fbpx

Je cerkev v Dobovi res morala ugasniti luči in zvonove zaradi strpnosti do migrantov?

Fotografija je simbolična.

Po socialnih omrežjih se v zadnjih dneh širijo zapisi, da so morali v Dobovi pri Brežicah ugasniti osvetljavo cerkve in utišati cerkvene zvonove, ker naj bi to vznemirjalo migrante, ki so začasno nastanjeni v okoliških šotoriščih. Pozanimali smo se, če je to res in ali se morajo okoliške župnije res prilagajati migrantom, ki vsak dan prečkajo našo državo. 

V zadnjih dneh je na socialnih omrežjih moč zaslediti naslednje pismo neznanega avtorja V. L., ki zaskrbljeno ugotavlja, da cerkev v Dobovi ni več osvetljena, njeni zvonovi pa ne zvonijo. Kot v pismu navaja avtor, naj bi zvonjenje cerkvenih zvonov na enem od pogrebov močno razburilo migrante, zaradi česar je sledila panika, ki jo je policija komaj obvladala. Da do takšnih incidentov v prihodnosti ne bi več prihajalo, naj bi cerkev sedaj ostala v temi in tišini. Del pisma objavljamo v izvirniku:

cerkev (v delu) 1

Župnik navedbe odločno zanika
Ker smo želeli preveriti resničnost zgornjih navedb, smo poklicali župnika župnije Dobova, gospoda Mateja Užmaha, in ga povprašali o navedbah. ”To nikakor ni res, ne vem, od kod so ljudje dobili te informacije. Res je, da je cerkev nekoliko manj osvetljena, kot je bila včasih, vendar je tako že vsaj eno leto. Osvetljava cerkve je bila namreč zamenjana zato, da ustreza novim predpisom.” Kot je še dodal Užmah, cerkveni zvonovi zvonijo popolnoma normalno, nihče ni od njega nikoli zahteval, da naj delovanje cerkve kakorkoli prilagodi trenutnim razmeram begunske in migrantske krize.

Zaskrbljeno klicali tudi iz Kanade in Urugvaja
Kot je povedal župnik v Dobovi, pa ima v zadnjih dneh veliko dela s takšnimi neresnicami. Kot je dejal, so ga o tej stvari spraševali tudi že Slovenci, ki živijo v Urugvaju, elektronsko pošto z istim vprašanjem pa je prejel tudi iz Kanade.

Zapis na socialnem omrežju je označil za čisto laž in poudaril, da se v Dobovi ne dogaja nič od navedenega. Zgodba je torej izmišljena, gre pa za nedvomen dokaz moči socialnih omrežij pri širjenju informacij, tudi neresnic.

 M. G.