fbpx

Kako mladi prehitro zapadejo v spolnost, potem pa …

Foto: iStock

“Mnoge v raznih uradih za mladino, varuhe človekovih pravic in druge … Njihovo osebnost bi jaz resno postavil pod vprašaj. Marsikaj bi jih tudi vprašal. A so tudi varuhi tega, da otroci odraščajo v zrelem, kulturnem okolju. A jih tudi to kaj briga?” je odločen dr. Hubert Požarnik. 

Odnos Slovencev do spolnosti ni dosti drugačen od tistega v Evropi, je prepričan dr. Hubert Požarnik, klinični psiholog, ki je bil tudi vodja Centra za zdravljenje spolnih in zakonskih motenj. Angelca Likovič, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo, pa poudarja: “Demokracija je na tem področju prinesla totalno svobodo, od svobode do anarhije pa je samo en korak. Mladi prehitro zapadejo v spolnost, potem pa so razočarani. Danes že 14-letnice začnejo s spolnimi odnosi, dva ali tri preizkusijo in potem so čustveno prazne in razočarane. Potem iščejo v lezbištvu, skupinskih odnosih … Skratka, mislim, da je čas, da damo spolnosti pravo mesto. To je ljubezen, to je spoštovanje, sočutje, to so globoka čustva, ne prodajajmo in ne razprodajajmo se, sicer se slovenskemu narodu slabo piše.”

Hubert Požarnik (foto: Nova24TV).

Hubert Požarnik (foto: Nova24TV).

Topla greda za razraščanje perverznosti
“Slovenija je topla greda za razraščanje vseh patoloških oblik življenja, perverznosti. Tisti, ki imajo drugačne poglede, pa v javnosti žal ne pridejo več do izraza,” pove dr. Požarnik, ki se sprašuje, kdo je v Sloveniji sploh še moralna avtoriteta.

Bi morala mlade vzgajati šola, starši ali družba? “Otroku da temelj družina. Otrokom je treba postavljati meje, če je potrebno, tudi kaznovati,” je prepričana Angelca Likovič. Dodaja, da bi morala biti šola resnično vzgojno-izobraževalni proces in ne samo izobraževalni proces. Prepričana je, da je treba pod lupo pogledati vse učbenike, še posebno tiste, v katerih piše o spolni vzgoji.

“Poznam pa ogromno krasnih družin, čudovitih in na teh svet stoji. Te pokažimo slovenskemu narodu, družine, ki znajo otroke že od majhnega vzgajati tudi v dolžnosti, odgovornosti, vedo, kaj je pomoč med brati in sestrami, pomoč pri delu, spoštovanje staršev in starih staršev. To so vzorci. Mi namreč na televiziji in v medijih preveč kažemo slabe vzorce.” (Angelca Likovič)

V resničnostnih šovih običajno nemoralni posamezniki
Še posebno resničnostni šovi so tisti, ki mladim kažejo negativno podobo človeka in ne postavijo nobenih mej v odnosu javno-intimno. Angelca Likovič, ki je bila komentatorka v raznih šovih, je že takrat poudarjala, da če otroci takšne oddaje gledajo, naj to počnejo le s starši.“Da skupaj s starši analizirajo in se pogovarjajo o tem, kaj je dobro in kaj ni. Ker zadnja leta v te šove vabijo takšne ljudi, ki so resnično nemoralni,” je jasna Likovičeva.

Dr. Požarnik, ki je bil več let tudi direktor programskega sveta na RTV Slovenija, opozori na to, kaj se dogaja v medijski hiši, ki je javna. Zato po njegovem ne čudi, da je pri zasebnih medijih še toliko huje. “Prevladujejo kvote, gledanost. Televizija dobi od gledanosti denar za reklame, zato se pogosto dogaja, da so kakovostni programi šele v poznih nočnih urah,” opozarja.

“Ne samo pri nas, v celem liberalnem zahodnem svetu nivo kulture pada. Bral sem Nobelovega nagrajenca, ki je napisal knjigo Karneval – kar v prevodu pomeni “ples mesa”. Gre za razpuščeno meseno rajanje. Cela zahodna družba počasi prehaja v ta karneval, ki ne traja več samo nekaj dni, ampak celo leto in iz leta v leto in tako naprej.”
(dr. Hubert Požarnik)

Celotno oddajo si oglejte tukaj:

Vesna Vilčnik