Jelinčič podprl učitelja, ki je odklonil učni proces dijakinji s hidžabom

Zmago Jelinčič Plemeniti (Foto: zajem zaslona)

“V Sloveniji smo in tukaj moramo spoštovati naša pravila in naš način življenja,” je v videoposnetku na Facebooku dejal Zmago Jelinčič Plemeniti, predsednik SNS. Videoposnetek je nastal v znak podpore učitelju na enih od ljubljanskih srednjih šol, ki je zavrnil učni proces, dokler dijakinja ne sname hidžaba, simbolnega verskega oblačila. Ta se je znašel pod pritiskom ravnateljice in ministrstva za šolstvo, ki v nošenju hidžaba očitno ne vidijo nič spornega, čeprav je dejstvo, da se morajo državljani Slovenije prav tako prilagajati kulturi muslimanske države, v katero pridejo.

“Če gremo v Dubaj, ne smemo poljubljati svoje žene, ker bomo zaprti, ne smemo piti alkohola, ker bomo zaprti. Tudi v ostalih deželah arabskega sveta to ni dovoljeno in tam se mi držimo teh pravil, vendar se morajo tudi drugi držati naših pravil,” je prepričan Zmago Jelinčič Plemeniti. Kljub temu da ima vsak pravico do opredelitve vere v javnem in zasebnem življenju, so institucije zavezane k enakopravnosti, kar pa je v nasprotju z radikalnim vahabitskim islamom, kar nošenje hidžaba predstavlja.

Dejstvo, da učitelj na eni od ljubljanskih srednjih šol ni hotel nadaljevati učnega procesa, dokler učenka ne sname hidžaba, ni incident, čeprav tega večina medijev tako opisuje. Gre za spoštovanje kulture in navad države, v kateri prebivaš, in to ne bi smelo biti nič nenavadnega, sploh ko govorimo o državnih institucijah. “Če gremo v Dubaj, ne smemo poljubljati svoje žene, ker bomo zaprti, ne smemo piti alkohola, ker bomo zaprti. Tudi v ostalih deželah arabskega sveta to ni dovoljeno in tam se mi držimo teh pravil, vendar se morajo tudi drugi držati naših pravil,” je med drugim v videoposnetku na Facebooku dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti.

“Zato podpiramo tega učitelja, ki je na ekonomski srednji šoli odklonil učni proces neki učenki, ki je k pouku prišla z versko usmerjeno oblačilno varianto. Ne razumem, kako lahko neka ravnateljica po svoje tolmači slovensko Ustavo in človekove pravice. Tukaj smo Slovenija in Slovenija mora ostati. Zato razmislite, spoštovani gledalci, tisti, ki boste to gledali, razmislite, kaj naj čaka, če ne bomo stopili skupaj pravi trenutek in preprečili raznih tolmačenj teh tako imenovanih svobodnih liberalcev,” je bil jasen Jelinčič.

Kot smo že poročali, je učitelj od dijakinje zahteval, naj sname hidžab, ta pa mu je odgovorila, da ruto nosi iz verskih razlogov, nazadnje jo je učitelj poslal iz razreda. Z učiteljem pa se ni strinjala ravnateljica, ki je o dogodku obvestila pristojno ministrstvo, in ob tem poudarila, da so šola in njeni zaposleni dolžni upoštevati versko svobodo in nedotakljivost vsakega posameznika ter preprečevati diskriminacijo posameznikov na podlagi veroizpovedi. No, ko smo že pri tem, se lahko vrnemo na besede predsednika SNS, ki je dejal, da se moramo v muslimanskih državah vesti njihovi kulturi primerno. To so dejstva.

Muslimanske države so izredno stroge do nespoštovanja njihove kulture
Nekatere države, vključno z Anglijo, imajo na svojih vladnih spletnih straneh napisana celo navodila, kako se je potrebno vesti, ko državljani odidejo v muslimansko državo. Za primer lahko vzamemo Savdsko Arabijo, za katero je konkretno napisano, da gre za “muslimansko državo, v kateri se strogo izvaja islamsko pravo. Ves čas morate spoštovati lokalne tradicije, običaje, zakone in veroizpovedi ter se zavedati svojih dejanj, da zagotovite, da ne bodo žaljivi, zlasti med svetim mesecem ramazanom ali če nameravate obiskati verska območja,” je zapisano na uradni vladni spletni strani. Še posebej stroga pravila veljajo tudi za alkohol, istospolne pare in kodeks oblačenja. “Lokalni zakoni zahtevajo, da se moški in ženske v javnosti skromno oblečejo, tako da pokrivajo ramena in kolena, izogibajo pa se ozkim oblačilom ali oblačilom s prostaškim jezikom ali slikami. Če se ne oblečete skromno, vas bodo morda pozvali, da zapustite te lokacije ali pa vam bodo zavrnili vstop. Skromno oblačenje je še posebej pomembno v svetem mesecu ramadanu.”

Tanja Brkić