Je Roman Leljak lagal? Dežman: Pred Hudo Jamo se nič ne dogaja

Foto: STA

“Na območju vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami se dela še niso začela, zato informacija o začetku del ne drži. Trenutno na ministrstvu delamo na pripravi strokovno pravnih podlag, pripravi tehnične specifikacije in rudarskega projekta, ki bo omogočil izvedbo del,” so nam sporočili z ministrstva za delo in zanikali navedbe Romana Leljaka, da poteka prekop posmrtnih ostankov. Jože Dežman pa je dejal, da bi bili avtorji teh dezinformacij radi v središču pozornosti.

Publicist Roman Leljak je namreč včeraj trdil, da na področju ureditve statusa posmrtnih ostankov v Hudi Jami potekajo premiki. Zatrjeval je, sta bila včeraj pred rudniškim jaškom policija in mrliški avto ter da se bo ponoči zgodil prevoz 800 posmrtnih ostankov v kostnico v Maribor. Zasluge za ta premik pa je Leljak pripisal Društvu Huda Jama.

Ministrstvo za delo, ki je pristojno za reševanje problema, in Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih vojnih grobišč, pripravljata projekt ureditve vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami.

“Dogovorjeno je bilo, da se posmrtni ostanki iz kostnice v Hudi Jami premestijo v kostnico v Maribor, da se izvede izkop preostalih žrtev iz jaška ter se zagotovi njihova shranitev v kostnico v Mariboru in da se v prihodnje preverijo možnosti za ureditev pokopnega polja zunaj rudnika ter da se preverijo možnosti za ureditev spominskega muzeja v rudniku.”

Predsednik komisije za prikrita grobišča Jože Dežman pa je danes po poročanju Reporterja sporočil, da “komisija spremlja postopke, ki jih vodi MDDSZ, za pripravo razpisa in potem izvedbo del, da bodo izbrani izvajalci izkopali še preostale posmrtne ostanke žrtev iz prvega jaška v rovu sv. Barbare, uredili vse posmrtne ostanke in jih začasno premestili v kostnico v Mariboru. Potem se bodo nadaljevali postopki za določitev stalnega pokopnega mesta, sam rov sv. Barbare pa bo urejen v muzej, dostopen javnosti”.

Ž. K.