Ivo Boscarol je prostovoljnim gasilcem nakazal 1,47 milijona evrov: Mu bo Kordiš sledil in doniral vsaj eno poslansko plačo?

Ustanovitelj družbe Pipistrel Ivo Boscarol (Foto: STA)

Podjetnik in ustanovitelj podjetja Pipistrel Ivo Boscarol je dokazal, da je mož besede. Izpolnil je namreč obljubo, ki jo je dal, ko je na Krasu divjal največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, ki je zajel kar 3705 hektarov površin, in nakazal podvojen znesek nagrade, nakazan s strani slovenske vlade.  1,47 milijona evrov se je tako znašlo na računu Gasilske zveze Slovenije. Sredstva pa bodo razdeljena med organizacije prostovoljnih gasilcev na podlagi kriterija sodelovanja prostovoljcev pri gašenju požara.

Ko je od 17. julija do 1. avgusta divjal požar na Krasu, so bile vse oči uprte v grozljivo dogajanje. Tedaj se je podjetnik Ivo Boscarol odločil, da prispeva svoj kanček v mozaiku in gasilcem nakaže donacijo v zahvalo za njihov trud.

Boscarol želi, da bi donacija predstavljala vzpodbudo, da bi gasilci zdržali tudi naslednjič, ko bodo vladale peklenske hiše na razmere, ter da bi ta predstavljala motivacijo za prostovoljce, da bi se gasilcem pridružili. Nadeja se, da se bodo v luči donacije zavedali, da Slovenci cenimo, kar počnejo. “Donacija ni imela namena posegati v obstoječi način in koncept prostovoljnega gasilstva v Sloveniji ali ga spreminjati v plačane intervencije, ampak prispevati po svojih močeh ter motivirati tudi druge, da bi prispevali dodatna sredstva za motivacijo tistim, ki so s svojim trudom ohranili vsa človeška življenja ter prav vse hiše na Krasu. Uspeh brez primere, ki se ga Slovenci premalo zavedamo!”

Ustanovitelj Pipistrela meni, da so si brez dvoma zaslužili nagrado, ki je glede na njihov nesebični trud še vedno premajhna. “Verjamem, da jo bodo v društvih porabili na najbolj učinkovit način, da bodo lahko nadomestili uničeno opremo, nabavili novo ter bodo še bolje pripravljeni na nove intervencije,” je poudaril Boscarol. Ker je zbiranje podatkov o prisotnih gasilcih trajalo kar nekaj časa, se je vsem udeleženim upravičil za čakanje na donacijo. Pravi, da je bilo potrebno narediti koncept in legalno osnovo za samo nakazilo.

Požar na goriškem Krasu (Foto: STA)

Sredstva bodo razdeljena med organizacije prostovoljnih gasilcev
“Po prejetju potrebnih podatkov Gasilske zveze Slovenije je vlada sprejela sklep, da se za sodelujoče prostovoljne gasilske organizacije, ki so sodelovale pri gašenju požarov na območju Krasa, prek gasilske zveze zagotovi 1.470.034 evrov. To pomeni, da so za vsakega gasilca, ki je na požarišču delal do osem ur, namenili 63 evrov na dan oziroma 94,5 evra na dan za vsakega gasilca, ki je delal več kot osem ur na dan,” je pojasnil po poročanju STA in dodal, da je tako nastala osnova za donatorsko pogodbo s prejemnico (Gasilsko zvezo Slovenije). 24. oktobra so bila tako nakazana sredstva v višini 1.470.034 evrov. V skladu s pogodbo bo gasilska zveza sredstva razdelila med organizacije prostovoljnih gasilcev na podlagi kriterija sodelovanja prostovoljcev pri gašenju požara.

Boscarol je skupaj s hčerko Tajo zaključil z izplačevanjem donacij v skupni višini 30 milijonov evrov iz kupnine Pipistrela. Sredstva so bila delno namenjena zaposlenim v Pipistrelu, delno pa za projekte širokega družbenega pomena. Glede donacije za izgradnjo zdravstvenega doma Ajdovščina in večnamenskega intervencijskega centra s helikopterjem, ki bosta predvidoma zaživela leta 2025, sta izpostavila, da si želita, da bi ta prispevala k hitrejšim intervencijam na večjem območju Primorske in da bi bilo mogoče že na samem začetku preprečiti požare v razsežnostih, ki smo mu bili priča na Krasu.

Sara Kovač