fbpx

Janezu Stanovniku bi postavili kip na Orlov vrh, kjer župan Janković preprečuje ureditev domobranskega pokopališča!

Foto: STA

Neuspešni kandidat SD na zadnjih volitvah v DZ Marijan Križman, ki danes vodi Zvezo borcev, je podpisal predlog, da bi postavili kip Janezu Stanovniku. Tak predlog pomeni, če beremo med vrsticami, da bi Križman rad, da država plača izdelavo in postavitev kipa.

Njegova organizacija ali stranka bi lahko, če namen ne bi bil prevaliti stroške na davkoplačevalce, kip plačala in postavila sama v svojih prostorih. A to očitno ni namen.

Ker je Stanovnik politik prejšnjega totalitarnega sistema, ki nikoli ni bil izvoljen na kakšnih poštenih volitvah, je predlog sporen. Enako kot je bilo sporno poimenovanje ceste proti Stožicam po jugoslovanskem diktatorju Josipu Brozu Titu. Poimenovanje je zagrešil župan Ljubljane Zoran Janković, razveljavilo pa ga je ustavno sodišče. Demokratično izvoljena oblast ne sme častiti simbolov prejšnjega nedemokratičnega sistema, so odločili sodniki. Simbol prejšnjega sistema so voditelji tistega sistema, kar je bil tudi Stanovnik.

Domobranci nimajo pravice do groba?
V anketi “Kaj menite o predlogu Križmana, lahko odgovorite v anketi” je tudi možnost, da bi spomenik postavili v znak sprave na Orlovem vrhu, ker župan Zoran Janković zavrača predloge šefa vladne komisije za preiskavo povojnih pobojev Jožeta Dežmana, da bi tam uredili vojaško pokopališče in s tem brani povojno skrunjenje grobov in nasprotuje označitvi grobov mrtvih slovenskih vojakov. Ker so umrli in bili pokopani kot domobranci, nimajo pravice do groba in imena, je županova logika. Več o Orlovem vrhu lahko preberete tukaj: Dežman o skrunjenju grobov domobrancev na Orlovem Vrhu

Rezultati v okraju Koper, kjer je kandidiral Križman, so precej odstopali od rezultatov drugod po državi. Okraj je zelo naklonjen levemu delu političnega prostora. Izvoljen pa Križman ni bil, ker je bil njegov dosežek v primerjavi z drugimi iz SD v isti volilni enoti zelo povprečen. V okraju Koper 1 je bil na prvih osmih mestih razplet tak:

SD je, podobno kot številni levičarsko usmerjeni mediji in novinarji, smrt Stanovnika označila kar kot smrt očeta naroda.

Peter Jančič, Spletni časopis