fbpx

Janša se je odzval vabilu prestižne univerze Harvard

Predsednik vlade Janez Janša. (Foto: Demokracija)

Premier Janez Janša bo v sredo prek avdio-video povezave gostoval na seminarju prestižne harvardske univerze v okviru Centra za znanost in mednarodne zadeve, kjer bo predstavil svoje stališče o konfliktu med Ukrajino in Rusijo, spregovoril o srečanju z ukrajinskim predsednikom v Kijevu in ostalih temah, povezanih s konfliktom in posledicami za Evropo.

Predsednik vlade Janez Janša se je odzval vabilu direktorja obveščevalnega projekta v centru Belfer dr. Paula Kolbeja, ki ga je povabil, da v okviru obveščevalnega projekta Intelligence na Harvard Kennedy School Belfer centru za znanost in mednarodne zadeve spregovori o svojih stališčih glede vojne v Ukrajini, obisku v Kijevu, možnostih za rešitev in posledicah za Evropo. Razprava na javnem spletnem seminarju bo potekala skladno s pravilom Chatham House: “Udeleženci lahko prosto uporabljajo prejete informacije, vendar se identitete ali pripadnosti govorca(-ev) niti katerega koli drugega udeleženca ne sme razkriti” .

Janez Janša kot glavni akter v združevanju Evrope
Ukrajinski odpor proti agresivni ruski invaziji se nadaljuje, vse to pa nosi visoko ceno, ki se prepoznava v uničenju in življenj civilistov. Podpora Evrope ob sem tem postaja vse bolj kritična. Premier Janez Janša se je na svetovni ravni pojavil kot glavni akter v ospredju združevanja Evrope na pomoč Ukrajini. Janša je skupaj s poljskim premierjem Mateuszom Morawieckim in češkim premierjem Petrom Fialo 15. marca odpotoval v Kijev, da bi se srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim v konkretni manifestaciji podpore in izpostavil krizo, s katero se sooča ne le Ukrajina, temveč celotna demokratična skupnost.

Razpravo boste lahko v živo spremljali na povezavi, kjer je potrebna registracija: https://harvard.zoom.us/webinar/register/WN_bxynmXT8Qw6mZqbF0Oeo3g.

Premier bo gost v okviru obveščevalnega projekta na harvardskem centru
Premier bo na harvardski univerzi sodeloval v okviru projekta Intelligence, ki si prizadeva zgraditi novo generacijo obveščevalnih strokovnjakov, pripravljenih služiti v hitro spreminjajočem se svetu in pomagati bodočim oblikovalcem politik in potrošnikom obveščevalnih podatkov razumeti, kako najbolje komunicirati z njimi, da bi tako pridobili prednost pri odločanju. Projekt Intelligence centra Belfer temelji na multidisciplinarnih raziskavah zgodovine, človekovih pravic in kibernetskih tehnologij, povezuje obveščevalne agencije z raziskovalci Belferja, fakultete in študente, s čimer bogati njihovo izobraževanje in vpliva na javno politiko.

Ti dogodki dokazujejo aktualnost, kakovost in odmevnost dejanj premierja Janeza Janše na eni najprestižnejših ameriških univerz, hkrati pa prispevajo k prepoznavnosti Slovenije v svetu.

Celotno predstavitev dogodka si lahko ogledate na tej strani.

Tanja Brkić