Ivan Štuhec: “Združena Evropa je krščanski koncept”

Foto: Nova24TV

“Sekularna družba se je dejansko lahko razvila samo znotraj tistega konteksta, kjer je bilo prisotno krščanstvo. To lahko danes jasno vidimo, saj sekularne družbe ni ne tam, kjer je islamska religija, ter tudi pri budizmu in hinduizmu so te stvari drugače postavljene kot tam, kjer je krščanstvo. Lahko se vrnemo nazaj na ustanovitelja krščanstva Jezusa Kristusa, ki je rekel: `Dajte Bogu, kar je božjega in cesarju, kar je cesarjevega.´ To je začetek sekularizacije,” meni dr. Ivan Štuhec.

Štuhec meni, da je krščanstvo, tako kot sedaj, na udaru že od samega začetka. Apostoli so bili zaprti, preganjani in krščanstvo se je v svojem izvoru moralo soočati z močnim nasprotovanjem. Pravi, da je čudno, da po osamosvojitvi napetost do krščanstva ni popustila, ampak se je še dodatno stopnjevala.

“V Evropi so se dejansko rojevale različne ideologije, ki so svojo identiteto gradile na protikrščanstvu. Del multikulturnosti samo sebe vzdržuje z antikrščanstvom in s propagiranjem drugih religioznih sistemov. Evropa ima tukaj nek specifičen položaj in usmeritev, ki pa je možna zaradi tega, ker je krščanstvo do takih pojavov neprimerno bolj tolerantno. V islamskem svetu je to praktično nemogoče. Če se kdo islamskemu sistemu upre, kot recimo Rushdi, je iz družbe neusmiljeno izločen,” meni Štuhec o krščanstvu kot temelju sekularnih ideologij.

Krščanstvo kot najbolj prilagodljiva religija
“Po eni strani se je krščanstvo že od samega začetka znalo približati različnim kulturnim tokovom svojega časa. Judovstvu, grštvu, Rimljanom, Galcem itd. Sposobnost krščanstva je v tem, da je bilo sposobno vstopiti v vsak kulturni kontekst,” o prilagodljivosti krščanstva pravi Štuhec.

Štuhec pravi, da krščanstvo ni primarno kultura ali nek družbeni sistem. Krščanstvo je izvorno vera, ki lahko uporabi kulturo, socialne, gospodarske in politične okoliščine za svoje oznanjevanje. Njen temelj pa je vera v Jezusa Kristusa, je jasen Štuhec.

“In vse, kar je nek kulturni dodatek veri, je dobrodošlo. Krščanstvo se je v preteklosti s kulturami soočilo, jih prečistilo in z njimi konfrontiralo. Velikokrat je prišlo tudi do prask. Ampak sposobnost te inkulturacije, vstopa v različne kulture, je tipična za krščanstvo. Že če pogledamo sakralne prostore. V islamu so vse mošeje in džamije enake, se ne prilagajajo nekemu stilu. Tudi budistični templji imajo neko kulturno kodo, ki se jo ponovi vsepovsod ne glede na čas in prstor. Medtem ko imate v krščanstvu zelo različne oblike. Od katakomb, do romanike, gotike, renesanse, baroka in do modernih stilov. Imate cerkve, ki se prilagajajo modernemu in postmodernemu duhu. Tudi v teologiji imamo vedno napetost med verskimi resnicami in na drugi strani načinom, kako vsebino posredovati v neki konkretni kulturi. To je krščanstvu uspelo že od samega začetka delati na nek bolj pluralen način, kot pa to uspeva drugim religijam.”

Združena Evropa je krščanski koncept
“Brez nekih vrednot, ki jih je krščanstvo posebej potenciralo in zagovarjalo, ne bi prihajalo do takšnih ali drugačnih oblik združevanja v Evropi. Iz zgodovine vemo, da so bili poskusi združevanja Evrope različno uspešni. Če so bili nasilni ali ideološko motivirani, so imeli kratki življenski dih. Naša sodobna Evropa je seveda nastala zahvaljujoč tistim kristjanom, ki so preživeli ideološki konflikt med nacizmom in komunizmom in ki so ugotovili, da če bomo šli še naprej po tej poti, ne bo nikoli miru,” meni Štuhec.

Štuhec meni, da brez krščanstva Evropa ne more preživeti in ne bo preživela. Krščanstvu se v Evropi ne da več izogniti. Graditi prihodnost Evrope, ne da bi računali na krščanstvo, je čista utopija in pelje v slepo ulico, je prepričan Štuhec.

Veliko kristjanov skriva svojo vero v javnem življenju
“V Sloveniji imamo neko dediščino, ko je bilo treba vero skrivati. Že na področju šolstva se skuša vero neprestano potiskati v neko zasebnost. Tu imamo neko težavo, ki smo jo podedovali od komunistične miselnosti, da je vera zasebna zadeva. Tako da imajo potem lahko ljudje s tem resne težave. Te težave pa so prisotne iz dveh zornih kotov. Po eni strani miselnost slovenske družbe, ki je nenaklonjena religiji, še posebej krščanstvu in katolištvu. In pa šibka usposobljenost kristjana, da bi razloge za svoje verovanje in vsebino svoje vere posredovali tistemu, ki ima s tem težave ali prihaja z nekimi predsodki,” pravi Štuhec.

Celotno oddajo si lahko ogledate na tej povezavi.

A. R.

 • aktarian

  “Pozabi” pa dodati da se je sekularizem razvil prav v tistih držav ki so pod Lutrom in njegovimi rekli “ne, hvala” pohlepu Katoliške cerkve in kateri so se uprli stalnemu diktiranju politike s strani papeža. Ni naključje da so najbolj uspešne evropske države tiste ki prakticirajo a Štuheca heretični protestantizem in da so najbolj zagrete katoliške v največjih težavah.

  • Ruggedplant

   Štuhec je govoril o sekularizmu kot zaščitnem znaku krščanstva, tvoje napadalno drobnjakanje pa namenoma diskreditira katolištvo, ki je (pa se lahko na glavo postaviš) neprimerljivo več pustila Evropi, če že primerjaš med sabo ti dve veji. Luter je napadel papeža, ker si je želel cerkev decentralizirati in bi tako imele posamezne lokalne duhovne skupnosti večjo samoupravo, kar pa seveda pomeni večjo dovzetnost za podjarmljenje plemičev, ki so tako le prevzeli vlogo vrhovnega papeža na svojem posestvu. Rezultat tega je razvrednotenje svetega v krščanskem nauku, protestantizem je vero devolviral na nivo filozofije, zato pa imajo danes prazne cerkve ali pa jih dajejo celo v najem za diskoteke, lokale, trgovinice, muzeje,… Da o moralnem razdejanju, ki ga je protestantizem v svojem pubertetniškem negiranju konservativizma povzročil v dobesedno vseh državah, kjer so ga sprejeli, niti ne govorim. Drži, med najuspešnejšimi evropskimi državami je kar precej protestantskih, vprašanje je le kaj je zate merilo razvitosti – materialna dobrobit ali osebna, duhovna sreča prebivalcev ne glede na njihov dohodek. Tako VB, kakor Švedska, Norveška, Danska, Nizozemska so danes sicer še gospodarsko močne, a vendar vse zelo blizu dekadentnega vrhunca kateremu sledi razpad po vzoru starega Rima – v vseh omenjenih državah oblast počasi prevzemajo priseljenci, narodne identitete skorajda ni več, zaradi nizke natalitete pa je le še vprašanje let, da pride do popolnega izumrtja omenjenih narodov. Tudi ni naključje, da se je najbolj uničujoč libertardizem razvil prav v protestantskih državah, kjer je njihov pogumen upor katoliškemu papežu toliko dal njihovi veri, da so na lestvici držav z največjo stopnjo ateizma prav protestantske države (!)

   • aktarian

    Vidim da podobno kot Štuhec enostavno ignoriraš glavne razloge za vzpon protestantizma. To je pohlep cerkve kot so prodajajnje odpustkov in pa stalno vpletanje cerkve v sekularne zadeve. Katoliška cerkev se sedaj kiti z dosežki protestantizma in se izpostavlja kot vir sekularizma, noče pa priznati da je v 16. stoletju prav ona ostro nastopiula proti tem idejam in da so po Evropi v deželah kjer je zmagala protireformacija goreli vozovi prpotestanskih knjig

    • Ruggedplant

     Glede na napisano očitno ne razlikuješ med krščanstvom kot nesmrtnim etosom, skupkom vrednot in prebivalci srednjega in zgodnjega novega veka, ki so pač živeli v duhu tedanjega časa – vera niti pod razno ni bil edini faktor, ki je vplival na človeka, celo med vsemi papeži ne. Krščanstvo vsekakor JE ena najbolj sekularnih religij na planetu, saj je njeno samo bistvo s prihodom Kristusa na svet utemeljeno na tem. Je pa tudi pojem sekularnosti dandanes (podobno kot inkvizicija ali križarske vojne) včasih prav smešno raztolmačen in pravzaprav služi agendi militantnih ateistov (latentnih satanistov) za izrinjanje luči (vernih) na obrobje družbenega dogajanja. V obdobju srednjega veka je bila Cerkev precej bolj prepletena s posvetno oblastjo (ki je kljub vsemu še vedno sama odločala in Cerkev koristila bolj kot moralno naslombo kot obratno) in v duhu časa so se zavedali kakšne krute posledice lahko povzroči neukrepanje proti heretikom in ostalim razkolnikom, saj so bili to netilci vojn in uporov, ki so se vselej končali z ogromno žrtvami. Tudi protestantni niso bili v obrambi svojega nič drugačni, oziroma so bili pogosto (sploh v britaniji) še precej bolj militantni ne le v obrambo lastni verski doktrini ampak z namenom iztrebitve vseh katoličanov, ki jim je nekoč pripadala Evropa/Velika Britanija.

     • aktarian

      Govoriti o krščanstvo kot sekularni religiji je problematično. Gotovo to velja v protestanstkih državah kjer se je ločnica med cerkvijo in državo izoblikovala prav zaradi stalnega vpletanja cerkve v posvetne zadeve in se je sekularizem razvil prav z namenom da se to v prihodnje prepreči. V katoliških državah to nikakor ne drži. če pogledaš kako glasna je cerkev samo v Sloveniji ko gre za zadeve ki se je ne tičejo (kampanja za referendume ipd). Nič drugače ni na Poljskem. Če pa pogledaš Rusijo pa dejansko prihaja do močnega vzajemnega podpiranja cerkve in države

      Štuhec se kiti s tujim perjem in pripisuje kar je dosegel protestantizem sebi in svojim, noče pa dodtai da je cerkev natanko proti tem idejam ob njihovem nastanku nastopila ostro in jih poskušala zatreti k kali

     • Ruggedplant

      Očitno si torej še eden od tistih, ki so ga “tovariši” naučili kaj pomeni sekularizem in kako ga udejanjati v praksi. Žal se je ta logika in kompleks manjvrednosti zaradi desetletij zatiranj in ustrahovanj zakoreninile tudi v velik del kristjanov pri nas, ki smo če tričetrt stoletja daleč najbolj priljubljena boksarska vreča. Kristjani imamo po ustavi (tako kot vsi državljani) pravico do izražanja lastnega mnenja dokler je to znotraj zakonskih regulativ. In zares ironično je, da je v nekoč katoliški državi, kjer se še danes več kot 2/3 opredeli za kristjane, čutiti vse drugo kot duha katolicizma kjerkoli pogledaš – v politiki, v šolstvu, kulturi, gospodarstvu, medijih,…To, da smo bili 60 let drugorazredni državljani, je dejstvo, ki ga ne moremo spremenit, ne razumem pa zakaj se zdaj ko naj bi bili formalno po pravicah izenačeni, kristjani bolj množično ne postavijo zase in zahtevajo, da se tudi njihov glas upošteva tako kot vse druge. Ko si že omenil referendum – v normalnih državah do takega referenduma sploh ne bi moglo priti, ker bi vlada v trenutku ko bi na silo po hitrem postopku sprejela LGBT zakonodajo, odletela zaradi nekaj stotisoč razjarjenih državljanov pred vrati vladne palače. Govorim o normalnih državah, kar zame recimo VB, Švedska ali Nizozemska nikakor niso – vsaj ne dokler se bojijo svobodno govoriti, pisati in gibati v lastnih državah.

 • Sredinec

  Bi bilo bolje, če ne bi vpletal budizma, kajti potem v isti sapi hvaliti krščanski pluralizem… Očitno kričeče žalostno nepoznavanje budizma ali pa (spet) intelektualno deplasirano zavajanje… Buda pravi: ‘Ne verjemi mi’ … Kaj je lahko bolj pluralnega?

  • Ruggedplant

   Pri tvojem odghovoru se mi pojavlja vprašanje: veš manj o krščanstvu ali budizmu, da take pišeš. Veš, budizem ni le tisto instantno new age klamfanje, ki ga zahodnjakom tako množično prodajajo jogiji z vzhoda. Ampak za to spoznanje je potrebno vedeti kaj o njihovi zgodovini in vseh vejah nauka – ne zgolj zenu.

   • Sredinec

    1. Mar to pomeni, da se strinjaš s tezo, da je krščanstvo bolj pluralno od budizma?Disagree.
    2. Za spoznanje budizma (s čimer se seveda absolutno ne morem pohvalit) prav znanje ni pomembno (katerokoli znanje). Nič boljši budist nisi, če poznaš zgodovino budizma. Boljši budist si s poznavanjem sebe, ne pa budizma.

    • Ruggedplant

     1. Ko govoriva o pluralnosti, je najbrž govora o družbi. In ker se budizem bolj kot z bližnjim ali skupnostjo ukvarja s človekom samim, je dokaj brezpredmetno govoriti o njegovih pogledih na družbene pojave.
     2. Drži. Si se pa v svojem prvem komentarju dotaknil družbenega aspekta budizma (čeprav se ta s slednjim zavestno ne ukvarja kaj dosti) in tega lahko torej presojamo le posredno – glede na prakso družb kjer je večina prebivalstva budističnega. In če te ne poznaš, težko sodiš.

 • Vladimir Veligor

  Krščanstvo je kuga narodov in organizirana hinavščina.

  • rubec

   Upam da živiš za Bežigradom.

  • Franc Šink

   Ne žali moje vere!

 • hibernacija

  Ja drži, ampak ne na račun katolikov, ki so preprečevali napredek in zažigali knjige, temveč zaradi protestantizma!?

  • rubec

   Kaj če tebi stara knjiga bebec saj vidim da si dosedaj prebral kvečjemu kakšno od sestre Vandeline.

  • Ryuk

   Kaj pa v Italiji, kjer sta se zgodila humanizem in renensansa? Tvoj komentar ne pije vode.

  • Ruggedplant

   Takorekoč celoten evropski napredek na področju znanosti, umetnosti, jezika in teologije od antike dalje lahko z redkimi izjemami pripišemo katolištvu. Protestantizem je sicer vnesel posebno delovno etiko, mentaliteto, ki je med drugim porodila tudi kapitalizem, to je pa več ali manj vse kar je pozitivno od njega. Lutru sicer ne vem čemu pišeš kakršnekoli znanstvene zasluge, Trubarja pa ne bi bilo, če pri nas ne bi bilo katoliške cerkve – ta ga je namreč izšolala, vzgojila in tudi zaradi nje je postal eden večjih Slovencev.

   Krajše: nimaš pojma, pa si vseeno glasen.

 • rubec

  Na naši slovenski zemlji je doma krščanstvo in nikoli ne bomo dovolili vpad tujih religij. Včeraj smo lahko videli kako nekatere države zlahka pokleknejo, ko sta pred kamero na gradbišču neke đamije pri belem dnevu dva kriminalca eden celo iz Zagreba razlagala o svetli bodočnosti ki jo prinaša multikulturnost. Sem pa prezrl v kateri kvazi državi se je to zgodilo, ker sem med prispevkom po nerodnosti razbil televizor.

  • aktarian

   Prav je da se Slovenci vrnemo k koreninam in zavrnemo od tujcev vsiljeno religiojo ki izvira iz Bližnjega vzhoda. Recimo odločen NE! Jezusu in vrnimo Svarunu slavo in čast ki mu pripadata.

   • Ruggedplant

    Je s tabo vse v redu?

    • aktarian

     Seveda je. Jaz sem samo proti temu da Sloivenci sprejhemamo od tujcev vsiljene religije ki prihajajo iz Bližnjega vzhoda. Pa naj nam jo vsiljujejo Franki, Nemci ali Arabci.

     • Ruggedplant

      Slovencem krščanstvo ni bilo nikakor vsiljeno pač pa smo se zanj odločili prostovoljno, pa tudi pragmatično zaradi zavezništva z Bavarci brez katerih bi nas takrat Avari povozili in po vsej verjetnosti izbrisali kot narod. Bratenje s severnimi sosedi (lahko jim rečeš tujci -slabšalno kolikor hočeš) nam je zgodovinsko prineslo gospodarski in kulturni razvoj kakršnega južni Slovani niso imeli, krščanstvo pa je dalo našemu narodu (poleg povezave z Evropo) tudi pravo enotnost in identiteto v kulturi, jeziku in veri. V trenutku, ko je začel komunizem iz slovenskega človeka nasilno iztrebljati krščanstvo, je drastično upadla narodna zavednost do stopnje, ko je danes biti Slovenec nekaj sramotnega, govoriti zborno slovensko nekaj “piflarskega”, biti kristjan nazadnjaško, spoštovati slovensko kulturo pa “zahojeno”.

      Če pa te že moti Bližnji Vzhod – gre za zibko vse zahodne civilizacije ki jo poznaš – obstajalo je že daleč pred antično Grčijo in dalo filozofske in znanstvene temelje takorekoč vsemu s čimer se danes lahko pohvalimo.

     • aktarian

      Kot sem rekel, tuja religija vsiljena od tujcev. Ni slabšalno, Slovenci smo Slovani, vsiljeno pa nam je bilo s strani drugih narodov. Cerkev je pa potem začela smatrati krščanstvo za slovensko religijo in “pozabila” na to kako nam je bilo vsiljeno.

     • Ruggedplant

      Še enkrat in upam, da zadnjič: krščanstvo Slovencem NI BILO vsiljeno, saj smo ga sprejeli sami, povsem prostovoljno, med prebivalstvom pa se je oprijelo zelo hitro in v večji meri kot v ostalih primerljivih deželah. Misijonarji so namreč naše slovenske navade in vrače preoblikovali v krščanski etos in simboliko, ki se je takoj organsko vrasla v slovenskega človeka. Krščanstvo namreč v univerzalnosti svojega nauka nima nič tujega, zato je doma po vsem svetu – tudi tam kjer je prepovedano z življenjem.

      In ne, Slovenci nismo nikakršni Slovani, ampak smo potomci Venetov, skupnosti starejše od Slovanov, ki se je takrat raztezalo čez pol današnje Evrope. Izraz Slovani se je oprijel kasneje in danes je lahko med dvema Slovanoma takšna razlika kot med dvema Azijcema – skupnega nimata ničesar razen določenih značilnosti v jeziku. In ne, Slovenec ni imel enakih bogov kot vzhodni ali severni Slovan, so se pa vse te stvari z mešanjem prebivalstva počasi spreminjale in poenotile. So tudi recimo Čehi zate “tujci”?

     • aktarian

      Krščanstvo JE bilo vsiljeno, pa naj si Cerkev še tako prizadeva to dejstvo pomesti pod preprogo.

      Kar se pa tiče Slovanov, mi tzo smo, ne glede na to kakšne zgodoviske revizije prihajajo iz vrst raznih kvazi zgodovinarjev.

     • Ruggedplant

      Ponavljanje ene in iste floskule kot so jo ponavljali tvoji ideološki predniki krvavih rok ne bo nič pripomoglo k teži tvojih komentarjev ali nivoju debate, svetujem ti da v nabor argumentov dodaš še vsaj 2 malo manj prežvečena, pa bo že napredek. To, da krščanstvo NI bilo s strani Cerkve vsiljeno ne v Sloveniji, ne v Južni Ameriki in še marsikje, ni doktrina Cerkve (če bi bila, le kako bi ti zanjo vedel, saj nima svojih medijev in kapitala za pranje možganov kot tvoj materialistični bog), pač pa znanstveno potrjena zgodovinska dejstva, ki pa so očitno prekompleksna in prezahtevna za široke množice, ki so bile desetletja pumpane s protikatoliško agendo (celoten anglo-ameriški svet showbiza od glasbene, do filmske in poljudoznanstvene sfere). Dokumenti tako na laž postavljajo celo vrsto mitov, ki so jih lažnivi jeziki raztrosili po svetu – od množičnosti nasilnega pokristjanjevanja, do neupravičenosti in zločinskosti križarskih vojn, inkvizicije, množičnosti zažiganja čarovnnic, vatikanskega sodelovanja z nacizmom itd…
      Ampak po tem, ko si videl n filmov, n historychannel dokumentarcev in v šolanju prebral n učbenikov s propagandno vsebino, se ti seveda zdi prehudo, da bi moral vse te mite ovreči in si svetovni nazor zgraditi znova na podlagi resničnih dejstev podprtih z dokazi in predvsem lastno zdravo logiko.

     • aktarian

      Seveda, za ljudi kot si ti je nastal problem kako naj se bojujejo proti naslinemu širjenju islama in obrambi krščanskih vrednot Evrope če pa se je krščanstvo širilo na enak način. Tako se pač popači zgodovino, malo prikrije, malo zanika, malo laže in smo kjer smo.

     • dob

      Predstavljajte si, da starša živita ločeno. Otrok je zdaj pri enem, zdaj pri drugem. Ko je pri očetovih, ima vse. Očetova familija je bogata, igrač koliko hočeš…. Ne vidijo pa radi, da omenja mame. Takrat stisnejo ustnice in se obrnejo stran od njega.

      A v njegovih mislih je vedno tudi njegova mama. Nima dosti denarja, ves čas mora delati, da preživijo in nima dosti časa zanj. Toda v mislih je vedno z njim, tudi tedaj, ko je pri očetovih sorodnikih. Še posebno tedaj. Morda zato, ker tam “ni popularna”.

      Ko ga mama zagleda na vratih, ko se vrača z dela in jo on čaka, ga tesno objame. Potem ga drži v naročju in ga sprašuje, kako mu je bilo čez dan. Reče mu ljubček moj mali, rada te imam do lune, trikrat okoli nje in potem nazaj sem in v tvoje srce. Moja mama pozna čarovnije, ki jih nihče drug ne pozna!

      Rad bi, da bi oče bil z mamo. Da bi bili skupaj. Da bi jima oče pomagal. Morala bi biti skupaj tako, kot sta vedno v njegovem srcu in v njegovih željah. Je to kakšna religija, kar ima on v srcu?! Ali pa je przno upanje. Brez tega upanja se počuti raztrganega v sebi, občutek je neznosen. Želi si biti cel in cel bo, ko bosta starša skupaj.

      Kako težka naloga za otroka ločenih staršev! Nekoč je njuna ljubezen bila ENO in iz nje je on nastal. Tako je postal smiseln, zdaj pa je razdeljen…. Če je pri Materi, je težko, toda brez Nje ne more. Če hoče videti Očeta, mora prej umreti in telo pustiti Materi, ki mu ga je dala. ne more ga odnesti s sabo, ponj se lahko le vrne, ko pride nazaj k Njej. Tako živi. A včasih le “živi”.

      V Očetovini pravijo, da je rad imeti Očeta vera in dolžnost otrok. Za pripadnost Materi pa pravijo, da je poganstvo. Praktično, da je biti pogan izdajstvo.

      Toda biti pogan pomeni samo to, da imaš Mater rajši od Očeta!!!
      Je to kakšen greh, vas vprašam, je to sploh kakšen greh???

      Moj Bog je pogan! Mater ima tako rad… tako rad…. do lune in trikrat okoli nje in spet nazaj do našega srca! Tako zelo. Ma kdo kaj proti temu?

      Zato sem cel! V srcu živim v dveh svetovih hkrati in bom spravil Očeta sem.

  • totex39

   Škoda televizorja za ta dva kriminalca.

  • radames

   Malo lepila in zlepi nazaj!

 • totex39

  Multikulti v Nemčiji se že uresničuje. Za delo v gradbeništvu pripravljajo 100.000 musličev, ki bi delali za 1 eur-ov na uro.Odpuščenih naj bi bilo nad desetisoče evropejcev. To mi je povedal prijatelj, ki dela v Nemčiji, baje imajo pravo “hajko”.

  • Breiva

   Čista neumnost!
   Minimalna plača v Nemčiji je po zakonu 8,5 evra na uro bruto ali 1.473,00 EUR na mesec od Jan. 2015 dalje.

   • totex39

    Glede dela in zaradi muslimanov so drastično spremenili zakon, pa mislim da se mi ne bi lagal v igri je baje okrog 20.000 Slovencev.

    • pokvarjeniSvet

     torej spreminjajo tako na hitro zakonodajo ??

     saj pravim sionisti djajo udarec…sedaj je na nas ali bomo te bandite presekali in naredili red…ali pa nas bodo uničili v Evropi.

     • totex39

      Tudi jaz sem radoveden, če bo to pri njih vzdržalo ali pa bo kaj “poknolo”.

     • Breiva

      Ta človek fantazira in ni,a pojma., misli, da v Nemčiji spreminjajo zakone tako hitro, ko pri naše komunjare.

      Nemčija je stabilna država!!! Pred spremembo zakona v Nemčiji o njem diskutirajo vsaj dve leti, ali pa še več. O zadnji spremembi zakona o minimalni plači, se pravi povišanju na 8,5 evrov na uro so diskutirali vsaj 10 let.

     • Unikatna

      Nič ne fantazira. Nemčija bo naredila vse, da jih spravi delati. Nekaj bo pokrila EU, nekaj država…tako, da bodo dobili enako plačo kot vsi ostali, le da ga bo delodajalec plačal le 1€ na uro.

  • Unikatna

   Jaz ti verjamem, da se bo to zgodilo. Če nekomu plačajo vse od stanovanja do hrane, bodo pa ja delali za 1 € na uro. Vprašanje kako dolgo?

 • dob

  >>Ivan Štuhec: “Združena Evropa je
  krščanski koncept”<>Krščanstvo je izvorno vera, ki lahko uporabi kulturo,
  socialne, gospodarske in politične okoliščine za svoje oznanjevanje. Njen
  temelj pa je vera v Jezusa Kristusa, je jasen Štuhec.<<

  Jezus je eno od imen Božjega Srca, ki se manifestira na tem planetu.
  Krščanstvo je posledično ideja Božjega Srca, ki govori (svetuje) kako
  naj bo Stvarstvo organizirano, da bo v njem Človek srečen.

  Mnogo ljudi še vedno verjame, da je biti srečen prepovedano in da je iskanje sreče nekaj slabega.

  Ko govorimo o tem, v katero smer naj se Stvarstvo razvija, moramo v sebi imeti jasno
  predstavo, da je človek sam tvorec lastne sreče in sreče svojih sester in bratov.

  Srce je merilo.

  Tukaj sploh ne gre (več) za religijo kot eno od mnenj ali prepričanj. Ne gre za demokracijo. Gre za organski, utripajoči organ, ki vnaša življenje v večji organizem, nam poznan z imenom Božje Stvarstvo. V tem smislu celotno Stvarstvo in z njim planet, postajata veliko Srce. In v njem živimo.

  Nemogoče je živeti v Srcu in ne biti srce.

  Če se bomo etiketirali z nazivi, jih primerjali, in ne gledali vsebine, bomo zgrešili smisel. Smisel ni v
  tekmovanju in izločanju (ali-ali), temveč v združevanju vsebine (in-in). Še prej pa v njenem ustvarjanju, širjenju, priznavanju. Srce ni klovn temveč general. Srce je vodja!

  Zdaj denimo, je svetovna tendenca v brisanju vsebin. Predvsem v brisanju sledov o tem, kaj smo počeli.
  Nepovedani in nepriznani strah človeka in z njim počutje človeštva izvira iz strahu pred Očetovim
  vprašanjem:
  Kje so ostali moji otroci, nekaj jih manjka… Kam ste jih poskrili?
  Kaj, pred mano ste jih skrili?

  In tedaj bo strah še večji.
  Toda Srce bo govorilo za nas, reklo bo: Oče, oni so moji! Jaz zanje odgovarjam.

  Ne bo rekla religija, ne bo rekla ideologija, ne prepričanje in prav nobena fiolozofija nas ne bodo tedaj vzeli v bran!
  Srce se bo tedaj postavilo za nas in bo govorilo za nas. In ne bo dovolilo nikomur, da se nas dotakne. Niti Očetu!

  Oče to ve.
  Le mi ne vemo, ker ves čas dvomimo vase.

  • avtohtoni neandartalec

   Izvorna je Kabala, iz katere se je razvilo krščanstvo, kot ena od stranskih vej.

   • dob

    V svet gledam iz nekega mojega prostora v sebi, ki mi je domač, poln čustev in zato meni poznan.
    Zato mi je tudi nemogoče, da bi nekje tam zunaj ugledal nekaj, kar mi je do te meje tuje, da bi rekel: “Hej, to pa nisem jaz! Ali: tisto je nekdo drug, tisto je nekdo drug ustvaril, ne jaz!”

    Na ta način ne bom nikdar sprejel odgovornosti za pojave, ljudi, odnose med njimi, med živimi bitji, ne za okolje, v katerem živijo.
    Obenem to tudi pomeni, da mi bodo stvari ostajale nerazumljive in nerazrešljive, tja v neskončnost.
    To se mi ne zdi logično ali sprejemljivo. Pravzaprav se sam tako odločim! Rečem si: to mi ne bo sprejemljivo. Hočem vedeti! Nočem, da nekaj, kar je, ostane brez gospodarja in se počuti izgubljeno, brez namena in brez smisla.
    Če kaj obstaja brez smisla, to samo pomeni, da ga še ne najdem.
    Ima smisel! Nič ni brez smisla.
    Kadar sem dogovoren za nekaj, temu jaz dajem smisel.

 • Unikatna

  Jaz si takšne Evrope nisem želela in si je ne želim, kjer ti bodo tri velike države samo ukazovale kaj lahko in kaj ne smeš in kjer Bruselj pozna samo kaznovalno politiko, če ne gre vse po njihovih načrtih in ukazih. Ne želim si takšne združene EU, kjer na nemški TV, kvazi Sirijka rojena v Nemčiji, blebeta o prihodnosti Nemčije in požanje aplavz vseh prisotnih. Njene besede:” Nič več avtohtonega prebivalstva, nič več modrih oči, nič več blond las-to je prihodnost Nemčije. Tudi nošenje naglavnih rut itd.”

  Ob teh besedah ti zavre kri po žilah!!

  • pokvarjeniSvet

   še niti v tistih treh državah ljudstvo praktično ne odloča o ničemer, dejansko ozka klika ljudi vodi Evropo. Avtohtonost in domača kultura so zatirani nezaželjeni…samo čakam da bodo to prepovedali….medtem ko priseljenci iz drugih kontinetov predvsem iz BV in Afrike pa se nonstop promovirajo/propagirajo, vsiljujejo, če se kdo s tem ne strinja je rasist, nazadnjak, nestrpnež in sovražnik države….počasi boš šel že v zapor ali plačal kazen, ker drugače misliš kot diktatorji Evrope.

   Zavrnili smo ACTA, TISA….in nevem kere sporazume preko referendumov in sedaj nam že spet vsiljujejo TTIP…ki je praktično kopija prvih zavrnjenih sporazumov….če bi bili prava demokracija in volja ljudstva se po referendumu nebi smelo več vsaj 10 let ni več novega v tej smeri sprejemat kar se sporazumov tiče z ZDA….ampak ne ker smo v diktaturi…takoj ko se zbunimo in izkoristimo ljudske vstaje in referendume takoj banditi na oblasti izkoristijo in nam naprtijo novi škodljivi diabolični sporazum.

   Zakaj nam na vso silo, na vrat na nos vsilujejo to ?? če je to neškodljivi sporazum kot nam želijo amerofili zatrditi…kako to da pol delajo na skrivaj in ni vse JAVNO in jasno nedvoumno napisano v samem sporazumu za kaj se gre ?

   ravno sedaj so nam namerno spustili migrante da se vsa pozornost preusmeri v migrantsko krizo in je še manj možnosti za upor proti temu.

   multikulturitacija Evrope pa gre lepo po načrtu http://golden-dawn-international-newsroom.blogspot.si/2013/01/the-coudenhove-kalergi-plan-genocide-of.html

   Upam da se vsaj V4 in Avstrija odcepijo iz EU….pol pa da pride še do par izstopov med drugim tudi Slovenije z novo izvoljeno vlado.

   • Unikatna

    ++++

   • avtohtoni neandartalec

    Z avtohtonimi prebivalci Evrope smo delali slabše kot z indijanci, jih ja ni več.

    O moji Bogovi: – https://youtu.be/SBpNu4_TP9w

    • pokvarjeniSvet

     probaj to povedat v Izraelu, idi tja pa jim to propagando isto kot nam jo sedaj tukaj serviraš za naš, povej njim…bomo videli če boš še ostal živ !

     plačan ti prevoz do tja, če si upaš to tam doli rečti, če ti uspe plus če še prepričaš Vzhodno Azijske države da jih vzamejo, prisežem da vzamem prostovoljno migrante pod streho in jim nudim marsikaj, ker če bodo vsepovsod pol in ti osebno jih boš vse prepričal, pol bom vedel da imaš moč prepričevanja….do takrat bodo pa to zame vsiljene migraciji s slabimi nameni za nas Evropejce -nisem neumen, da bi verjel da je to naključje

  • avtohtoni neandartalec

   Če bi Evropo vodila Slovenija, bi v nekaj letih propadla, pandemija izbruhov duševne bolezni pa bi zajela cel svet.

   (alternativne dimenzije in potovanja v času so najstrožje prepovedana press)

 • pokvarjeniSvet

  Združena Evropa ni taka slaba ideja, samo NE nikoli v takšni obliki kot jo imamo danes !

  To je nedemokratična, komunistična, dekadentna, genocidna, ameriško kolonialna tvorba…to sploh nima ničesar za opravit z demokracijo, voljo ljudstva, s samostojno in suvereno Evropo…to je diabolična tvorba, kjer je namen škodovati narodom in biti ameriško/sionistični pudelj… ta tvorba ima 0% samostojni in suverenosti, to je današnja EU. Takšna EU v takšni obliki kot jo imamo danes si vsekakor nisem želel in verjamem da tudi ostali leta 2004 ko smo vstopili v EU nismo si želeli tega v takšni obliki.

  • avtohtoni neandartalec

   Predstavljaj si, da Evrope ne bi bilo, potem bi nam lahko v Sloveniji pomagal še edino Bog.

   • Ruggedplant

    eden redkih tvojih komentarjev s katerim se lahko 100% strinjam.

    • radames

     V nasprotju z dolgoveznostmi, je njegov komentar enovrstičen, strnjen in široko poveden.

 • avtohtoni neandartalec

  Dejstvo je, da so ti arabci čisto zmešani, že tisočletja se borijo zaradi nekih pravljic, ki jih nihče natančno ne razume, medtem iz njihove ideologije, mitologije in folklore odletavajo vedno nove bolj ali manj verske sekte, ene postanejo prave religije, ostale končajo na policah humanistične in filozofske ponudbe, iz katerih nastajo nove politične ideje in utopije.
  Dajmo enkrat Cesarju kar je Božjega in Bogu kar je Cesarjevo, poglejmo si še to alternativo,slabše kot je itak ne more biti, če ima pa zdaj Bog dovolj za piti in za jesti, Cesar odloča pa o življenju in smrti.

 • avtohtoni neandartalec

  Ponekod, če nisi krščen, ne dobiš niti paketa pomoči, ki jih itak financira država.
  Islam je radikalen, vendar je organiziran okoli dobrih želja in nasvetov za srečno življenje njihovega preroka, take hinavščine in zavrte zlobe, kot danes preveva krščanski svet, ni bilo nikoli v zgodovini človeštva. Kriv je pa Jezus, on nam to dela, verjetno bi rad, da na tem (edinem) svetu čim bolj trpimo.

 • avtohtoni neandartalec

  Kdor išče Boga tam, kjer je znanstvena skupnost raziskala in dokazala, da ga ZAGOTOVO ni, o čemer se lahko tudi vsakdo sam prepriča, je po definiciji nor. Škoda misliti, da ni res, znanost sicer res izvira iz ideje posameznika, vendar se v raziskave vključuje na milijone ljudi, ki praktično pretresajo vse aspekte nove misli in počasi omejujejo njeno pojavno bit, dokler se ne razvije eksperimentalno potrjena teorija, ki je nato splošno uporabna v industriji, kulturi, umetnosti… nenazadnje se zato spreminja podoba verske urbanistike v Evropi. Pa tudi zato, ker fronte običajno niso potekale na mestu verskih svetišč, Evropa pač ni ravna plošča, ki bi se jo dalo vsake toliko potlačiti z buldožerji, kar za arabski svet ne moremo trditi. So pa muslimanski templji zagotovo napredek od Egipčanskih piramid, počasi pa le lezejo naprej. Bomo videli kako dolgo bo stal Dubaj, grad iz peska, postavljen sredi gole puščave, muslimanski Las Vegas, gledam slike in nikjer ne vidim džamije.

  Ideološkega konflikta med nacizmom in komunizmom ni bilo nikoli, nacisti so bili povsem nedvoumno jasni, kdor se ni rodil pravim staršem, bo ubit, zasužnjen ali asimiliran. To so se pa iz Stare zaveze naučili, ki je skupna tudi Koranu.
  Komunizem temelji na ideji, da ni takih razlik med ljudmi in povsod najdemo dobre in slabe. Bog nima s tem nobene veze, redko koga zanima, ko gre za tlačenje, ropanje, zatiranje, maščevanje, nenazadnje za golo preživetje, za osebno zdravje in zdravo pamet.
  Enačiti nasprotja verjetno ni temeljno poslanstvo katoliških sekt, kdor to misli, ne razume Kristusovega največjega darila in poslanstva. Jezus je opravil svoje delo, združil je judovska arabska plemena, tega noben človek ne bo več razdrl. Ni pa nikoli omenjal možnosti, da bi enako povezal še preostanek človeštva, sploh tiste rase in posameznike, za katere takrat še vedel ni, niti jih ni nikjer omenjal, za krščane je bila pred Konstantinovo reformacijo planet Zemlja še ravna plošča, obdana z neskončnim morjem. Bolj zanimivo je, zakaj so Rimljani nasedli krščanskim apostolom, njihov zahojen in izrojen imperij je razpadel, Judovska naveza je preživela.
  Kaj pomeni biti zahojen, to se mi zdi v tem pogledu pomembno, zahoditi se nekam, odtavati v slepo ulico, s temi koncepti se soočamo še danes. Komunizem se je recimo zaštrikal, ne zahodil, saj niso izgubli kompas, ekonomija se jim je zrušila, ker so bili eni bolj enaki kot ostali.

  Rešitev je torej krščanski komunizem, ki bo nastal kot protiutež nacističnemu imperializmu, vsakemu katoliku po njegovih potrebah in zaslugah, na onem svetu.

  • Ruggedplant

   Ojej, kot bi bral kakšen partijski katekizem – laž na laž, palača.

   • avtohtoni neandartalec

    Nacisti niso pobijali ljudi kar vsepovprek ampak so imeli izjemno natančno določeno metodologijo in birokratski aparat, ki pa ne temelji na ničemer resničnem, zato je menda jasno, da se zelo nazaj držim, ko skušaj oblikovati dokaj strpno kritiko podpovprečne kolumne.
    Z neresničnimi stereotipi in bedastimi posplošenimi frazami, v debati pač nič ne pomagaš.

   • tramal

    Tega neandertalca že lep čas ne berem.Vedno sem moral na vc ko sem ga bral.

 • razerznak

  NOPE vidimo kako združena evropa lepo funcionira ( svedska, nemičja za nou let, …..) nope, eu mora razpadt

 • ljubinica

  “Dajte bogu, kar je božjega in cesarju, kar je cesarjevega.´ To je začetek sekularizacije,” meni dr. Ivan Štuhec.”
  Vsaj če citirate Sveto pismo, pišite besedo Bog z veliko začetnico ….
  (Se spomnim, kako je dr. Toporišič pred mnogimi leti v predavalnici mimogrede omenil:” Ateisti mislijo, da bodo Boga naredili manjšega, če bodo besedo pisali z malo začetnico ….”

  • tramal

   Mislim da je dal bog zastopiti,da je božje ali pa od hudiča.Druge poti ni.

  • Nova24TV Mod 2

   Najlepša hvala za opozorilo, lektor spregledal, popravljeno.

 • ljubinica

  Zakaj noben slovenski teolog npr, dr. Stres ali dr. Štuhec ali kdo drug ne napiše podobne knjige, kot je tale: Finding Truth: 5 Principles for Unmasking Atheism, Secularism, and Other God Substitutes http://www.amazon.com/Finding-Truth-Principles-Secularism-Substitutes/product-reviews/0781413087/ref=cm_cr_arp_d_viewpnt_lft?ie=UTF8&showViewpoints=0&sortBy=recent&filterByStar=positive&pageNumber=1#R1KD4Q8TQ95AR
  V poljudnem jeziku napisana knjiga, ki daje argumente, s katerimi se kristjani lahko zoperstavijo “argumentom” ateistov ….

  • Ruggedplant

   Oba moža sta napisala kar nekaj knjig, ki dajeta ogromno odgovorov na tvojo tematiko, sta pa oba imela tudi kar nekaj predavanj povezanih s tem in ti priporočam, da se kakšnega udeležiš dokler sta še aktivna. Na Nikodemovih večerih je bila ta tema tudi že obdelovana in ksreči imamo v Sloveniji kar nekaj teologov in filozofov, ki so takih težkim razpravam kos.

   • ljubinica

    Take knjige, kot je zgoraj navedena, v slovenščini ni.
    Knjige, ki bi šla v frontalni spopad z ateizmom.

  • avtohtoni neandartalec

   Poskusi poiskati kakega in nam demonstriraj moč te teološke misli, me zanima, če lahko utemeljeno zagovarjam paradoks in torej zmotno razmišljanje.

 • Unikatna

  Bom kar tu delila..

  Ashin Wirathu – budistični menih in duhovni vodja burmanskega protiislamskega gibanja
  https://www.facebook.com/SlovenijaZavarujMeje/photos/a.890270954355819.1073741833.883280435054871/1009278272455086/?type=3&theater

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!