fbpx

Je Urška Klakočar Zupančič hotela izbrisati kritične dele svoje strani na Wikipediji?

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Vir: zajem zaslona, RTVSLO)

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil zapis, ki kaže na to, da prihaja do namenskega truda po pranju ugleda predsednice državnega zbora. Njena stran na spletni enciklopediji Wikipedia beleži njene neprimerne izpade v javnosti, začenši z njenim obnašanjem proslavi ob dnevu državnosti, ko je paradirala po rdeči preprogi, dvigovala roke in spodbujala prisotne k aplavzu, častni gardi Slovenske vojske pa obrnila hrbet. O tem smo na našem mediju veliko pisali, kritike na račun njenega obnašanja pa so se slišale iz domala vseh kotičkov države. Nek njen pristaš se je sedaj lotil urejanja prav tega dela besedila na njeni Wikipedijini strani.

Po navedbah anonimnega avtorja je njen očitni podpornik hotel odstraniti  “del opisa dogodka na proslavi za dan državnosti, ki se je nanašal na postavljanje pred publiko in navedek z virom iz N1, ki je potrjeval, da so strokovnjaki to obnašanje označili kot neprimerno”. Sledil je poskus urejanja zapisa, ki je opisoval njeno praznično pot na Dunaj z vladnim falconom in izgovore, s katerimi je hotela pregrešno drago in (kot so navajali nekateri bolj “klimatsko pravični”), onesnažujočo pot upravičiti.

Poskuse urejanja zgodovine njenega obnašanja na odgovorni poziciji so hitro opazili moderatorji spletne enciklopedije, ki so poskus predrugačenja zapisa hitro povrnili v prvotno stanje. Dokaze o prvem poskusu urejanja si lahko bralci ogledajo – tukaj. Dogajanje je potekalo zelo hitro. Moderatorji so namreč poskus brisanja zgodovine opazili po nekaj minutah.

Nespretni urejevalec Wikipedije je nato poskusil še enkrat in izbrisal celotni odstavek, ki smo ga omenili zgoraj. Tokrat so moderatorji strani rabili dva dni, da so opazili spletni vandalizem in članek spet povrnili v izvorno stanje. Članek na Wikipediji je trenutno videti tako.

Do predsednice državnega zbora kritični del članka na Wikipediji (Vir: zajem zaslona, Wikipedia)

Cui bono – komu koristi?
Ob takšnem spletnem vandalizmu seveda sledi vprašanje, kdo bi se sploh želel udejstvovati pri tovrstnem potvarjanju resnice oz. brisanja zgodovine. Lahko bi preprosto zamahnili z roko in si mislili, da gre preprosto za kakšnega zagretega zagovornika svobodnjakov ali kakšnega oboževalca lika in dela Klakočar Zupančičeve. Kot navaja spletni avtor, je žal resnica po vsej verjetnosti veliko bolj cinična. Spletno omrežje Wikipedija namreč beleži IP naslov računalnika, na katerem je spletni vandal uvajal spremembe.

Spletni naslov računalnika, ki je vandaliziral stran Wikipedije. (Vir: zajem zaslona, Reddit)

Radovedni uporabnik Reddita nato ugotavlja, da IP 163.159.1.145 naslov pripada računalniku v lasti ministrstva za javno upravo.

Novi poskusi vandalizacije – tokrat z zasebnega naslova
Sledijo novi poskusi predrugačenje kritičnega sestavka. “Nato je 18. januarja IP naslov 46.248.70.245 izvedel urejanje strani. Zopet se je lotil istih dveh odstavkov kot naš prijatelj z ministrstva za javno upravo. Naključje? Uporabnik je prihajal z omrežja T-2 in je to izvedel na računalniku. Administrator je v nekaj minutah vandalizem opazil. Ampak zgodba se še ne konča. 19. januarja se pojavi nov urejevalec z IP naslovom 188.198.26.25. Gre za mobilnega uporabnika na Telekomovem omrežju. Uganete, kaj je ta uporabnik odstranil? Tako je, ista dva odstavka. Administrator je na srečo vandalizem takoj opazil in povrnil stanje. Sedaj se pa v zgodbo spet vrne 46.248.70.245. V zadnjem obupanem poskusu včeraj zopet izvede izbris istih dveh odstavkov. Administratorji že dobro vedo, kam pes taco moli in spremembe vrnejo le minuto kasneje,” zapiše anonimni avtor.

Je avtor/ica zaposlen v državnem zboru?
Prodorni raziskovalec nato pride do nove ugotovitve. IP-ji računalnikov, katerih ISP (Internet Service Provider) je ministrstvo za javno upravo, so povsod, kjer je HKOM omrežje. “To pomeni, da je lahko to prišlo s katerega koli ministrstva ali celo iz državnega zbora,” zaključi. Celotna objava je dosegljiva tukaj. Če bi si drznili špekulirati, bi lahko spletno enciklopedijo vandalizirala kar sama Urška Klakočar Zupančič ali kak njen asistent.

Zaradi očitnega interesa javnosti, da izve, kdo stoji za tovrstnim potvarjanjem zgodovine, smo na Ministrstvo za javno upravo poslali naslednja vprašanja:

V spletnem zapisu na strani Reddit je navedeno, da je uporabnik računalnika, ki je del omrežja HKOM, urejal sestavek o predsednici državnega zbora na spletni enciklopediji Wikipediji. Natančneje, skušal je izbrisati del sestavka, ki je do Urške Klakočar Zupančič kritičen. Zaradi tega vam zastavljamo naslednja vprašanja:

   • Ali lahko potrdite, da je računalnik z IP naslovom 163.159.1.145 del omrežja računalnikov javne uprave?
   • Ali je mogoče, da je računalnik z omenjenim naslovom lociran v državnem zboru?
   • Kakšna je vaša politika do uporabe službenih računalnikov za zasebne namene?
  1. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

   Gal Kovač