fbpx

“Osankarica bi morala biti osrednja slovenska partizanska proslava in ne Dražgoše”

Slika je simbolična. Foto: STA

Na Osankarici je bila danes pri Treh žebljih spominska slovesnost ob 73. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona. Nekdanji poslanec SDS Jožef Jerovšek je prepričan, da bi morala biti to osrednja slovenska partizanska proslava.

Poslanci SDS in SNS so vlado že pred časom pozvali k prekopu posmrtnih ostankov borcev Pohorskega bataljona, ki ležijo na Centralnem pokopališču v Gradcu v Avstriji, na enoten kraj v Sloveniji in k pokopu z državnimi častmi. Pobuda je bila zavrnjena, češ da prekop ni izvedljiv.

“Najbolj žolčno proti je reagirala borčevska organizacija. Očitno jim ne ustreza, da bi bili ti borci, ki so pravi junaki, pokopani doma in da bi Osankarica postala slovenski kulturni spomenik,” je prepričan nekdanji poslanec SDS Jožef Jerovšek. Poudarja, da bi osrednja slovenska partizanska proslava morala biti Osankarica, in ne Dražgoše.

Ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je bila na tokratni proslavi slavnostna govornica se je v svojem govoru poklonila spominu borcem legendarnega Pohorskega bataljona in se jim zahvalila za vse, kar so storili za našo domovino.

Proslave na Osankarici šele po osamosvojitvi Slovenije
Nekoč na Osankarici proslave sploh ni bilo, po osamosvojitvi pa se je to spremenilo. “Še vedno pa levica forsira Dražgoše,” poudarja Jerovšek. “Gre za padle borce, ki so bili pravi domoljubi in zavedni Slovenci. Tudi moj oče je bil z drugimi duhovniki zaprt v Meljskih kasarnah takoj drugi teden okupacije.”

Od aprila do konca julija 1941 je bilo v meljski kasarni zaprtih približno 11. 500 ljudi. Režim v zbirnem taborišču je bil zelo podoben režimu v nemških koncentracijskih taboriščih lažje stopnje. Aretirance so nacisti zasmehovali, še posebno poniževalno pa so ravnali z duhovniki.

V spomni padlim domoljubom (foto: STA)

V spomni padlim domoljubom (foto: STA)

Življenje je izgubilo 69 borcev bataljona
Pohorski bataljon je bil ustanovljen 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je štel 90 borcev, poveljeval pa mu je Rudolf Mede. Bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor.

Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona.

 

V. V., STA