fbpx

Janez Janša in Bojan Pograjc pred tremi desetletji uspešna v triglavski Steni

Janez Janša in Bojan Pograjc sta na današnji dan pred tremi desetletji preplezala in prosto ponovila Skalaško smer s Čopovim stebrom. (foto: zasebni arhiv Bojana Pograjca).

Okrogli jubileji na Triglavu in okrog Triglava se kar vrstijo. Lani smo se spominjali 120 let Aljaževega stolpa, simbola vrha Triglava in simbola Slovenije, pred  dnevi, 10. avgusta, pa smo se spominjali 120 let od dne, ko so slovenski domoljubi odprli dom na Kredarici. Ravno v domu na Kredarici, ob prijetni družbi ob pohodu SDS na Triglav, pa se je Bojan Pograjc spomnil še enega datuma.

“Pred tremi desetletji, 17. avgusta, sva z Janezom Janšo preplezala in prosto ponovila Skalaško smer s Čopovim stebrom kot eno izmed legendarnih, velikih, klasičnih plezalnih smeri v severni triglavski steni, ki je med alpinisti imenovana kar Stena z veliko začetnico,” pravi Bojan Pograjc.

(Foto: STA)

(Foto: STA)

Čopov steber s svojo oceno VI+ po UIAA lestvici še danes predstavlja veliko željo plezalcev, a hkrati tudi izziv, kljub sodobnim načinom treninga. Tisoč metrov, kolikor je višina cele stene, pa od plezalcev zahteva odlično telesno pripravljenost.

Po treh desetletjih skupaj v Steni
Še danes aktivna gornika Janez Janša in Bojan Pograjc sta ta okrogli jubilej proslavljala po svoje – v triglavski steni. Ob zaključku tradicionalnega tabora Slovenske demokratske stranke v Lepeni in pohodu SDS na vrh Triglava sta tako na čelu vsak svoje naveze 6. avgusta opravila v Steni alpinistični vzpon po dobri, stari Slovenski smeri. Na Kredarici pa si nazdravila, takšna kot sta, asketsko, zgolj s šilcem borovničevca.

Jure Ferjan