fbpx

Je to umetnost? Slovenka za dojenje psa in oploditev s pasjimi celicami prejela prestižno umetniško nagrado

Foto: Twitter

Slovenska umetnica Maja Smrekar je prejela nagrado za trimesečni projekt, v katerem je dojila svoje pse in se celo oplodila s pasjimi celicami. O tem so nekateri mediji poročali že letos poleti, zdaj pa so se o tej bizarnosti razpisali še svetovni mediji. 

Kako je umetnost zabredla v popolnoma slepo ulico, dokazuje primer umetnice Maje Smrekar, ki je za trimesečni umetniški projekt živela v skupnosti s psi. Projekt je naslovila “K-9_topologija”.

V tem času je svoje telo prelisičila, da je začelo proizvajati mleko, in sicer s sistematičnim črpanjem svojih prsi, nato pa je s tem mlekom hranila pasjo mladičko Ado. S tem naj bi raziskovala vidike “socialne in ideološke instrumentalizacije ženskega telesa in dojenja”.

V poskusu niso uporabljali pasje sperme
Smrekarjeva je prav tako vzela maščobno celico nekega drugega psa, Byrona, s katero je oplodila eno od svojih jajčec – gre za metodo, ki je podobna metodi umetnega oplojevanja. Pasja maščobna celica ni spolna celica, v poskusu pa ni uporabljala pasje sperme, piše RT.

Žirija, ki je ocenjevala vse projekte, je za njeno delo ocenila, da se je umetnica popolnoma podredila umetniškemu projektu s svojim izpostavljanjem telesa hormonskemu “vlakcu smrti” in navidezni nosečnosti. Projekt je po mnenju žirije “poetična mojstrovina, ki sproža posthumanistične dileme in izzive”.

Maja Smrekar s psičko Ado (foto: Twitter)

C. Š.