fbpx

Izvršni odbor CDI sprejel predlog SDS in Fidesza o demografski strategiji za EU, ki temelji na tradicionalni družini

Predsednika vlad Slovenije in Madžarske, Janez Janša in Viktor Orban. (Foto: Vlada RS)

Izvršni odbor Centristične demokratične internacionale v Bruslju je v petek sprejela predlog resolucije o evropski demografski strategiji, ki sta ga skupaj vložili madžarska vladajoča stranka Fidesz in slovenska stranka SDS, poroča Demokracija. V predlagani resoluciji je navedeno, da se število prebivalcev Evrope v primerjavi s svetom zmanjšuje. Medtem ko je sedanjih 27 članic Evropske unije leta 1960 predstavljalo 12 odstotkov svetovnega prebivalstva, je to razmerje zdaj padlo na 6 odstotkov, do leta 2070 pa naj bi se še naprej zmanjševalo, in sicer pod 4 odstotke.

Osnutek opozarja tudi na staranje prebivalstva celine, saj je delež starejših od 65 let v celotnem prebivalstvu dosegel 21 odstotkov, delež otrok, mlajših od 15 let, pa se je zmanjšal na 15 odstotkov. Zaradi zmanjševanja in staranja prebivalstva Evropa izgublja vpliv, konkurenčnost, gospodarsko moč in manevrski prostor “v novem svetovnem redu”, piše v dokumentu.

CDI (eden izmed podpredsednikov je tudi Janez Janša) želi z resolucijo izraziti zaskrbljenost zaradi resne demografske krize, ki je po njegovem mnenju eden najresnejših trenutnih problemov, s katerimi se sooča celina. Resolucija med drugim poudarja pomen ukrepov za krepitev tradicionalnega družinskega modela, poudarja, da mora družinska politika ostati v nacionalni pristojnosti in opozarja na dejstvo, da migracije ne morejo biti sredstvo za reševanje demografskih problemov.

Fidesz z voditeljem Viktorjem Orbánom je ena izmed evropskih zmernih desnih strank, ki se zaveda nevarnosti multikulturalizma in zaradi izrojenih humanitarnih idealov ne želi žrtvovati blaginje lastnega naroda.

V osnutku je zapisano, da obstajajo številne možne rešitve za zaustavitev upadanja števila prebivalstva, kot so gradnja sistemov podpore družinam, pomoč družinam, ki pričakujejo otroke, in krepitev skupnosti. CDI je “globoko prepričan”, da je družinska politika nacionalna pristojnost in da bi “tako tudi moralo ostati”.

Migracije se ne bi smele uporabljati kot orodje za reševanje demografskih izzivov, je zapisano v predlogu, ki EU poziva, naj “pri oblikovanju vseh politik najprej upošteva demografske vidike in vzpostavi mehanizme za izravnavo vplivov migracij na demografijo”.

T. F.