fbpx

Kaj morate storiti, da se boste upokojili pred 40. letom?

Vir: Istock

Vsi sanjamo o tem, da bi se upokojili zgodaj, z veliko pokojnino in brez skrbi glede denarja. Toda ali je to sploh mogoče? V preteklosti smo bili v Evropi in Sloveniji priča podaljševanju upokojitvene starosti. Danes se Slovenci in Slovenke upokojujejo v glavnem po 59. letu, čeprav finančni svetovalci radi spomnijo, da bi se marsikdo lahko upokojil veliko prej. Ali je res, da je potreben zgolj dober načrt? 

Zgodnja upokojitev je možna le v primeru, da imate primerne prihranke. Finančniki svetujejo, da imate na dan upokojitve privarčevano 25-kratno vrednost načrtovanega mesečnega dohodka. Od te vsote bi lahko vsako leto varno dvignili približno 4 odstotke denarja z bančnega računa, ki bi ga lahko brez skrbi prišteli k pokojnini. Koliko natančno bi lahko dvignili, je seveda odvisno od obrestne mere.

Morda vas zanimata znanost in tehnologija: [VIDEO] Fascinantna inovativna vozila sodobnega časa

Tisti, ki se želi hitro upokojiti, mora v najkrajšem možnem času sanirati vse dolgove, še posebej pa tiste največje, ki so navadno najeti za izgradnjo hiše ali nakup stanovanja. Ti dolgovi v veliko primerih “požrejo” več kot 30 odstotkov mesečnega dohodka in tako onemogočijo kakršnokoli varčevanje.

(Foto: iStock)

(Foto: iStock)

Čas je denar

Glede na to, da gre za precej velike vsote denarja, je potrebno začeti varčevati takoj. Čas je denar, pravijo, kar pa ima v primeru varčevanja veliko težo. Obrestno obrestovanje se izplača, da pa bo to še posebej učinkovito, pa je potrebno oklestiti življenjske stroške. Manj boste porabili za avtomobil, preveliko hišo in počitnice, več boste imeli v starosti.

 

Ostanite aktivni, odprite popoldanski s. p. Veliko “mladih” upokojencev ohrani stransko dejavnost – navadno nekaj, kar radi počnejo -, s katero služijo dodatni prihodek. 

Naredite upokojenski stroškovnik in ne pozabite na skrite stroške ter družino. Ko boste ugotovili, koliko denarja potrebujete za vaš življenjski slog, poskusite nekaj mesecev živeti z načrtovanim “proračunom”. Tako boste hitro ugotovili, ali se vaši načrti v praksi izidejo.

Ž. K.