Jezni delavci TEŠ6: Poglejte, kako ogromne plače prejemajo vodilni v TEŠ, nas pa mečejo na cesto

Foto: STA

“Delavci Termoelektrarne Šoštanj smo ogorčeni nad bajnimi plačami tistih, ki so odgovorni za sporna dogajanja v zvezi z TEŠ6 in zaradi katerih bodo ob službo navadni delavci,” piše v pismu, podpisanem z Nič krivi delavci TEŠ6. Po njihovih navedbah se plače vodilnih v TEŠ gibljejo med 4.000 in 7.000 evri.

Kot piše v pismu, so delavci v Termoelektrarni Šoštanj razočarani nad mediji, ki skušajo prikazati, da imajo navadni delavci v TEŠ6 visoke plače. To ni res, pač pa imajo visoke plače vodilni v Termoelektrarni Šoštanj, medtem ko običajni delavci trepetajo, ali bodo delo v TEŠ sploh še obdržali. “Še bolj absurdno pa je, da bodo nič krive presežne delavce odpuščali tisti, ki so v kazenskih postopkih zaradi korupcije ali podjetju škodijo z neznanjem in malomarnim delovanjem,” še piše v pismu.

“Harajo in delajo škodo”
Ogorčeni delavci opozarjajo, da so v vodstvenih strukturah še vedno ljudje, ki so odgovorni za “svinjarijo” okoli projekta TEŠ6, za katerega so pripravljali investicijske programe ter njihove dopolnitve in so imeli neposreden vpliv na Uroša Rotnika ter Armana Koritnika. “Ves čas so v TEŠ in harajo ter delajo nepopravljivo škodo z neznanjem in malomarnim delovanjem,” so zapisali.

Plače vodstvennih kadrov v TEŠ6, kot jih navajajo naši viri:

Branko Debeljak, dolgoletni tehnični direktor, pisec številnih investicijskih programov za TEŠ6, prejema 6.990 evrov.

Gregor Drobne, desna roka Debeljaka, ki sodeluje z lokalnimi podjetniki: 3.990 evrov.

Egon Jurač, soavtor investicijskih programov, 4.260 evrov.

Irena Kurnik, šefica kadrovske službe, ki naj bi bila še vedno tesno povezana z Rotnikom: 6.730 evrov.

Jože Lenart, soavtor investicijskih programov za TEŠ6: 6.580 evrov.

Jana Šmid, soavtorica investicijskih programov: 4.550 evrov.

Zlata Zorko, soavtorica investicijskih programov: 6.990 evrov.

Povprečne plače v energetiki višje zaradi vodilnih?
Razmere v energetiki so zaradi položaja delavcev že dlje časa napete, zato je Sindikat delavcev dejavnosti v energetiki že 4. aprila napovedal stavko, vladi pa so poslali stavkovne zahteve, da oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva ter da se do sprejetja zahtevanega dokumenta v elektrogospodarstvu ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij. Stavko bodo stopnjevali do 21. aprila, ko naj bi se ta zaključila.

Tudi v Sindikatu delavcev dejavnosti energetike Slovenije so seznanjeni s pismom delavcev TEŠ, ki med drugim navaja tudi plače nekaterih zaposlenih. Konkretnih podatkov žal ne morejo komentirati, ker nimajo vpogleda v osebne podatke posameznikov, še posebej pa nimajo podatkov, ki so dogovorjeni na osnovi individualnih pogodb za delavce s posebnimi pooblastili. Deluje pa na nivoju dejavnosti skupna komisija za spremljanje in izvajanje kolektivne pogodbe EGS, ki skrbi za to, da se določbe kolektivne pogodbe EGS spoštujejo. Ti podatki so javno dostopni. “Najbolj na povprečne plače na nivoju dejavnosti vplivajo plače v tako imenovanih nadgradnjah; HSE d.o.o., GEN ENERGIJA d.o.o., SODO, ELES, BORZEN,” so zapisali.

Prav tako smo vprašanja o mesečnih prejemkih poslali na TEŠ, vendar nam zaradi varovanja osebnih podatkov nanje niso želeli odgovoriti.

M. P.