fbpx

Ironija zgodovine: Vidmarjeva vila, kjer naj bi komunisti ustanovili OF, je danes v lasti Nemčije

Vidmarjeva vila v Rožni dolini je od leta 2013 v lasti Nemcev (Foto: Nova24TV).

V Vidmarjevi vili v Rožni dolini so – kot pravi partijski mit – 27. aprila 1941 na tajnem sestanku predstavniki komunistov, krščanskih socialistov in levih sokolov ter levo usmerjeni kulturniki ustanovili Osvobodilno fronto (OF). Toda hiša, kjer naj bi “napredna levica” začela boj proti nemškemu in italijanskemu okupatorju, je zdaj rezidenca nemškega veleposlaništva v Ljubljani. Torej gre po mednarodnem pravu za nemško – in ne slovensko ozemlje.

Pred prihodom Nemcev je Vidmarjeva vila služila kot egipčanska diplomatska rezidenca, nato pa se je v njo preselila nemška veleposlanica Anna Elisabetha Prinz. V vili so prvi stanovali – kdo bi si mislil – člani premožne ljubljanske družine Vidmar. V pritličju naj bi stanoval lastnik vile Josip Vidmar st., v prvem nadstropju je stanoval njegov sin Josip Vidmar ml., v drugem pa hči Josipa Vidmarja Ivana Skrbinšek. 

Josip Vidmar starejši, oče Josipa Vidmarja mlajšega, enega izmed ustanoviteljev OF, je bil podjetnik. V lasti je imel dežnikarsko delavnico, nato pa celo tovarno dežnikov, ki jo je prevzel eden izmed njegovih sinov. Umrl je kmalu po drugi svetovni vojni.

Vidmarjeva vila je bila skoraj sveti kraj partijske oziroma enobejevske mitologije. Zdaj pa je po mednarodnem pravu to del Nemčije (foto: Nova24TV).

Vidmarjeva vila je bila skoraj sveti kraj partijske oziroma enobejevske mitologije. Zdaj pa je po mednarodnem pravu to del Nemčije (foto: Nova24TV).

Vila je po vojni propadala (Vidmarjevi so hišo po vojni podarili državi), dokler je nista odkupila zakonca Jančar, jo obnovila in nato oddajala. Danes Jančarjeva nista več lastnika objekta. Hišo je Nemcem prodalo podjetje Besago Anstalt iz Liechtensteina. Hiša je v lasti Nemcev od leta 2013, čeprav je imela Mestna občina Ljubljana možnost, da bi vilo odkupila, a tega ni storila, saj bi v proračuno ne bilo dovolj sredstev, piše Demokracija. Danes stoji pred vilo spominska plošča, ki spominja na takratne dogodke.

Ž.K.