Janša in Dežman na konferenci o sodobnih izzivih konservativizma v Zagrebu

Prvak opozicije Janez Janša in zgodovinar Jože Dežman (Foto: Vlada RS, STA)

Od torka, 11. julija 2023, do petka, 14. julija, je v Zagrebu potekala mednarodna konferenca Današnji izzivi konservativizma, in sicer pod okriljem domačega Centra za obnovo kulture skupaj z evropsko konservativno fundacijo New Direction. 

Namen mednarodne konference v Zagrebu (največje tovrstne doslej) je bil ponuditi široko mednarodno razpravo o konservativnih idejah, na njej pa je prisostvovalo večje število znanih osebnosti. V Evropi in svetu namreč poteka boj zaradi vnovičnega oživljanja mutacij propadlega socializma, ki je desetletja uničeval človeške skupnosti po svetu. Govora je o neolevičarskih gibanjih, ki pod krinko liberalizma spodkopavajo tradicionalne vrednote Zahoda. Ne gre zgolj za oblast, marveč za bistvo naroda in človekove identitete. Tako se pod krinko svobode soočamo z razkrojem vrednot. Prihaja do razkroja varnosti, kar prinašajo masovne nelegalne migracije.

Prav tako si levičarji prizadevajo, da bi vprašanja nacionalnosti in identitete čim bolj umaknili iz javnosti. Enako se ukinja tradicionalne vrednote (ukinitev spominskega dne na žrtve komunizma, ukinitev muzeja osamosvojitve in njeno zaničevanje, nasprotovanje pokopu umorjenih, popoln levičarski prevzem RTVS, kadrovske čistke, čaščenje zločincev in zločinske organizacije v Čebinah). Na konferenci je bilo govora o tem, kako se soočiti s temi levičarskimi politikami. Sodelovale so tudi ugledne tuje osebnosti iz ZDA, Čila, Madžarske, Poljske, Češke, Španije, Slovenije in Hrvaške. Na dogodku sta nastopila tudi prvak opozicije Janez Janša in zgodovinar Jože Dežman, poroča Družina.

Obravnavalo se je pet tematik: moralni temelj svobode, svobodno tržno gospodarstvo, zločini in dediščina komunizma v Evropi in na Hrvaškem, narodna identiteta in globalizem ter demografska kriza v Evropi in na Hrvaškem. Osrednja govorca na dogodku sta bila Janša (v četrtek, 13. julija) in zadnji republikanski predsedniški kandidat Čila José Antonio Kast. Dežman pa je nastopil kar dvakrat, in sicer s predavanjem Republika Slovenija in vojni grobovi – nedokončana tranzicija  in na okrogli mizi Zločini in dediščina komunizma. Namen konference je spodbujati tradicionalne vrednote (obstoj Boga, suverenost človeka, družine in svobodne trgovine).

Kako uničujejo Čile?
Michael Miller, vodja strateških iniciativ v ameriškem konservativnem Acton Institutu pa je med drugim spregovoril o problematiki vdiranja moških med ženske športnike in nevarnostih transhumanizma, transrodnosti, kontracepciji, vazektomiji, sterilizaciji in lažni prenaseljenostjo planeta (kot meni aktivistka Greta Thunberg). Čilski desni politik Karst pa je spregovoril o tem, kako levičarji uničujejo Čile, predvsem prek uničevanja svobode in ekonomije (pod vodstvom levičarskega predsednika Gabriela Borića). Med drugim je izpostavil projekt nacionalizacije proizvodnje litija kot gospodarskega temelja te države. Brezplačno šolstvo in pokojnine ne glede na delovno dobo se je izkazalo za laž, življenjski standard pa dodatno načenja inflacija.

Domen Mezeg