fbpx

Kaj nam zakon jemlje in kaj daje?

Foto: iStock

Danes opolnoči se izteče rok, ko se je še mogoče prijaviti kot organizator referendumske kampanje o noveli zakona o zakonski zvezi ter odpreti transakcijski račun za kampanjo. Državni volilni komisiji se je do zdaj prijavilo 35 organizatorjev kampanje pred referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi.

Le še danes se je mogoče prijaviti kot organizator referendumske kampanje o noveli zakona o zakonski zvezi za referendum, ki bo 20. decembra. Na njem bodo volivci odločali o spremembi zakonske zveze moža in žene v zakonsko zvezo dveh oseb.

Metka Zevnik, koalicija Za otroke gre (foto: V. V.)

Metka Zevnik, Koalicija “Za otroke gre!” (Foto: V. V.)

Za otroke gre: Zakon ukinja zakonsko zvezo moža in žene
Pobudniki referenduma, združeni v Koalicijo “Za otroke gre!”, so ponekod že razobesili plakate in vabila na dogodke, povezane z referendumom. Izdali so tudi zloženko, s katero volivce pozivajo proti noveli z argumenti, da zakon jemlje zakonsko zvezo moža in žene in pomen mame in očeta v temeljni družinski zakonodaji ter daje možnost posvojitve otrok istospolnim parom in tistim, ki spol spreminjajo.

Posledica zakona je lahko tudi uvedba lezbične, homoseksualne, biseksualne in transseksualne spolne vzgoje v osnovne in srednje šole. Zakon tudi ne priznava ugovora vesti za javne uslužbence, ki bi ga morali izvajati.

Zakon jemlje:
– zakonsko zvezo žene in moža,
– pomen mame in očeta za otroka v temeljni družinski zakonodaji,
 moški in ženski spol v temeljnih določbah družinske zakonodaje,
– pravico do prepričanja, da je za otroka najbolj primerna skupnost ženske in moškega.

Zakon daje:
otroke dvema osebama, ki:
– sta istega spola,
– lahko spreminjata in si sama določata spol,
– lahko prehajata iz spola v spol.

N. G., STA