fbpx

Kako je Cerar po krivem obtožil profesorje gimnazije v Kranju

Foto: STA

Cerar z druščino in levičarska “intelektualna srenja” so po krivem obtožili profesorje gimnazije Franceta Prešerna v Kranju, da so zbirali podpise z domnevno peticijo proti naselitvi migrantov v tamkajšnji dijaški dom. Nad njimi so izražali skrajno ogorčenje, a – kot se je izkazalo – profesorji so po prošnjah staršev le izrazili skrb, saj o naselitvi migrantov od vlade niso prejeli prav nobenih uradnih informacij. Se jim bo Cerar opravičil?

Vlada je mimo prebivalcev Kranja želela v dijaški dom “za začetek” naseliti 22 migrantov. Temu so se odločno uprli starši, ki jih je skrbelo za varnost svojih otrok, skrb pa so izrazili tudi profesorji gimnazije Franceta Prešerna Kranj.

Mirjam Bezjak, ravnateljica Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju, je na spletni strani objavila pojasnilo, da profesorji niso zbirali prav nobenih podpisov ali podpisovali peticije proti migrantom, kot so jih obtožili Cerar in njegovi podaniki ter vsi levičarski mediji, različna združenja profesorjev in drugih intelektualcev. Na 26 profesorjev gimnazije, ki naj bi podpisovali peticijo proti nastanitvi migrantov v Dijaškem domu Kranj, so zlivali vse možne obtožbe, ogorčenje in gnus nad njihovo domnevno nehumanostjo.

Cerar nad profesorje, a peticija namišljena
A kot se je izkazalo – peticija je namišljena, vse te obtožbe nimajo prav nobene podlage. Po besedah ravnateljice Bezjakove so profesorji – po prošnjah in vprašanjih staršev otrok v dijaškem domu – izrazili le skrb, predvsem zaradi pomanjkanja informacij, katerih pa od vlade preprosto ne dobijo.

Meni, da je “šola dolžna in odgovorna poskrbeti za varno okolje vzgoje in izobraževanja najranljivejše populacije mladih, ki nam je zaupana,” zato se ji zdi korektno, da tako zaposleni kot starši izrazijo svojo skrb v takšnih primerih. Starši so se v negotovosti obrnili na šolo, ki pa po besedah ravnateljice sploh ni imela uradnih podatkov. Vedeli so le to, da naj bi za začetek v bližnjem dijaškem domu naselili 22 migrantov.

Ravnateljica je še opomnila, da je vloga odločevalcev “toliko bolj pomembna, in sicer v tem, da vsem omogočijo pravočasne, popolne in verodostojne informacije ter ustrezne varnostne ukrepe,” da bodo lahko staršem odgovorili na njihova vprašanja.

Napad na vsakogar, ki misli drugače
Cerar v kamere sicer razlaga, da se vlada na vse kriplje trudi podati prav vse informacije in z lokalnimi skupnostmi sodelovati, a dogajanje po številnih krajih po Sloveniji kaže ravno nasprotno. Vlada ignorira krajane, v različne objekte – tudi če za to niso primerni – naseljuje migrante, poleg tega pa se očitno grobo spravi na vsakogar, ki bi ob tem le izrazil skrb, kaj šele, če bi temu nasprotoval. Zdaj, ko je zmota jasna, ostaja vprašanje – se bo Cerar opravičil?

Druga, sicer  “elitna”, gimnazija v Kranju se od problematike distancira
V Kranju sta sicer dve gimnaziji, omenjena Gimnazija Franceta Prešerna in Gimnazija Kranj. Ta se je, s podpisom ravnatelja Franca Rozmana, sicer podpredsednika stranke SLS, na družabnem omrežju Facebook označila za “elitno” gimnazijo v Kranju. Tako z gimnazijo, kjer starši in profesorji izražajo skrb za varnost otrok v šoli in bližnjem dijaškem domu, ne želijo imeti ničesar skupnega.

Spomnimo. Ta t. i. “elitna” Gimnazija Kranj je v javnosti že bila na tapeti, ko je njen profesor od dijakov na taboru neupravičeno zahteval 400 evrov – koles zaradi vremena niso najeli, denarja pa jim tudi ni vrnil. To je storil šele po opozorilu ravnatelja, a službo je vseeno obdržal.

Kako se je "elitna" kranjska gimnazija distancirala. Vir: Facebook/screenshot

Kako se je “elitna” kranjska gimnazija distancirala. Vir: Facebook/screenshot

Anja Dangubič