[Izjava leta] Kokaina si mnogi žal ne morejo privoščiti

Foto: STA/Shutterstock

“Večina jih ne živi od svojega posla in ima petje, igranje ali pa modo za nekakšen hobi, kajti od nekaj sto evrov, ki jih pri nas zasluži večina pevcev in igralcev, ter od sto do dvesto evrov, ki jih zasluži povprečna manekenka, da se napol naga sprehodi po slovenski modni pisti, človek ne more živeti, kot bi moral,” je v zaključku svoje diplomske naloge zapisala nekdanja misica in današnja Golobova spremljevalka oziroma partnerka Tina Gaber, ki je v nalogi obžalovala dejstvo, da si kokaina “žal ne morejo privoščiti vsi“.

Tina Gaber, slovenska vplivnica in aktivistka za pravice živali, danes znana kot spremljevalka predsednika vlade Roberta Goloba, je leta 2010 na Fakulteti za družbene vede diplomirala iz sociologije. V diplomski nalogi je obravnavala uživanje prepovedanih drog v slovenski estradi in prišla do ugotovitve, ki jo je v zaključku očitno razžalostila, saj je ugotovila, da je kokain predrag in si ga “žal ne morejo privoščiti vsi”, in da “človek ne more živeti, kot bi moral”, pri čemer je omenila bore zaslužke slovenskih estradnikov.

Načeloma si vsak pred zaključkom študija izbere temo za diplomsko nalogo, ki ga zanima. In Tino Gaber je očitno zanimalo uživanje prepovedanih drog med slovenskimi estradniki. V svojem diplomskem delu z naslovom “Bela estrada” se je namreč poglobila v svet droge, ki je po njenih takratnih ugotovitvah prevladovala na naši zabavni sceni. V diplomski nalogi se je Gabrova osredotočila predvsem na estradnike s sveta zabave in z nekaterimi od njih opravila tudi intervju, da je le dobila “informacije iz prve roke”. Po raziskavi in vseh anketah je Gabrova zaključila, da slovenski estradniki niso nič posebnega v primerjavi s tujimi estradniki, češ da gre za povprečne ljudi, ki napram tujim zvezdnikom služijo sramotno malo denarja. Tako malo, da si niti kokaina ne morejo privoščiti.

Image

“Večina jih ne živi od svojega posla in ima petje, igranje ali pa modo za nekakšen hobi, kajti od nekaj sto evrov, ki jih pri nas zasluži večina pevcev in igralcev, ter od sto do dvesto evrov, ki jih zasluži povprečna manekenka, da se napol naga sprehodi po slovenski modni pisti, človek ne more živeti, kot bi moral,” je zapisala nekdanja misica in današnja borka za pravice živali. Na Twitterju se je vsul plaz različnih komentarjev, vsi z enako visoko mero presenečenja nad izjavo Golobove spremljevalke.

Mentor omenjene diplomske naloge je bil profesor na ljubljanski fakulteti za družbene vede, Samo Uhan, za katerega se postavlja vprašanje, ali je diplomsko nalogo sploh prebral in kako je ta šla skozi strokovno sito. Profesor Uhan je sicer deklarirani zagovornik slovenske tranzicijske levice.

Samo Uhan, sociolog in profesor na FDV (Foto: Twitter)

Naključij ni
Gabrova je diplomirala leta 2010, v letu, ki je bilo tudi na politični sceni pestro glede “debatiranja” o uživanju drog. Bil je to čas vlade Boruta Pahorja in notranje ministrice iz vrst LDS Katarine Kresal, za katero se je po takratnem poročanju Politikisa po političnih kuloarjih že dalj časa šušljalo, da naj bi “bila že večkrat bela okoli nosu (beri: uživala naj bi kokain)”.

Nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, minister za promet Patrik Vlačič (Foto: STA)

Leto 2010 pa je bilo tudi leto ministrovanja nekdanjega partnerja Tine Gaber, Patricka Vlačiča, ki je bil takrat prometni minister, Gabrova pa lobistka. Tudi njemu se je v zakulisju pravilo “vlečič”.

Enkrat lobistka, vedno lobistka?
Ali gre za naključje, da je Gabrova ravno v tistem času našla “strast do preiskovanja uživanja drog na slovenski estradni sceni ali ne”, lahko bralec presodi sam, dejstvo pa je, da je bil nad spletom okoliščin in dogajanjem presenečen celo portal Vezjak. Ta je takrat zapisal, da je šlo za “številna navidezno kontingentna presenečenja. Če “google suggestions” za imenom Patricka Vlačiča kot prvo iskano besedo sugerira “kokain” (podobno kot pri Borutu Pahorju), Miss Hawaiian Tropic Tina Gaber te mesece nerodno lomasti po medijih in znanstveno razlaga spoznanja iz svoje diplomske naloge o prisotnosti drog v slovenski visoki družbi, kot da drugega strokovnjaka doslej o tem ne bi premogli. Lobistična akcija? Ker to še ni dovolj, novopečena sociologinja le nekaj mesecev kasneje prijavi svojo poslovno priložnost kot lobistka za promet (sic!) na isto KPK, znajde se na seznamu 28 ljudi, in to dvanajsta po vrsti. Smo prav prebrali? Smo,” je zapisal portal, ki je pojasnil takratno dogajanje med odnosom Gabrove in takratnega ministra, s katerim bi se dalo v njenem današnjem odnosu potegniti kar nekaj vzporednic.

Predsednik vlade in njegova zasebna spremljevalka (Vir: STA)

“Kar je resnično zoprno v tej zadevi, je bizarna pot gospodične, ki v trenutku T1 funkcionira kot misica, v zelo bližnjem trenutku T2 kot diplomirana sociologinja in strokovnjakinja za uporabo kokaina v slovenski estradi, v naslednjem, še manj oddaljenem trenutku T3 kot registrirana lobistka, zaradi katere ministrski predsednik prijavlja kontakte organom boja proti korupciji, minister, sicer bistveno bolj osebno povezan z lobistko, pa ne. Saj je vendar videti, kot da bi minister lobiral za sedanjo lobistko, ne obratno,”

je takrat zaključil.

Nekdanja registrirana lobistka pa danes bije boj za nutrije. Iz ozadja se je kar naenkrat pojavila v vladnem kabinetu, kjer ima zdaj podporo predsednika vlade pri vsem, kar se odloči. Še nedavno se je tako pridružila nevladnim organizacijam, ki so v ponedeljek predale skoraj 25 tisoč podpisov na Ministrstvu za kmetijstvo. Istega dne je še na svoji Facebook strani objavila video nagovor, ki pa je med lovci povzročil nemalo razburjenja. Prepričani so namreč, da omenjena ne razume vloge lovca v naravi in družbi.

Tanja Brkić