Je normalno, da mama in učiteljica svoje otroke izpostavlja takšnim prizorom nasilja?

Foto: socialna omrežja

Ponosni nasledniki Zveze komunistov nimajo težav, da otroke izpostavljajo v partizanskih predstavah, kjer so tudi prizori nasilja. Tudi tovrstno poveličevanje naše zgodovine ima negativne učinke na otroke in to še posebej v časih, ko se dogajajo hudi izpadi medvrstniškega nasilja. 

Te dni smo priča strašljivim zgodbam iz Srbije, kjer se že nekaj dni zapovrstjo dogajajo brutalni pokoli med mladostniki. Pred časom so v tudi v Celju pretepli dijakinjo, danes je bila groženj deležna slovenska ravnateljica trboveljske osnovne šole. Policija bo te dni okrepila navzočnost policije v okolici slovenskih šol. Strokovnjaki različnih strok ugotavljajo, kje vse je šlo narobe, da so realnost postali prizori, ki smo jih do sedaj videvali le v ZDA.

Na drugi strani lahko pri nas še vedno opažamo prizore preživelih časov, ki jih obujajo nasledniki totalitarnega režima. V javnost so namreč prišle fotografije “partizanske igre”, v kateri otrok drugemu otroku na glavo prisloni pištolo. Pravijo, da nasilje rojeva nasilje, a vendar se zavoljo spominov na neko ideologijo, ki je odgovorna za poboje okoli sto tisoč ljudi samo na območju Slovenije, to še vedno izvaja. In to s podporo politike. Kot lahko vidimo, to podpirata tako poslanec Levice Miha Kordiš kot tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Pokvarjen šolski sistem
Kot smo uspeli izvedeti, je mama otrok na fotografiji Katja Arzenšek Konjajev, sicer profesorica slovenščine. Že celotno karierno pot, to je od leta 1998, namreč deluje v slovenskem šolstvu, trenutno pa je zaposlena na Zavodu za šolstvo kot višja predavateljica Šole za ravnatelje in je izpraševalka v komisiji za strokovne izpite učiteljev.

Arzenšek Konjajeva je še članica gibanja Ona ve, ki se zavzema za večjo zastopanost ženk v medijih in na javnih prireditvah, ki so ga ustanovile Marta Kos, Emilija Stojmenova Duh, Nataša Pirc Musar in Mateja Malnar Štembal. Glede na njen priimek in njeno gorečnost pri udejstvovanju pri obujanju partizanskega nasilja, pa gre verjetno tudi za osebo, ki je v sorodu s partizanko in komunistko Zoro Konjajev, pričevanje katere smo lahko poslušali v oddaji Spomini na RTV.

Sara Kovač