fbpx

[Video] Je to možno? Slovenski pevci se pretvarjajo, da so Hrvati in narodnozabavni ansambli snemajo hrvaške pesmi!

Kam nori slovenski glasbeni svet? Sta slovenski jezik in slovenska kultura tako težko dojemljiva, da se tudi slovenski glasbeniki ukvarjajo s hrvaško glasbo in še več, na svojem Facebook profilu svojih dejavnosti sploh ne objavljajo v slovenščini?

Slovenščina je tudi nekaterim slovenskim glasbenikom “španska vas”? Težko je recimo razumeti človeka, kot je Matej Prikeržnik (Luka Basi), kateremu je bila slovenska glasba položena tako rekoč v zibelko, njegova mama je prepevala v narodnozabavnem ansamblu in tudi sam je svoje prve odrske korake naredil v tej zvrsti. V glasbeni šoli se je učil celo igranja na trobento. Danes trobente ne igra več, narodnozabavne viže in pesmi pa je zamenjal (le) s hrvaškimi. In to dobesedno. Tudi svoje objave na Facebook profilu objavlja kar v hrvaškem jeziku. Resno? Ja, prav ste prebrali.

Tudi narodnozabavni ansambli pogosto norijo s hrvaško glasbo. A čeprav pravijo, da glasba ne pozna meja, pa je malce nenavadno, da ansambel s frajtonarico snema hrvaško glasbo. Kot da slovenska ne bi bila zadosti dobra in slovenski jezik ne bi bil zadosti lep in speven. Kot da ne vedo, da k tej glasbi pripadata slovensko srce in slovenska duša. Kaj se je zgodilo potemtakem s slovensko tradicijo? Ansambel Polkaholiki, ne boste verjeli, je ne le posnel pesem v hrvaškem jeziku, zanjo je celo posnel video spot, katerega si lahko ogledate spodaj.

Sicer pa taka dva primera nista osamljena. Slovenska pesem, za katero smo se Slovenci borili dolgo časa, pod vplivom takih načinov potvarjanja slovenske identitete in kulture počasi umirata. Žalostno je, da se moramo 29 let po osamosvojitvi še vedno boriti za slovenski jezik in slovensko pesem in to v lastni državi?

M.G.