fbpx

Kaj so danes povedali slovenski škofje v pridigah?

Foto: epa

V svojih pridigah pri polnočnicah in božičnih mašah so slovenski škofje poudarili, da božje učlovečenje prinaša upanje, mir in ljubezen, hkrati pa so izpostavili pomembnost družine. Opomnili so tudi, da je letos sveto leto usmiljenja, zato so pozvali tudi k delitvi le-tega.

Foto: STA

Foto: STA

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v pridigi, ki jo je imel v ljubljanski stolnici, dejal, da z božičem na svet prihaja usmiljenje, ki se v božičnem času razodeva na poseben način. “To usmiljenje kaže, da se Bog, kljub temu da človek postaja vse bolj samozadosten, ni obrnil od njega,” je dejal. Vernike je pozval tudi k izkazovanju hvaležnosti ter k razumnemu, pravičnemu in pobožnemu življenju.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan je polnočnico vodil v novomeški stolnici. V pridigi se je naslonil na zgodbo o Jožefu in Mariji. “Tako, kot sta onadva pred več kot 2000 leti trkala na vrata ljudi, da bi prenočila, a sta na koncu morala prespati v hlevu, danes na naša vrata trkajo prezrti, osamljeni, bolni in lačni,” je poudaril novomeški škof.

Foto: B.O.

Foto: B.O.

Na dan pred božičnim praznikom je Ljudsko kuhinjo Betlehem mariborske Karitas obiskal mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Ob jaslicah, ki stojijo v Karitasovi ljudski kuhinji, je nadškof prisotne opozoril, da “nas te vodijo v Betlehem, kjer se je pred 2000 leti rodil Božji Sin”. Ta dogodek obhajamo sredi noči, da bi začutili, da Odrešenik prihaja med nas kot Luč, je pojasnil. 

Morda vas zanima tudi: Papež Frančišek: Sprejeti usmiljenje in ga deliti

Foto: STA

Foto: STA

Murskosoboški škof Peter Štumpf je v svoji pridigi izpostavil, da je božič praznik družine. “Božič pa je tudi klic vsem ljudem – ko se pojavi otrok, ga je treba sprejeti,” je dejal. Prav tako je po njegovih besedah potrebno sprejeti tudi mater in očeta. “Sporočilo božiča bo do konca sveta sporočilo, da oče, mati in otroci spadajo skupaj,” je še dodal.

Foto: STA

Foto: STA

Koprski škof Jurij Bizjak je v pridigi povedal, da je med nami vedno mnogo družin, ki cenijo in ljubosumno čuvajo zakonsko ljubezen in zvestobo, ki gojijo in zaupno branijo materinsko nežnost in milobo, ki spoštujejo in skrbno ohranjajo očetovsko čast in pristojnost. “Vsem, ki vam naštete vrednote ugajajo in vam uspevajo, iskreno čestitam,” je dodal.

Foto: STA

Foto: STA

Celjski škof Stanislav Lipovšek pa je pozval, naj Jezusovo rojstvo spremeni naše navade, naše vrednote; naj spremeni žalost v veselje, sovraštvo v ljubezen, nasilje v spravo in odpuščanje. “Naj nas jaslice po naših cerkvah, po naših domovih in družinah nagovarjajo k dobroti, odpuščanju in medsebojnemu razumevanju, da bomo vstopili v mir in radost božične noči,” je škof nagovoril navzoče.

N. K.