Kako je Rado Pezdir “odpihnil” Marjana Šarca: “Skrbijo te krediti? Je*i se ti mal, zakaj si potem odje*al dodatek za delovno aktivnost?”

Rade Pezdir je v zadnji kolumni za Požarreport povsem raztrgal predsednika vlade Marjana Šarca in mislece, kot je levičarski aktivist Roni Kordiš, ki ljudem "privoščijo" pufanje. Foto: Nova24TV.

Požarreport je objavil najnovejšo kolumno ekonomista Rada Pezdirja, v kateri se je dotaknil odločitve Banke Slovenija o zaostritvi pogojev za kreditiranje, zaradi katerih bi lahko brez “posojil” po ocenah ostalo tudi do 300 tisoč Slovenk in Slovencev. Pezdirja je močno zmotil odziv levega dela politike in predsednika vlade Marjana Šarca, ki sta udarila po Boštjanu Vasletu, ki da se ne zaveda, da vodi avtonomno institucijo, na katero noben premier ne bi smel vršiti nikakršnih pritiskov. Sploh pa ne, če zaradi “nekompetentnega bleferstva” in nepoznavanja ekonomije skuša slovensko javnost prepričati, kako je zadolževanje dobra stvar. To pa je skrajno nevarno, piše Pezdir v Požarreportu, saj je tudi javnost je na krilih finančno nepismenih zajahala mnenje, da naj se družine skoraj popolnoma zadolžijo s potrošniškimi in hipotekarnimi krediti in desetletja hranijo otroke s prepečencem, ko se ekonomija zaustavi in se začnejo izgubljati službe, pa gre pol države v osebni stečaj, potem pa … “Kaj? Kam? Pod mostove?”

“Slovenijo je malo pred dnevom mrtvih razburila novica, da je Banka Slovenije zaostrila pogoje kreditiranja prebivalstva. In ko smo na dan mrtvih lahko prižgali svečke za udbovske banke, ki so se poganjale na kreditnih piramidah, za vsa podjetja, ki so se zaradi pretirane zadolženosti sesedla v stečajih, in za vse tiste, ki so se zajebali in se zadolžili v švicarskih frankih, smo lahko poslušali nove teorije o tem, kako je zadolževanje odlična zadeva in zakaj ne bi po vzoru kreditnega balončka v gospodarstvu skuhali še kreditnega balončka prebivalstvu,” piše Rado Pezdir v najnovejši kolumni, ki so jo objavili v Požarreportu.

Po besedah Radota Pezdirja je zadnja epizoda pokazala na nekaj najočitnejših okoliščin, ki označujejo današnjo slovensko družbo. “Prvič, Banka Slovenije je tudi po svoji zaslugi ostala popolnoma sama oziroma, povedano drugače, praktično ni več nobenega zunanjega in neodvisnega posameznika, ki bi branil pozicije te institucije. Drugič, predsednik vlade ali kralj klanja prašičev (kakor vam je ljubše) se je dokončno izkazal za popolnoma nekompetentnega bleferja. In tretjič, odsotnost kakršnekoli finančne pismenosti je naplavila mnenja o zelo relevantnih zadevah zelo nerelevantnih ljudi.” Toda namesto da bi bila ta mnenja predmet posmeha, so se zarolala po javnem prostoru z velikim odobravanjem finančno nepismene javnosti.

Banka Slovenije. Foto: STA.

Kako se je Banka Slovenija odločila, da bo zadolžila slovensko prebivalstvo
Pezdir trdi, da je bila Banka Slovenije vedno arogantna institucija. Ali je za to kriva njena institucionalna izoliranost, ki je to institucijo spremenila v svoj svet, ki sledi nekim internim degenerativnim pravilom, ali pa gre za nekakšno nalezljivo bolezen napuha, ni jasno. Po mnenju Pezdirja pa je jasno edinole to, “da imamo vsi od zunaj poln kurac njihovega neumnega vedenja in nesramnega odnosa. Ne nazadnje sem tudi sam omahoval med tem, ali naj spregovorim o norosti Šarčevega napada na Banko Slovenije ali naj pustim, da regulator svoje pozicije rešuje na zdaj že tradicionalno debilen piarovski način”.

V luči gospodarskega ohlajanja in ekscesnih potrošniških posojil, katerih ročnost se je vse bolj podaljševala, je Banka Slovenije sprejela ukrepe za zajezitev eksplozije potrošniških posojil. Slovenske banke so si namreč omislile svojevrstni balonček, podoben tistemu iz obdobja pred drugo sanacijo bančnega sistema, piše priznani ekonomist, ki je z Anžetom Logarjem v prejšnjem parlamentarnem mandatu iskal odgovorne za nastanek slovenske bančne luknje.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Foto: STA.

Pezdir piše, da so se banke odločile, da zadolžijo slovensko prebivalstvo tako, kot so svoj čas zadolževale slovenska podjetja. Manifestacija tega je bila “veličastna”. Potrošniški krediti so v zadnjih nekaj letih naraščali tako hitro kot v preteklosti pred krizni kreditni balonček v gradbeništvu in finančnih holdingih. Potrošniški krediti so se vse bolj podaljševali in prebili mejo desetih let ter se začeli približevati petnajstim letom: “Več kot desetletni potrošniški krediti pa so svojevrstna norost, ne samo z vidika osebe, ki si želi biti zadolžena deset let, zato da financira nakup avtomobila in luksuzne počitnice s kakšno zajebano televizijo vred, ampak ker po ročnosti postajajo praktično podjetniška in hipotekarna posojila.”

O mislecu Roniju Kordišu: “Tega modela skrbijo zadeve, je*eno ga skrbijo”
Podobno je bilo po mnenju Pezdirja na strani hipotekarnih posojil, s katerimi je prebivalstvo poskušalo ujeti naglo rast cen nepremičnin. Absurdna rast cen nepremičnin seveda naj bi izhajala iz nepremišljene stanovanjske politike vlade. Posledično so bili zunaj krediti, ki so zahtevali vse manjši delež lastniškega dela v kreditnem paketu, poleg tega pa so imeli skrito tiktakajočo bombo, imenovano variabilna obrestna mera. “In kar je še huje, tudi ti krediti so bili dani tako, da vam lahko na koncu dneva preostane zgolj to, da se čez mesec prebijete s pitjem vode in žrtjem prepečenca,” je tokrat neposreden Pezdir.

Zdaj pa k javnem mnenju. Največje javno sicer zgražanje je sprožila informacija, da mora vsakomur ostati nekaj sto evrov od plače, ker ima otroke. Posledično naj bi velike družine ostale brez možnosti za nakup nepremičnin. “En tak presežek je tudi mislec, ki se odziva na ime Roni Kordiš. Tega modela skrbijo zadeve, ampak res ga jebeno skrbijo. In v tej silni skrbi nam sporoča, da kreditov ne velja krčiti, saj so ravno krediti tisti, ki prebivalstvu omogočajo trošiti za tisto, česar si ne more privoščiti. Ali razumete norost trditve? Nečesa si ne morete privoščiti, potem pa vzamete kredit in si to privoščite. Ampak jebiga, kralj logike, kako pa potem vrneš kredit? Iz česa? Iz novega kredita,” Kordiša “odpihne” Pezdir.

Kot še poudarja Pezdir, je javnost na krilih finančno nepismenih zajahala mnenje, da je sledeča situacija še kako odlična: družine naj se skoraj popolnoma zadolžijo s potrošniškimi in hipotekarnimi krediti in desetletja hranijo otroke s prepečencem, ko se ekonomija zaustavi in se začnejo izgubljati službe, pa gre pol države v osebni stečaj, družine pa pod mostove in v zemljanke po hostah.

Rado Pezdir v Temi dneva na Nova24TV. Foto: Nova24TV.

Predsednik vlade je vršil nedopusten pritisk na avtonomno institucijo, ki tega ne bi smela dopustiti

“Skratka, če povzamem, državljanom ni bilo dovolj, da so jih banke napumpale s krediti v švicarjih, zdaj se prostovoljno javljajo, da bi se še zadolžili do skrajnosti. Ampak počakajte, da se gospodarska rast ohladi še za pol odstotne točke in boste na lastne oči videli, kako kakih deset tisoč ljudi izgubi službo, potem pa bodo družine, okoli trideset tisoč ljudi, najprej prodajale na potrošniške kredite kupljene avtomobile, televizije, odpovedovale počitnice na Sejšelih, ko to ne bo zadostovalo, pa še nepremičnine, kupljene s hipotekarnimi krediti, in na konec odšle v rekordno število osebnih stečajev. Samo popoln idiot si želi ogroziti svojo družino z nevzdržnim zadolževanjem.”

Vseeno pa je po mnenju Pezdirja kralj finančne nepismenosti kar predsednik vlade sam.

“To je seveda zelo zanimiva situacija, kajti očitno vlada, ki ne zmore sprememb, s katerimi bi se povečala blaginja prebivalstva, zdaj oglašuje zadolževanje pri bankah. Če parafraziram, gre ta bolni cinizem nekako takole: drago ljudstvo, ne moremo izboljšati vašega gmotnega stanja, zato vas pozivam, da si izboljšate svoj položaj tako, da si najamete kredit pri bankah. Banke pa spodbujam, da vam dajo čim več kreditov. Ma, jebi se ti mal Šarec. Zakreditiraj se ti in potem ti prodajaj svoje premoženje in pojdi ti v osebni stečaj, ko se ekonomija ohladi.”

A to še ni Pezdirjev zadnji udarec za predsednika vlade: “A č’mo Šarca še enkrat jebat’? No, pa dajmo. Njegov predlog, naj se prebivalstvo v času gospodarskega ohlajanja brez posebne omejitve čim bolj kreditira pri bankah, je posledica njegove socialne čuječnosti. Ta kamniški čudež, Luka Dončić slovenske politike in prvi izdelovalec klobas koalicije je namreč resno zaskrbljen za blaginjo državljanov, posebno mladih družin. Jebi se ti mal, zakaj si potem, ob vsej tej silni skrbi, odjebal dodatek za delovno aktivnost?”

Za konec kolumne pa še zadnji argument, ki potrjuje, kako brez avtoritete in brezupen je Pahorjev guverner Boštjan Vasle in kako zelo nerazgledan je Šarec s poslanci LMŠ na čelu. Šarec in LMŠ sta pozvala Banko Slovenije, naj premisli o regulaciji kreditne politike in jo vsaj odloži za nekaj mesecev. “Papak, kot je, je Kostićev guverner Vasle to pogoltnil. Pa ne bi smel, ker je Banka Slovenije po ustavi (jep, vem, da ta argument ne pomeni kaj dosti) avtonomna. Berite: avtonomna. Nihče, prav nihče ne sme niti pomisliti na to, da bi centralni banki odrejal, kaj naj počne.” In zaključna misel Radota Pezdirja? Takih butcev v sodobni zgodovini ni, niti pri vseh norih predsednikih slovenskih vlad nikoli nihče ni javno ukazoval Banki Slovenije.

T. F.

 • Unikatna

  Tisti, ki imajo lepe plače ne potrebujejo kreditov! Kaj bomo pa tisti rekli, ki že prej nismo dosegali takšnih prihodkov za potrošniški/gotovinski kredit ter da bi si lahko kaj prihranil?! Zadnji ukrep me osebno tokrat ni prizadel!

  • Luiggi

   Ja ves,to j3 nekako takole,banke vejo,da ljudje s potrosniskimi krediti kupujejo avte in televizorje,pa se morda pametne telefone in bankese zavedajo,da ti artikli izgubijo 30% na vrednosti takoj,ko jih odnesejo ven cez trgovinsaka vrata,potem pa izgubljajo vrednost dnevno.Zaradi tega je dajanje potrosniskih kreditov zelo tvegano,Kapish?

   • Stane

    V razdobju, ko je stopnja rasti uvoza zelo visoka relativno glede na rast izvoza so ukrepi Banke Slovenije povsem logicni in upraviceni. V vsakem primeru bi negativen trgovinski saldo zmanjsal nas BDP!!! Nakup tujega blaga in storitev povecuje produkte v drzavah, ki k nam izvazajo in ne nasega.

  • Marija

   Tisti imajo največ kreditov.Na koncu imajo komaj za kruh,verjemi.Poznam take,ker nimajo nikoli dosti za svoj prestiž.

 • Antonius

  Jah, vprašanje je, če bodo zdaj volivci preizkušeni s Šarplaninškovim laganjem, od=bali njega z njegovo kleptomansko listo vred.
  Prevarano *žabo*, mamo njegovih otrok skriva doma, babo, ki jo tudi skriva, je tajno zaposlil pa v Sovi.

  • Jan Kovalski

   Ja res, tale Šarec je kot en musliman, vse svoje babe skriva doma ali za visokimi zidovi.

   • KAPIBARA

    Pozabu si skrivanje v “tajnih” službah

  • Marija

   Še vedno ga bodo volili saj zagovarja zadolžitve.Veliko točk.

 • mapu

  Ko imaš dva “pezdeta” na vodilnih položajih (premier in predsednik parlamenta), kaj lahko sploh kaj pametnega naredita, (eden komik, drugi se pa “kobajagi” spozna na prašiče),mu je njegov kolega Sović lepo povedala, da naj gre v “KURAC”

  • dež

   Vsaj enega si še pozabil, po povzročeni škodi je tudi največji, Pahor se piše.

   • KAPIBARA

    A Pahor tudi kako babo skriva..??

 • Franc Šink

  Vroče gospodarstvo in prazna denarnica imata mnogo skupnega.

 • freedomfighter

  Odlocitev banke slovenije je pravilna…dajati kredite ljudem za katere nisi siguren da jih bodo odplacali je norost…sploh pred krizo…a si zelite da se nam zgodi situacija kot v detroitu kjer lahko kupis hiso za dvesto dolarjev ker je toliko nepremicnin koncalo v rokah bank ker ljudje niso mogli odplacati kreditov

  • Mademoiselle

   A odpisi tisočev, celo milijonov dolga pa niso norost?

   • freedomfighter

    Ja seveda da je norost ampak kaj a ce drzava pocne eno norost naj se druge…mogli bi ukiniti vse norosti ne pa da jih se vec uvedemo…pa niso samo nekateri ki zivijo preko svojih moznosti ampak kar velik del populacije…pa lahko bi ze enkrat razumeli da elita si lahko privosci vec od navadnih drzavljanov zmeraj je bilo tako in zmeraj bo…trumpu so ameriske banke odpisale miljone dolgov ki so jih ustvarili njegovi kazinoji…kaj mislis da bi negrotu v ghetu ista banka odpisala nekaj sto e dolga

  • Jan Kovalski

   Ti ljudje o katerih pišeš niso povzročili bančne luknje. Pri teh je banka zelo dobro zavarovale svoja posojila. Krivda je pri takih kot so Jankovići, Grepi, … javne preplačane investicije kot TEŠ6, Drugi tir, razne dokapitalizacije Adrie Airways, Mure, …

   • freedomfighter

    Poglej si kaj se je zgodilo po ameriskih velemestih ko je nastopila kriza…ze sedaj je v sloveniji polno ljudi ki jamrajo da nimajo denarja pa bi se radi se malo zadolzili sedaj preden pride kriza…zgodilo bi se tako kot pri kreditih v svicarskih frankih…ljudje so spekulirali po tem so pa krive banke, drzava it. Vsi razen tisti ki so podpisovali pogodbe

    • Jan Kovalski

     V času pred tem, ko smo pokrili bančno luknjo le to niso ustvarili potrošniški krediti. Tisti, ki so se zadolževali v CHF so res sami krivi in se sedaj sprenevedajo kot, da ne bi vedeli kaj so to valutne razlike, saj ravno zaradi tega so se vezali na CHF. Potrošniške kredite banke znajo dobro zavarovati, problem je v tem, ker bi lahko preveč ljudi ostalo brez vsega, ampak banke bi svoje dobile. Tako kot je napisal Pezdir, ki bolje pozna strukturo kreditov, najprej so bankrotirali veliki jemalci kreditov (podjetja) sedaj pa je nevarnost, da bi bankrotirali še jemalci manjših kreditov (družine, posamezniki). V glavnem jaz nimam očitkov do Banke Slovenije.

     • freedomfighter

      Ja to imas vse prav glede zadnje krize ampak banke so po krizi sprejele dolocena pravila da se zavarujejo veciba navadnih drzavljanov pa se ni prav nic spremenila

     • Jan Kovalski

      Malo popravi tekst, da ga bom razumel pravilno.

     • tohuvabohu

      Pred veciba (= večina) si zamisli vejico.

     • Jan Kovalski

      A banke so spremenila pravila, ljudje pa se niso čisto nič spremenili. A je tako mišljeno?

     • tohuvabohu

      Mislim, ja.

     • Jan Kovalski

      Verjetno kar drži, banke takoj potem, ko so prejele svež denar so zelo omejila kreditiranja, sedaj pa kot kaže gre spet vse po starem. In kaže tudi na mafijske posle, ki segajo v sam vrh bank. Poglejte si vsi zadnjo Tarčo. Zgoraj sem pripopal link.

     • freedomfighter

      Raje si preberi katera nova pravila je evropska centralna banka sprejela po krizi in teh pravis se morajo drzati vse banke na podrocju eu

    • tohuvabohu

     To vse spominja na slavno igro “Catch the cash”. Najprej so udeleženci vpili, da se nihče nima pravice vmešavati, ko pa se je izkazalo, da so bili grdo nategnjeni, so klicali na pomoč državo in njene organe.

     • Jan Kovalski

      Pa saj je isto naredila država Islandija, ki se je nekaj časa hotela celo pridružiti v EU, samo, da bi ji drugi pomagali. Sedaj so odstopili od EU, sedaj ko so skoraj rešeni. V zvezi z denarjem je vseprisotna hinavščina na vseh ravneh.

     • freedomfighter

      Ja pa to je vedno tako…posamezniki se zaj. po tem pa klicejo na pomoc drzavo pa krivijo drzavo…vsi so vedno krivi razen ljudje sami

  • Luiggi

   Tiste hise v Detroitu jaz nebi maral se zastonj ne.Ko bi ti vedel,kaj crnci naredijo od hise bi se ravno tako obnasal kot jaz!

  • Marija

   Pa potem nima za kruh.

   • freedomfighter

    Kdo?

 • macon

  “En tak presežek je tudi mislec, ki se odziva na ime Roni Kordiš. Tega modela skrbijo zadeve, ampak res ga jebeno skrbijo. In v tej silni skrbi nam sporoča, da kreditov ne velja krčiti, saj so ravno krediti tisti, ki prebivalstvu omogočajo trošiti za tisto, česar si ne more privoščiti. Ali razumete norost trditve? Nečesa si ne morete privoščiti, potem pa vzamete kredit in si to privoščite. Ampak jebiga, kralj logike, kako pa potem vrneš kredit? Iz česa? Iz novega kredita,”

  Hahahahaha, svetovno.

  Če bi kamniškega glumača skrbelo blagostanje ljudi, bi se zavzemal za znižanje obdavčitve dela na primerljivo s sosedi in za dvig dohodninskih pragov spet na primerljivo s sosedi. Najprej pa za zvišanje splošne olajšave.

 • Jernej

  Sarec je lutka globoke drzave a je delal po svoje in usel izpod nadzora in zato ga Bodo zamenjali. Itak ni za to funkcijo. Saj so ga od 2009 pripravljali,za mesto predsednika vlade. Pol se ve koliko je ura. Lp

 • Rožle

  Zehhh… novice, šport, vreme, migracije, terorizem
  in nove predčasne volitve so spet tu …
  zehh..nič novega ..

  • tohuvabohu

   Maratonci tečejo počasni krog …

 • Jožek

  TV SDS- Janša in samozvani strokovnjak Pezdirček, pomeni zmago fakenews in populizma. Do zdaj sta oba na obrobju, plavata v tretjerazrednosti, upam, da preboja v drugorazrednost ne bo.

  • tohuvabohu

   Butl. Populizem je to, kar počne samozvani politik, kamniški Drončič.

  • macon

   Fakenews in populizem so tvoji levi. Eno govorijo, drugo počnejo in nimajo nobenih rezultatov za družbo, samo za svoje nenasitne žepe. Prepričajo pa vas butce in ritoliznike.

   Kako si zabit pove, da uporabljaš izraze, ki jih tvoji mediji dajejo v obtok par let. Ko bodo dali pa druge, boš pa to ponavljal kot papagaj in idiot.

  • pajot

   pameten pa ti glih nisi.

  • Den456

   Ti nisi Jožek, ti si en pravi pepček. Seveda je za tebe vse kar ni priporočeno s strani rdečih petokrakarjev fake. Pojdi skupaj z Mesečnim in Violeto v Venezuelo. Tam najbolje uspevajo taki pepčki-tepčki.

  • Schemva Miro

   Človek kar teško verjame,da na svetu obstajajo taki cepci,kot si ti.

 • Jan Kovalski

  11 (enajst) let sem stalno poslušal levičarske aktivistične komentatorje ki so stalno tupili kako je vlada 2004-2008, saj veste katera, potopila Slovenijo, da si le ta še 100 (sto) let ne bo opomogla. Na vprašanje kaj so narobe počeli, saj so vendar zmanjšali javni dolg s cca 28 na cca 22% BDP imeli odlično gospodarsko rast, najmanj brezposelnih, najvišje pokojnine in uravnotežili proračun (prvič po letu 1993) so odgovarjali. Ustvarili so tajkune in slabe kredite in bančno luknjo, povečali bruto zunanji dolg. Pa jim odgovorim: Za kreditiranje in finančno politiko bank ni ravno zelo odgovorna vlada imamo vendar regulatorja Banko Slovenije, na njih se pritožite.
  Ne, ne, so odgovarjali Janša je kriv!
  In kaj poslušam sedaj po 11 (enajstih) letih:
  Ti isti, ki že ves čas valijo krivdo na JJ vlado so sedaj, ko so njihovi na oblasti, nenadoma začeli tolči po Banki Slovenije, kako le ta spodkopava gospodarstvo, ker omejuje kreditiranje.
  Kdo bi jih razumel? Vem pa nekaj:
  Še leta 2080 bodo zanamci poslušali, Janševa vlada leta 2004-2008 je vse zajebala.

  • sodnikisozločinci

   Ena polovica jih bo to poslušala v votlinah, druga polovica pa na drevesih.

 • Jan Kovalski

  Zadnja Tarča:
  “S podkupninami do kredita” in do delnega odpisa dolga, na račun banke seveda in v korist posameznim mafijašom.

  https://4d.rtvslo.si/arhiv/tarca/174649764

  Tako, da je temeljno vprašanje kako razprostrta je ta parabančna mafijska dejavnost.
  Če je zelo, potem je omejevanje kreditov “majhnim ribam” kateri morajo itak vse svoje kredite dobro zastaviti s protivrednostjo, kar pomeni, da za banko niso rizični, v funkciji, da čimveč denarja ostane banki.
  Samo to in ničesar drugega, nikakršna skrb za male, da bi se zakreditirali. A kdo verjame da bi v bankah objokovali nad usodami morebitnih malih bankrotirancev?
  Torej gre lahko enostavno za to, da bi banke ta denar, ki so ga do sedaj namenjale za potrošniške kredite, preusmerile za te mafijske posle., katerih bistvo je delni, tudi do 50% odpis dolgov nekaterih v zameno za provizije? Ob vedenju, da bi nastale bančne luknje itak spet pokrili davkoplačevalci.

 • Karlo Štajner

  Kje je bila Banka Slov. in razni “strokovnjaki” ko se delila na lepe oči milijonski krediti tajkunom, ki smo jih davkoplačevalci poplačali? Ljudje ali se zavedate, da imamo zaradi korupcije vsaj za 300 € manjše plače oz. pokojnine, državo v razsulu. Kdo je kriv za tako stanje?

  • tohuvabohu

   Takrat so bili na vrhu BS rdeči banditi.

  • gušto

   Očitno NIHČE, ker sicer bi bil že KDO v ZAPORU, brez vsakršnega premoženja in prepoved opravljanja javnih funkcij.

   zaznoret.press

  • macon

   Pogleda se, kdo je dobil nezavarovane kredite in kdo jih je dajal. Pri nas so si levičarji podeljevali državne denarje in izgube je plačala država z zadolževanjem (kar odplačuje iz naših davkov, vsi pa potem dobimo manj in slabše usluge), zato tudi ni pravosodnih posledic.

   Imamo levo režimsko državo, ki je pohabila pravo in demokracijo.

   • AlternativaZaSlovenijo

    In ekonomijo!

 • Ryuk

  Potem bereš komentarje povprečnega bedaka na MMC, ki grejo nekako tako:
  Banka Slovenije je kriva za bančno luknjo, ker takrat (v času guvernerja Kranjca in Gasparija) ni regulirala bank.
  Banka Slovenije zdaj (guverner Vasle) ne sme regulirati bank in izdajanja kreditov, ker škodi državljanom in gospodarstvu.

 • Jan Kovalski

  Šarec se ob tem, da njegova vlada ni sprejela nobenih ukrepov, ki bi spodbujali gospodarstvo in življenjsko raven prebivalstva, boji, da bi zaradi omejitev potrošniških kreditov ob prihajajočem gospodarskem ohlajanju, zelo upadel življenjski standard in to za časa njegove vladavine. Panično se boji, da bo njegova vladavina postala fiasko. Zato želi že vnaprej valiti krivdo za vse to kar na Banko Slovenije.
  Dragi (dobesedno) Šarec, potrebno bo omejiti požrešnost javnega sektorja, pomesti pred svojim pragom.

 • Amerikanc

  Bravo Pezdir. Ni kaj dodati. Šarko se lahko samo v špegu pogleda !

 • Luiggi

  Tudi Pezdir nima vse poslihtano,kar sepotrosniskih kreditov tice,ima preav.Ko pa se je lotil hipotek,je pa v zmoti,ker mogoce kot prime ekonom,hipotek sploh ne razume.Amerikanci so zadolzeni s hipotekami do grla.Banke in hipotekodajalci imajo ogromne profite tako,da se ni treba bati,da bodo morali drugi Amerikanci krpati lukenj.V Ameriki se dajejo hipoteke na vrednost nepremicnin in na zmogljivost hipotekojemalca.Ce hoptekojemalec izgubi income in ne more placati obrokov,hipotekodajalec,dobi nepremicnino in jo proda na prostem trgu,vcasih za vec,vcasih za malo izgubo,period.Pri vas niti pet procentov ljudi ne vejo kaj je hipoteka in kako se amortizira,koliko gre za interes in koliko za dolg

  • Amerikanc

   Očitno nisi gledal oddaje o podjetju Agroruše in o njegovem direktorju. V Slo vlada udbopartija, ki jo fura udbomafija – ni nikakršne primerjave z USA. Tam se ve, kaj dela mafija in kaj Država.

  • piko8

   Pri nas ima vse vajeti EKONOMIJE v rokah Mafijski Boter milan kurčan!!

 • RATATA

  Ma una Radota Rada rada

  • Rožle

   Radodajka .. !

 • karlina

  Rado Pezdir je res pravi, od vraga, brez dlake na jeziku, takšnih je premalo !!!!

 • RATATA

  Poglejmo tudi osebke, ki so se naštepali v nadzorne svete in uprave podjetij!
  Sama gea kozmetik in cvirntrajbarska diplomirana drhal!
  Naslednja reč je pa feminopravniška…: kot bi se pravnice, ki jih je kar 3/4 učile iz učbenikov prava za pravnice, pa vem, da so vsi učbeniki unisex..

 • gabrijelobid

  Jebeš kredite…vse preplačaš.Pošteno naj plačajo delavce pa penzjoniste pa manj davka naj bo pa bo vse štimalo

 • Dragan Krstič

  Saju se kar strinjam z Vasletom da v primeru recesije bo marsikatera družina zašla v hude finančne težave,
  če pa pustijo stanovanjsko kreditiranje takšno kot je pa bodo nepremičnine še dražje. Se pa pri tem poraja vprašanje kako je mogtoče da so oh in sploh mnogo preplačani profesorji doktorji Mencinger, Kovač, Tajnikar, Križa-nič in ostala prvoklasna svojat s profesurami na EK ni na stomilijonska kreditiranja ta rdečih tovarišev iz Foruma 21 opozorila že 2005 in 2006. Janša in Bizjak tega vala kreditov na lepe oči brez pokritja nista mogla preprečiti ker je regulator monetarnega toka avtonomni organ Banka Slovenije. Tedaj pa sta bila guvernerja BS Mitja Gaspari in nato Kranjec, oba prvoklasni rdeči barabi.

 • gušto
 • GopnikHD

  Bodi faca, spremeni spol: https://transakcija.si/

  • šmentanamuha

   Je ta tvoj post reklama ali sarkazem?

   • GopnikHD

    Ne si rezat tiča. Jej hormone, dobi si joške in debelo rit. Pošlji mi sporočilo ko boš pripravljena.

 • xtc

  Samo tole o SLO debilih;
  Avto kupijo na 30 letno odplačilo-armortizacija avta je v 6 letih oz 180000 NIČ.
  Kaj opozarjajo resni ekonomisti?
  Ljudje bi si radi na kredit privoščili tisto,kar si v EU niti premožni podjetniki NE upajo.
  Torej Slovncle treba povprašat po psihiatričnem zdravju.

 • traktor

  Rado ti si dedc.

 • Mariza Petrovcic

  Kako je lahko predsednik vlade tako neveden glede ekonomije, prvo bančno luknjo naj bi povzročili tisti ki so se ogromno zadolžili in potem kreditov niso mogli vračati, a sedaj bi g. Šarec rad organiziral novo bančno luknjo, g. Bratuškova je pobrala obveznice in delnice, da je pokrila luknjo, a Šarec razmišlja da bo pobral privarčevani denar v banka za pokritje luknje če bo nastala, saj se večkrat sliši koliko denarja imajo gospodinjstva na bankah, a v tem vidi luč na koncu luknje, naj se že enkrat spola, ker Slovencem dela samo škodo

 • Marija

  Bravo g.Pezdir.

 • Borut Petrovič Vernikov

  Da je kar veliko število slovenskih
  državljanov finančno nepismenih, je res, res pa je tudi, da skoraj vse
  slovenske institucije, med njimi je tudi BS, ne opravljajo svojega dela v
  korist državljanov. Če ne bi bilo tako, nas vse dosedanje slovenske vlade ne bi
  zadolžile tako, da bodo kredite odplačevali tudi naši prapravnuki. Z g. Radom
  Pezdirjem se z marsičem strinjam, čudi pa me, kako to, da mu kot ekonomistu in
  analitiku ni prišlo na misel, da bo po tem ukrepu BS prizadetim državljanom še
  slabše. Njihovi otroci bodo tudi v bodoče lačni, saj bodo sedaj primorani
  plačevati visoke najemnine, ker jih s krediti stanovanj ne bo mogoče kupiti, pa
  tudi lastniki stanovanj nikoli ne bodo postali, kar so jim do sedaj krediti
  omogočali. Očitno si nekdo želi še več nemočnih ter zato še bolj pohlevnih
  državljanov. Kot vem, vem pa o financah kar nekaj, današnji svet na makro in
  mikro nivoju eksistira na kreditih. Tako pač je, dokler ne bo drugače. Od
  znanja do sprenevedanja je kratka pot, od znanja do modrosti pa dolga. Tokrat
  modrosti tudi pri Pezdirju ni bilo zaznati. Toliko o tem.

 • Maja

  nič me ni sram povedati, da sem začela z varčevanjem za garsoniero in v njej stanovala srečna z možem in sinom…po petih letih ko smo privarčevali za večje stan. smo tega tudi kupili in povečali družino…seveda so želje a tudi realnost financ v žepu so pomembnejše…guverner ima prav, apetiti so ponoreli.