fbpx

Janez Janša podpisal pogodbo z znano londonsko založbo za svoj zgodovinski roman!

Foto: STAfoto

Nekdanji premier in predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je z londonsko založbo IndieBooks podpisal pogodbo za svoj zgodovinski roman Beli panter, ki je v Sloveniji izšel konec leta 2014. Prva knjiga iz serije zgodovinskih romanov govori o nastanku Noriškega kraljestva kot odgovor na grožnjo rimske invazije.

James Humphreys, uredniški direktor IndieBooks, je o Janši in njegovi knjigi povedal: ”Janez ni samo velik pisatelj, ki nas želi popeljati v zanimivo zgodbo. Z njo nam ponudi vpogled v notranjost dogajanja in v avtoriteto sebe kot vodje v vojni neodvisnosti. Knjiga je sestavljena iz zapomnljivih likov in čudovitega deskriptivnega pisanja. Prav tako prikazuje slovensko politično dogajanje majhnega naroda, ki živi v senci svojih večjih sosedov.”

Foto: STA

Beli panter je prvi iz serije romanov, ki prikazujejo Noriško kraljestvo in ki jih od letošnjega poletja lahko pridobite v trdi vezavi. V njem najdete vprašanja ustanoviteljev plemenske zveze in spremembe, ki jih prinaša nastanek kraljestva. Janša v zgodbi dosledno sledi zgodovinskim dejstvom in prinaša oporo napeti in romantični zgodbi.

Beli panter, prva knjiga iz niza zgodovinskih romanov o Noriškem kraljestvu, prikazuje otroštvo in mlada leta glavnega junaka, njegovo družino, ljubezni in prijatelje, ki jih zaznamuje nastanek Noriškega kraljestva. Opisuje spremembe v življenju prebivalcev na prelomu 3. in 2. Stoletja pred Kristusom na ozemlju, kjer je danes Slovenija in sosednje države. Zahodno Sredozemlje tedaj obvladuje Rim, vzhodne obale Adrijanskega morja pa še vedno nadzorujejo Karni, Istri, Liburni in Dalmati. Pred nami v napeti, na trenutke mistični podobi zaživi kraljestvo, ki so ga Rimljani imenovali Regnum Noricum, njegovi prebivalci pa preprosto Norik. Beli panter je pripoved o življenju v časih, ko so zvečer po domovih še gorele oljenke. Potovalo se je peš, z vozovi in na konjskih hrbtih. Vse drugo − ljubezen in sovraštvo, strah in pogum, sočutje in brezbrižnost, zvestoba in izdaja − pa je bilo tako, kot je danes.

A. L.