Jezus je rekel: “Odstranite kamen!”

Nedolžna iz Krimske jame. (Foto: France Korošec)

Pomlad, prelita v poletje 1942, je bila za Notranjsko eno od najbolj krvavih obdobij zgodovine, ki je za seboj pustilo globoke rane v narodovem telesu. Verjetno najgloblja in najbolj boleča med njimi pa je zloglasna Krimska jama. Noč za nočjo je požirala žrtve partizanskega nasilja, vse dokler niso ljudje vstali in se mu z orožjem v rokah postavili po robu.

Konec vojne nesrečnim žrtvam ni prinesel miru. Komunističnim oblastem se je zdelo, da iz temačnega groba sredi gozda vpijejo vse glasneje in še bolj obtožujoče. Jamo so kar dvakrat minirali v upanju, da pod tonami kamenja za vedno pokopljejo neme krike mož in žena, fantov in deklet, otrok … Jeseni 2015 se je po dolgih sedmih desetletjih v naših skupnostih vendarle nabralo dovolj volje in poguma, da smo se lotili prekopa nesrečnih žrtev iz Krimske jame. Pobuda je prišla “od spodaj”, od ljudi, finančna sredstva od lokalnih skupnosti. Oblast je prisluhnila in prikimala. Po zahtevnih enaindvajsetih akcijah je do poletja 2016 jamarjem in drugim prostovoljcem uspelo iznad enaintridesetih žrtev odstraniti neverjetnih 40 kubičnih metrov skal, zemljine in lesa. Težki kamniti sarkofag, ki je več kot pol stoletja pod seboj drobil otroške koščice, je bil dokončno dvignjen in pokojne smo še isto jesen pokopali v blagoslovljeno zemljo poleg begunjske farne cerkve.
Crux stat dum volvitur orbis (Svet se vrti, a križ stoji.)
Že v času pogreba so potekale razprave o ureditvi skupnega groba, ki so sodeč po članku “Velika je moč spomina, moj Bog …” v avgustovski prilogi Družine “Slovenski čas” začele dobivati obliko. Arhitekt Robert Dolinar je svoje videnje obeležja žrtvam vojne in revolucionarnega nasilja utemeljil z besedami, “da grob sam po sebi in brez dodatnih razlag v obiskovalcu zbudi univerzalna človeška vprašanja o življenju in smrti ter o vojni in nasilju. Grob naj zgovorno priča o tragičnosti dogodkov na Slovenskem med drugo svetovno vojno in po njej ter v našem narodu spodbudi poglobljeno refleksijo o dogodkih, ki so zaznamovali na tisoče posameznikov ter skupnosti. Grob množičnih žrtev naj bo predvsem grob in kot tak naj bo jasen in nedvoumen znak v pokrajini. Njegova pojavnost naj obiskovalcu pomaga k občutju zgodovinskosti, dostojanstva, svečanosti in pietete.” A na grob navaljeni nekajtonski balvan ali “steček” (kot so ga krstili moji Meniševci) nikakor ne more biti “simbol pokopa, kraj slovesa in prispodoba doma” žrtev iz Krimske jame. Če se sprašujete, zakaj, vam predlagam, da ponovno, temeljito in poglobljeno preberete prvi odstavek mojega zapisa. Za vse navedeno pa Slovenci že imamo primeren simbol. Imamo ga že izza časov, ko je del naših prednikov svoje mrtve še pokopaval ob cestah zunaj mest, v smislu, da mrtvi nikdar zares ne umrejo, če se jih spominjamo. Nato so prišla nova ljudstva, imperiji so vstajali in propadali, križ pa je ostajal. A ne zgolj kot nek etnološki simbol, “ki v slovenski tradiciji in kulturi pokopavanja najpogosteje spremlja grobove in pokopališča”, kakor zapiše Dolinar. Križ ni le simbol trpljenja in smrti, za kristjana je simbol upanja, vstajenja in večnega življenja. Zato je zrasel tudi na grobu pri cerkvi sv. Jerneja, s telesom trpinčenega Kristusa, kakor so bile pred smrtjo grozovito trpinčene žrtve iz Krimske jame. Idejna zasnova, predstavljena v Družini, očitno predvideva njegovo odstranitev, namero, ki jo dobrohotno odsvetujem.
Grob kot kraj molitve in spominjanja
Menim, da lahko vsaka nadaljnja ureditev groba izhaja zgolj iz obstoječega razpela in izključno skozi dialog z lokalno skupnostjo. Nenazadnje bodo oni z grobom vsakodnevno živeli in zanj gotovo tudi skrbeli. Kot eden od organizatorjev prekopa žrtev iz Krimske jame bom na tem mestu predstavil svoje videnje ureditve, ki pa naj jo bralci vzamejo zgolj kot iztočnico k razpravi in ne imperativ. Na priloženi skici razpelo pri grobu postavljam na podstavek, kjer bi bilo zapisano “Žrtvam iz Krimske jame” ter letnica “1942”, dodane pa še ploščice z imeni identificiranih žrtev. Grob sem z dveh strani omejil z nizko kamnito ograjo s kolonami, ki dajejo občutek lahkotnosti konstrukcije. Slednja se spusti k polici, na kateri sta vrča za cvetje, daljša vdolbina za sveče kot varovalo pred močnimi vetrovi na planoti, ter klečalnik, namenjen vsem, ki bi ob grobu mučencev, pričevalcev krščanske vere, želeli kontemplativno moliti. Nad samim grobom bi lahko bila urejena cvetlična gredica ali zelenica. Gradbeni material bi lahko bil klesanec in opeka, v Plečnikovem slogu, ali morda še drzneje, grobi kamen, izkopan iz Krimske jame. Ker se grob nahaja neposredno ob poti od vhoda na pokopališče do vhoda v farno cerkev, bi poleg njega postavil še klop in se s tem sporočilno vrnil v čas prvih kristjanov na Slovenskem. A kot že rečeno, zadnjo besedo pri vsem tem morate imeti vi, dragi Meniševci.Damjan Debevec, teolog
 • Valter BraniSlav

  Zakaj segate nazaj v leto 1942?
  Mislim da morate biti bolj dosledni, kaj pa vsi grehi ki so jih nad nami storili Kardjodjevici, Habzburzani, Napoleon, Rimski cesarji?
  Dejmo se zopet sami sebi smilit za zadnjih 10 tisoc let trpljenja. Tako nam se v naslednih 10 tisoc letih ne bo treba NIC narediti za sebe….

  • Srečko Starič

   Take izjave dajejo samo ljudje z slabo vestjo…žal

   • Valter BraniSlav

    Take izjave dajemo ljudje ki zivimo tukaj in zdaj in ki si sami krojimo svoje zivljenje. Seveda pa je na krati rok lazje jokati in govoriti o starih krivicah. Pri tem ne potrebujes nobene notranje energije in samodiscipline. Najlaze se je smiliti sam sebi. Samo na dolgi rok se vsem slabicem zivljenje spremeni v moro…

    • Srečko Starič

     se pravi krivice ni potrebno popravljati in obsojati ampak, potrpi ker mi smo nadljudje in lahko delamo kar hočemo…to ti zagovarjaš…si pač mali človeček…življenje je zelo enostavno NE UBIJAJ, NE KRADI, NE LAŽI…ampak ne sekiraj se , tudi tvoja mama ni tega razumela..

     • Valter BraniSlav

      Krivice je potrebno razcistiti, ne pa razsciscevati desetletja po tem ko so se zgodile. In prav to delajo mnogi v Sloveniji ki ne morejo ziveti ker jih se vedno preganjajo mrtev Tito, Kardelj, Kidric; upokojeni Kucan, in zelo zelo zelo zelo zelo mocni gejevski lobi.

      Jaz nisem nadclovek, ravno tak sem kot si ti, s to razliko da zivim tukaj in zdaj. Priznam pa da je k spremembi mojega pogleda na svet pripomoglo to da sem pred 40 leti zapustil Slovenijo, uspel na financnih trgih zahoda, in se dobro porocil z zenko ki ima drugacen karakter (Latina temenjse polti iz Venezuele).
      Mogoce bi – ce se ne bi skidal iz SFRJ) bil danes tak kot ste vi.

      Sicer pa ne govori meni o kraji, lazi in ubijanju. Nisem bil ne clan partije, ne clan udbe se v ZSMS nisem vstopil tako kot so mnogi ki danes pljuvajo po komunistih, npr Janez Jansa.

     • Valter BraniSlav
 • Najplemenitejši

  Naj bo tale pravljica vsem bodočim generacijam v poduk, kaj se zgodi, kolaboriraš z okupatorjem in se obrneš proti lastnemu narodu! Pravici je bilo zadoščeno!

 • Miha

  Kazen za sodelovanje z okupatorjem je v vsaki normalni državi smrt in pika.

  • Franjo Trojner

   Zakaj te si leta 1991, na ves glas vpil, da je lustracija revanšizem? A so bili tudi dojenčki, majhni otroci, deklice, dečki , mladenke in mladci pa tudi že zelo stari obnemogli ljudje sodelavci okupatorja, sovražniki, da so jih enote OZNE in KNOJA po letu 1945 po končani vojni pahnile v grozno smrt? 15 000 po vojni izvensodno in na zverinski način pobitih Slovencev zahteva svojo pravico in dostojen, piatetni pokop! Ker vojni zločni nikoli ne zastarajo, bi žrtvam divjanja komunizma naša pravna država morala dati zadoščenje in obsoditi vse zločince , ki so poboje ukazali, jih izvrševali ali za njih vedeli in so jih načrtno prikrivali. Naša pravna država bi morala žrtvam divjanja komunizma omogočiti dostojen pokop in pravico do groba in obeležja na njem, mar ne? Pa se nič od tega ne dogaja, kljub sprejeti ustavi in vseh zakonih, ker smo še vedno komunistična vukojebina, ki ni zmogla niti lustracije v življenje takrat leta 1991 spraviti, kaj šele, da bi se lotila ostalih pomebnih civilizacijskih tem.

   • Kosobrin

    Povejte mi, kje je grob mojega prapradedka, zažganega zaradi domačih izdajalcev v taborišču smrti pod krvoločno nacistično roko? Ne samo on, na tisoče ljudi je končalo tako in zanje ne ve nihče, od njih ni ostal niti pepel. S temi zadevami pač nikoli ne bomo prišli do konca. In koliko partizanov, njihovih mater in otrok še leži po naših gozdovih, poljih in grapah, ko ne vemo za njihove grobove brez obeležja? Dajmo, nehajmo že s tem! Smo v 21. stoletju in naših otrok te grozote ne zanimajo več.

  • dob

   V normalni državi ti sodišče dokaže krivdo pred izrekom kazni.

   Imaš ime in priimek in grob! V normalni državi.
   Danes, toliko let po množičnih usmrtitvah brez sodb (tudi žensk, otrok in starcev), takšni kot ti svetujejo temu narodu naj že “neha enkrat premetavati kosti”.
   Tioda, prav takšni kot si ti, ste najbolj krivi, za “premetavanje kosti”!

   Kajti, v VSAKI nomralni, pravni državi, kosti imajo imena oseb, ki so jim ko+te kosti pripadale. Tako nisdo kosti, temveč osebe. In vsaka oseba ima zgodbo svojega življenja, ki tebe in takšne kot si ti, (komunističnih veljakov po vojni, ki so izvajali revolucijo in zato ukazali pobijanje) sploh nikoli ni zanimala.
   Pri nas je država prepovedala, da bi kosti dobile ime. Se pravi, d abi jih identificirala, kajti samo s tej dejanjem bi ta država postala druga država od te, ki smo jo navajeni, ker nimamo druge.
   Imena bi bila izpisana na nagrobnem spomeniku vsakega groba v katerem je ta oseba. Vedelo bi se kdo je ta, ki mu kosti pripadajo. Pri nas pa se to NE SME vedeti, ker je država tako zapovedala.

   Toda, ko bodo vse kosti imele svoje ime in priimek in bodo imele svoj grob – ne vse skupaj, temveč vsaka žrtev posebej – potem ne bo nihče več premetaval kosti!
   Le svojci in prijatelji se bodo prišli poklonit osebam, ki so živele in bile del tega zdaj močno pohabljenega in zelo okrnjenega naroda, ki ga pri živem telesu pol manjka. Ker mu je prepovedano biti.
   O tem, kdo je izdal svoj narod, bi pa lahko debatirali. Pa tudi o tem, kdo ga je okupiral in za kako dolgo! Ali o tem, kdo se je bojeval proti okupatiorju in kdo proti nasprotnikom komunizma. Tudi to je za debato, ki nikdar ni bila končana, ker se partizani iz strahu niso nikoli izjasnili ali so se v NOB podali zato, da bi se bojevali proti okupatorju ali proti latsnim bratom, ki so zavračali komunizem.
   Bratom, ki jim komunizem kot družbena ureditev ni bil intimna opcija.
   In ker se o tem nikoli niso jasno opredelili – so vsi osrani!

   Interpretacija in relativiziranje dogodkov nam ne bosta dosti pomagala. Resničnost kaže da kot narod nazadujemo. To se zgodi, ko narod ostane brez vizije kaso naprej in se vrača nazaj po stare rešitve. In te so opravičevanje pobojev, ki se kaže kot navodilo za naprej.
   Ta narod je brez resničnega notranjega smisla, da ga vodi.

   Pohabljanje, ki ga je izvajala diktatuira in ga še naprej izvaja nad narodom, da sploh lahko še obstaja, ima posledice na telesu naroda. Nekdo bo zato moral sprejeti odgovornost, kar pa pomeni, da diktatura ne more več zvračati Krivde za gospodarski polom in moralno izprijenost na “sovražnike domovine”, opozicijo (ki je sestavni del demokracije) ali izdajalce, kot jim komunisti in zagovorniki komunizma pravijo. Ker ste oboževalci režima sami največji okupatorji in izdajalci tega naroda in njegovi rablji.

   Genocid je gotovo najbolj zlorabljena beseda v teh krajih. Toda tisto, kar je komunistični režim storil po vojni in med vojno je bil genocid nad intelektualno elito naroda! Temu narodu je bila odsekana glava s pobijanjem podjetnikov, obrtnikov, tovarnarjev, intelektualcem, torej nad ljudmi, ki so znali proizvajati, delati, misliti, ustvarjati in skrbeti za družine. Vse to je bilo treba pobiti, uničiti, spoditi – da bi jih koministični režim naodmestil z brezoblično maso daljinsko in centralno vodenih ljudi brez lastnih možganov, brez lastne volje in popolnoma brez ODGOVORNOSTI!

   To, da izrabiš napad na lastno deželo s strani tujcev za izvajanje lastne Revolucije, in ti je izgon okupatorja druga briga, je podlost! Še večja podlost je pa vse tisto, kar je režim počel naslednja desetletja, ko je “čistil” ostanke antikomunizma in poneumljal narode.

   Tem zaslepljencem je treba povedati, da antikomunisti nismo domobranci! Smo nasprotniki komunizma in diktature. Meni so odvratne VSE diktature: komunizem, fašizem, nacizem in islam! Kdor podpira eno, podpira VSE dikattzure.

   Najbolj odbvratni od vsega pa so njihovi »pravni sistemi«, šerijatarstvo in bavconščina, ki s pravom in pravičnostjo nimajo NOBENE skupne točke.

   Diktature (fašizem, komunizem, nacizem, islam) in zavezništva med njimi, so SRAMOTA za civiliziran svet! Tu nimajo kaj iskati, ne kje drugje na tem planetu.

   Pri nas pa sramoto ohranjamo, z njo mahamo kot z zastavo in kot da moramo nanjo biti ponosni, namesto da nas je sram. To je shizofreno stanje duha v Sloveniji zdaj ne loči več kaj je prav in kaj narobe. Ne ločimo več pravnega sistema od strelskih vodov, ki človeka postavijo pred zid in mu kažejo časopis, v katerem o njem napišejo kar hočejo in kar strici iz ozadja naročijo.
   Tako ga ubijejo.

 • Milica

  Zakaj so posmrtne ostanke izkopali šele v Cerarjevi vladi. Zakaj ni Janševa vlada nič naredila glede tega?

  • tarantela

   Saj jih tudi sedaj ne bi izkopali, če bi bil na vladi Janša. Upajo, da bojo s tem kaj dosegli na prihodnjih volitvah, žel je čas mimo, prihajajo mladi. K sreči, sicer bi nas pobralo ob glodanju kosti.

 • črnaovca

  Oh Jezus je rekej marsikaj in žal se njegove reke uporablja kot komu paše. Rekel je tudi da bo prej šla kamela skozi šivankino uho kot bogatin v nebesa. Cerkev ob svojem premoženju in razkošju tega ne sliši rada a pri nas so nas pri verouku to učili seveda bil je drug režim in cerkev je hotela ugajati

  • Zgornji

   Ja, tud cerkev je žal Zabluzila … Žal. Tako kot Vsi.

 • tarantela

  Damjan, odpusti in odpuščeno Ti bo! Končno so pa vsi ti že v nebesih, pustimo jih tam, oni so tisti pravi in prvi, ki imajo pravico soditi in odpuščati. Kdo smo mi?

  • antimur

   Z levimi fašisti kot si ti, pa res ni druge, kot da vas fizično uničimo. Pri vsaki zadevi o kateri se piše in govori, pristavite vi svoj “če” in iščete vzroke za opravičilo tam, kjer jih ni in ne more biti. Z vami enostavno ne more biti dialoga, torej je samo ena pot, da rešimo Slovenijo pred popolnim razsulom in skrajnim sovraštvom, ki ga je vaš Kučan in njegova banda z zombiji vred raznesla po Sloveniji.

   • janez cepec

    kje pa vi, klero-fašisti-janšisti iščte opravičila za use pizdarije, ki ste ji deval, pa še jih devate? Džizus je med drugem reku: ne ubijaj, pa so domobrančki pa črnorokci klal svoj narod med vojno, je djau, de njegovo kraljestvo ni od tega sveta, pa si Cerku kumi sprot kopiči materjalne dobrine, pa še in še. uglavnem, kej dost ne daste na njegove nasvete. bo pa za vas tale kr taprav: blagor ubogim na duhu, zakaj njih bo nebeško kraljestvo

    • antimur

     Kaj se ti kreten oglašaš, če pojma nimaš, o čem teče debata, zapri svoj kljun, ker nisi dorasel za razspravo, se boš, vsaj kar se tiče zdravja, bolje počutil.

     • janez cepec

      s kje s pa ti pobegnu, ejga, a majo u Begnah dan odprteh urat, al si čez ograjo spizdo??

     • Franc Šink

      Po moje to velja za tebe.

     • janez cepec

      ja, po tvoje

    • xtc

     Najte opomnim idiot fašizem je izšel iz levaštva,kajti nacional socializem je v bistvu le socializem.

   • tarantela

    A si sinoči gledal “kljukca”? Da dol padeš od smeha!

 • Antonius

  Z zamahom roke s kostmi nasilno umorjenih lahko opravijo samo taki osebki, ki ne premorejo čustvene inteligence in empatije do drugih ljudi.
  Njihova umazana dvoličnost se kaže v dejstvu, da svoje umrle svojce pokopavajo z vsem spoštovanjem in častmi, svojcem zverinsko umorjenih pa ne dovolijo niti napisa imena in priimka na morišču, kjer so jih masovno ubili in zagrebli.
  Take osebke je zlahka najti med komentarji pod člankom na tem portalu.

 • Krtača 20

  Desni spet kuhajo kostno juhco….

  • Franc Šink

   A ti gre na živce kaj?

  • xtc

   Ja in počasi se bo formiralo tudi EU sodišče za leve zločince,kjer se bo jasno obsodilo zločince ki so že mrtvi in one,ki še lazijo okrog in svinjajo s svojimi lažmi in netijo razdor mes Slovenci z lažnivimi pravljicami.

 • Franc Šink

  Če prebiram take prispevke, se počutim kot poscana roža kraj poti.Ali smo res tako nesposobni da bi končno uredili te stvari.

 • xtc

  Prihaja čas,ko bo treba vse nedolžne žrtve komunistične NOB klavnice dostojno in pietetno pokopati,zločince in zločin pa javno obsoditi,še živeče pa kot nacional socialiste pred sodišča.Lažnivo ropotijo in simbole pa odstraniti in z zakonom prepovedati zaradi zločinskosti,totalitarizma in lažnivega izpričevanja zgodovine.

 • Štalmajster
 • !

  Crux stat dum volvitur orbis (Svet se vrti, a križ stoji)

  BRAVO!

  • Zgornji

   Večno !!! ! !!!

 • Zgornji

  Ja, Žalostno , kako so se pokvarjene zveri lotevale svoje vrste … še živali so na boljšem kot taki Pokvarjenci Brezbožni …

 • Kosobrin

  Povejte mi, kje je grob mojega prapradedka, zažganega zaradi domačih izdajalcev v taborišču smrti pod krvoločno nacistično roko? Ne samo on, na tisoče ljudi je končalo tako in zanje ne ve nihče, od njih ni ostal niti pepel. S temi zadevami pač nikoli ne bomo prišli do konca. In koliko partizanov, njihovih mater in otrok še leži po naših gozdovih, poljih in grapah, ko ne vemo za njihove grobove brez obeležja? Dajmo, nehajmo že s tem! Smo v 21. stoletju in naših otrok te grozote ne zanimajo več..

  • Franjo Trojner

   Čuj v Sloveniji je evedintirano 600 in več množičnih morišč, v njih leži 200 000 pobitih ljudi od tega več, kot 15 000 po vojni izvensodno zverinsko pobitih Slovenk in Slovencev tudi dojenčkov otrok, mladostnikov, mladih deklet in dečkov in ogromno žena in starostnikov in za te vemo kje ležijo in katrim po naši ustavi, zakonodaji tudi tej novi pripada pravica do groba in obeležja, ter seveda piatetnega pokopa. Kje te živiš ti, da so ti tuje vse civilizacijske norme/standardi in zakoni, a ti ne veš, da vojni zločini ali zločini storjeni proti civilnemu prebivalstvu/človeštvu nikoli ne zastarajo. Praviš :”Dajmo, nehajmo že s tem! Smo v 21. stoletju in naših otrok te grozote ne zanimajo več..”. Tiste z zdravimi načeli še kako zanima in se zavzemajo, da resnica in pravica ugleda luč sveta, tistih mladih, ki pa izhajajo iz družin krvolokov divjanja komunizma na naših tleh pa zgodovina resnica in pravica ne zanima, ker se bojijo, da bodo njihovi bližnji v zgodovino z imeni in priimki zapisani, kot morilci, klavci lastnega in tujih narodov. Sicer pa narod ni neumen in že več, kot 70 let ve iz katerih družin vse so vsi ti množični morilci odgovorni za uboj več, kot 15000 sodržavljanov, umor cveta SLOVENSKE PAMETI.

  • Janez

   ŽE SPET VERJETNO PIJAN PIŠEŠ.
   O KAKŠNIH PRADEDEKIH – BLEDEŠ. ? Če si take stvari zmišljuješ ?
   Si pa res – 20.000 milj pod morjem. L.r. L.r. J. KOMENDA