fbpx

Jože Dežman: V Sloveniji živimo v simbolni okupaciji. Morda nam lahko pomagajo Poljaki.

Foto: STA

”Prvi korak k normalnosti je le pokop mrtvih. Ko bomo priznali državljansko vojno, jo cenili, priznali komunistično zmago in njihov poraz, obenem pa tragedijo protikomunizma in njeno dolgoročno vrnitev, z zgodovinsko upravičenostjo, bomo lažje bivali,” meni zgodovinar Jože Dežman. 

Poljska je sprejela zakon, s katerim želi iz javnosti popolnoma odstraniti vse komunistične simbole. Kot pojasnjuje zgodovinar Jože Dežman, je njihov namen očistiti deželo simbolne okupacije pokrajine, ki je značilna za komunistične države. To pa bi bilo potrebno storiti tudi v Sloveniji, dodaja, kjer bi morali grobnice ”herojev” prestaviti na pokopališče, kipe Kardelja in Tita v muzej, ulice pa bi morali začeti preimenovati .

”To so naredili tudi Španci s frankizmom, takrat je pršlo celo do spopadov med vojsko in policijo. To je proces, ki je nujen. Tudi v Sloveniji živimo v simbolni okupaciji, ki jo lahko vidimo v toliko oblikah in na toliko prostorih, da zahteva trezen razmislek. Če Poljaki začnejo s temi postopki, bo to odmevalo po Evropi, kar pomeni, da bomo prej ali slej tudi Slovenci o tem začeli malo bolj živahno razmišljati,” je prepričan Dežman.

Najboljše zdravilo je resnica, ki je dovolj zgovorna
Prepričan je, da je najbolj zdravilna prav resnica. ”Sedaj smo imeli nek poskus, ko so dejali, da naj bi Tito izdal ukaz armadi, naj ne pobije jetnikov. Potem pa se takoj postavi vprašanje, kakšen šef je sploh bil Tito, če mu armada pobije več kot 300.000 vojnih ujetnikov in civilistov. Te komedije se bomo seveda igrali še dolgo časa,” je dejal Dežman.

Največ pa lahko dosežemo z resnico, ki je po mnenju Dežmana tako prepričljiva, da se ji ne da ugovarjati. ”Navaditi pa se bomo morali, da imamo lahko različna stališča in z različnimi stališči lahko prav tako živimo v sožitju,” meni zgodovinar in dodaja, da je spopad in razlikovanje med dobrim in slabim, med zločincem in žrtvijo, med totalitarnim in demokratičnim procesom. ”To sodi v normalna tranzicijska opravila in dokler tega ne bomo zmogli, tranzicija ni mogoča,” zagotavlja Dežman.

Partizani so tudi okupatorji, ne samo osvoboditelji
”Ko gledamo gospoda Ambrožiča, ki ne more normalno razmišljati o svojem očetu, je to temeljni znak tega, čemur pravimo totalitarno poškodovanje,”
meni Dežman. Za uspešno tranzicijo pa je potrebno razmišljati o tem, da so partizani pobili več ljudi kot okupatorji, da ne samo osvobajajo, pač pa tudi okupirajo, da imamo zaradi tega dolgoročne posledice, da zato nimamo normalne demokracije, podjetništva, pojasnjuje zgodovinar in dodaja, da je to tisto, čemur se moramo Slovenci zavezati. ”Gre za obsodbe in pa za to, da se zavežemo, da bomo delali drugače,” še dodaja. 

Za evropske levičarje pa bi bilo po njegovem mnenju sicer grozno, če bi se morali dokončno posloviti od tega marskistično-leninističnega modela. ”Zlasti je slovo od Tita razmeroma neprijeten zalogaj. Pri nas pa Pahor res še vedno hodi na partizanska obredja, ne da bi o njih izrazil dvom. Res pa je, da še vedno dovolj priznava to zločinsko dediščino. Verjetno pa se bo moral tudi Cerar počasi opredeliti,’‘ je še dodal Jože Dežman.

M. G.