Jože Dežman: Žrtve iz Hude Jame bodo pokopali v mariborskem Parku spominov, v Barbara rovu bo pa muzej

Jože Dežman, slovenski zgodovinar in predsednik komisije za prikrita grobišča (foto: STA)

Žrtve povojnih pobojev iz Hude Jame bodo pokopali v mariborskem Parku spominov. Tak sklep je sprejela Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, saj gre za najbolj ustrezno rešitev. ”Pokop bo dokumentiran tako, da se bo točno vedelo, iz katerega dela jame je kdo,” nam je pojasnil Jože Dežman, predsednik komisije. 

Kot je pojasnil Jože Dežman, je komisija tak sklep sprejela zaradi povsem razumnih razlogov. Odločali so se med tremi možnimi lokacijami – na Teharjah, v Laškem in pa pred Hudo Jamo. Nazadnje je bilo dogovorjeno, da bodo posmrtni ostanki premaknjeni v kostnico, a je pri tem nastal problem.

Vir: STA

Vir: STA

”Pokazalo pa se je, da je izjemno zapleteno skeletne ostanke spraviti v tako stanje, da bi lahko čakali na odločitev o pokopu v kostnici. Zato je prišla odločitev za pokop v Mariboru,” je pojasnil Dežman in dodal, da bo pokop skrbno dokumentiran. Sicer pa ne gre za spremembo lokacije, saj se Park spominov nahaja v neposredni bližini kostnice.

Pomembna razprava in čim več pobud
Dežman je za Novo24TV še poudaril, da je bil to razmeroma dolg proces, med katerim so dobili in pretehtali več pobud. Izpostavil je tudi pobudo Leljak-Pahor, ki se je sicer nanašala samo na prenos do sedaj izkopanih posmrtnih ostankov. “Zdaj pa bodo izkopani in pokopani vsi, v Barbara rovu pa se ureja muzej,” je pojasnil.

Dodal je še, da je zaželeno, da se o teh rečeh odpira čim več razprav in se sooči različna mnenja, da bo komisija lažje prišla do rešitev. V pogovore naj bi se vključila tudi hrvaška stran.

Maruša Gorišek