot so zatrjevali dan prej. Kakšni borci so to bili, kakšni bojevniki za lastno ljudstvo, prosim?

  Ko bi bil vsaj eden od Partizanov podivjal v svojem patriotizmu in v lastni elementarni človeškosti po moško ali po kavbojsko in spustil vsaj en rafal po Nemcih.Bi zdaj, nekako rekli:«Saj so poiskusili ustaviti pobijanje vaščanov, heroji, res.Vsaj to. Ampak ne. Niti enega dedca, enega kerlca, ki bi
  na kocko dal vse in navalil z kameradi borci in se zagnal v Švabe.Ne, tega ni bilo.Ne samo v Dražgošah, tudi drugje ni bilo primera, da bi se bili partizani zagnali v strahopetne lovce na mačke, v Italijane. Tudi tega ni bilo, ko so lepo gorele prelepe slovenske vasi in so cele vasi ljudi nemočnih tulile v solzah in obupu groze, ko so Lahi streljali talce v hrbet zaradi partizanskega načrtnega in sistemskega izzivanja. Oboji so isti.In komunisti in fašisti. Isti kajnov rod morilski.Italijani dandanes, leto-dve nazaj objavijo na sredi Italije plakat s sliko streljanja italijanskih vojakov v čeladah v hrbet Slovencev in zapišejo, da je to dokaz streljanja partizanov v italijanske ljudi po vojni ob maščevalnih fojbah…Halo!?Oboji so slepi in psihopatsko nori in ni, da bi človek na globoko analiziral in opisoval.

  Ponoreli svet, ki še ni položil zemeljskih računov.Še bo hudih šol in še hujših preizkušenj in kazni, ker ni priznanja krivde, ker ni kesanja in ker ni prošnje za odpuščanje in, ker, končno ni odpuščeno obojestransko.

  Zanimivo pa je, da žrtve, velikanska večina Kristjani, so odpuščali že med mučenjem, med trpljenjem in med odhajanjem na ono stran v Večnost. Ker so vedeli, ker so prejeli izročilo in so sprejeli vero in, ker so ostali pokončnio in bili zvesti do konca. Tudi, ker so vedeli, da jim je naš Kralj Vesolja obljubil, da bodo ponižni in skromni vse dobro dedovali.

  Častilci boljševiških zlatih telet pa nočejo slišati, nočejo videti, nočejo verjeti, da je njihova fikcija izvotljena iz peklenskega prahu na okrvavljenih peščenih temeljih. Nočejo slišati Mojzesa, da jih vodi v obljubljeno deželo izobilja.
  Nič nočejo slišati, da jih bo peljal čez reko Jordan in , da jih bo očistil in , da jih bo krstil.
  Nočejo. Blejajo Laž in se klanjajo sijočim zlatim in okrvavljenim teletom. Kokliko časa še?
  Hudo leto in huda pomlad nas čaka.

  Tudi tromb ne slišijo, ne vidijo znamenj časov!

  Škoda.

  • MLL

   Naj gospod Vuga poisce podobno mnozicno grobisce kot je Huda jama, a so ga zakrivili Domobranci. Dokler ga ne najde naj se pokesa za izrecene lazi!

   • Hribouc

    Ljubček zlati. Vse žrtve so uradno preštete in zapakirane v končnem poročilu države Slovenija. Praktično do enega se ve kdo je koga. Čisto končni rezultat pa je cca 100Slovencev za enega(1) okupatorja! Ne rezultat vojne , pač pa masakra-Revolucije norih boljševikov.

 • hribovc

  lažgoše, vsakoletna komunajzarska manipulacija za ovce…

  • Janez

   Ja, pod nemško okupcijo in po morjenjem teh slo stalinčkov so naši zlasti podeželani hudo trpeli.!
   Moj plemeniti bistri stari oče, en najboljjših kmetov in obbrtnikov pri Komendi se je znašel tako, da je sina HUJŠAL NA POD 50 KG, DA GA NEMCI NISO VZELI V VOJSKO.
   SICER Pa je ?stalinčkom, ki so prihajali izsiljevat za hrano.. kakega bika .. na leto .. dal, nemcem je izvajal ene tečaje o pridelvi, ker je bil v avstriji šolan in super mesar,..
   no..domobrani so bili pa tako njegovi kolegi in sovaščani.. nič ga niso gnjavili.
   Njim je pa ..iz srca …kaj dal, saj so branili domove ! A ne .? Res so jih!
   Zato so se jih stalinčki zelo !bali ! ..in jih vse pomorili.
   A umrli so .. ponosno.. uniform niso slekli in s slovenskimi barvami na kapah!
   Prva RES PRAVA SLOVENSKA VOJSKA PRAVIH SLOVENCEV.. PONOSNIH ..SO BILI! Bog jih oživi!

   Tako je stari oče z veliko pameti in diplomacije pripeljal do konca vojne ,vso svojo družino, 6 otrok…je ohranil živo!
   Po vojni so mu ti … brez slo? Stalini.. pol pošteno !kupljene zemlje! … KAR VZELI?! Stalini , ..ki so med vojno jedli meso njegovih juncev !? Stalinčki ..pa manire? Tega skup .. še nismo videli?! Janez komenda

 • rrrrr

  Razvojne faze v dojemanju dogodkov v vasi Dražgočemojih vrlih sonarodnjakov resnice o dogodkih vasi :
  1 faza: DRAŽGOŠE
  2 faza:

 • rrrrr

  Razvojne faze dojemanja in razumevanja simbola partizanske zmage, Dražgoš, v Sloveniji :
  1 faza: DRAŽGOŠE
  2 faza: LAŽGOŠE
  3 faza: LAŽ(iz)GOŠE
  4 faza: LAŽ

  • Janez

   Domiselno, se strinjam, absolutno!
   SAJ VEČINA TEH, KI SO PRIŠLI POGLEDAT KAJ SE BO DOGAJALO, JE RAZOČARANO ŠLO SPET DOMOV,

   OPRAVIČIL …niso slišali! Pa kako bi jih, ko častilci stalinpartizanov … še niso slišali za “ugovor vesti” !!

   A to je zelo slabo, če človek nima občutka za UGOVOR VESTI !
   ali SE UGOVORA VESTI NE UPA JAVNO POVEDATI pa NE UVELJAVITI !
   TO, KAR MU UGOVOR VESTI VELEVA ,

   To smo lahko videli na primeru gospoda ..”glasom majorja mitje”…
   je na TV govoril, da ne ve, če je kaj kriv? Zdaj pa niti živ ni več!

   A jaz sem ga videl tavati po ulicah v LJ!
   Begavo je pogledoval … če ga ne bo kdo nadrl, prestrašeno, prav ubogo je bil videti Janez komenda

 • južnificirana_si

  če je to res, se v dražgošah slavi beg pred nemci

  • Meho

   Ne, ker po tem begu je pa z bliskovito partizansko akcijo uletel sam Boško Buha, ki je takoj naredil red ter vse Švabe premlatil in namlatil ter jih enega za drugim poslal rakom žvižgat. Mislim, da jih je pospravil vsaj ene 6800, in to lastnoročno.

 • janko33

  Pijade: »… Zato je potrebno ustvariti tolikšno množico brezdomcev, da bodo ti postali večina v državi. Zato moramo požigati. Bomo streljali in se umikali. Nemci nas ne bodo našli, a bodo iz maščevalnosti požigali vasi. Potem bodo vaščani, ki ostanejo brez strehe, sami prišli in mi bomo imeli narod ob sebi in bomo na ta način postali gospodarji razmer. Tisti, ki nimajo ne hiše ne zemlje ne živali, se nam bodo hitro pridružili, ko jim obljubimo velik rop. Težje bo s tistimi, ki imajo vsaj kakšno posest. Njih bomo navezali nase s predavanji, gledališčem, predstavami in drugo propagando. Tako bomo postopoma obredli vse kraje. Vaščan, ki ima hišo, polja in živino, delavec, ki prejema plačo in ima kruh, je za nas brez vrednosti. Mi moramo iz njih narediti brezdomce, proletarce… Samo nesrečniki postanejo komunisti, zato mi moramo ustvariti nesrečo in množice spraviti v obup. Mi smo smrtni sovražniki vsake blaginje, reda in miru…«

 • navigator15

  Podobno se je zgodilo na Stranicah, 100 talcev so rabili komunisti, da lahko zdaj praznujo 12. feb. Udeleženec, partizan Bračičeve brigade zdaj že pokojni moj sorodnik je sodeloval pri napadu na nemškega oficirja v Belem potoku pri Frankolovem, nam je večkrat povedal kako se je zgodil uspešen napad na oficirja in kako so potem spremljali dogajanje ob obešanju talcev na drevesa ob cesti, katero je kar trajalo, že prej izkop dveh jam in po tem še ta strašni nemški zločin. Zanimivo, da niso smeli posredovat, so samo opazovali. Bravo naši!

 • Hribouc

  Pokorno javljam, čisto na kratko, spodaj povem, kar vem, mislim, o projektu Lažgoše in obenem čestitam izumitelju, to je nek komentator spletnih strani od letos!

  Takratni partizani/Partijci iz Dražgoš so Lažnivci. Vaščanom so obljubljali, da jih bodo branili pred Švabi.

  Takratni partizani/Partijci iz Dražgoš so pezdeta. in ne vojaki, ne častni ljudje, ne heroji !
  – Generalno:Ko je bilo treba ubraniti vas Dražgoše so zbežali pred Švabi.
  – Detajlno: Ko so Švabi streljali nedolžne domačine, so partizani z orožjem v roki iz grmovja samo
  zijali namesto , da bi kot možje navalili na Švabe. Kje je bil hrabri mitraljezec in hrabri borci iz
  gloriozni zapisov partijskih zgodovinarjev gorenjske? Povejte enkrat: “zakaj?”
  – Detajlno2: Ko so preživeli, vključujoč otroke in starce iz vasi že bili v leseni koči na Jelovci, rešeni
  iz švabske smrti, so jih hrabri partizani&partijci vrgli ven na sneg in mraz in so bili prepuščeni
  hudemu mrazu in elementom zime ter grožnji smrti.Nekaj otrok je zato zmrznilo.
  Vir: Zapis/pričevanje preživelega.

  Takratni partizani/Partijci so narodni izdajalci. Po mednarodni zakonodaji je to najhujša oblika izdaje.

  Izdali so veljavne zakonite, pravne, mednarodne, naravne vojaške, civilne in človeške zahteve v vseh pisanih oblikah tiste države in takratne mednarodne skupnosti, da o prvinski, več kot 2000-letni pisani Božji zakonodaji sploh ne govorimo!

  Pravnoveljavno takratni partizani & partijci enot in štaba, ki nosi odgovornost za švabski napad niso bili vojska, ne vem-bili so paravojska, ilegalna vojska, ekstremisti, teroristi, kriminalci, gošarji (partizani še povsem neuveljavljeno ime), revolucionarji, tolovaji, banditi, itd (ne vem definicije)in za vse posledice nosijo persnalno in kolektivno odgovornost za vse posledice, torej za zločin, ki nikoli ne zastara. Pustimo to, zgodovina bo še pisala , še piše. Kogar zanima, zgodba g.Kavčiča je bila čez dve dolgi strani objavljena pred leti v Družini, če se ne motim. Tam je ogromno detajlov.

  TOREJ, TURNŠEK & Co in še kdo – Kaj , hudiča, praznujete , kaj obhajate, kaj slavite v Lažgošah?

 • Gadafi

  Ma verjetno se bodo taki scenariji prav kmalu spet ponovili! Se bojim, da bo še slabše! Preveč pokvarjene politike,premalo zdrave pameti!

 • plamen100

  Praznovati bi morali padec Pohorskega bataljona, samo je težava v tem, da so ga komunisti sami izdali ker Šarh ni hotel sprejeti političnih komisarjev, ki so bili nekaj dni pred padcem pohorskega bataljona v taboru.