[Drugorazredni]: Hudo bolna Vladimira dobiva hrano po cevki – ZZZS ji je zdaj odrekel pomoč patronažne sestre – Čeprav ji prsti odmirajo, se mora na infuzijo priklapljati sama

Foto: Nova24TV

Vladimira Gašperčič ima hudo bolezen, prsti so otrdeli, na ZZZS pravijo, naj sama poskrbi zase. Foto: Nova24TV

V torkovi oddaji Drugorazredni je raziskovalni novinar Luka Svetina  predstavil tragično zgodbo Vladimire Gašperšič iz Novega mesta, ki zaradi hude bolezni dobiva hrano po cevki, vendar ji je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije po enem mesecu pomoči na domu odrekel pomoč patronažne sestre. Gospa živi s 500 evri pokojnine, najemnina za stanovanje pa stane 320 evrov. Težko se prebiva iz dneva v dan, na ZZZS ji svetujejo, naj si zdaj kar sama plača oskrbo na domu, hkrati pa jo pri vsega 62. letih pošiljajo v dom za upokojence. Pomoč na domu bi Vladimiro stala skoraj 1000 evrov na mesec, kako bo zdaj preživela, še sama ne ve. Omenjena zgodba je še eden izmed črnih madežev slovenskega zdravstva, ki mu niti pod novim ministrom Alešom Šabedrom ne kaže kaj prida bolje. Izbrana zdravstvena elita služi milijone, preplačuje se zdravstveni material, milijoni iz zdravstvene blagajne odtekajo neznano kam v davčne oaze, iz njega se financirajo celo provladni mediji, kot je tednik Mladina. Ne ostane niti malo drobiža, da bi drugorazredni, kot je Vladimira Gašperšič dostojno živeli v jeseni svojega življenja. Prepuščeni so na nemilost in nerazumevanje slovenskega zdravstva.

Vladimiri Gašperšič so zdravniki diagnosticirali sistemsko sklerozo v letu 2004. Gre za bolezen veziva v koži, ki postane trda in sklerotična. Pojavlja se v različnih oblikah; občasni napadi hude bledice prstov, zlasti na rokah, včasih tudi uhljev in nosa; občutijo se kot mravljinčenje, kot bolečine. Prizadeta je koža rok, obraza, nog. Koža je napeta, usta majhna, nos špičast; razvije se značilen »ptičji« obraz. “Tukaj imam kalcinacije. Blazinice začnejo ven teči. To me tako boli. Zdravil imam 20 na dan,” potarna Vladimira, ko jo ekipa Drugorazrednih obišče na njenem domu.

Preživlja se s 500 evri pokojnine. Najemnina stane 320 evrov. Ostalo zapravi za najbolj nujne potrebe. Sama želi biti izobražena ter imeti stik z zunanjim svetom, zato potrebuje tudi internet. “Brez interneta ne bom. Zakaj bi bila? Stik s svetom moraš imet. Pa ni poceni. Moram vedeti, kaj se dogaja. Bolna sem, neumna pa ne.”

Foto: Nova24tv

Na zavarovalnici so ji predlagali, naj pri 62 letih preprosto odide v dom za ostarele. Foto: Nova24TV.

Sedaj ji pomaga hčerka, ko ima čas
Vladimira je ekipi Drugorazredni pokazala tudi na desetine škatel zdravil, s katerimi preživi. Dobiva parentalno prehrano. “V hladilniku imam še magnezij. To je treba z iglo špricat, pa z iglo je potrebno to noter dat. To je treba narazen dat. Pripravi se zmes. Potem pa je potrebno še pripravit sistem.” Bila je operirana, tako da dobiva zdravilo preko cevke direktno v veno.

Na vprašanje, kdo ji pomaga pri hranjenju preko cevke (na cevko jo je potrebno priključiti vsak večer pred spanje in odključiti zgodaj zjutraj), Vladimira odgovarja takole: “To je doslej delala patronažna sestra. Sedaj pa, ko je ni več, pride hčerka. To, kar moram dobivati, bi moralo biti vsaj za tri dni. Vse to mora biti posebej. Posebej hladilnik, tam od 2 do 8 stopinj, da shraniš notri. Najboljše pa bi bilo, da bi bilo vedno pripravljeno. Vendar ni.”

Odgovor ZZZS (Foto: Nova24tv)

Odgovor ZZZS (Foto: Nova24tv)

ZZZS ji je nehumano odrekel pomoč patronažne službe
Glede na njeno bolezen, s svojimi rokami in prsti, ki jih komaj premika, bi morala dobivati pomoč patronažne sestre, saj po navodilih zdravnika tega sama ne sme početi, saj bi napaka lahko vodila v zaplete, okužbo in smrt. A zdaj so ji pomoč pred nekaj dnevi ukinili. Odgovor Zavoda za zdravstveno zavarovanje je bil brez trohice socialne empatije do hude bolnice: “Patronažna služba je dolžna prevzeti skrb za oskrbo bolnice toliko časa, da se njene oskrbe nauči eden od svojcev. Dejstvo, da svojci ne morejo aplicirati prehrane (časovno in krajevno) in drugi socialni faktorji ne morejo biti razlog  za časovno neomejeno nego patronažne službe na domu iz sredstev ZZZS.  Ker ste izpostavili težavo, da svojci nimajo vedno časa, da opravijo aplikacijo parenteralne prehrane, za kar pa jih je zdravsteni sistem usposobil, predlagamo uveljavitev drugih načinov zagotavljanja socialne pomoči v sklopu Centra za socialno delo- organizirane laične pomoči domu ali domske oskrbe oz. v okviru možnosti pridobitev dodatka za postrežbo in nego.”

Foto: Nova24tv

Foto: Nova24tv

Postopke bi moralo izvajati strokovno izobraženo zdravstveno osebje. Ob tem pokaže televizijski ekipi Drugorazrednih postopek, kako poteka njena vsakodnevna oskrba. Kdo to počne, ko hčerka nima časa? Hčerka prihaja namreč samo zvečer, zjutraj mora biti zgodaj v službi, otroke mora peljati v vrtec? “Sama,” potihoma in obotavljajoče se prizna Vladimira. Pa ne bi smela, to je smrtno nevarno. “Vse, kar tu piše, bi moralo izvajati zdravstveno osebje. Nevarno je. Lahko pride do zastrupitve. Mora biti izredno sterilno. Lahko pride do zastrupitve, do sepse. Speljano je direktno v veno. Potem pa direktno v srce. Tu se ležem na posteljo. Potrebno je vse razkužiti. Potem pa špricam notri in vbrizgat notri. Potem pa se pripravlja hrana in se priklopi na to (pokaže na cevko). Narihtam kolešček na 150 in teče. Pripravim mi vsak večer hčerka. Zjutraj je potrebno odklopiti. Pa tega sploh ne bi smela delati. Sama odklopiti,” še pojasnjuje Vladimira.

Vladimira dobiva le 500 evrov pokojnine. Najmenina za stanovanje jo stane 320 evrov na mesec. (Foto:Nova24tv)

Vladimira dobiva le 500 evrov pokojnine. Najmenina za stanovanje jo stane 320 evrov na mesec. (Foto:Nova24tv)

Obrnila se je na Rdeči križ v Novem mestu, kjer so bili nad obnašanjem ZZZS šokirani in so jo že obiskali na domu. Skupaj z Onkološkim inštitutom, kjer prav tako ne morejo verjeti, da je zavarovalnica njihov predlog za dnevno patronažno oskrbo na domu zavrnila, sestavljajo pritožbo. A na ZZZS vztrajajo, da patronažne sestre plačali ne bodo in naj se – preprosto znajde sama. Če ne gre drugače, naj ponoči odhaja v dom za ostarele. Pa čeprav je stara samo 62 let.

Zgodba Vladimire Gašperšič je neverjetno tragična. Uči pa nas, da lahko samo upamo, da nas zdravje ne bo pustilo na cedilu. Država nas verjetno bo.

Luka Perš

 • SIMON ROZIC

  Grozljivo! Žalostno! Morbidno!
  Sem radoveden, koga bi z zlatimi cevkami in z vsaj tremi profesionalnimi
  izbranimi, visokvalificiranimi sestrami oskrbovali, če se mu kaj takega dogodi?
  Vprašanje je lahko : tistega, ki sovraži Slovenijo in Slovence, ki mu Slovenija ni
  bila nikoli opcija ampak samo krava molznica ! ….zdaj veste!

 • RATATA

  Da je je zzzs to odrekel je kriv mrdrndorfr, ker je porabil milijon za zdravljenje na otorinolaringologiji

 • šmentanamuha

  Pa kaj, važno je, da imajo ilegalni migranti hitro in učinkovito oskrbo (zdravstveno in drugačno).

 • Žiuc

  Že skoz tukaj gor tulim, da imajo v tej državi, od nekdaj, režimci (beri: partijci) vse privilegije, tudi v zdravstvu. Oni nič ne čakajo v vrstah in imajo takoj na razpolago vse kvalitetne zdravstvene storitve. Ostali pa visimo v čakalnih vrstah in smo deležni zelo okrnjenih zdravstvenih storitev. Državno zdravstvo v nedemokratičnih državah pač funkcionirajo tako in nič drugače.

 • Capi Talec

  Drugorazredni? Kaj bi šele zasebno zdravstvo povzročilo drugorazrednim hendikepirancem. Kot v naravi, samo najkvalitetnejša genetika preživi.

  • Žiuc

   Zdravstvo NI socialna ustanova! Za tiste, ki si ne bi mogli privoščiti zdravstvenega zavarovanja za najbolj zahtevne zdravstvene storitve, bi tukaj morala biti “socialna država”! Tako pa vsi plačujemo enako, enako kot dobro plačani režimski prasci, pa samo oni dobijo za tisti “drobiž” vse najboljše, za druge pa bolj švoh. Ni reda !

   • Capi Talec

    Zatonaj Nova24 opredeli drugorazrednost, tako pri zdravstvu kot pravosodju in drugih sferah sistema.

  • Marija

   Pri zasebnikih bi dobil tisto kar bi placal.Tu si pa že 3x placal pa dobis kakšno storitev.To vem iz lastnih izkušenj pri zasebniku nisi stevilka,pa si tuci lahko drugorazreden.Va še očitno ni jasno,da smo vse sgoritve že veliko preplačali nič ni zastonj.Samo vprasajte kam gre denar od prispevkov delavcev in delldajalcev vszki mesec in še dopolnilnega zavarovanja?Upam,da veste da plačujete lepo življenje goljufov.

   • Capi Talec

    Razlago zasebnega zadrži za drugega oz tretjega od večine ljzdstva. Sem za zasebno podjetnistvo in močno konkurenco, ki selekcionira kvaliteto od škarta.

  • macon

   Seveda, revček, ker ta trenutek umirajo bolni po par deset državah EU in zahoda z večinoma privatnim zdravstvom.

   No, ti bi mogoče res, ker si skozlan umski prikrajšanec za pod most.

   • Capi Talec

    Umirali so otroci v Slo z okvarami srčka ter tisti v ZDA, ki nimajo zavarovanja. Živlenje je kruto.
    Ti Kot desničar se pa odloči kaj boš od tiča ali miša, ker za socialističnega desničarja še nisem slišal. Ne tč ne mš. Prej sem te mel vsaj za siroto miško. Ono miško.

 • Franc Šink

  V sloveniji vse to moraš plačati sam, oziroma doplačati.

  • Franc Šink

   Ja madona kdo bo pa potem plačal naprimer davčne dolgove Jankovičevih.???

 • Unikatna

  Druga ne morem reči kot grozljivo kaj se dela z starejšimi bolniki! To je ta smrdljiv sistem z gnilimi plačami. Če bi si lahko, dokler so bili delovno aktivni, plačevali prispevek za starostno oskrbo, bi danes starejši ne bi imeli težav – nego in pomoč na domu.

 • Nšo-či

  Žalostna usoda. Neozdravljivo bolani so popolnoma odvisni od ljudi, ki jih imajo radi.

 • Olga101

  Za levičarske talibane, ki nam vladajo, je pomembno samo to, da spravijo denar od dopolnilnega zdravstvenega denarja pod okrilje ZZZS in s tem v roke Zemljariču in tovarišem iz Murgl!

 • Mademoiselle

  Grozno.. Takšni ljudje so včasih povsem odvisni od pomoči drugih, ki kdaj priskočijo na pomoč pri vsakodnevnih opravilih.
  Zadnje par dni mi ves čas hodi na misel tisti Vodeb, ki je hromel na faktorju, kako je treba zmanjšati razlike med revnimi in bogatimi. Ne vem s kod se je človek vzel, ampak niti z eno besedo ni omenil, da bi bilo treba mafijo vreči s trona. Niti z eno. Se strinjam, da gre včasih človeški pohlep do nerazumljivih mej, ampak v Sloveniji bi bilo s poštenjem na funkcijah že pol narejenega. Zdravstvo je že tak primer. Poleg tega je dajal zelo nerealne primere, da me je glava bolela. Pa bolje da sploh ne mislim na to, ker me bo spet.
  Skratka upam, da se za gospo najde rešitev. Dobro, da se objavlja takšne zgodbe, da vidimo na čem smo.

  • Capi Talec

   Še en/ena, ki ne ve kaj bi bil/a. republikanec/ka ali Obamov/a demokrat/ka.

   • Mademoiselle

    Jaz zase dobro vem kaj sem, sicer pa ti ni pomembno. Važno da ti veš, da si provokator brez argumentov. :)

    • Capi Talec

     Tako kot ti veš, da igraš na tem portalu nadpovprečno razumno ter premožno osebo. Sodiš pa med nepomembneže s slabo samopodobo.

     • Mademoiselle

      Hahahahahah :D nadpovprečno razumno in premožno. Prvo ste celo zadeli. :D zaključujem to debato z vami.
      Lp

     • Capi Talec

      Shizofreni smeh. Lp

     • Mademoiselle

      €€€.
      :D haahah.

     • Capi Talec

      Ni konec debate? Sem te zadel v srčiko resnice…”hihi..”

     • Mademoiselle

      Itak, posekaš v izvirnosti in z argumenti…Ne morem mimo tvojih idej, mojster besede! :D

     • Rožle

      Ta je uporabnik HUN ..psihopat prve klase ..
      ga dej samo na ignor

     • Capi Talec

      Možno da ima vsaj več jajc kot Rožle, se bo borila do konca.

     • Capi Talec

      Plesalke na drogu so pogumne atletinje oz kvalitetne fukačice. Nikdar ne bodo blestele v izvirnem raziskovalnem umu čaprav sem ter tja narava iztiri v anomalijo, da dokaže lastno raznolikost. Ti ravno na jackpotu nisi zadela kot te tudi strela z jasnega ne bo “ruknla” v kapaciteto tikvice. Lp

  • Nšo-či

   Zdravnik preprosto zapiše – paliativna oskrba na domu, podporno zdravljenje na kliniki. Nikogar ne zanima, kako se bo neozdravljivo bolna oseba v taki situaciji znašla. Ta sistem pri nas preprosto ni zgrajen. Zanj nam manjka predvsem človečnosti. Izgubila se je v neskončni birokraciji.

   • Mademoiselle

    Ja, res je.

   • sodnikisozločinci

    Paliativna oskrba na domu v okviru zdravstvenega sistema sploh ne obstaja. Obstaja le v samoplačniški obliki, ki pa je praviloma dražja od domske oskrbe. Generacijo, ki bo začela odhajati v pokoj od leta 2021 dalje in je v velikem številu brez otrok, čaka od režima injekcija smrti, kar dobijo v ZDA najhujši zločinci. Vse to bodo propagirali kot največjo pridobitev humanistike in spoštovanja človekovih pravic pod imenom evtanazija, kar se je že začelo. Kaj pomeni za ta režim človek, ki je pošteno delal in izpolnil vse pogoje za upokojitev? Strošek, katerega se je treba čimprej znebiti, za ta namen pa skonstruirati pravno legalizirano obliko umora, oblečeno v spoštovanje človekovih pravic – evtanazijo, tako kot je bilo v nacizmu na primer pravno utemeljeno pobijanje Židov kot najvišja oblika humanizma. Tu se vidi pravi namen pravosodja, ki je v legalizaciji terorja vladajoče tolpe nad ljudmi, zaviti v zakone, namenoma napisanih na podoben način kot verske dogme.

   • Mojca pokraculja

    Nikogar ne zanima, kajti zdravniki vedo, da bodo svojci ali prijatelji , znanci že poskrbeli za bolnika. Sistem bi moral delovati vsaj v socialni službi. Ampak tudi tam, kot je razvidno iz pričujočega odgovora, namesto lastne iniciative in predvsem človečnosti, računajo izključno na svojce. V tem odgovoru jaz osebno zaznam absolutno nesramen birokratski način komunikacije. Nismo dolžni nuditi trajnostno oskrbo ! Zakaj pa ne ? Kje pa to piše ? In nenazadnje- briga nas, saj smo svojce usposobili, zdaj pa naj poskrbijo kakor vedo in znajo.
    Namesto da bi odgovorili:
    Kdaj vas lahko obiščemo, da vidimo kakšne so razmere pri vas.Radi bi ugotovili v kakšnem stanju ste, kako vam gre, da vam pomagamo še kako drugače, da uredimo vse potrebno in da zaprosimo za dodatek za pomoč in postrežbo.
    Se ne bi čudila, če bi na patronaži odgovorili, da bi bilo kaj takega nezakonito ! Pravila so pravila !

    • Mademoiselle

     Z vsem se strinjam. Oh, sociala je pa sploh nekje v jarku.

    • Nšo-či

     Ja..drži. Celo samo pogovor bi pomagal, ker pridejo trenutki, ko pozabiš, da moraš živeti vsak dan posebej in se v strahu pred prihodnostjo izgubiš.

 • Annet Tablice

  ubogi bolni ljudje, če nimajo srca kadar se gre za otroško zdravje kako malo mar jim je za starejše..svinjarija, kateri bi morali mi rečt , konec je!…ne bomo plačevali zdravstva

 • Margu501

  Kakšna gnila država, ko si barabe dnevno jemljejo tisto kar jim ne pripada, se tu sadistično izživljajo nad bolnico, kot da ni človek potreben vse pomoči. Barabe vse gledajo samo prek denarja.

 • sodnikisozločinci

  Nič čudnega za državo, katere pravni temelj je sistematični genocid:

  https://nova24tv.si/slovenija/slovenija-drzava-ki-temelji-na-umoru/

 • to_mi_delaj

  Da je vprašanje o migrantu, bi bilo vse takoj poskrbljeno.

 • Slovenec

  Sramota, migrantom bi vse dali, ker potrebujejo nove volivce. Za ubogo
  gospo in druge Slovence pa ni denarja.

 • Maja

  sem bila prepričana da tistih obvezni dodatek 40€ na mesec, ki ga plačuje 1.300.000 vsak mesec v Zavarovalnice… služi za nego in pomoč na domu ? sicer pa bo treba razmisliti, koliko je smiselno še jesti vse farmacevtske izdelke za podaljševanje agonije.

 • Balkica

  Grozno je biti star, hudo bolan in še reven povrhu! Sramota za ZZZS, h kakšnim bolnikom sploh hodijo patronažne sestre?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!