fbpx

Kaj o 27. aprilu in partijskih mitomanih pravi psiholog

Foto: STA

“Za odgovor na to vprašanje ni potrebno nobeno globlje psihološko razumevanje, zdrava kmečka pamet nam lahko pove dovolj o teh ljudeh,” je o oblasti in ljudeh, ki še vedno verjamejo v izmišljeno partijsko mitologijo, ki je med drugim povezana tudi s 27. aprilom, dnevom OF, komentiral univerzitetni profesor in psiholog Janek Musek. 

Razkorak med prazniki, ki so jih v prejšnjem režimu določili za obujanje herojskih dejanj revolucionarjev, in sedanjimi interpretacijami resnice dobiva čedalje večje razsežnosti. Vpogled v arhive, pričevanja takratnih udeležencev vojne in bolj odprt medijski prostor razkrivajo vse večje zablode takratne partijske oblasti, ki si je za svoj obstoj očitno morala izmisliti lastno mitologijo, sedanja oblast pa skrbi, da ta nostalgija ne utone v pozabo.

Psiholog Janek Musek ocenjuje, da gre pri tovrstnih ljudeh za dva dva segmenta državljanov Slovenije. “Prvega predstavljajo vplivni ostanki partijskih struktur in njihovih infrastruktur, od nekdanjih sindikatov, SZDL, Zveze borcev in UDV do pravnikov, vzgojenih v duhu socialističnega prava (“nomenklatura” ali “kontinuiteta”, ki nikoli ni doživela upravičene in zgodovinsko utemeljene odstranitve z oblasti, torej dekomuni(sti)zacije po vzoru denacifikacije in defašizacije, nečesa, kar je bilo opravljeno v vsej demokratični Evropi – razen v Sloveniji).” Za ta segment je po njegovem razumljivo, da se krčevito upira demokratičnemu vrednotenju zgodovinskih dejstev in se zateka v nostalgijo in mitologijo, ki opravičujeta tako njihovo zgodovinsko vlogo kot tudi njihovo slabo vest zaradi te vloge.

Psiholog Janek Musek (foto: STA)

Psiholog Janek Musek. Foto: STA

Priskledniki, ki imajo koristi, so največji verniki mitov
Za drugi segment državljanov Musek pravi, da tega predstavlja množica ljudi, pri katerih je tiha in tudi medijsko podpirana indoktrinacija nekdanjih partijskih struktur in njihovih naslednikov padla na plodna tla, ker se je ujela z njihovimi osebnimi in kariernimi pričakovanji, oportunizmom in drugimi interesi. Ti ljudje seveda niso motivirani za kritični odnos do ustvarjenih mitov in jim rade volje nasedajo ter jim tako hote ali nehote pomagajo. “To velja tudi za odnos do boja proti okupatorju, ki je slovenski naciji lahko v ponos, ki pa je bil že v samem začetku s strani komunistov sektaško zlorabljen za cilje boljševistične revolucije, torej bolj proti lastnemu ljudstvu kot proti okupatorju,” je še dodal Musek.

Spadajo spletni komentatorji, ki podpirajo OF, v prvo ali drugo skupino?

pokvarjeniSvet:
Zgodovino pišejo zmagovalci.
Opazovalec:
Prav je, da se to praznuje, saj je eden izmed ključnih dogodkov, ki so pripeljali do RS.
Boris:
Šele na stara leta vidim, da gre za pomemben praznik, ki ga je potrebno negovati in braniti pred napadi revanšistov. kot je pravilno rekel pred leti JJ, okupacija je bila vir vsega zla! smrt fašizmu in komunizmu, svoboda narodu!
avtohtoni neandertalec:
Domobranske spomenike bi bilo treba razbiti z macolami in tla, kjer so stali, z buldožerjem zravnati z zemljo, to bi moral narediti vsak pravi Slovenec, ki se zaveda komu se moramo zahvaliti, da bi bili skoraj ob edini prostor na planetu, kjer smo lahko doma, sicer nas ni, smo samo jaz in vi vsi ostali.
komar marko:
Sicer pa SLAVA partizanom, ki so se borili POŠTENO za našo domovino. Domobranci so bili izdajalci, napaka je bila prisega na nekem stadionu!

M. P.