Je za vlado človek vreden manj kot pes?!

Protestnik na protestu upokojencev (foto: TW)

Nič hudega, če se predsednik vlade Robert Golob udeleži posveta za boljšo prihodnost živali, strinjamo se, da si vse živali zaslužijo humanost. Kar je zaskrbljujoče, je postavljanje njegovih prioritet, sploh, ko ugotovimo, da dnevna oskrbnina za živali v zavetišču znaša več kot kmečka pokojnina.

“Strošek oskrbe psa v Ljubljani državo stane od 15 € do 21 € na dan (Dnevnik, 31. 1. 2023). Kmečka pokojnina državo stane 380 € ali 12 € na dan,” je na Facebooku zapisal politični analitik Tomaž Štih. Oskrbnine v zavetišču smo preverili tudi mi in ugotovili, da to drži, kar je zaskrbljujoče, saj je bila lani vrednost najnižje zabeležene običajne pokojnine le borih 280 evrov, kar je manj kot 10 evrov na dan. Ne le da je to žalostno, ampak je sramotno.

Pokojninski zavod je pred izplačilom pokojnin za januar, ki bo izvedeno zadnji dan v januarju, spomnil, da bodo zneski znova nižji. Pokojnine in invalidska nadomestila so bili namreč novembra in decembra 4,5 odstotka višji na podlagi zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev, ni pa to bila uskladitev pokojnin, so pojasnili. Marsikateri upokojenec, ki je zadnjega januarja prejel nakazilo pokojnine, je bil ne le presenečen nad zneskom pokojnine, presenečen bo tudi, ko ugotovi, da država za dnevno oskrbnino psa daje več kot zanj.

Foto: Facebook

Po poročanju portala Cekin.si je lani najnižja izplačana pokojnina znašala 280 evrov, kar je 9,3 evra na dan. Po zadnjem sprejetem zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2N) naj bi najnižja pokojnina kmečkih zavarovancev, zavarovanih za ožji obseg pravic, ki so dosegli polno pokojninsko dobo, znašala z uskladitvijo pokojnin 405,64 evra. Kar znaša 13,5 evra na dan. Zdaj pa poglejmo, koliko stane dnevna oskrbnina za psa v Zavetišču Ljubljana.

Foto: zajem zaslona

Ni problem, da je vladi mar za živali, vendar problem nastane ob teh podatkih. Ko so ljudje, ki so celo življenje delali, garali in prispevali v državni proračun, na koncu vredni manj kot pes. Sicer pa je Golob že večkrat v preteklosti pokazal, da upokojenci zanj niso pomembni, to je le še en pokazatelj več –  črno na belem.

Ana Horvat