RTV Slovenija prejela še en protest

Janez Janša (foto: STA).

Zbor za republiko (ZZR) je po četrtkovi oddaji Tarča na nacionalki naslovil pismo na varuha pravic gledalcev in poslušalcev RTV Lada Ambrožiča. “Slišali smo kup neutemeljenega, pavšalnega blatenja Janeza Janše,” in to kljub temu, da sam ni bil prisoten, da bi na kritike lahko odgovarjal.

“Tako je razprava vodila v absurden zaključek in smešen presedan, da so tisti, ki niso in niso bili nikoli člani SDS, “zaskrbljeno” pozivali, naj predsednik SDS odstopi. Kot da v normalni demokraciji niso člani stranke tisti, ki svobodno odločajo, kdo je njihov predsednik,” so v ZZR zapisali v pismu Ladu Ambrožiču.

V zboru so izpostavili tudi skrbno izbrano omizje. Zapisali, da so vsi prisotni (razen enega ali dveh) skupaj z voditeljico dajali vtis, da jih močno preganja misel na Janeza Janšo in so morda obremenjeni celo z iracionalnim sovraštvom do njega. Dodali so, da je gotovo vsak vsaj malo kritičen gledalec opazil, kako je voditeljica vzpodbujala to iracionalno (neutemeljeno) sovraštvo, kar pa nacionalni televiziji ne more biti v ponos. Spodbujanje sovraštva je celo kaznivo početje.

Podpisani predsednik Zbora za republiko France Cukjati je varuha Ambrožiča opomnil, da je tudi ZZR prejel vabilo za udeležbo v oddaji, ko pa so predlagali Boštjana M. Turka, so dobili sporočilo, da se oddaje Tarča ne more udeležiti. Cukjati je izpostavil, da je ZZR nad takšnim ravnanjem nekaterih novinarjev in urednikov nacionalne televizije ogorčen predvsem zato, ker ne gre za osamljen primer.

“Ne samo člani stranke SDS, tudi mnogi drugi smo ob takih oddajah užaljeni in prizadeti. Podpihovanje iracionalnega sovraštva, ki meji že na histerijo, ne more biti v ponos nobeni televiziji. Da o državni, davkoplačevalski radio-televiziji niti ne govorimo,” so še zapisali.

A. D.